20.5.13

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Ημέρα μνήμης


Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα του ναζιστικού Ολοκαυτώματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι τυχαία: είναι η επέτειος της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, του γνωστού φρικτού στρατοπέδου, του μεγαλύτερου στρατοπέδου θανάτου, που συνδέθηκε για πάντα με τους Εβραίους που ο αρχηγός των Γερμανών Χίτλερ είχε βαλθεί να εξαφανίσει από ολόκληρη την επικράτειά τους.
Αφού θυμίσουμε πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στα χέρια των Ναζί, να πούμε πως πάνω από 6 εκατομμύρια από αυτούς ήταν Εβραίοι, από τους οποίους πάνω από ενάμισι εκατομμύριο παιδιά. Αυτή η φοβερή τραγωδία είναι γνωστή σήμερα ως Ολοκαύτωμα.

Να σημειώσουμε μάλιστα πως η άλλοτε ανθηρή εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς έπαψε να υφίσταται με τη βίαιη μεταφορά, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες (24 Μαρτίου 1944), 1.000 Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης απ΄ όπου επέστρεψαν μόνον 35, όπως μαρτυρεί η λευκή πλάκα που υπάρχει ακριβώς στο σημείο της βίαιης αναχώρησής τους από την πόλη της Καστοριάς (κοντά στο άγαλμα του ποιητή μας Α. Χριστόπουλου). Στο ίδιο αυτό σημείο υπάρχει μία ακόμα, μικρότερη πλάκα, που ενώνει και τη δική της πολύ τρυφερή φωνή σ’ εκείνην της διπλανής της: «Τασίτσα μου, όταν διαβάσεις αυτά τα λόγια, δεν θα υπάρχω πια στην ζωή, θα μ’ έχει φάει η ξενιτιά, χύσε για μένα ένα δάκρυ, αν ζω ή αν πεθαίνω. Ρεγγίνα Κοέν».

Γενικότερα, από τις 73.000 Ελληνοεβραίους (απογραφή του 1940)που ζούσαν στην Ελλάδα της Κατοχής πέθαναν πάνω από 60.000. Και, όπως την εβραϊκή οικογένεια της Άννας Φρανκ τη βοηθούσαν Ολλανδοί χριστιανοί για τους οποίους η μικρή Άννα ένιωθε ευγνωμοσύνη, έτσι κι εδώ στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, υπήρξαν γενναίοι Έλληνες που έβαλαν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τους έκρυψαν και τους έσωσαν. Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι θα σώζονταν χωρίς τη βοήθεια των συμπατριωτών τους. Από τους σωτήρες τους αυτούς οι περισσότεροι παρέμειναν ανώνυμοι, αλλά ξέρουμε πως κάποιοι ήταν άνθρωποι της κατά των Γερμανών Αντίστασης, της Εκκλησίας, ακόμα και της Αστυνομίας. Δύο δυνατά παραδείγματα της βοήθειας που πρόσφερε η Εκκλησία της Ελλάδας στους Εβραίους ήταν α)τα πιστοποιητικά που εξέδιδε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός και βεβαίωναν πως οι Εβραίοι ήταν βαφτισμένοι χριστιανοί, με αποτέλεσμα να απειληθεί η ζωή του από τους Γερμανούς, που όμως δεν κατάφεραν να τον φοβίσουν, και β)το δικό μας παράδειγμα, όπου ο Μητροπολίτης Καστοριάς Νικηφόρος πρόσφερε συσσίτιο στους Εβραίους της πόλης χωρίς καθόλου να τους ξεχωρίζει από τους χριστιανούς της Κατοχής που πεινούσαν («Σε αξιόλογο ντοκουμέντο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, όπου αναδεικνύεται ο αγώνας του Ορθόδοξου κλήρου και λαού: ” Στην Καστοριά και παρά τη στυγνή τρομοκρατία έγινε ένα θαρραλέο διάβημα από Καστοριανούς, με επικεφαλής το Δεσπότη-τον αείμνηστο Νικηφόρο-στο φρούραρχο Χίλντεμπραντ, να δεχθεί να παρέχεται ένα τουλάχιστον φτωχικό γεύμα την ημέρα από όσπρια ή πατάτες εκ μέρους της Μητροπόλεως. Το θηρίο έστερξε κι άρχισε για ημέρες αρκετές η παροχή αυτού του πενιχρού συσσιτίου. Από τους 900 Εβραίους της Καστοριάς τελικά επέζησαν μόνο 35“.» (εφ. Ελεύθερος Τύπος, 28/5/2006)

Τέλος, στο μικρό αυτό αφιέρωμά μας στα θύματα του Ολοκαυτώματος, έχουμε την υποχρέωση ν’ αναφέρουμε και την άγνωστη στους περισσότερους Ελληνοπούλα Άννα Φρανκ, τη Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο, η οποία, αφού δραπέτευσε από το γκέτο, όπου, όπως είπε «δεν υπήρχε παιχνίδι», έμεινε 548 ημέρες, ατέλειωτες, κρυμμένη σε διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης. Δεν τολμούσε να κάνει θόρυβο, μόνο τα βράδια κρυφοκοίταζε από το παράθυρο τους δρόμους, την «εκκαθαρισμένη» από τους Εβραίους πόλη.
Σήμερα το τέρας του φασισμού εξακολουθεί να υπάρχει. Γι’ αυτό είναι χρέος όλων μας, μεγάλων και μικρών, να προσέξουμε πολύ και να μην το αφήσουμε να ξαναθεριέψει.

Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς, που έχει προγραμματίσει αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Φεβρουαρίου 2013, αρ. φύλλου 678


9 σχόλια:

  1. Βασίλειος20/5/13

    Παρά τον διάχυτο συναισθηματισμό, μου άρεσε το κείμενο της κ. Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, γιατί δίνει σημαντικές πληροφορίες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης του ρατσισμού.
    Περισσότερο όμως μου άρεσε η αφιέρωση με την οποία κλείνει, γιατί υπενθυμίζει το σοβαρότατο θέμα, ότι δηλ. εκτός από τους Εβραίους Ολοκαύτωμα έζησαν και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Έλληνες, Ρώσοι, Σέρβοι...). Για εκείνους θα γράψει κάποιος τον αριθμό των θυμάτων και τις θηριωδίες που υπέστησαν; Είναι ψέμα ή λάθος ότι η θυσίες των Εβραίων "εξαργυρώθηκαν" με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, ενώ οι Έλληνες δεν πήραμε ποτέ τις "αποζημιώσεις", αντίθετα πληρώνουμε τώρα αυτούς που κανονικά μας χρωστάνε;
    Τώρα που αφήσαμε τη μνήμη και πιάσαμε τα μνημόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/5/13

    Να που να πηγαίνουν τους Ισραηλινούς τουρίστες!
    Δεν ειρωνεύομαι, ας ψάξουν και για την ιστορία των σπιτιών τους, καλά έγραφε ο κ. Πηχιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Λευτέρης ο ξεφτέρης20/5/13

    @2
    Δίκιο έχεις. Και τους Γερμανούς τουρίστες όμως!
    Και όλους γενικώς, τους μικρούς, για να μαθαίνουν, και τους μεγάλους, για να μη ξεχνούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια, κυρία Σόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/5/13

    Μακάρι η κυρία-Σόνια να έδειχνε την ίδια ευαισθησία για τους νεκρούς Έλληνες νεομάρτυρες όπως πόντιους,βορειοηπειρώτες,κύπριους,μικρασιάτες και όχι για τους φανταστικούς νεκρούς των εβραικών μυθευμάτων του και καλά ολοκαυτώματος.

    Μετά τιμής,

    Δημήτριος Αγιασοφίτης,

    αρνητής των εβραικών φαντασιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. SCRIPTA MANENT24/5/13

    Σόνιας Ευθυμιάδου-Παπασταύρου:
    1. "Των αδίκω θανάτω τελειωθέντων Ποντίων", ΟΔΟΣ, 15/11/2001
    2. "Γενοκτονία Ποντίων", ΟΔΟΣ, 14/5/2009
    3. "Αρχιμανδρίτης Πλάτων Αϊβαζίδης", ΟΔΟΣ, 22 και 29/9/2011
    4. "Σταυρωμένη Πατρίδα" (Μικρασιατική καταστροφή),ΟΔΟΣ, 20/9/2012
    5. Το Ρόδο της Κυζίκου (παρουσίαση του βιβλίου-μαρτυρίας του ξεριζωμού των Μικρασιατών Προσφύγων, συγγραφέας Στ. Τσαρουχάς), 14/2/2013
    Είναι όλα άρθρα της κ. Σόνιας αφιερωμένα αποκλειστικά στα θέματα για τα οποία κάποιος Αγιασοφίτης διόλου σοφός ισχυρίζεται πως η κυρία δεν έχει μιλήσει. Χώρια οι ενσωματωμένες στα υπόλοιπα γραπτά της αναφορές και χώρια οι ομιλίες της, πράγματα που όλοι οι άλλοι-εκτός από τον ισχυριζόμενο τα ανυπόστατα- γνωρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καστοριανός πολίτης24/5/13

    Σε όλους όσοι γράφουν ανυπόστατες πληροφορίες που αφορούν πρόσωπα και μετατρέπονται έτσι αυτομάτως σε συκοφαντίες συνιστώ να διαβάσουν στην Καθημερινή 19/5/2013:
    "Ανθρωποφαγία στο Διαδίκτυο". Κι εύχομαι να μην αποδειχτεί το άρθρο αυτό καθρέφτης του άσχημου εαυτού τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καστοριανός πολίτης24/5/13

    Κι είπε ποτέ σου μην τους πεις
    τι άσχημοι που μοιάζουν,
    αυτοί που σε σιχαίνονται
    μα στέκουν και κοιτάζουν.

    Κι είπε ποτέ σου μην κοιτάς
    τον άλλον μες στα μάτια,
    γιατί καθρέφτης γίνεσαι
    κι όλοι σε σπάν’ κομμάτια. Αλκίνοος Ιωαννίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/5/13

    Ανώνυμε 5 ικανοποιήθηκες από τις απαντήσεις ή δεν μας κάνεις την τιμή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ