3.7.13

ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΡΚΟΥ: Σεμινάριο θεωρητικής κι ερευνητικής μεθοδολογίας

Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε την εμπειρία ενός σεμιναρίου διαφορετικού από αυτά που είχαμε συνηθίσει και για τα δεδομένα της Καστοριάς. Ένα σεμινάριο θεωρητικό και πρακτικό, μπούσουλας για τα εξωδιδακτικά προγράμματά μας, αλλά και για τον νέο θεσμό, τα projects. Γνωρίσαμε την Εθνογραφία, μια μεθοδολογική πρόταση για την εκπαιδευτική διαδικασία. Εκπαιδευτές μας άριστοι, επικοινωνιακοί, άμεσοι και μεταδοτικοί οι: Βασίλης Δαλκαβούκης (επ.καθηγ. της «Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου» στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Γιάννης Μάνος (ε. καθηγ. της «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Βαλκανικού Χώρου» στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) και Βασιλική Κράββα (λέκτ. της «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).
Ξεχωριστή η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο κάλεσμα των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την παρακολούθηση του σεμιναρίου. Φανερό ότι οι εκπαιδευτικοί διψούν για το νέο, την πρόκληση, τις εναλλακτικές μεθόδους προσέγγισης και μετάδοσης της γνώσης. Ελπιδοφόρο αυτό! Γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται μέλλον.
Με τον κ. Δαλκαβούκη, στην αρχή γνωρίσαμε την ιστορική διαδρομή της Εθνογραφίας, απαραίτητη θεωρητική γνώση, για να πάμε πιο πέρα, να προσεγγίσουμε την εθνογραφική έρευνα ως ερευνητική διαδικασία με οδηγό τον κ. Γιάννη Μάνο. Κι έπειτα να γνωρίσουμε τις αρχές της προφορικής ιστορίας από την κ. Βασιλική Κράββα.
Καρπός αυτής της μάθησης ήταν η εργασία που πραγματοποιήσαμε με τη συνάδελφο από το Γυμνάσιο Κορησού, Ελευθερία Κράτσιου. Θέμα της εργασίας: «Αντικείμενα που λένε μια ιστορία». Η ανάθεσή της από την επιστημονική μας υπεύθυνη Βασιλική Κράββα. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το προξενιό στην Καστοριά τη δεκαετία του ΄50, αφού η μητέρα και η γιαγιά της Ελευθερίας είχαν εμπειρικό υλικό, για να μας το μεταδώσουν. Χρησιμοποιήσαμε την τεχνική της ημιδομημένης συνέντευξης. Το υλικό που καταγράψαμε το χρησιμοποιήσαμε, για να δημιουργήσουμε ένα μονόπρακτο με δύο διαλεγόμενα πρόσωπα, την κυρα-Σοφίτσα, την προξενήτρα και την κυρα-Δεσποινού, συγγενή της Ελευθερίας, και τα δύο υπαρκτά πρόσωπα. Ετοιμάσαμε, λοιπόν, ένα δρώμενο που το ονομάσαμε «Το γλυκό του κουταλιού» και το παρουσιάσαμε στο σεμινάριο. «Αντικείμενα που λένε μια ιστορία» ήταν το γλυκό του κουταλιού, πιατάκια, κουταλάκια και σεμέν της εποχής εκείνης. Προσπαθήσαμε με την παρουσίασή μας να δώσουμε μια πινελιά της εποχής εκείνης ιδωμένη βέβαια από τη δική μας σκοπιά, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει συνεχής αλληλεπίδρασή ερευνώμενου κι ερευνητή. Και χρησιμοποιήσαμε τη δραματοποίηση, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί αποτελεσματικό εκπαιδευτικό εργαλείο, αφού μ΄ αυτήν η μάθηση βιώνεται.
Απαραίτητη για αναστοχασμό, διάχυση της πρακτικής κι εμπειρίας και δημιουργία αρχείου η βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση όλης της διαδικασίας, από την έρευνα ως τη θεατρική απόδοση του συλλεγμένου υλικού. Επιπλέον, χρησιμοποιήσαμε τις Νέες Τεχνολογίες για τη δημιουργία μιας διαδραστικής αφίσας Glogster όπου είναι συγκεντρωμένο όλο το υλικό του Σεμιναρίου στην Καστοριά μαζί με την εργασίας μας, αλλά και η συμμετοχή μου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Historypin με την Ιστορία Ζωής του Αναστάσιου Τσιτσιμίδη που πήρε την πρώτη θέση πανελλαδικά.
Συμπέρασμα: Μετά από όλη αυτή τη γνώση που αποκομίσαμε, αλλά και την πρακτική της εφαρμογή, αλλάξαμε στάση απέναντι στην έρευνα, υποψιαστήκαμε πάνω στο θέμα της Εθνογραφίας. Κι είναι σίγουρο ότι, αφού αλλάξαμε εμείς στάση, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στα εξωδιδακτικά προγράμματα που θα υλοποιήσουμε με τη νέα σχολική χρονιά.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Απριλίου 2013, αρ. φύλλου 686

1 σχόλιο:

  1. Μιμόζα η αισχυντηλή3/7/13

    Είναι κι αυτό μια αχτίδα ελπίδας στον κλάδο των εκπαιδευτικών που τελευταία βάλλεται. Ευχαριστώ την κυρία Αρετή Κάρκου για τη μετάδοση της εμπειρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ