10.3.14

Λόγος & αντίλογος

Κύριε Διευθυντά,

Η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οργάνωσε, τις 20 Οκτωβρίου 2013, εκδήλωση μνήμης των Αγωνιστών και θυμάτων του Μακεδονικού Αγώνα. Σχετική επιστολή με την παρούσα, δημοσιεύσατε στις 7 Νοεμβρίου (φύλλο 714).  Είναι η μόνη εκδήλωση που γίνεται στην Αθήνα προς τιμήν των Μακεδονομάχων, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την επίσημη εκδήλωση της Πολιτείας, δεδομένου ότι καταθέτουν στεφάνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας (ΟΣΚΜΑ), στην οποία ανήκει και ο Σύλλογος Βεροιέων Αθηνών, συμμετείχε στην εκδήλωση, που περιελάμβανε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλάκα , υπέρ των αγωνιστών και θυμάτων του Μακεδονικού Αγώνα. Στη συνέχεια, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και αμέσως μετά πολιτικό μνημόσυνο στην αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με ομιλητή τον τέως υπουργό Στέλιο Παπαθεμελή και με θέμα «Επίκαιρα διδάγματα από τον μακεδονικό αγώνα».

Αυτή την περίοδο, παράλληλα με τα δικά μου καθήκοντα ως γραμματέας του Συλλόγου Βεροιέων, ασκώ και τα καθήκοντα του γραμματέως της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας (ΟΣΚΜΑ) . Ως εκ τούτου, ορίσθηκα να έχω την ύψιστη τιμή της κατάθεσης στεφάνου της Ομοσπονδίας, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου, μεταβήκαμε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, με επικεφαλής τη Σημαία, πλαισιωμένη από κοπέλες με Μακεδονικές εθνικές ενδυμασίες, όλο τα εκκλησίασμα, με προηγούμενο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγο κ Κωσταράκο.

Με την ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη, άρχισε η κατάθεση στεφάνων, αρχής γεννώμενης με το στεφάνι του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακολούθησαν τα στεφάνια της Παμμακεδονικής, των Ομοσπονδιών και των Σωματείων . Τελευταίος κατέθεσε στεφάνι ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωσταράκος με τη Μουσική του Δήμου να παιανίζει και το Στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τιμές στους Αγωνιστές και τα Θύματα του Μακεδονικού αγώνα.

Η παραπάνω περιγραφή έγινε για να σας βάλω στο κλίμα του ωχαδερφισμού ή της σκοπιμότητας των πολιτικών ταγών της χώρας μας.
Σε ένα παρτέρι κοντά στο Μνημείο, λίγο πριν αναχωρήσουμε, ήταν παρατημένο ένα ορφανό στεφάνι, και η κορδέλα έγραφε… ’’Βουλή των Ελλήνων’’. Ολόκληρη Βουλή, με Πρωθυπουργό, με Αντιπρόεδρο Μακεδόνα, με μπόλικους Υπουργούς και καμπόσους Υφυπουργούς, με Βουλευτές, και μάλιστα αρκετούς από την Δυτική Μακεδονία, με Αξιωματική αντιπολίτευση, με Προεδρείο της Βουλής σοβαρό, με μπόλικους και εξ ίσου σοβαρούς αντιπροέδρους, με νεροκουβαλητάδες, και με κονομημένους υπαλλήλους, με όλους αυτούς τους αναφερόμενους και μη, δεν βρέθηκε ένας χασομέρης να κατέβει από το ανάκτορο (βλ. Βουλή) και να καταθέσει τούτο το ορφανό στεφάνι; Και έμεινε εκεί παρατημένο στο παρτέρι!

Μέσα στην ‘’εντυπωσιακή’’ πολιτική απουσία, καταγράφηκε μία μόνο πολιτική παρουσία που κατάθεσε στεφάνι. Ήταν ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του κόμματος του.
Την απάντηση, στην πολιτική απουσία, την έδωσε η ηχηρή παρουσία των ενόπλων Δυνάμεων με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ , Αντιστράτηγο κ. Κωσταράκο
Τι λέτε να ζητούσαν οι Αγωνιστές και τα Θύματα του Μακεδονικού Αγώνα; Λίγη μνήμη και ένα ευχαριστώ από την επίσημη Ελλάδα.

Η οργή όλων των παρισταμένων ξεχείλισε, και η ηχηρή απουσία των πολιτικών από την εκδήλωση στηλιτεύτηκε αργότερα στο πολιτικό μνημόσυνο από όλους του ομιλητές, για την ασέβεια τους, προς τους Αγωνιστές και τα Θύματα του Μακεδονικού Αγώνα.
Μένω στην λέξη ντροπή…. αν υπάρχει στους πολιτικούς μας!

Όμηρος Κλήμης 
Αρχιλοχίας ε.α.
Θησέως 13, 10562 Αθήναι τηλ. 6944537140

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 716

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος10/3/14

    Μόνο τον δρόμο για το Βίτσι ξέρουν οι πολιτικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ