20.8.14

Η Καστοριά στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη

Με επιτυχία στέφθηκε η πρωτοβουλία του Κρίτωνα Αρσένη να κινητοποιήσει φορείς για την προστασία της παλιάς πόλης της Καστοριάς. Μετά από έκκλησή του στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ξεκίνησε η προσπάθεια να περιληφθεί ο παραδοσιακός οικισμός της Καστοριάς στον κατάλογο της Europa Nostra με τα επτά ευρωπαϊκά Μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κρίτων Αρσένης είχε επισκεφτεί τον Οκτώβριο 2013 την πόλη και είχε πάρει μέρος σε ημερίδα για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας της Καστοριάς.
Με αφορμή την ένταξη της Καστοριάς στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
“Η Καστοριά εντάσσεται στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη γιατί η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, τα παραδοσιακά αρχοντικά και οι βυζαντινοί ναοί της βρίσκονται σε άμεσο και πολύ σοβαρό κίνδυνο. Η ένταξη είναι μία μοναδική ευκαιρία για την πόλη να αναστρέψει την εικόνα ερήμωσης και καταστροφής των μνημείων της και να εκμεταλλευτεί τη θετική εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Είναι μοναδική ευκαιρία να διασωθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της Καστοριάς. Ας μην αφήσουμενα χαθεί ο πλούτος αυτός, πόλος έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό“.
Η απόφαση για την ένταξη των παραδοσιακών συνοικιών της Καστοριάς, Ντολτσό και Απόζαρι στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη ανακοινώθηκε από κοινού από τη Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη κλιμακίου ειδικών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς της Europa Nostra και οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Καστοριά μετά το καλοκαίρι όπου θα αξιολογήσουν από κοντά την κατάσταση των μνημείων, προσφέρουν τεχνική εμπειρία και θα προτείνουν τρόπους χρηματοδότησης. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση, τις τοπικές αρχές και τις οργανώσεις και συλλόγους της πόλης θα διαμορφώσουν τις θέσεις τους για τη σύνταξη του προγράμματος δράσης για τη σωτηρία των μνημείων της Καστοριάς. Το κείμενο των θέσεων τους για το πρόγραμμα δράσης θα παρουσιαστεί έως το τέλος του χρόνου.


Info

Η Καστοριά στα 7 Ευρωπαϊκά Μνημεία σε κίνδυνο;
Βρυξέλλες, 4 Oκτωβρίου 2013

Φορείς, σύλλογοι, οργανισμοί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιώτες συζητούν την πρόταση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη να ενταχθεί το 2014 ο παραδοσιακός οικισμός της Καστοριάς στον κατάλογο της Europa Nostra με τα 7 ευρωπαϊκά Μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η συζήτηση ξεκίνησε έπειτα από σχετική πρόταση του κ. Κρίτωνα Αρσένη προς την Europa Nostra και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η παραπάνω πρόταση προέκυψε έπειτα από επισκέψεις του κ. Κρ. Αρσένη στην Καστοριά με το θέμα το στρατόπεδο Μαθιουδάκη το οποίο δεν κρίθηκε διατηρητέο μνημείο (για το θέμα ο κ. Αρσένης είχε στείλει επιστολή - καταγγελία στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, τον περασμένο Απρίλιο). "Είναι μοναδική ευκαιρία να διασωθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της πόλης. Τα παραδοσιακά αρχοντικά όπως αυτά στο Απόζαρι και στο Ντολτσό, αλλά και βυζαντινοί ναοί απαράμιλλης ομορφιάς σαν την Παναγία την Κουμπελίδικη, δίνουν στην Καστοριά μεγάλο πλεονέκτημα. Ας μην αφήσουμε να χαθεί ο πλούτος αυτός, σημαντικός πόλος έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό", δήλωσε ο κ. Κρίτων Αρσένης. Όπως επισημαίνει, "μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναστηλώσεων που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, ιδιώτες ξεκίνησαν να αναστηλώνουν και με δική τους πρωτοβουλία κτήρια στην παλιά πόλη. Όμως, το ενδιαφέρον ατόνησε λόγω κρίσης".

Ο ευρωβουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης είναι χωροτάκτης - πολεοδόμος, έχει βραβευθεί το 2009 από την Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Αειφόρο Αιγαίο» που σχεδίασε και υλοποίησε μεταξύ 2005 – 2009 για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Έχει επίσης τιμηθεί για τη δράση του σχετικά με τη διάσωση της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης το 1998 από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. 
Επικοινωνία:
kriton.arsenis@europarl.europa.eu,
Γραφείο Αθήνας: 210 3248779

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/8/14

    " Το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη κλιμακίου ειδικών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς της Europa Nostra και οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Καστοριά μετά το καλοκαίρι όπου θα αξιολογήσουν από κοντά την κατάσταση των μνημείων, προσφέρουν τεχνική εμπειρία και θα προτείνουν τρόπους χρηματοδότησης. "

    Οσονούπω δηλαδή ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλός πολίτης19/8/14

    Λοιπόν, έγραφε η ΟΔΟΣ :
    Επιπλέον, σε συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση, τις τοπικές αρχές και τις οργανώσεις και συλλόγους της πόλης θα διαμορφώσουν τις θέσεις τους για τη σύνταξη του προγράμματος δράσης για τη σωτηρία των μνημείων της Καστοριάς. Το κείμενο των θέσεων τους για το πρόγραμμα δράσης θα παρουσιαστεί έως το τέλος του χρόνου.

    Εμένα τώρα γιατί αυτά τα "θα" δε με φαίνονται και τόσο σίγουρα για τους "νέους" (λέμε τώρα...) του Δήμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λ. Π.20/8/14

    Εδώ σε θέλω, κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ilias Charalampidis [facebook]24/8/14

    Η Καστοριά εντάσσεται στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη γιατί η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, τα παραδοσιακά αρχοντικά και οι βυζαντινοί ναοί της βρίσκονται σε άμεσο και πολύ σοβαρό κίνδυνο. Η ένταξη είναι μία μοναδική ευκαιρία για την πόλη να αναστρέψει την εικόνα ερήμωσης και καταστροφής των μνημείων της και να εκμεταλλευτεί τη θετική εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Είναι μοναδική ευκαιρία να διασωθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της Καστοριάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ