6.7.16

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αγροτικές κινητοποιήσεις

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ οι αγρότες έστησαν μπλόκα περισσότερα από κάθε προηγούμενη φορά σε έκταση, αριθμό και πάθος. Η νέα φορολογία και η αύξηση των εισφορών αποτέλεσαν τις αφορμές των μεγάλων κινητοποιήσεων που χωρίς να έχουν την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, δυσκολεύουν τις μεταφορές και κινδυνεύουν να παραλύσουν τη χώρα. Κινδυνεύει να επαληθευθεί η λαϊκή ρύση. «Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος».

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ έχει συρρικνωθεί το αγροτικό εισόδημα, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού για αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά 12% και πλέον τα δύο προηγούμενα έτη!. Η οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα αυτών που επιβαρύνονται με μεγάλο μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι δραματική. Τα αγόρασαν στα χρόνια των παχιών αγελάδων και επιδοτήσεων για λόγους κοινωνικού γοήτρου και αφού πλάκωσαν με το βάρος τους τα χωράφια τους, πλακώνουν τώρα και τους ίδιους στα χρέη αφού είναι αντιοικονομική η χρήση τους.

ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ αυτά τα μεγαθήρια των γεωργικών μηχανημάτων, αναρωτιέμαι τι κάνει ο μικρός παραγωγός μιας ορεινής αγροτικής περιοχής. Αυτόν δεν τον εκπροσωπεί κανένας και θα αφανιστεί ή θα επιβιώσει στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ βλέπει ένας παρατηρητής των δρώμενων στον αγροτικό χώρο είναι η απροθυμία των αγροτών για αυτοκριτική και αναζήτηση ευθυνών μέσα στον ίδιο τους τον χώρο. Τους φταίνε όλοι οι άλλοι. Οι αγρότες, ψάχνουν να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους για να ρίξουν το ανάθεμα. Η υποψία ότι μπορεί και αυτοί να ευθύνονται λίγο για το πρόβλημα ούτε καν περνάει από το μυαλό τους. Όσο δεν συνειδητοποιεί η βάση το πρόβλημα, δεν πρόκειται να δούμε άξια λόγου βελτίωση στα αγροτικά θέματα.

ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ στη Ρωσία το πληρώνει ο αγροτικός χώρος, όπως και την καθίζηση των εισοδημάτων που περιόρισαν την κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά. Που είναι οι συνεταιρισμοί για να ασκήσουν παρέμβαση; Η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι αδρανείς. Υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα των πρωτοβάθμιων οργανώσεων δεν ασκούν καμιά δραστηριότητα και πολύ καλά κάνει που τους διαλύει η έωλη και διαρκώς ανανεωνόμενη συνεταιριστική νομοθεσία. Ταυτόχρονα, με χρεωμένες πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις και με ηγεσία που δεν έχει επαφή με τη βάση, ούτε εμπνέει, ούτε καθοδηγεί τους αγρότες. Οι δεινόσαυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ χωρίς τσίπα για την ευθύνη τους στην κατάντια του συνεταιριστικού κινήματος, παραμένουν στη θέση τους και δεν εκπροσωπούν στην ουσία κανένα. Τα μπλόκα αυτοοργανώνονται. Σε μια εποχή που οι αγρότες χρειάζονται όσο ποτέ τους συνεταιρισμούς, αυτοί αδυνατούν να τον συνδράμουν.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ η πίεση προς την Πολιτεία να ενημερώνει τον καταναλωτή από τι είδους άλευρα έγινε το ψωμί που αγοράζει και να αποτρέπει τις Ελληνοποιήσεις; Πως μπορούμε όσοι έχουμε ευαισθησία να συνδράμουμε τους αγρότες όταν δε γνωρίζουμε βασικές παραμέτρους της ταυτότητας όλων των αρτοσκευασμάτων που καταναλώνουμε, για να αναφέρουμε ένα μικρό παράδειγμα;

ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΜΕ στο δράμα των αγροτών και θέλουμε να συνεχίσουν να ευημερούν στις εσχατιές του Ελλαδικού χώρου υπερασπίζοντας Θερμοπύλες. Τα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού χώρου δεν θεραπεύονται με ημίμετρα (παράνομα δώρα Χατζηγάκη) ή με παράλογα αιτήματα (όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά).

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με πρώτη την πώληση των αγροτικών προϊόντων με δημοπράτηση. Η πώληση στα μουλωχτά στο χωράφι, ένας- ένας απέναντι στα οικονομικά μεγαθήρια του βαλκανικού συστήματος εμπορίας, δεν σώζονται με λίγα παραπάνω ευρώ στην πώληση για να εισπράξουν περισσότερη επιστροφή στον ΦΠΑ. Στον τομέα αυτό είναι τεράστια η ευθύνη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένα χρόνο και πλέον στη θέση του δεν μας είπε τι έκανε για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της Ελληνικής γεωργίας με κύριο την εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ της κατάρτισης και ενημέρωσης σε νέες βάσεις μετά τη διάλυση του συστήματος των Γεωργικών Εφαρμογών είναι το δεύτερο βήμα για να ακολουθήσει η ριζική αναδιοργάνωση της αγροτικής έρευνας και η σύσταση Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών σε υγιείς βάσεις.

ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ να επανατοποθετήσουν τα προβλήματά τους στη σωστή βάση. Να ζητήσουν σοβαρές διαρθρωτικές μεταβολές και όχι ασπιρίνες, όπως τους διδάσκουν οι μόνιμοι ή περιστασιακοί αγροτοπατέρες του χώρου τους.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Φεβρουαρίου 2016, αρ. φύλλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ