29.7.16

ΟΔΟΣ: Πού εν τέλει βρίσκονται οι εικόνες;


Βυζαντινές Εικόνες Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.12.2004 | 288

ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ προκαλείται από την ανάγνωση των καταλόγων με την περιγραφή των 573 φορητών εκκλησιαστικών εικόνων και από τις αποκαλύψεις με τους σαφείς υπαινιγμούς που προκύπτουν από το άρθρο του αντιδημάρχου Καστοριάς κ. Χρήστου Τόσκου. Βεβαίως είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστούν στον σχολιασμό, τον θαυμασμό, την έκπληξη και τα απλά σχόλια.

Κάποιοι είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη αναζήτησης αυτών των εικόνων και έρευνας της υπόθεσης. Γιατί εικόνες υπάρχουν σε αποθήκες και εργαστήρια του βυζαντινού μουσείου, αλλά μέρος ή το σύνολό τους αποτελούν το περιεχόμενο άλλης, μεταγενέστερης λίστας των βυζαντινών εικόνων. Ενώ αυτές που αποκαλύπτει ο κ. αντιδήμαρχος είναι η επίσημη καταγραφή επί νομαρχίας Μαζαράκη και μητροπολίτη Δωροθέου (όταν επί δικτατορίας αποσπάστηκαν οι εικόνες από τους ναούς). Υπηρεσιακός παράγοντας του βυζαντινού μουσείου διαβεβαίωσε στην ΟΔΟ, ότι αυτοί οι κατάλογοι δεν υπάρχουν στην υπηρεσία και κανείς δεν τους έχει δει!

Σ' αυτούς τους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη αναζήτησης, χωρίς αμφιβολία συγκαταλέγονται (εκτός από την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς ως πνευματική δικαιούχος) οι διωκτικές - ιδίως οι εισαγγελικές αρχές της Καστοριάς, που πρέπει να επιληφθούν και να ερευνήσουν την υπόθεση προς κάθε κατεύθυνση.

Αλλά και οι πολιτικοί φορείς, ιδίως δε ο δήμος Καστοριάς και ο βουλευτές του νομού -κυβερνητικός και της αντιπολίτευσης- είτε υποβάλλοντας σχετικά κοινοβουλευτικά ερωτήματα στα αρμόδια υπουργεία, είτε με παραστάσεις τους στις υπεύθυνες υπηρεσίες, οφείλουν άμεσα να απαντήσουν στα ερωτήματα που εγείρονται από την αποκάλυψη:

Υπάρχουν 573 φορητές εικόνες των οποίων αγνοείται ή δεν είναι
σαφής η τύχη τους. Κάποια ευτυχής σύμπτωση επέτρεψε και διέσωσε την λεπτομερή καταγραφή του υλικού που πρέπει να αναζητηθεί. Τα έγγραφα αυτής της καταγραφής -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία- για άγνωστους λόγους έχουν εξαφανισθεί από τις κρατικές υπηρεσίες. Επομένως καμμία δικαιολογία και καμμία άρνηση ή ολιγωρία δεν μπορούν να εμποδίσουν την έρευνα.

Στην εφημερίδα έγινε γνωστή καταγγελία σύμφωνα με την οποία, υπάλληλοι του βυζαντινού μουσείου δεν επέτρεψαν περίπου δύο χρόνια πριν σε αξιωματούχο του δήμου Καστοριάς να επισκεφθεί τα εργαστήρια και τις αποθήκες του μουσείου για να πραγματοποιήσει μία υποτυπώδη έρευνα για την τύχη των φορητών εικόνων.
Σημαίνουν τίποτε όλα αυτά; Και πού εν τέλει βρίσκονται οι εικόνες;

ΟΔΟΣ


Αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Μαρτίου 2016, αρ. φύλλου 827.
Πρώτη δημοσίευση 23 Δεκεμβρίου 2004, αρ. φύλλου 288.


Σχετικά:
Επιλογές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ