25.7.16

ΟΔΟΣ [ΙΙ]



H ΟΔΟΣ επιθυμεί να δώσει ένα οριστικό τέλος στον διάλογο που διεξάγεται με αφορμή την ανακοίνωση του blog. Και αυτό επειδή διαπιστώνεται ότι χάνεται ο προσανατολισμός. Οφείλει όμως να ξεκαθαρίσει την θέση της:

- Καμμιά ανακοίνωση για την διεξαγωγή της εκδήλωσης δεν δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ, για τον πολύ απλό λόγο ότι η συνδιοργάνωσή της (εκδήλωσης), δεν μερίμνησε να στείλει δελτίο τύπου, ούτε φυσικά να προσκαλέσει την εφημερίδα. Στην οποία τυχαίνει να βρίσκουν αποκλειστικό βήμα έκφρασης πολλοί –αν όχι οι περισσότεροι– από τους συγγραφείς της συνδιοργάνωσης.

- Στην εύλογη απορία αναγνωστών, αλλά και μερικών συγγραφέων, για ποιο λόγο, ειδικά η ΟΔΟΣ, δεν έγραψε στο προηγούμενο φύλλο για την συνδιοργάνωση, έπρεπε να δοθεί μια διευκρίνιση. Επιλέχθηκε αποκλειστικά το blog, καθώς η παράλειψη δημοσίευση της εκδήλωσης στην έντυπη ΟΔΟ, κινδύνευε να αποδοθεί σε μικροπρέπεια και ο χρόνος δεν επαρκούσε, αφού η εφημερίδα είχε ήδη κυκλοφορήσει το φύλλο της.

- Η εκδήλωση δεν οργανώθηκε από ένα site μόνο, αλλά συνδιοργανώθηκε με την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό, που μετείχε και στο σχετικό πάνελ. Καστοριανοί συγγραφείς, που στο παρελθόν αφιέρωσαν μετά τις παρουσιάσεις των βιβλίων τους τα έσοδα τους στους ιερούς σκοπούς της Εταιρείας, ενήργησαν μεμονωμένα. Ο ιδιώτης μπορεί να προσκαλέσει όποιον θέλει – αν θέλει – όπου θέλει. Και βεβαίως να μην προσκαλέσει, ούτε να ενημερώσει την ΟΔΟ, αν δεν το επιθυμεί.

- Όταν όμως, ο συνδιοργανωτής είναι και η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό και η εκδήλωση έχει χαρακτήρα μαζικότητας και συστράτευσης ατόμων και κοινωνικών φορέων, τότε η μη πρόσκληση –πόσο μάλλον η μη ενημέρωση– από έναν φορέα που διεγείρει ανθρώπινες και κοινωνικές χορδές, εκφράζει μορφή αμφισβήτησης της ευαισθησίας του παραλειφθέντος, και δεν είναι απλή διάκριση. Υπ’ αυτή την έννοια, η παράλειψη θεωρήθηκε απαξιωτική. Προσβλητική, ιταμή, όση εννοιολογική ένταση υπάρχει στον σχετικό χαρακτηρισμό.

- Η αμέλεια, η απειρία ή η άδολη παράλειψη, είναι κατανοητή. Αλλά δεν εξαγνίζει την προσβολή. Τα γεγονότα αυτά, σε συνδυασμό ότι ανατέθηκε η χορηγία με βάση τις «φιλίες», οδηγούν στην εκτίμηση ότι δεν έγιναν όλα τυχαία. Και δεν είναι απλές συμπτώσεις.

- Το αποτύπωμα της Εταιρείας στην τοπική κοινωνία, είναι ευρύτερο και αμφίπλευρο και συνεπώς το να επιπλήττεις κάποιον επειδή απλά θα ήθελε να γνωρίζει και να βοηθήσει, δεν δικαιολογείται.



Σχετικά:

Δεν επιτρέπονται σχόλια.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ