29.12.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


«Μακεδονικά τσουράπια» παρελαύνουν στην Μητροπόλεως, στο... καστοριανό (υποτίθεται) αστικό καρναβάλι. Άξιος ο μισθός, αυτών που κοπιάζουν κάθε χρόνο, να μετατρέψουν την πόλη.

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Από το ξεκίνημα της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής, θέλησα να παρακολουθήσω το επιτελούμενο έργο της. Για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως για τον λόγο πως στο συγκεκριμένο δημοτικό block συμμετέχουν αρκετοί νεότεροι σε ηλικία -με πολλούς εκ των οποίων υπάρχει αρκετή καλή γνωριμία, μ’ άλλους ακόμα και φιλία χρόνων- συμπολίτες μας, απ’ ό,τι μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενοι δημοτικοί συνδυασμοί. Κι όσο να πεις, αυτό μου προκάλεσε την θέληση για ένα είδος άτυπης αγωνίας.

Εξ αρχής, μέσα από την συγκεκριμένη στήλη έχουν επισημανθεί οι αρνητικές στιγμές και οι υπερβολικές τακτικές διαχείρισης —αλά δημάρχου Αθηνών κ. Μπακογιάννη Jr— τόσο της εξωστρεφούς εικόνας που θέλει να βγάζει η νεο-εκλεγείσα δημοτική αρχή, όσο και των λανθασμένων πολιτικών που αποφάσισε να ακολουθήσει.

Με πρώτο και χειρότερο, την απροσδόκητη κι αδικαιολόγητη διακοπή της σύμβασης με τον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1, υπεύθυνο για την προβολή πολιτιστικού υλικού παγκοσμίου αξίας, από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης που τύγχανε να απολαμβάνει το κοινό της Καστοριάς.

Και πέρα της διακοπής της προβολής της ΜΕΤ, ακολούθησαν κι άλλες αρνητικές —ως πολύ κακές— δημοτικές αποφάσεις. Μάλιστα, και η συγκεκριμένη δημοτική αρχή —που πολλοί πίστευαν πως θα διέφερε από τις προηγούμενες— ξεκίνησε το εργασιακό αλισβερίσι των ημετέρων, με την ταυτόχρονη απόλυση των προηγούμενων δημο-μετακλητών υπαλλήλων.

Κι αυτή την φορά συνέβη το ίδιο, με πρόσληψη ειδικού συνεργάτη του δημάρχου κ. Ι. Κορεντσίδη, που ως εκ του θαύματος φαίνεται να διατηρεί φιλικές και συναδελφικές σχέσεις με γνωστή αντιδήμαρχο και την κόρη της τελευταίας αντιστοίχως.

«Ψιλά γράμματα» όπως αρέσκονται ν’ απαντάνε μερικοί. Από την άποψη των οποίων, θα μου επέτρεπες αγαπητή ΟΔΟΣ, να διατηρούσα τις αποστάσεις και τις ενστάσεις μου. Όχι γιατί φέρω αμφιβολίες για τις εργασιακές δυνατότητες της συγκεκριμένης μετακλητής, αλλά γιατί σαν φορολογούμενος δημότης θα απαιτούσα την συγκεκριμένη θέση να καταλάμβανε ο πιο ικανός κι άξιος συμπολίτης μου.

Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλω να μειώσω την συγκεκριμένη ειδική συνεργάτιδα. Αλλά θα προτιμούσα να έχουν γίνει γνωστά και τα κριτήρια πρόσληψης για την συγκεκριμένη, θέση παρά να μοιάζει περισσότερο με «φωτογραφική».

Συνηθισμένοι οι φορολογούμενοι δημότες στο μετακλητό εργασιακό παζάρι; Άγνωστο. Με την επανάληψη πάντως του φαινομένου να είναι το μοναδικό στανταράκι της γενικότερης νοοτροπίας στην αυτοδιοίκηση κι όχι μόνο.

Σαν να μην έχει ξεπεραστεί ποτέ η «πράσινη» νοοτροπία της δεκαετίας του ’80 και της πελατειακής σχέσης αιρετού με τον λαό, κάτω απ’ οποιεσδήποτε συνθήκες. Ενδεχομένως, αυτό να αποτελεί κι μία απ’ τις μεγαλύτερες αιτίες δυσλειτουργίας του δυσκίνητου κρατικού μηχανισμού, ο οποίος στοιχίζει στους φορολογουμένους περί τα 90+εκ ευρώ ετησίως. Όσο ακριβώς κοστίζει κι ο γερμανικός. Χωρίς περαιτέρω σχόλια. Απλά τ’ αφήνω αυτό εδώ για να υπάρχει ένα μέτρο ποιοτικής σύγκρισης μεταξύ των προσφερόμενων κρατικών υπηρεσιών.


Πότε θα σταματήσει ο δήμος να χρυσοπουλάει το καστοριανό καρναβάλι σε διοργανώτριες εταιρείες που δεν έχουν γνώση του εθίμου; Πότε θα πάψουν συγκεκριμένες ενέργειες προς όφελος μια μειοψηφίας περιπλανώμενων χορευτών; 




Στην εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκδόσεων σου αγαπητή ΟΔΟΣ, ο δήμαρχος κ. Ι. Κορεντσίδης παραχώρησε δύο συνεντεύξεις, τόσο για την γενική κατάσταση των οικονομικών του δήμου, όσο και για την πρόθεση της δημοτικής αρχής για την ανακατασκευή παλιού πνευματικού κέντρου. Για το περιεχόμενο των οποίων η στήλη θα αναφερθεί εκτενέστερα την επόμενη εβδομάδα.

Σε εκείνο όμως που θα γίνει αναφορά, είναι στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με αριθμό 221/2019 κι αφορά τον «προσωρινό ανάδοχο των υπηρεσιών οργάνωσης - πραγματοποίησης τοπικών εκδηλώσεων του έργου Culturelands». Των Καστοριανών Καρναβαλιών για να στο κάνω πιο ευανάγνωστο και κατανοητό.

Μάλιστα, η εν λόγω διαφημιστική εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την διοργάνωση του αστικού εθίμου. «Από πού κι ως πού;» ρωτάνε πολλοί. «Από εκεί ως εκεί» θα απαντούσαν ελαφρώς κάποιοι άλλοι. Για το πως ακριβώς θα διοργανώσουν κάτι που δεν γνωρίζουν, θα σε γελάσω.

Απορίες δεν δημιουργεί μόνο το μέγεθος των δαπανών (περί των 48.000 ευρώ!) που είναι αντιστρόφως ανάλογο με το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα καθ’ όλη την διάρκεια εορτασμού του δωδεκαήμερου, αλλά το γεγονός ότι γίνεται (;) κατασπατάληση χρημάτων για «τις τέσσερις (4) εξαμελείς (τουλάχιστον) ορχήστρες που θα συνοδεύουν τους καρναβαλιστές σε διάφορα σημεία της πόλης για τέσσερις (4) ώρες προς διατήρηση του εθίμου» για τις δύο πρώτες ημέρες 6 και 7 Ιανουαρίου. Κι αν τις δεις εσύ αγαπητή ΟΔΟΣ, πες το και σ’ εμάς να πάμε να γλεντήσουμε με πληρωμένες ορχήστρες (sic).

Αλλά και για την νέα φοκλορική μόδα, το ανταμώματα χορευτικών συλλόγων και λοιπές ημερήσιες προεόρτιες δαπάνες σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, όπως εκείνων των «εκατοντάδων (300) σάντουιτς και (350) γευμάτων με μορφή πακέτου και διανομή 200 λίτρων κρασιού» στους χορευτικούς συλλόγους του ανταμώματος.

Να μην αναφέρουμε και τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία, παράθεση γευμάτων κλπ των αγνώστων «λοιπών φιλοξενουμένων». 48.000 ευρώ είναι αυτά, δεν είναι παίξε γέλασε. Και έκαναν οικονομία στα 150 ευρώ της όπερας! Αλλά εκεί, στην όπερα, δεν έχουν «λοιπούς φιλοξενουμένους».


Ενδεχομένως, γιατί η τρέχουσα άναρχη κατάσταση να βολεύει τις προσωπικές «βορειομακεδονικές» επιθυμίες ορισμένων που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την παραποίηση του αστικού εθίμου, και μάλιστα αιτούμενοι χρήματα στο όνομα του Καστοριανού Καρναβαλιού. 




Πότε θα σταματήσει ο δήμος να χρυσοπουλάει το συγκεκριμένο έθιμο σε διοργανώτριες εταιρείες που δεν έχουν γνώση του αστικού εθίμου; Πότε θα πάψουν συγκεκριμένες ενέργειες προς όφελος μια μειοψηφίας περιπλανώμενων χορευτών;

Όταν τελειώσει και το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Θα είναι το 2020 η τελευταία χρόνια που θα χρυσο-«πουληθεί» το Καστοριανό Καρναβάλι σε άσχετες με το -αντικείμενο του εθίμου- εταιρείες;

Γιατί τα συγκεκριμένα χρήματα που έχει να δαπανήσει η εταιρεία να μην τα δαπανήσει (η εταιρεία) σε «συνεργασία» με συγκεκριμένη ομάδα καρναβαλιστών, οι οποίοι έχουν γνώση τέλεσης του εθίμου; Που έχουν φρέσκες ιδέες για τον στολισμό κι όχι μόνο;

Στο φινάλε και μετά το τέλος του συγκεκριμένου προγράμματος, γιατί δεν δημιουργείται ένας επίσημος φορέας που θα ασχολείται μόνο με το Καστοριανό Καρναβάλι;

Ενδεχομένως, γιατί η τρέχουσα άναρχη κατάσταση να βολεύει τις προσωπικές «βορειομακεδονικές» επιθυμίες ορισμένων που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την παραποίηση του αστικού εθίμου, και μάλιστα αιτούμενοι χρήματα στο όνομα του Καστοριανού Καρναβαλιού.

Κι απ’ ότι έγινε γνωστό, η διαφημιστική εταιρεία υποχρεούται από τον δήμο σύμφωνα με τ’ απαιτούμενο παραδοτέο έργο (!) να χρηματοδοτήσει και το... διήμερο βαλκανικό πανηγύρι στην πλατεία Ομονοίας. Και εις άλλα με υγείαν αγαπητή ΟΔΟΣ.

Κι αν κάποιοι από τους συνδημότες μας περίμεναν την διαφορετικότητα από την συγκεκριμένη δημοτική αρχή, ήδη διερωτώνται αν πλανήθηκαν πλάνην οικτράν.

Και το συγκεκριμένο δημοτικό έργο θα έχει κι άλλα επεισόδια μπροστά μας. Υπομονή μέχρι ν’ ανέβουν στην Διαύγεια και τα υπόλοιπα «ζαχαρωτά» δημοτικά πεπραγμένα.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Νοεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1008


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος29/12/19

    Κοιμηθήκαμε αγρότες
    και ξυπνήσαμε ιππότες ...
    λέει ένα τραγούδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ