24.12.19

Συνέντευξη με την Βικτόρια Χίσλοπ




Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα;

Την Ελλάδα την επισκέφθηκα πρώτη φορά ως έφηβη πριν περίπου 40 χρόνια και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Από τότε έχω έρθει άπειρες φορές και μάλιστα τα τελευταία χρόνια περνώ 3-4 μήνες τους έτους εδώ, μεταξύ Αθήνας και Κρήτης. Λατρεύω τον ήλιο, τα τοπία, τους ανθρώπους της και κάθε φορά μου επιφυλάσσει και μια ευχάριστη έκπληξη.

Πώς προέκυψε η συγγραφή του νέου σας μυθιστορήματος “Όσοι αγαπιούνται”; 

Πριν περίπου 10 χρόνια αντίκρυσα την Μακρόνησο από μακριά σε μια επίσκεψή μου στο Σούνιο. Μου κίνησε την περιέργεια και ρώτησα ποιο νησί ήταν. Η απάντηση που πήρα πως επρόκειτο για τόπο εξορίας και πλέον είναι ακατοίκητο μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Ξεκίνησα να διαβάζω για να μάθω λεπτομέρειες και κατάφερα να επισκεφθώ το μέρος 7 χρόνια μετά. Ήταν μια πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία. Ο ηλεκτρισμός είναι ακόμη διάχυτος στο νησί. Έκανα έρευνα μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, μίλησα με ανθρώπους και οδηγήθηκα στη ναζιστική κατοχή και στον Εμφύλιο Πόλεμο. Μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω για την σκοτεινή εκείνη περίοδο, τις φρικαλεότητες που έζησαν οι άνθρωποι και πώς κατάφεραν να επιβιώσουν.

Η κεντρική ηρωίδα σας είναι η Θέμις. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτήν;

Η Θέμις είναι μια συνηθισμένη γυναίκα που αναγκάστηκε να ζήσει μια ασυνήθιστη ζωή. Είναι η μικρότερη από τα 4 αδέλφια. Οι καταστάσεις της οικογένειάς της την ανάγκασαν μαζί με τα αδέλφια της να μεγαλώσουν με τη γιαγιά τους χωρίς την παρουσία των γονιών τους. Η δύσκολη περίοδος της Κατοχής και ο Εμφύλιος Πόλεμος που ακολούθησε δεν ήταν μόνο εξωτερικά γεγονότα που επηρέαζαν τη ζωή των ανθρώπων, ήταν και μια καθημερινή κατάσταση μέσα στην οικογένειά της αφού τα μέλη της ήταν μοιρασμένα στα διαφορετικά πιστεύω της εποχής. Έτσι οδηγήθηκε να ταχθεί με τους κομμουνιστές και οι πράξεις και τα βιώματά της την ακολούθησαν μέχρι τη δύση της ζωή της. 

Πόσο εύκολο ήταν να σας ανοιχτούν άνθρωποι που βίωσαν εκείνη την περίοδο για να αντλήσετε υλικό για τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Δεν ήταν εύκολο. Οι άνθρωποι όταν αναγκάζονται να ζήσουν τόσο βάναυσες φρικαλεότητες που τους στερούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πολλές φορές επιλέγουν τη σιωπή, προσπαθώντας να ξεχάσουν και να θάψουν βαθιά αυτή τη μαύρη περίοδο της ζωής τους.

Θα δούμε αυτό το βιβλίο σας στη μικρή ή την μεγάλη οθόνη;

Την ημέρα που το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Αγγλία με προσέγγισε μια εταιρεία παραγωγής και αποδέχθηκα την πρότασή τους. σίγουρα είναι πολύ νωρίς ακόμη, μια και αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, αλλά εύχομαι να ευοδωθεί η προσπάθεια και να δούμε την τηλεοπτική ή κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου.

Θα θέλατε να μείνετε μόνιμα στην Ελλάδα; Έχετε κάνει φίλους εδώ;

Την αγαπώ πολύ, την αισθάνομαι σπίτι μου και ναι, θα το ήθελα πολύ. Έχω πολλούς αγαπημένους φίλους στην Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη.

Το επόμενο βιβλίο σας θα σχετίζεται και πάλι με την Ελλάδα;

Είναι λίγο νωρίς για να πούμε λεπτομέρειες, αλλά ναι, θα διαδραματίζεται και πάλι στην Ελλάδα.

Οι αναγνώστες σας από όλο τον κόσμο, που ίσως να μην γνωρίζουν την Ελλάδα πέρα από τόπο διακοπών, πώς υποδέχονται κάθε νέο σας βιβλίο;

Πράγματι πολλοί αναγνώστες μου από άλλες χώρες δεν έχουν γνώση της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όμως πολύ συχνά συναντώ ανθρώπους που έχουν διαβάσει τα βιβλία μου και μοιράζονται μαζί μου το γεγονός ότι έχουν επισκεφθεί τους τόπους που περιγράφω και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη. Σημαίνει ότι έχω καταφέρει να τους εξάψω το ενδιαφέρον για να μάθουν περισσότερα για την Ελλάδα.


VICTORIA HISLOP: Όσοι αγαπιούνται
Εκδόσεις: Ψυχογιός, ημ. Έκδοσης : 24/10/2019, σελίδες : 544
ISBN:978-618-01-3142-0 | ISBN Ebook: 978-618-01-3143-7

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Οκτωβρίου 2019, αρ. φύλλου 1007



⚫ H Βικτόρια Χίσλοπ γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο αλλά και ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί στη συγγραφή. Αντλώντας έμπνευση από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, έγραψε Το Νησί το 2005. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, ενώ έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση το 2010. Η Βικτόρια αναδείχθηκε κορυ- φαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και απέσπασε πολλές διακρίσεις στη Γαλλία. Επίσης, το μυθιστόρημά της Το Νήμα μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας της Sunday Times. Το “Όσοι αγαπιούνται” κατέλαβε κατευθείαν την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ της Sunday Times με το που εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2019. Η Βικτόρια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Μιλάει άψογα γαλλικά και ελπίζει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και στα ελληνικά. Πρόσφατα αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσίαση βιβλίου

Το Public Καστοριάς και οι Εκδόσεις Ψυχογιός πραγματοποίησαν την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Βικτόρια Χίσλοπ “Όσοι αγαπιούνται”, στον χώρο του πολιτιστικού συλλόγου Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος” στην πλατεία Ομόνοιας, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 19:00.  Η Βικτόρια Χίσλοπ υπογράφει ένα νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα, το οποίο διατρέχει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας μέσα από την επική ιστορία μιας συνηθισμένης γυναίκας που αναγκάστηκε να ζήσει μια ασυνήθιστη ζωή. Στην κατοχική Ελλάδα, η δεκαπεντάχρονη Θέμις βλέπει την οικογένειά της να ταλανίζεται από βαθιές πολιτικές διαφορές. Και το χάσμα ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπά βαθαίνει, όσο η χώρα βυθίζεται στην ανέχεια. Καθώς η δυστυχία μεγαλώνει γύρω της, και φίλοι της χάνονται από την πείνα, η Θέμις μπαίνει στην Αντίσταση.
Στον Εμφύλιο που ακολουθεί μετά την Απελευθέρωση, η Θέμις θα ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό, όπου θα βιώσει τον έρωτα, το μίσος και τον παραλογισμό του αδελφοκτόνου πολέμου. Ύστερα, θα έρθει η εξορία, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι. Μια άλλη κρατούμενη θα σταθεί στο πλευρό της στις κακουχίες, και οι ζωές τους θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο. Ώσπου, κάποια στιγμή, η Θέμις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στη λαχτάρα της να ζήσει…
Χρόνια μετά, καθώς αναστοχάζεται το παρελθόν της, η Θέμις συνειδητοποιεί ότι το προσωπικό και το πολιτικό, η δική της περιπέτεια και η περιπέτεια της πατρίδας της είναι άρρηκτα δεμένα. Κι ότι μπορεί κάποιες πληγές να επουλώνονται, αλλά κάποιες άλλες γίνονται πιο βαθιές στο πέρασμα του χρόνου.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Οκτωβρίου 2019, αρ. φύλλου 1007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ