ΟΔΟΣ 19.9.2019 | 1001 |
Η ΟΔΟΣ κάθε χρόνο, αναδεικνύει (και σχολιάζει) το μείζον πρόβλημα του καλοκαιριού της Καστοριάς, που δεν είναι κάτι άλλο από τις καθημερινές, στην κυριολεξία νυκτερινές επιδρομές στιφών από κουνούπια.
ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ βεβαίως όλες οι γειτονιές το πρόβλημα ή στον ίδιο βαθμό την επιδρομή, αλλά γεγονός είναι πώς σε εκτεταμένες ζώνες, ειδικά στις παραλίες και σε μικρή απόσταση από την λίμνη, το από μόνο του σοβαρό πρόβλημα δεν είναι απλά αισθητό, αλλά οξύτατο.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ δυσχέρειες που προκαλούν με τα τσιμπήματά τους, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών που είναι υποχρεωμένοι να ζουν στα σκότη και τα ερέβη και μέσα στις κατοικίες τους, μιας και το φως τα ελκύει και συγκεντρώνει, ή υποχρεώνονται να υποβάλλονται στην διαδικασία χημικής αντιμετώπισης των βραδινών επιδρομών από στίφη κουνουπιών που κατακλύζουν τον τόπο· άμεσο προκύπτει συνεπώς και το πρόβλημα της καθαριότητας, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ που φημολογούνται για τον ιό του Νείλου και άλλες, καθώς τα δήγματά τους ενδέχεται να συμβάλλουν στην διάδοση παθογόνων αιτιών, τα προβλήματα της Καστοριάς και άλλων παραλίμνιων περιοχών, φαντάζουν ακόμη πιο πολλαπλά και σύνθετα.
ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ δημόσιους χώρους και ιδιωτικά κτήρια καθώς κολλούν σε άπειρα αριθμητικά σύνολα σε εξωτερικές επιφάνειες κτηρίων (και στα τζάμια) των παραθύρων κλπ, υποβαθμίζοντας σημαντικά τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο.
ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ που κανείς δεν λογοδοτεί για τίποτε, παρά μόνο επαίρονται όλοι (σχεδόν) για την ομορφιά και τα κάλλη της, τα γάργαρα νερά της και τα πλούσια ελέη της φύσης, είναι αδιανόητο να μην ιδρώνει το αυτί κανενός αρμοδίου και υπευθύνου.
ΟΠΩΣ είναι ακατανόητη η παθητική στάση των πολιτών που εξασκούνται στις τέχνες της νηφαλιότητας του Γκάντι στην Ινδία.
ΜΟΝΟ που τα κουνούπια της Καστοριάς είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει στις Ινδίες ή σε άλλη κατ’ όνομα αναπτυσσόμενη ή και καθυστερημένη χώρα.
ΕΚΕΙ οι αρχές έχουν στις πρώτες μέριμνές τους την καταπολέμηση των επιδρομών από κουνούπια. Και άλλα στίφη.
ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ όμως, ενώ υπάρχουν ακόμη και κονδύλια από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους που προσφέρονται για την καταπολέμηση του φαινομένου που συνιστά υγειονομική νάρκη, από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα.
ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ στην χορταριασμένη λίμνη, στις ακαθαρσίες που χάσκουν στους δρόμους και σε ανοικτούς χώρους; Στην ποιότητα του φωτισμού; Στο κακό μάτι; Στην τύχη της Καστοριάς; Είναι θέλημα Θεού;
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ προφανώς αποκλείεται.
ΚΑΠΟΙΟΣ θα την πατήσει ίσως –μακάρι ποτέ φυσικά– αλλά τότε θα είναι πολύ αργά.
ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ πάλι κλίμακα, είναι ενδιαφέρον να αποκαλυφθεί αν σ’ αυτή την χώρα των φιλότιμων και ευσυνείδητων πολιτών, πολιτικών και θεοσεβούμενων, υπάρχουν άλλοι τόσο αθεόφοβοι που να αδιαφορούν τόσο πολύ, επί τόσα πολλά χρόνια για τα στίφη των κουνουπιών που επιδράμουν στην Καστοριά.
ΚΑΙ ΝΑ σου μιλούν κι από πάνω για ομορφιά, καθαριότητα, πολιτισμό, αρχοντιά και παράδοση.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1001
Σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.