18.1.21

Λόγος & Αντίλογος


Αρδευτικό δίκτυο Κρανοχωρίου Δήμου Νεστορίου
Αρδευτικό δίκτυο Κρανοχωρίου Δήμου Νεστορίου.
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013

 «Το Φράγμα της Άρτας (Νεστορίου)» 



Κύριε Διευθυντά,

Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα δημοσιεύσατε στο τεύχος 1033 (4-6-2020) σχετικά με τη σύσκεψη για το στοιχειωμένο φράγμα του Νεστορίου. Τα βρήκα πολύ λίγα για ένα τόσο σπουδαίο έργο και σας παρακαλώ να μου επιτρέψετε να θέσω μερικά ερωτήματα και προβληματισμό. 

Κατ’ αρχάς να συγχαρούμε τον κ. Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία του και την πολύ σημαντική αποστροφή του προς τον Υφυπουργό Γεωργίας κ. Σκρέκα επισημαίνοντας «την αναγκαιότητα ύπαρξης χρονοδιαγράμματος για την έναρξη και συνέχιση των εργασιών του έργου, καθώς και της αυστηρής τήρησής του». 

Είχα την ευκαιρία να ακούσω τον κ. Σκρέκα, ο οποίος μάλιστα είναι Γεωτεχνικός, σε ομιλία του στην πρόσφατη Αγρότικα 2019 και σχημάτισα την εντύπωση ότι πιστεύει στην αναγκαιότητα των αρδευτικών έργων για τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Βέβαια, λίγο παρακάτω απογοητεύτηκα όταν διάβασα τις δηλώσεις του αγαπητού Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς του κ. Σαββόπουλου ο οποίος ζήτησε «την επίσπευση συγκρότησης της επιτροπής η οποία πρέπει να γνωμοδοτήσει επί του θέματος της ματαίωσης της λύσης της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία». 

Είναι ευχάριστο ότι στη σύσκεψη παραβρέθηκε όλη η ηγεσία του Νομού, όπως και εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, γεγονός που δείχνει τη σημασία που έχει το έργο για την οικονομία του τόπου. Να σημειωθεί ότι ο Νομός μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα το οποίο επιτείνεται ακόμη περισσότερο από την κλιματική αλλαγή που έκανε την εμφάνισή της. 

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πότε πάρθηκε η απόφαση για την εκτέλεση του έργου, πότε ολοκληρώθηκε η μελέτη κατασκευής, πότε δημοπρατήθηκε, πότε εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος και τι ποσοστό του έργου έχει ολοκληρωθεί. Αν κάνουμε τόσα χρόνια από τη στιγμή που αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι σε αυτόν τον τόπο μέχρι να το ολοκληρώσουμε, ζήτω που καήκαμε. Δεν θα ήθελα με βάση τα στοιχεία αυτά να κατατάξω τη χώρα μας.

Δεν μάθαμε επίσης ποιος ήταν ο φορέας επίβλεψης του έργου και σε ποιες ενέργειες προέβη κατά τη διάρκεια της ευθύνης του.

Δεν έγινε καμιά μνεία για το θέμα του αρδευτικού δικτύου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του έργου. Θα κάνουμε το έργο και μετά θα περιμένουμε να γίνει η μελέτη του αρδευτικού δικτύου, η δημοπράτηση και η κατασκευή του; Δεν θέλω να πιστέψω ότι τα δύο αυτά έργα δεν θα συμπέσουν.

Βέβαια έχουμε κακά προηγούμενα, όπως για παράδειγμα το μικρό σύγχρονο αρδευτικό έργο του Κρανοχωρίου έκτασης 2.000 περίπου στρεμμάτων το οποίο κατασκευάστηκε και εδώ και πέντε έτη δεν έχει τρέξει σταγόνα νερού. Οι πρώτοι αγρότες που έσπευσαν να αλλάξουν τις καλλιέργειές τους αναγκάζονται να κουβαλάνε νερό με βυτία για να ποτίσουν τα δέντρα που φύτεψαν.

Σε αυτή τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας κανένας δεν έχει ευθύνη;. 

Βαττυναίος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1036


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/1/21

    A! Κύριε Βαττυναίε μου, κατά τον κ. Μηταλίδη, είστε "κατάπτυστος" και "προβοκάτορας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ