22.1.21

Το Σκάκι


Ένας μήνας αρκεί για να χαθεί η μνήμη



■  Ίσως ούτε και μήνας για να ξεχαστεί η πανδημία του κορωνοϊού, η καραντίνα, το lockdown. Σαν ό,τι έγινε, να μην συνέβη σε εμάς. Ακούμε τώρα για χώρες της Λατινικής Αμερικής, για τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πανδημία συνεχίζεται εκεί, με αφορμή τη δολοφονία ενός ακόμα μαύρου από λευκό αστυνομικό. Και μας φαίνονται όλα αυτά, τόσο μακρινά και μακρυά. 
Όπως και τον Ιανουάριο που ακούγαμε στις ειδήσεις για την καραντίνα της κινεζικής πόλης Γιουχάν και ήταν τόσο μακρυά, τι μας ένοιαζε; 

■  Ξεχάσαμε; Ή απλά προσπαθούμε να συνεχίσουμε από εκεί που σταμάτησαν την καθημερινότητα μας; «Προ καραντίνας - μετά καραντίνας» όπως λέμε «προ Χριστού» - «μετά Χριστόν».  Τί κάναμε στις 13 Μαρτίου 2020;  Κάναμε σχέδια για κάποιο πασχαλινό ταξίδι; Σχεδιάζαμε τις καλοκαιρινές διακοπές μας; Κανονίζαμε με φίλους κάποια βραδυνή έξοδο; Μια εκδρομή το σαββατοκύριακο;  Περιμέναμε το δώρο από την γιαγιά που θα γύριζε από τα Ιεροσόλυμα;  Πίναμε καφέ και συζητούσαμε 
με φίλους για το πως ήταν στην έκθεση γούνας στο Μιλάνο από όπου μόλις είχαν επιστρέψει; Θυμόμαστε;  Η απώλεια μνήμης από πότε ξεκινάει;

■ Στην Ολλανδία τα μινκ (έχουν κριθεί ως φορείς του κορωνοϊού με δύο κρούσματα) δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι είναι αθώα και θανατώθηκαν. Εδώ στην «πρωτεύουσα της ακμάζουσας γουνοποιΐας», αντίθετα θα ενισχυθεί η εκτροφή των μινκ όπως δήλωσε  ο υπουργός κ.Βορίδης. 

■ Όχι δεν ήρθε στην Καστοριά (ούτε και κανένας άλλος αρμόδιος έχει έρθει, -φοβούνται;) από την Κοζάνη μας τα είπε. Μέχρι εκεί φτάνουν όλοι οι υπουργοί που έχουν επισκεφτεί, εν μέσω και μετέπειτα της πανδημίας, τη Δυτική Μακεδονία. 




■ Πολλά ειδησιογραφικά έντυπα στην Ευρώπη γράφουν για τη γενιά που χάθηκε εξαιτίας του κορωνοϊού. «Η πανδημία επιτάχυνε την απώλεια ιστορικών αναμνήσεων μιας γενιάς που γνώρισε, έζησε τη γέννηση του φασισμού, πολέμους, το ολοκαύτωμα. Η πανδημία ίσως σιγά- σιγά ακυρώσει και κάθε δυνατότητα εορτασμών μνήμης, που έδιναν την ευκαιρία στους εναπομείναντες να βρουν μια ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους νεότερους. Από το πολιτικό στερέωμα χάνονται σιγά σιγά και οι πολιτικοί που έζησαν πολέμους και διχασμούς και πρωτοστάτησαν στη δημιουργία Ενώσεων και συνεργασιών μεταξύ των κρατών και κατάλαβαν ότι μόνο ενωμένη η Ευρώπη επιβιώνει. Έρχονται νέες γενιές που άκουσαν, έμαθαν, διάβασαν ή δεν διάβασαν και δεν έμαθαν. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να αναδιατυπώσουν την ιστορία, κατά βούληση. Για παράδειγμα η "εναλλακτική για τη Γερμανία" (το ακροδεξιό, φιλοναζιστικό κόμμα) που επιδιώκει να αξιοποιήσει την οικονομική απογοήτευση από το lockdown, χωρίς να έχει κάποια εναλλακτική λύση. Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο που πάντα καραδοκεί. Στην Ιταλία, τη γενέτειρα του φασισμού, το στίγμα του Μουσολίνι μοιάζει να έχει ξεθωριάσει. Χάσαμε, χάνουμε ανθρώπους που μπορούσαν να μας πουν από πρώτο χέρι τι τους συνέβη  και είναι κρίμα διότι όταν χάνουμε την ιστορική μνήμη, χάνουμε τον εαυτό μας και τελικά τον προορισμό μας».

■ Στην Ιταλία και τη Γαλλία συγγενείς των θυμάτων του Covid-19 υποβάλλουν μηνύσεις κατά του κράτους. Εδώ, στην Καστοριά η μνήμη σβήστηκε πριν αρθεί η καραντίνα. Δεν συνέβη τίποτα στην αρχόντισσα του παγκόσμιου τουρισμού. Κανείς δεν φταίει και αν κάποιος κατηγορήσει κάποιους θα «πέσουν μηνύσεις» έτσι λύνονται εδώ τα προβλήματα. Μούγγα.

■  Πώς γίνεται να ξεχαστούν 53 μέρες καραντίνας; Οι 13 νεκροί από τον κορωνοϊό στην Καστοριά ξεχνιούνται; Γίνεται; 

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1035
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ