28.2.21

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας
στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας

«Κύριε περιφερειάρχα,

 Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των επιχειρήσεων των οποίων οι προτάσεις εγκρίθηκαν και θα λάβουν μη επιστρεπτέα ενίσχυση από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία» με Κωδικό ΟΠΣ 4592 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014 - 2020», είναι βέβαιο πώς από την σχετική λίστα των 1728 ενταγμένων - επιλεχθέντων επιχειρήσεων απουσιάζουν εκκωφαντικά οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας, δηλ. αυτές που δραστηριοποιούνται στους Νομούς Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας, (το ίδιο συνέβη και με το αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας), και αυτό που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε με μεγάλη μας λύπη είναι ότι μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων που περιέχονται στην λίστα δεν ήταν κλειστές με κρατική εντολή. 

Σας είχαμε επισημάνει έγκαιρα, με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο και σε εσάς προσωπικά αλλά και στους αρμόδιους αντιπεριφεριάρχες, (θα σας ξαναθυμήσουμε ακόμη μία φορά την τηλεδιάσκεψη με τους Εμπορικούς Συλλόγους την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 που εσείς συγκαλέσατε αλλά και την επίσκεψή σας στην Καστοριά το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, με την συμμετοχή και στις 2 περιπτώσεις του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Βαβλιάρα, καθώς και τις βελτιώσεις πού ήδη είχαν κάνει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Δωδεκανήσων και για τις οποίες σας ενημερώσαμε έγκαιρα καθώς και την κοινή επιστολή όλων των Εμπορικών Συλλόγων της Δυτικής Μακεδονίας που σας αποστείλαμε στις 5-12-2020) την επιτακτική ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις ένταξης, στο ανωτέρω ή σε κάθε σχετικό πρόγραμμα, των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων τις οποίες εκπροσωπούμε. 

Δυστυχώς αυτό δεν το κάνατε και είναι προφανές πώς η οργή όλων των συναδέλφων μας στους τέσσερις Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και φυσικά δικαιολογημένη και σας επισυνάπτουμε προς τούτο σχετικές έντονες επιστολές διαμαρτυρίας των Εμπορικών Συλλόγων Βέροιας και Έδεσσας προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, την "τυπική" απάντησή του προς τον Εμπορικό Σύλλογο Έδεσσας, αναφορές του βουλευτή Πέλλας κ. Καρασμάνη Γεώργιου προς τα αρμόδια υπουργεία και διευθύνσεις υπουργείων μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με την άνιση κατανομή του κονδυλίου του ΕΣΠΑ για το σχετικό πρόγραμμα με αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση του ζητήματος καθώς και τις απαντήσεις προς τον ανωτέρω βουλευτή, όπου εύκολα κανείς μπορεί να συμπεράνει πώς για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η υλοποίηση του προγράμματος "δεν ήταν κανείς υπεύθυνος". 
 
Ο παραλογισμός συνεχίζεται και το λιανεμπόριο βρίσκεται για άλλη μία φορά, για πολλοστή φορά "εκτός νυμφώνος". Οι εμπορικές επιχειρήσεις των Νομών μας που βρίσκονται σε αυτές τις λίστες είναι μετρημένες "στα δάχτυλα των δύο χεριών", και θεωρούμε τουλάχιστον υποτιμητικό να μιλάνε κάποιοι για βοήθεια στο λιανεμπόριο και οι επιχειρήσεις μας να μην μπορούν επ’ ουδενί να ενταχθούν σε ανάλογα προγράμματα, να είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και κάθε άλλου είδους ενίσχυση της ρευστότητάς τους και η μόνη μικρή ενίσχυση να προέρχεται από ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής και αυτά κατά το ήμισυ δανεικά . 

Και μιλάμε για επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, δηλαδή με ταμείο όχι απλά μηδέν αλλά μείον γιατί τα περισσότερα έξοδα όπως πολύ καλά γνωρίζετε, και κυρίως γνωρίζουμε εμείς, "έτρεχαν" κανονικά, και είναι προφανές πώς προγράμματα ενίσχυσης του λιανεμπορίου και των μικρών και πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων με χαμηλό προϋπολογισμό, όπως αυτό που "τρέχει" αυτήν την περίοδο στην περιφέρειά μας, όχι μόνο δεν μπορούν να σταματήσουν τον κατήφορο αλλά προκαλούν και θυμηδία σε όλους τους συναδέλφους μας.

Κύριε περιφερειάρχα

Απαιτούμε την άμεση υλοποίηση νέου προγράμματος αποκλειστικά για το λιανεμπόριο με όσο γίνεται μεγαλύτερο κονδύλιο για να ενισχυθούν, ει δυνατόν, οι περισσότερες επιχειρήσεις γιατί όσο περνάει ο καιρός, με τα Lockdowns μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών να συνεχίζονται και τα χρέη να συσσωρεύονται, είναι σχεδόν βέβαιο πως στο τέλος τα λουκέτα και το ιδιωτικό χρέος, στο οποίο κανείς ….ειδικός δεν αναφέρεται, θα φθάσουν σε δυσθεώρητα ύψη. 

 Ζητούμε άμεση ενημέρωση για τον, με βάση τους ΚΑΔ, αριθμό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων των Νομών μας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. 
 
Απαιτούμε δίκαιη μεταχείριση με παροχή άμεσης ρευστότητας, γιατί αν, έστω και για λίγο, έλθετε στην θέση μας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, πιστέψτε μας !!!!, δεν θα θέλατε να το ζήσετε ούτε κατ’ ελάχιστον».

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος28/2/21

    Μα ακόμα να καταλάβουν οι του ιδιωτικού τομέα ότι αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια για φορολόγηση από το μπορντέλο ( να με συγχωρούν τα μπορντέλα διότι ποτέ δεν έβλαψαν την πατρίδα...)το κράτος...;;!!!
    Ας είχατε κι εσείς μέσον να διοριστείτε στο Δημόσιο....

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ