11.7.21

Λόγος & Αντίλογος

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς

«Για την πόλη μας» 


Γεννήθηκα στην Καστοριά, τη «Βυζαντινή Αρχόντισσα» όπως την αποκαλούν πολλοί Καστοριανοί που αγαπάνε την γενέτειρά τους και περηφανεύονται γι’ αυτήν. 

Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα στον κήπο του σπιτιού μας, απέναντι από το ξενοδοχείο «Παλλάδιο», σ’ ένα τεράστιο, για τα παιδικά μου μάτια, κήπο, που φρόντιζε η μητέρα μου. Λίγο αργότερα ξεμύτησα στην αλάνα γύρω από το Τζαμί κι’ έπαιζα με τα γειτονόπουλα.

Ο μικρός μου κόσμος διευρύνθηκε όταν άρχισα να πηγαίνω σχολείο, περπατώντας κατά μήκος της οδού Μητροπόλεως μέχρι το Α΄ Δημοτικό Σχολείο, παρέα με τα άλλα παιδιά. Η ηρεμία των δρόμων με τα λιγοστά αυτοκίνητα, η σύμπνοια των κατοίκων που φρόντιζαν ο ένας τον άλλον σαν μια οικογένεια, δημιουργούσαν μια αίσθηση ασφάλειας, ώστε να μην περνάει από το μυαλό των γονιών μας η σκέψη να μας συνοδεύσουν στο σχολείο. Κι εμείς, τα παιδιά, πηγαινοερχόμασταν σχολείο-σπίτι, ξένοιαστα και χαρούμενα.

Οι επισκέψεις με τους γονείς μου σε συγγενικά σπίτια, σε εκκλησίες, οι εκδρομές στην Μαυριώτισσα και τις γύρω εξοχές, μου έδιναν άπειρη χαρά, που τότε δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι πηγή της ήταν η απίστευτη ομορφιά αυτού του τόπου. 


«Πολλοί κάνουν αρνητική κριτική στην ΟΔΟ, την μόνη εφημερίδα που υψώνει φωνή για να σωθούν τα ελάχιστα που έχουν απομείνει. Στην εφημερίδα που βρίσκουν βήμα οι ελάχιστοι που τολμούν να αγωνιστούν για τον τόπο που αγαπάνε, με μόνο όπλο την πένα τους».



Την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την επισκέπτομαι συχνά, περπατώ στους δρόμους της και θρηνώ αυτήν την ομορφιά που ξεφτίζει σιγά-σιγά. Η άναρχη δόμηση, οι στενοί δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια, η θολή λίμνη που μάταια περιμένει ένα χέρι να την καθαρίσει, να της χαρίσει το οξυγόνο που χρειάζεται για να ανασάνει, με γεμίζουν θλίψη.

Η «Βυζαντινή Αρχόντισσα» γερνά... Και τι λέμε οι Καστοριανοί γι’ αυτό; Πολλοί κάνουν αρνητική κριτική στην ΟΔΟ, την μόνη εφημερίδα που υψώνει φωνή για να σωθούν τα ελάχιστα που έχουν απομείνει. 

Στην εφημερίδα που βρίσκουν βήμα οι ελάχιστοι που τολμούν να αγωνιστούν για τον τόπο που αγαπάνε, με μόνο όπλο την πένα τους.

Διαβάζω πάντα με προσοχή την αμερόληπτη αυτή εφημερίδα συγχαίροντας σιωπηλά όλους όσους κάνουν εποικοδομητική κριτική και δεν λιβανίζουν –όπως δυστυχώς συμβαίνει κατά κόρον στην εποχή μας– την κάθε μορφής εξουσία για προσωπικό τους όφελος. 

Θα ήθελα να τους συναντήσω από κοντά και να τους συγχαρώ για την τόλμη τους και τον προσωπικό χρόνο που διαθέτουν για να αναδείξουν τα κακώς κείμενα του τόπου. 

Δυστυχώς, αντί για συγχαρητήρια, ο κ. Ι. Σκόρδας επανειλημμένως εισπράττει ανώνυμη παιδαριώδη αρνητική κριτική –η οποία ευτυχώς δεν τον πτοεί– και μάλιστα πρόσφατα και κριτική ορθογραφίας. 
Σωστές οι παρατηρήσεις του κ. Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου, αλλά μας αποπροσανατολίζουν από τον ουσιαστικό σκοπό του κ. Ι. Σκόρδα: την επισήμανση των τοπικών προβλημάτων. 

Ας εστιάσουμε λοιπόν σε αυτά όσοι περισσότεροι μπορούμε, μήπως κι αν πληθύνουν οι φωνές μας κερδίσουμε κάτι.

Για την πόλη μας «ρε γαμ*το».

Σάσα Τζημάκα-Νάτσινα

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Δεκεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1058


Σχετικά:


14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/7/21

    2 χρόνια ακόμη κυρία Σάσα.... Η Αρχόντισσα θα κάνει την επανάσταση της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/7/21

      Καμμία επανάσταση δεν θα γίνει. Τις επαναστάσεις τι κάνουν πολίτες. Όχι υπήκοοι και μάλιστα καδτοριανοί....

      Πρεσβύτης Μέτοικος

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος11/7/21

    επανάσταση; Ποιος; Που; Δυστυχώς εγώ δεν βλέπω καμία κίνηση. Ούτε ίχνος κίνησης. Η επανάσταση δεν γεννιέται ένα μήνα πριν τις εκλογές. Χρειάζεται χρόνο. Έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/7/21

      Ήδη ξεκίνησε από εδώ μέσα, αν δεν το έχετε καταλάβει....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/7/21

      Ή εγώ είμαι τυφλός ή η επανάσταση είναι αόρατη. Εγώ τουλάχιστον δεν την βλέπω. Μπορεί κάποιος να μας δώσει τα φώτα; Ίσως υπάρχουν και μερικοί που είναι διαθέσιμοι να συμμετάσχουν.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος12/7/21

    Κύρια Σάσα, δεν αγαπούν πολλοί την Καστοριά. Τη θέση τους αγαπούν. Γι αυτό πάει κατά διαόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/7/21

    Κ. Μηταλίδης: Ομόφωνη έγκριση της προμελέτης για την ανάπλαση της Νότιας παραλία από την Επιτροπή Διαβούλευσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/7/21

      Αν κρίνουμε από παλιές δηλώσεις σε ΜΜΕ του Δημάρχου τα έργα θα ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο, για να μη φέρουν προβλήματα στους καταστηματάρχες…άρα οι εξελίξεις θα είναι άμεσες.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/7/21

      Δηλαδή, άνθρωποι που έρχονται μόνο για καφέ στην Νότια Παραλία αποφασίζουν τι θα γίνει στην γειτονιά μου. Μάλιστα κύριε Κιμ. Τα σέβη μου.
      Γιατί αν δε τα υποβάλλω δεν ξέρεις τι γίνεται σε τέτοια καθεστώτα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος12/7/21

      Μην αγχώνεσαι φίλε, δεν πρόκειται να ξεκινήσει, θα έχει τη μοίρα του αποχετευτικου του Βυζαντίου...

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος12/7/21

    Εεμμμ 4 μύρια μπαξίσι είναι αυτό. Ααα ρεεε λέσια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος12/7/21

    Ο Πέτρος με το Σταθη θα μπορούσαν να πάνε στη Μύκονο να λύσουν το αποχετευτικο ζήτημα που προέκυψε... Απευθείας ανάθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/7/21

    Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν 3 ώρες ως… Survivors, με παρουσιαστή-εμψυχωτή τον πρώην παίκτη του γνωστού reality show, Στέλιο Κρητικό, ο οποίος οργώνει την Ελλάδα με το γιο του για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στον στίβο της μάχης με μια φουσκωτή πισίνα…
    21 Αυγούστου στο δασάκι της Μεσοποταμίας και 22 Αυγούστου στην Καστοριά.
    Και πολύ καλά κάνει, δηλαδή, αφού καταφέρνει να κλείσει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, εξαργυρώνοντας τη φήμη που του έδωσε η εμπειρία του αυτή.
    Ο Αντιδημάρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Πέτρος Δοκόπουλος, «πέρασε» από την Οικονομική επιτροπή τη δαπάνη 7000€ για να μπορέσουν να μυηθούν κάποιοι μικροί επίδοξοι Καστοριανοί survivors, στα σκληρά αγωνίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/7/21

      Πες μας πόσα πήρες ρε φίλε και μας φλόμωσες με το μήνυμα. Να τζονταρουμε όλοι μαζί πέντε τάλιρα να στα δώσουμε και να ησυχάσουμε. Μας τα εχεις πρήξει με τα κατορθώματα αυτού του άχρηστου.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ