7.5.22

«Ρωσικό δίκτυο προπαγάνδας στην Ελλάδα»



Η HellasNet είναι τηλεοπτικό δίκτυο οκτώ περιφερειακών σταθμών που ξεκίνησε πιλοτικά στις 7 Σεπτεμβρίου 2015

Όπως αποκαλύπτει έρευνα του αμερικανικού FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που ξεκίνησε από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, οπότε η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις σε ρώσους ολιγάρχες συνεργαζόμενους με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν τις αποσχιστικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία. Ένας από τους ρώσους ολιγάρχες στον οποίο επεβλήθησαν κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση είναι ο Konstantin Malofeyev, υποστηρικτής του Πούτιν, διευθύνων σύμβουλος του δημοσιογραφικού ομίλου Tsargrad και από τους ιδρυτές του fund Marshall Capital Partners, που από το 2017 μπήκε από την Ουκρανία στην παγκόσμια λίστα καταζητούμενων με την κατηγορία δημιουργίας παράνομων παραστρατιωτικών οργανώσεων. Από το 2014, προσωπικά στον Malofeyev, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλλει συγκεκριμένες κυρώσεις.

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2022 συνελήφθη στο Λονδίνο ο 71χρονος Αμερικανός Jack Hanick, που ήταν το πρόσωπο που είχε προσληφθεί από τον ρώσο ολιγάρχη για να «τρέχει» τις επιχειρήσεις του στα media σε χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Βουλγαρία.  Ο συλληφθείς Jack Hanick ήταν από τα πρόσωπα που μετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο του τηλεοπτικού δικτύου Hellas net, ενός δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί το 2015 με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη. «Ναυαρχίδα» μεταξύ των 10 τηλεοπτικών σταθμών του Hellas-net ήταν το περιφερειακό κανάλι Attica TV, που εκπέμπει στην Αττική. Ο εφοπλιστής Καραγιώργης είναι κουμπάρος του Konstantin Malofeyev, αφού ο ρώσος ολιγάρχης –που λόγω των διεθνών κυρώσεων δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας– πάντρεψε τον έλληνα επιχειρηματία στην Μόσχα το 2014, με προσκεκλημένο μεταξύ άλλων και τον πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο.

Πώς η υπόθεση συνδέεται ευθέως με την προσπάθεια της Μόσχας να στήσει προπαγανδιστικούς μηχανισμούς και στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2016; Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Hanick κατ’ εντολή του ρώσου ολιγάρχη Konstantin Malofeyev προσπάθησε να εγκαθιδρύσει τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Ο αμερικανός βοηθός εισαγγελέας Μάθιου Όλσεν, δήλωσε ότι ο 71χρονος Hanick –που είναι αντιμέτωπος με 20ετή ποινή φυλάκισης– επέλεξε να βοηθήσει τον Malofeyev να διασπείρει τα αποσταθεροποιητικά του μηνύματα δημιουργώντας ή προσπαθώντας να δημιουργήσει τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα παραβιάζοντας τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στον ρώσο ολιγάρχη. 

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται σε επιστολή του Hanick προς τον Malofeyev τον Νοέμβριο του 2015, όπου ο Αμερικανός έγραφε στον ρώσο ολιγάρχη ότι «είναι ευκαιρία να αναδείξει την ρωσική οπτική των πραγμάτων στην Ελλάδα». Εις ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του FBI παραπέμπει ευθέως στη σύσταση από τον Hanick του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, στο αρχικό διοικητικό συμβούλιο του οποίου εμφανίζεται ως πρώτο όνομα ο ίδιος ο Αμερικανός συλληφθείς.

Το περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο Hellasnet με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη είχε συνενώσει 10 κανάλια απ’ όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, στο περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο που είχε οργανώσει ο εφοπλιστής Καραγιώργης με τον συλληφθέντα από το FBI Jack Hanick, συνεργαζόταν ως διευθυντικό στέλεχος και υπεύθυνος του ενημερωτικού προγράμματος ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Θέση σχολιαστή είχαν και άλλοι έμπειροι δημοσιογράφοι, με φιλική στάση στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ,

  • Εκτός από το Attica TV, στο τηλεοπτικό δίκτυο είχαν ενταχθεί τα κανάλια Alfa Τηλεόραση Βορείου Ελλάδος (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), Corfu Channel/Τηλεόραση της Κέρκυρας (Δυτική Ελλάδα), Δίκτυο1 Καστοριάς (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας (Στερεά Ελλάδα), Irida TV της Ρόδου (Δωδεκάνησα), PLP Αχαΐας (Πελοπόννησος), Sitia TV του Λασιθίου (Κρήτη), TVM Λέσβου (Βόρειο Αιγαίο) και TRT Μαγνησίας (Θεσσαλία).

Η μεγαλοπρεπής εκδήλωση παρουσίασης του τηλεοπτικού δικτύου είχε γίνει στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 στο Μουσείο της Ακρόπολης, με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής του ομίλου Γιάννη Καραγιώργη, κουμπάρο του ρώσου ολιγάρχη Malofeyev και προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο του κόμματος Ανεξάρτητοi Έλληνες Πάνο Καμμένο, τον τότε υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον «κόκκινο» εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα τον οποίο η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ είχε διευκολύνει να πάρει δάνειο από την κρατικά ελεγχόμενη Attica Bank για να αγοράσει άδεια τηλεοπτικού σταθμού, την τότε υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης, εκείνη την εποχή, Λευτέρη Κρέτσο.


* * *

Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ ο Γκρούεφκσι

Οι ΗΠΑ έθεσαν στην μαύρη λίστα τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για σειρά σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς στη χώρα, οι οποίες υπονομεύουν τη λειτουργία του κράτους δικαίου και υποσκάπτουν την ειρήνη και τη στα- θερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Ανάλογες κυρώσεις επέβαλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόσο σε βάρος του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βόρειας Μακεδονίας Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν.Γκρούεφσκι, έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για σωρεία αδικημάτων), όσο και σε βάρος μιας λειτουργού της Γενικής Εισαγγελίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γκορντάνας Τάντιτς (Σερβοβόσνιας).


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/5/22

    Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ ο Γκρούεφκσι, και παράλληλα έχουμε κάνει ήρωα τον Μίστερ Πανδόρα Ζελένσκυ. Άν δεν πήγαινε τα μαύρα εισοδήματα στον Παναμά τώρα θα είχε όπλα για τον πόλεμο. Αλλά αφού βρίσκει ηλίθιους που παίρνουν δάνεια για να του τα στέλνουν τσάμπα καλά κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/5/22

    «είναι ευκαιρία να αναδείξει την ρωσική οπτική των πραγμάτων στην Ελλάδα»
    Είμαστε καλά ρε παιδιά; Αυτό λέγεται αδίκημα και τιμωρείται με δέκα χρόνια φυλακή; Και εμείς έχουμε τα μούτρα να μιλάμε για τις αυθαιρεσίες του Πούτιν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/5/22

    Παράκρουση έπαθαν οι Ρώσοι:
    https://twitter.com/i/status/1523211782692777984

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ