4.1.23

ΟΔΟΣ: Ημερομηνία λήξης

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.6.2022 | 1129


Το καταναλωτικό προϊόν που λέγεται κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί και να έληξε πριν την επίσημη ημερομηνία του. Λίγο οι συνθήκες φύλαξης, λίγο η συσκευασία που άνοιξε, ποιος ξέρει στ’ αλήθεια την πραγματική αιτία.


Ύστερα από την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μερικές ημέρες προηγουμένως στην ΕΡΤ στην διάρκεια της οποίας με την φράση «Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές» ) όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, «φούντωσαν» δικαιολογημένα τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και συγκεκριμένα κάπου στον Σεπτέμβριο ή έστω και Οκτώβριο Η δήλωση αυτή διαφοροποιείται πλήρως από τις έως τώρα διακηρυγμένες θέσεις του, ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται και ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας (Μάιο 2023).

Αλήθεια είναι ακόμη, ότι η απάντηση αυτή καθόλου δεν αποκλείεται, να είναι μια (ακόμη) μπλόφα - πυροτέχνημα επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ένας ελιγμός. Όχι μόνο για να προσανατολίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε προεκλογικούς ρυθμούς, σε ένα αργόσυρτο χορό προσμονής που θα τα εξαντλήσει άκαιρα. 

Όπως φυσικά δεν αποκλείεται η φράση αυτή να αποτέλεσε το έναυσμα για την προετοιμασία της κοινής γνώμης για πρόωρες εκλογές. Τις οποίες στο κάτω-κάτω δεν είναι και λίγοι όσοι προβλέπουν από καιρό, αλλά πάντοτε σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην πολεμική εισβολή και κατοχή σε βάρος της Ουκρανίας από την Ρωσία, τις τιμές στα καύσιμα (συγκοινωνίες - ηλεκτρικό ρεύμα) εν όψει του χειμώνα, τις τιμές στα βασικά είδη, τις πυρκαγιές των επόμενων μηνών. Αλλά και τα αποτελέσματα (εντυπώσεις - συνάλλαγμα και έσοδα) της τουριστικής περιόδου, την εξέλιξη της πανδημίας, και φυσικά τα ελληνοτουρκικά. 

Γεγονός είναι ακόμη ότι τα ανοικτά μέτωπα, στα εθνικά ζητήματα, την οικονομία και την κοινωνία είναι τόσο εκτεταμένα και κρίσιμα, που η λαϊκή εντολή του 2019 δείχνει να φθίνει και να πρέπει να ανανεωθεί η όποια κυβερνητική νομιμοποίηση με βουλευτικές εκλογές. Ότι το καταναλωτικό προϊόν που λέγεται κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί και να έληξε πριν την επίσημη ημερομηνία του. Λίγο οι συνθήκες φύλαξης, λίγο η συσκευασία που άνοιξε, ποιος ξέρει στ’ αλήθεια την πραγματική αιτία. 

Πόσο μάλλον που ο εκλογικός νόμος και οι συσχετισμοί που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις δεν διευκολύνουν τους σχεδιασμούς μονοκομματικών κυβερνήσεων. Και ότι όσο περνά ο καιρός τόσο η δύναμη των κύριων κομμάτων πιθανών συγκυβερνητικών σχηματισμών, (ΝΔ – ΣυΡιζΑ – ΠαΣοΚ) θα μοιάζει να διαμοιράζεται. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.6.2022 | 1129 | 3


Η Ν.Δ. εμμένει στο αναχρονιστικό και ξεπερασμένο μοντέλο υποψηφίων, που ενώ το 2019 είχε κάποια επικαιρότητα και αποστολή (να ξεπεραστούν τα στερεότυπα για την μετάβαση στην μετά ΣυΡιζΑ – ΑνΕλ εποχή) σήμερα, είναι απλά τετραετίας ηδύποτο που όμως έχει ξεθυμάνει. Δεν μπορεί γι’ αυτό ούτε και να σε ζαλίσει.


* * *

Σε τοπικό επίπεδο, η κατάσταση στα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει ξεκαθαρίσει. Φυσικά η υποψηφιότητα της ήδη βουλευτή κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου θεωρείται δεδομένη. Η δυναμική της αποτελεί την μια σταθερά στον ΣυΡιζΑ. Όμως ήδη εκτιμάται πως δεν αποκλείεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενθαρρύνουν μια δυναμική ανανεωτική συμπλήρωση του ψηφοδελτίου της Καστοριάς. Με άλλα, διαφορετικά πρόσωπα (προσωπικότητες) που θα απευθύνονται σε κεντροαριστερές και κεντροδεξιές τάσεις. Ώστε να καρπωθεί το κόμμα αυτό (και όχι το ΠαΣοΚ) την αυξανόμενη δυσφορία των μετριοπαθών εκλογέων. Που έχουν απογοητευθεί από την απραξία της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά. 

Στο ΠαΣοΚ πάλι, ύστερα και από τα συνέδρια και τις γυμναστικές ασκήσεις θάρρους, κινούνται επιτέλους πιο δραστήρια. Για την αναβίωση του χώρου στα υπολείμματα που έμειναν ύστερα από τις χρονικά τελευταίες εξελίξεις της εποχής Φιλίππου Πετσάλνικου. Και για να καλυφθεί το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε. Αλλά και προκειμένου να προσκληθούν διαφυγόντες εκλογείς, να επαναπατρισθούν από τις τάξεις του ΣυΡιζΑ αλλά και από τα Νέα Δημοκρατία στην οποία εξακολουθούν να μοιάζουν ως καταφυγόντες. 

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την αμιγώς πασοκογενή κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου, υπάρχουν και στην Νέα Δημοκρατία πρόσωπα που προέρχονται από το καθαρό puro και ατόφιο ΠαΣοΚ. Το βαθύ πράσινο. Το πιο πράσινο κι από το χρώμα των συμβόλων των μαρτύρων του Ισλάμ. Αλλά πολιτικά, είδαν το σημερινό κυβερνητικό κόμμα σαν ένα χρυσορυχείο ευκαιρίας για την πολιτική προσωπική τους ανάδειξη. Και την δική τους δόξα φυσικά και όχι για να έσται τα ελέη του μεγάλου κόμματος μετά πάντων υμών ή ημών και προπαντός αυτών των ιδίων.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Τα πολλά "όχι", "γιοκ", "no" κ.ο.κ. άλλα αρνητικά που εισπράττει η Καστοριά επί Νέας Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από την ανυπολόγιστης σημασίας άρνηση του πρωθυπουργού να στέρξει την περιοχή, να δώσει στην Καστοριά το φιλί της ζωής, με την ίδρυση έστω και μιας σχολής πανεπιστημίου, έστω και ενός... παραρτήματος, που μοιρολατρικά αποδέχθηκαν οι εδώ κομματικοί της Νέας Δημοκρατίας. Έως τα "γιοκ" του φράγματος του Νεστορίου... 


* * *

Η Νέα Δημοκρατία πάλι, τουλάχιστον ως τώρα, στα μέσα Ιουνίου 2022, στην Καστοριά συγκεκριμένα, δείχνει απρόθυμη να αντιληφθεί ότι ακόμη και εάν οι πολίτες με την ψήφο τους στις επόμενες κάλπες στηρίξουν επιλογές ασφάλειας, τίποτε δεν θα είναι πια ίδιο. Αφού έχει ήδη τρωθεί ανεπανόρθωτα το γόητρό της και η αξιοπιστία της. Και ότι καθώς το εύρος των κοινωνικών στρωμάτων από τα οποία η ίδια αντλεί την δύναμή της είναι τόσο ιδιαίτερο, οι παραλείψεις της στην Καστοριά, είναι παράγοντας που θα επιτρέψει την ενίσχυση κομμάτων της αντιδραστικής δεξιάς του λαϊκισμού. Όπως αυτή εκφράζεται ενδεικτικά από την «Ελληνική Λύση» που κάθε βράδυ επιδίδεται σε επίσημη κομματική προπαγάνδα μέσα στα σπίτια των εγκλείστων της Καστοριάς. Και μάλιστα χωρίς να ενδιαφέρει η επιλογή προσώπων που θα στελεχώσουν τα σχετικά ψηφοδέλτια.

Με αυτά, εφ’ όσον είναι πράγματι και τα αντικειμενικά δεδομένα, η ανάγκη για μια ρηξικέλευθη και εκ βάθρων ανανέωση του κομματικού ψηφοδελτίου που θα μπορούσε να απορροφήσει την δυσαρέσκεια —διάβαζε απόγνωση— του τοπικού πληθυσμού στην Νέα Δημοκρατία, είναι έννοια κενή περιεχομένου. 

Για παράδειγμα, η κυρία Μαρία Αντωνίου, έστω κι’ αν (;) η παραμονή της στην θέση της «υπεύθυνης» του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί τυπικό κώλυμα για την συμμετοχή της στο κυβερνητικό ψηφοδέλτιο στην Καστοριά, αδιαφορεί. 

Ενεργεί σαν να μην αξιολογεί έναντι των συνυποψηφίων της την δεοντολογική διάσταση μιας αντικειμενικά πολιτικής ανισότητας. Και έτσι εξακολουθεί να πολιτεύεται αλιεύοντας όπως ακριβώς αλιεύει κάποιος με πυροφάνι, την ειδική πλατφόρμα πάνω σε αλιευτικό σκάφος στην οποία τοποθετείται φανάρι, για να προσελκύονται τη νύχτα με το φως του, θαμπωμένα, υπνωτισμένα ίσως, τα ψάρια. Και έτσι πιάνονται. 

Κανένα άλλο όνομα, από αυτά που έντονα φημολογούνται στην Νέα Δημοκρατία ότι θα μπορούσαν να προσδώσουν νέο ξεκίνημα, δεν φαίνεται να (αν)γνωρίζει το κόμμα αυτό. Που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εμμένει στο ξεπερασμένο μοντέλο του 2019.

Ήτοι συμμετοχής του γνωστού διδύμου (Τζηκαλάγια - Αντωνίου) και των στελεχών, του γνωστού πατρώου ή μητρώου στελεχών. Που ενώ το 2019 είχε κάποια επικαιρότητα και αποστολή (να ξεπεραστούν τα στερεότυπα για την μετάβαση στην μετά ΣυΡιζΑ – ΑνΕλ εποχή) σήμερα, είναι απλά ηδύποτο τετραετίας που όμως έχει ξεθυμάνει. Δεν μπορεί έτσι ούτε και να σε ζαλίσει. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η κ. Αντωνίου ενεργεί σαν να μην αξιολογεί έναντι των συνυποψηφίων της την δεοντολογική διάσταση μιας αντικειμενικά πολιτικής ανισότητας. Και έτσι εξακολουθεί να πολιτεύεται αλιεύοντας όπως ακριβώς αλιεύει κάποιος με πυροφάνι, την ειδική πλατφόρμα πάνω σε αλιευτικό σκάφος στην οποία τοποθετείται φανάρι, για να προσελκύονται τη νύχτα με το φως του, θαμπωμένα, υπνωτισμένα ίσως, τα ψάρια. Και έτσι πιάνονται.


* * *

Τα πολλά "όχι", "γιοκ", "no" κ.ο.κ. άλλα αρνητικά που εισπράττει η Καστοριά επί Νέας Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από την ανυπολόγιστης σημασίας άρνηση του πρωθυπουργού να στέρξει την περιοχή, να δώσει στην Καστοριά το φιλί της ζωής, με την ίδρυση έστω και μιας σχολής πανεπιστημίου, έστω και ενός… παραρτήματος, που μοιρολατρικά αποδέχθηκαν οι εδώ κομματικοί της Νέας Δημοκρατίας.

Έως τα "γιοκ" του φράγματος του Νεστορίου που πραγματικά προκάλεσε αμηχανία στους ίδιους τους αιρετούς που εντελώς πρόσφατα ως περιοδεύων πολιτικός θίασος του τόπου δεν βρήκε ανταπόκριση στην επαιτεία των Αθηνών, αλλά άρνηση. Πολιτικά αγενή και προπαντός αδικαιολόγητη. Που παρά τις δήθεν υποσχέσεις, στην πραγματικότητα ίσως και να στέλνει στον κάλαθο το έργο, που θεωρείται μείζονος αναπτυξιακού χαρακτήρα για τον αγροτικό κόσμο. 

Είναι τόσο χαρακτηριστική (ή μήπως αχαρακτήριστη;) η κατάσταση, ώστε τις τελευταίες ημέρες προβάλλεται ως άθλος και επίτευγμα, το γεγονός ότι ο μητροπολίτης Καστοριάς εξέπεμψε SOS για την σωτηρία του Γηροκομείου Καστοριάς. Που κινδυνεύει με λουκέτο, επειδή προφανώς δεν μπορεί να εναρμονίσει τη λειτουργία του στις σύγχρονες προδιαγραφές. Αλλά και επειδή οι πόροι του έχουν εξανεμιστεί. 

Αν και είναι από παλιά γνωστό το πρόβλημα, αφού κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε προκαλέσει κρίση στις αντιδράσεις του μακαριστού Σεραφείμ, τα προβλήματά του ιδρύματος ήδη έχουν εκτροχιάσει την προοπτική του. 

Εν τω μεταξύ από τότε, το ζήτημα του Γηροκομείου Καστοριάς, μια ακόμη θαυμάσια υποδομή που οι παλιοί Καστοριανοί (για τους οποίους όλοι έχουν ένα κακό λόγο) δημιούργησαν, που θα έπρεπε να αποτελέσει ένα από τα στολίδια της πόλης και καύχημα, ξεχάστηκε. Και όμως ο βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας που εκ του αποτελέσματος δείχνει να αναλώνει πολύ από τον χρόνο του προς απόκρουση του υπόγειου, κομματικά οργανωμένου πολέμου που αντιμετωπίζει, παρουσιάζει το αυτονόητο ως μεγάλο κατόρθωμα. Και πιο συγκεκριμένα την διαβίβαση του SOS στον αρμόδιο υπουργό. 

Αυτές είναι οι σημερινές συνθήκες για την Καστοριά. Καθισμένος άνετα στο μουσείο της Ακρόπολης ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μερικές ημέρες προηγουμένως, παρουσίασε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αλλά και ρεαλιστικά κάποια γεγονότα και προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα. Και έριξε το δόλωμα των εκλογών. Προκαλώντας συναγερμό σε επιτελεία και επιτελείς. Ώστε επιτέλους επίσης, εκεί κάπου στο Σεπτέμβριο πιθανώς, να επιλέξουν οι Έλληνες και οι Καστοριανοί μέσα σ’ αυτούς. 

Μόνο που εκείνη την περίοδο εορτάζεται ακόμη και στην Ελλάδα (από το 1978) η Ασούρα. Η σημαντικότερη γιορτή των Σιιτών μουσουλμάνων σε παγκόσμιο επίπεδο, στην οποία οι συμμετέχοντες αυτομαστιγώνονται προς τιμή της επετείου του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ που συγχωρέθηκε λέει την 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του 61 του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου (10 Οκτωβρίου του 680 σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο).

Όπως το αυτομαστίγωμα αποτελεί ένδειξη πίστης και θρήνου για τους (άνδρες) σιίτες Μουσουλμάνους, καθώς οι πιστοί για εννιά βράδια συγκεντρώνονται σε χώρους λατρείας και προσεύχονται, ενώ τη δέκατη μέρα βγαίνουν στο δρόμο και επιδίδονται σε αυτομαστίγωμα, έτσι και στην Καστοριά εκείνη την περίοδο, των αρχών του Φθινοπώρου του 2022, θα φανεί εάν και πόσο πιστοί θα αυτομαστιγωθούν.



Φωτογραφίες:
Εξώφυλλο: Τελετουργική μάστιγα για χρήση στην πομπή της Ασούρα. Συρία, πριν το 1974. Εθνικό Μουσείο Παγκόσμιων Πολιτισμών, Άμστερνταμ Ολλανδίας.
3η σελίδα: Αναπαράσταση της Μάχης της Καρμπάλα, στο σημερινό Ιράκ στις 10 Μουχάραμ 61 (10 Οκτωβρίου 680)


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1129.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ