ΟΔΟΣ 15.9.2022 | 1140 |
Αυτή η φράση μου έρχεται στο νου, καθώς διαβάζω στα εγχώρια και αλλοδαπά Μέσα Ενημέρωσης τα όσα συμβαίνουν, αλλά κυρίως τα όσα αναμένεται να συμβούν τους επόμενους μήνες, με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση.
Θα περίμενε κανείς συνεχείς δράσεις από το Υπουργείο Ενέργειας για να ετοιμαστούμε ενόψει της επερχόμενης κρίσης. Αντ’αυτού σιγήν ιχθύος ή μάλλον διαβεβαιώσεις ότι έχουν καταρτίσει σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα ή το παλαβό με την ανακοίνωση της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης του υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέσει την Αίγυπτο με τη χώρα μας φέρνοντας άφθονη και φθηνή φωτοβολταϊκή ενέργεια από την Αίγυπτο. Ο λαός αυτό το αποκαλεί: «Ζήσε Μάη, να φας τριφύλλι».
• Ποιος θα απαγορεύσει τη διαφήμιση-εξαπάτηση των καταναλωτών από φθηνές αλλά μη οικονομικές πηγές θέρμανσης με ηλεκτρικές αντιστάσεις;
• Ποιος θα υποχρεώσει την υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων στις νέες κατοικίες και τη μνεία τους στα συμβόλαια ενοικίασης κατοικιών;
• Ποιος θα συμβουλέψει για τα οικονομικότερα μέσα θέρμανσης κατοικιών και θα δώσει κίνητρα για την υιοθέτησή τους;
• Ποιος θα δώσει χαμηλότοκα δάνεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων;
• Πότε θα ενθαρρύνουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας για βραδινή χρήση;
• Ποιος θα προνοήσει για την αύξηση της χωρητικότητας του εθνικού δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να είναι σε θέση μέσα σε ένα τρίμηνο να υποδέχεται φωτοβολταϊκά συστήματα αντί για τα σημερινά 2 μέχρι 5 έτη;
• Ποιος θα καθιερώσει τη δυνατότητα εκμίσθωσης στεγών κτηρίων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από άλλους πλην των ιδιοκτητών;
• Γιατί δεν επιτρέπεται σε κατάλληλες στέγες να ηλεκτροδοτηθούν για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά;
• Γιατί δεν δίνει το παράδειγμα το Ελληνικό Δημόσιο εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά στις στέγες των δημοσίων κτηρίων για τη μείωση του φέσι που έχει φορέσει στη ΔΕΗ;
Αυτά είναι μερικά από τα πολύ περισσότερα που μπορεί να κάνει το Υπουργείο Ενέργειας. Ελπίζουμε ότι η αναβολή των προσεχών εκλογών για την άνοιξη του 2023 θα δώσει τη δυνατότητα στον κ. Υπουργό και τα στελέχη του να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στα κύρια και ουσιαστικά τους καθήκοντα αντί της άγρας ψηφοφόρων. Καλύτερη θα ήταν η λύση της αντικατάστασης του σημερινού Υπουργού Ενέργειας από μια άλλη προσωπικότητα που ως πρώην Υπουργός έδειξε την διορατικότητά του στη συστηματική αναζήτηση και εκμετάλλευση των θαλάσσιων κυρίως αποθεμάτων υδρογονανθράκων και έχει τη γνώση να χαράξει μια ουσιαστική πολιτική για το ξεπέρασμα της ενεργειακής κρίσης.
Τέλος, η απόκτηση κατοικίας από το μέσο νοικοκυριό απομακρύνεται όλο και περισσότερο εξαιτίας της αύξησης των τιμών της κατοικίας και της υποχώρησης της αμοιβής της μισθωτής εργασίας. Θυμάμαι με τρόμο τις κουβέντες του μπετατζή που είχα προσλάβει για την ανέγερση της πρώτης μας κατοικίας. Γιώργο μου είπε, μην στενοχωριέσαι αν κάτι δεν πάει καλά γιατί όπως λέμε εμείς στο σινάφι μας, «το πρώτο σπίτι το πουλάς, το δεύτερο το νοικιάζεις και στο τρίτο μένεις», θέλοντας να επισημάνει ότι χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για να είσαι σε θέση να επιβλέψεις σωστά την κατασκευή μιας κατοικίας.
Τότε και τώρα, η δυνατότητα να επιβλέψεις προσωπικά το χτίσιμο 3 κατοικιών είναι όνειρο απατηλό. Συνεπώς, όσοι αποφασίσουν να μπουν στο εγχείρημα θα πρέπει να προετοιμαστούν πολύ καλά. Η πρόσληψη ενός πολύ έμπειρου μηχανικού είναι πολύ απαραίτητη όπως επίσης και η αναζήτηση γνώσεων και συμβουλών από άλλους που έχουν πραγματοποιήσει ανάλογο εγχείρημα στο πρόσφατο παρελθόν.
Επιτρέψτε μου λοιπόν με βάση τις προσωπικές μου εμπειρίες, αλλά και τις προβλέψεις για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, να μοιραστώ μαζί σας μερικές συμβουλές. Οι συμβουλές αφορούν την ανέγερση μονοκατοικίας σε οικόπεδο και όχι την αγορά διαμερίσματος.
προσανατολισμός της κατοικίας πρέπει να είναι προς το νότο όπου και θα φυτευτούν φυλλοβόλα δένδρα για να σκιάζουν την κατοικία τις ηλιόλουστες ημέρες αφήνοντας ελεύθερες το χειμώνα τις ηλιακές ακτίνες να εισχωρούν στην κατοικία. Επίσης σε άμεση επαφή με τη νότια πλευρά της κατοικίας μπορεί να κατασκευαστεί ένα θερμοκήπιο με τριπλή χρήση (τη θέρμανση της κατοικίας το χειμώνα, το δροσισμό της το καλοκαίρι και την καλλιέργεια μέρους των λαχανικών της οικογένειας).
Η στέγη να είναι κεραμοσκεπής με πέτσωμα, επαρκή θερμομόνωση, αερισμό και νότιο προσανατολισμό για την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ και φωτοβολταϊκών. Το γκαράζ να είναι ενσωματωμένο με την κατοικία και να καταλήγει εκεί πρίζα για τη φόρτιση του αυτοκινήτου της οικογένειας που θα είναι πλέον ηλεκτρικό. Η παροχή ρεύματος να είναι τριφασική. Στον ίδιο χώρο πρέπει να προβλεφθεί και η φιλοξενία των μηχανημάτων περιποίησης του λαχανόκηπου της κατοικίας. Αν μάλιστα είστε και λίγο μάστορας, ένας πάγκος εργασίας με μέγγενη και τα αναγκαία εργαλεία και μηχανήματα είναι επίσης απαραίτητα.
Πολύ κοντά στην κατοικία και σε ένα σκίαστρο με καθιστικό χώρο που θα κατασκευαστεί να προβλεφθεί η ανέγερση μιας ψησταριάς και ενός φούρνου για τις ανάγκες της οικογένειας. Στον ίδιο χώρο πρέπει να προβλεφθεί και χώρος για την αποθήκευση των απαραίτητων ξύλων.
Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στη θερμομόνωση της κατοικίας και να αποφευχθεί η κατασκευή στενών μπαλκονιών τα οποία συμβάλλουν σε μεγάλες απώλειες θερμότητας χωρίς να προσφέρουν κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα. Προτιμήστε έναν ημιυπαίθριο χώρο κατά τα πρότυπα του Μακεδονικού σπιτιού.
Οι υαλοπίνακες πρέπει να είναι ενεργειακοί και τα κουφώματα αλουμινίου με θερμογέφυρα, ανοιγόμενα και όχι επάλληλα (συρταρωτά).
Για τη θέρμανση να προτιμηθεί αντλία θερμότητας και μάλιστα χαμηλών θερμοκρασιών με ενδοδαπέδια θέρμανση. Μάλιστα αντί για αντλία θερμότητας αέρος να προτιμηθεί αντίστοιχη γεωθερμίας με άντληση θερμότητας από το έδαφος του οικοπέδου. Επίσης η αντλία θερμότητας θα υποβοηθείται από θερμότητα η οποία θα προέρχεται από πάνελ 10 περίπου τετραγωνικών μέτρων που θα τοποθετηθούν στη στέγη και θα φέρνουν το ζεστό νερό σε ένα θερμικό δοχείο 300 τουλάχιστον λίτρων που θα εγκατασταθεί στο υπόγειο της κατοικίας όπου θα καταλήγουν και τα ζεστά νερά της αντλίας θερμότητας. Νωρίς το χειμώνα και μεγάλο μέρος της άνοιξη, οι ανάγκες θέρμανσης της κατοικίας σας μπορεί να γίνονται μόνο από τα πάνελ χωρίς τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας.
Τα νερά της στέγης συγκεντρώνονται σε δεξαμενή χωρητικότητας 20 τουλάχιστον κυβικών για τις ανάγκες άρδευσης του κήπου και καθαριότητας των δαπέδων, μηχανημάτων και του αυτοκινήτου της οικογένειας.
Καλή επιτυχία σε όσους επιχειρήσουν να ακολουθήσουν τις συμβουλές μου.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1140.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.