11.1.23

ΟΔΟΣ: Παθητική αντίσταση

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.6.2022 | 1128


Ο λόγος και πάλι για τις μεγάλες αντικειμενικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, έναντι της Καστοριάς. Αιτία η κατάσταση από την παρατεινόμενη και επιδεινούμενη εμφύλια διαμάχη μεταξύ των κυρίου Ζήση Τζηκαλάγια και κυρίας Μαρίας Αντωνίου. Που τείνει να χάσει κάθε έλεγχο.



Σε πλήρη επιβεβαίωση του κριτικού, για την Νέα Δημοκρατία, κύριου άρθρου σε πρωτοσέλιδο ["εδώ"] της ΟΔΟΥ της περασμένης εβδομάδας, ακολούθησαν οι εξελίξεις. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος μάντης προκειμένου να αναφερθεί στα τοπικά ευτράπελα του κυβερνητικού κόμματος. Απαιτείται μόνο να μην εθελοτυφλεί. Και να αντιστέκεται στα δολώματα κατά της ελευθεροτυπίας. 

Ο λόγος και πάλι για τις μεγάλες αντικειμενικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης έναντι της Καστοριάς. Όχι, δεν είναι μόνο για την απίστευτη ακρίβεια στην τιμή των καυσίμων και τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Προηγούνται άλλα στην πυραμίδα της κομματικής κρίσης. 

Αιτία η κατάσταση από την παρατεινόμενη και επιδεινούμενη εμφύλια διαμάχη μεταξύ των κυρίου Ζήση Τζηκαλάγια (επίσημου βουλευτή) και κυρίας Μαρίας Αντωνίου (τέως βουλευτή). Που τείνει να χάσει κάθε έλεγχο. Την οποία ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος, διόρισε ως υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη. Και το κυριότερο την διατηρεί στην θέση αυτή αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Από τα θετικά (εάν και όσα υπάρχουν) και τα αρνητικά (που σίγουρα υπάρχουν) αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. 

Δεν είναι γνωστό εάν λόγω της πατρικής του καταγωγής, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, νομίζει στ' αλήθεια ότι είναι δυνατό η κρητική βεντέτα να οδηγεί σε κάτι καλό τους αντιπάλους. Σε οτιδήποτε εκτός από εκτελέσεις και αυτοδικίες. Αλλά σίγουρα η Καστοριά δεν έχει εμπειρία μιας τέτοιας μορφής αναίμακτης ή αιματηρής αντιπαράθεσης για την επίλυση των διαφορών. Κυριολεκτικά και μεταφορικά το «αιματηρής». Και για την επικράτηση του ισχυρότερου. 

Οπότε είναι σίγουρο ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο επίπεδο της πολιτικής ευθύνης, είτε ανεπίτρεπτα αγνοεί, είτε υποθάλπει όσα συμβαίνουν στην Καστοριά. Και τα οποία σιγοντάρουν επίσης τα άλλα κόμματα, αποφεύγοντας να ασκήσουν κριτική. Σε κατάσταση που θυμίζει πραξικόπημα. Κι’ όσον δεν αντιδρούν τα ίδια (τα άλλα κόμματα) δεν βοηθούνται οι πολίτες να αντιδράσουν δημοκρατικά. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Θα μπορούσε έτσι ο νυν πρωθυπουργός, που ευαγγελίζεται την ψηφιακή διακυβέρνηση σε όλα τα άλλα, πλην την Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδος, με ένα... άρθρο σε ένα... νόμο να καταργήσει τον θύλακα πολιτικής ανωμαλίας. Που ονομάζεται πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης και νοθεύει τα δεδομένα, αναγορεύοντας ή και καταργώντας τάσεις και πολιτικούς στις βόρειες επαρχίες του... θρόνου.



* * *

Όπως επίσης αγνοείται το αρνητικό έργο που επιτέλεσε στο παρελθόν επί ΣυΡιζΑ και επιτελεί από το 2019 ως τις μέρες αυτές το πρωθυπουργικό γραφείο. Και σε τι χρειάζεται στ’ αλήθεια, όταν η Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη) δεν είναι κάποια υπερπόντια κτήση, δεν είναι ό,τι οι Γαλλικές και Ολλανδικές Αντίλλες, η Νέα Καληδονία ή το Γκουάμ ή έστω η Χαβάη για τα κράτη στα οποία ανήκουν. Και ότι αντίθετα, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη ανήκει στην ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκεται σε απόσταση 1/2 ώρας πτήσης από την Αθήνα, προς την οποία συνδέεται ταχύτατα πλέον με αναβαθμισμένους οδικούς άξονες και διαρκώς εκσυγχρονιζόμενο σιδηροδρομικό δίκτυο. 

Ώστε με τις συνθήκες αυτές, η αντιμετώπισης της Βόρειας Ελλάδας ως απομακρυσμένης περιοχής από το εθνικό κέντρο κατά κάποιο τρόπο ειδικής κυριαρχίας –λόγος για τον οποίο χρειάζεται ενίσχυση με λειτουργία πρωθυπουργικού γραφείου– να είναι μια λάθος αντίληψη και πρακτική στο 2022. Στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάλιστα. 

Άλλωστε η ύπαρξη και διατήρηση ενός θύλακα δήθεν για την παρακολούθηση, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων στον πρωθυπουργό, για την ενίσχυση του κυβερνητικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς που όμως αποδεικνύεται απόστημα, να είναι και μεγάλο πολιτικό λάθος. Καθώς θέτει σε ομηρεία τους εκλεγμένους βουλευτές. 

Θα μπορούσε έτσι ο νυν πρωθυπουργός, που ευαγγελίζεται την... ψηφιακή διακυβέρνηση σε όλα τα άλλα, πλην την Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδος, με ένα... άρθρο σε ένα... νόμο να καταργήσει τον θύλακα πολιτικής ανωμαλίας. Που ονομάζεται πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης και νοθεύει τα δεδομένα, αναγορεύοντας ή και καταργώντας τάσεις και πολιτικούς στις βόρειες επαρχίες του... θρόνου. 

Θα καταργούσε έτσι και την ανάγκη της... υπεύθυνης, και θα βοηθούσε την πολιτευτή κ. Μαρία Αντωνίου να αγωνιστεί για την ανάδειξή της, με ίσους όρους, μέσα από την κοινωνική καταξίωση. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.6.2022 | 1128 | σ. 4


Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν άνεργοι γουνεργάτες που προέκυψαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε καν άλλοι πληττόμενοι κλάδοι που να αγκομαχούν στην Καστοριά, σε όλες τις παραμέτρους. Χρηματικές αποζημιώσεις μόνο στις επιχειρήσεις της γούνας.



* * *

Κοντά σε όλα αυτά που ευθύνονται για την κατηφόρα της Καστοριάς, προστέθηκαν έτσι τα νέα κατορθώματα. Βασικά το φιάσκο με το φράγμα του Νεστορίου. 

Αλλά και διότι μετά τα... φωτογραφικά έργα της Μαρίας Αντωνίου [σχετικά "εδώ"] για την σύνδεση του φυσικού αερίου με την πόλη της Καστοριάς, ήλθαν οι διθυραμβικές ανακοινώσεις της για το κατόρθωμά της, όπως το πρόβαλε, το οποίο, πολιτικά οικειοποιείται. Σαν να είναι μέλος της κυβέρνησης ή περίπου βουλευτής. 

Και πιο συγκεκριμένα για την υπουργική απόφαση να ενισχυθούν για μια ακόμη φορά οι... επιχειρηματίες της γούνας (και μόνο αυτοί!). Με μεγάλες χρηματικές αποζημιώσεις από την... κυβέρνηση. Για την οποία, δεν υπάρχουν άνεργοι γουνεργάτες που προέκυψαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε καν άλλοι πληττόμενοι κλάδοι που να αγκομαχούν στην Καστοριά, σε όλες τις παραμέτρους [σχετικά "εδώ", "εδώ" και "εδώ"]

Με μια πανηγυρική διακήρυξη, θριαμβολογεί απερίφραστα για προσωπική συμβολή. Η ερμηνεία της ενέργειά της σίγουρα χρειάζεται ειδική πολιτική ανάλυση. Και δείχνει ότι ο εμφύλιος μαίνεται. Ακολούθησε στην συνέχεια και το φιάσκο με το φράγμα του Νεστορίου. 

Καλύτερα να το λένε έμφραγμα του Νεστορίου, θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Με την κυρία Αντωνίου να προλογίζει την... επανεκκίνηση ενός έργου, που απέδειξε και την πρωθυπουργική άγνοια. Μια επανεκκίνηση που αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά επ’ αόριστο. Και για την οποία... είχε την διαβεβαίωση ότι οσονούπω θα γινόταν πραγματικότητα [σχετικά "εδώ" και "εδώ"].

Με τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια στον αντίποδα, που είναι άγνωστο εάν μοναδικός του σύμβουλος είναι το (όποιο) πολιτικό του ένστικτο. Να δείχνει προς τα έξω παθητικός, αδύναμος να αντιδράσει δυναμικά [σχετικά "εδώ" και "εδώ"]. 

Τόσο στην υπόθεση οικονομικής ενίσχυσης του τόπου, όχι μόνο με μέτρα στήριξης των γουνεμπόρων. Αλλά και όλων των πληττόμενων από ανεργία συμπολιτών του. Που λόγω και της εκτόξευσης των τιμών σε καύσιμα και την άνοδο του πληθωρισμού υποφέρουν διπλά σε σύγκριση με κάθε άλλο. 

Θριαμβολόγησε κι αυτός με ανακοίνωσή του (που περιείχε αιχμές επιπέδου ασκήσεων θάρρους) για την ενίσχυση των γουνοποιών. Και ακόμη δεν το είχε δει, άρχισε τα πανηγύρια με το φράγμα του Νεστορίου. Για να υποστεί ο ίδιος και η άναυδη και αμήχανη στις φωτογραφίες τουλάχιστον συνοδεία του (από δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες) την ψυχρολουσία του καλοκαιριού. Και να τρέχει μετά να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Διότι φράγμα «γιοκ» και στον κ. Ζ. Τζηκαλάγια, εκτός κι’ αν κάποιο αόρατο χέρι, εμποδίζει πρωτοβουλίες και υπονομεύει τον ίδιο και τον τόπο. 




Θύμα η ίδια την Καστοριά, που πληρώνει όλο και πιο ακριβά το τίμημα αυτής της κατάστασης. Και της αποδεδειγμένης αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων, ανεξαιρέτως κομμάτων που έχουν τις σχετικές ευθύνες. Με πιο χαρακτηριστική ή μάλλον αχαρακτήριστη, αυτή της Νέας Δημοκρατίας, την οποία υπερψηφίζει η Καστοριά.



* * *

Κι όμως, απέναντι στα παραλυτικά φαινόμενα, στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, η κομματική βάση στην Καστοριά δείχνει να αρμενίζει. Φουσκώνοντας τα πανιά της κυρίας Μαρίας Αντωνίου. Η οποία με την σειρά της το τελευταίο χρονικό διάστημα, κλιμακώνει την επιθετική της τακτική στα... χαρακώματα. Διαισθανόμενη εκλογές ή κατάργηση του πρωθυπουργικού γραφείου και του ρόλου της σ’ αυτό. Με θύμα των λαθών όλων την ίδια την Καστοριά, που πληρώνει όλο και πιο ακριβά το τίμημα αυτής της κατάστασης. 

Και της αποδεδειγμένης αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων, ανεξαιρέτως κομμάτων που έχουν τις σχετικές ευθύνες. Με πιο χαρακτηριστική ή μάλλον αχαρακτήριστη, αυτή της Νέας Δημοκρατίας την οποία υπερψηφίζει η Καστοριά. 

Η κυρία Μαρία Αντωνίου έχοντας καταστεί εκ των πραγμάτων ο προνομιακός συνομιλητής εκλεγμένων βουλευτών, πολιτευτών, υφυπουργών και υπουργών για τα θέματα της Βόρειας Ελλάδος τουλάχιστον, αυτό που πέτυχε είναι να παίζει σκάκι στα εσωκομματικά της Καστοριάς. Έχει στριμώξει τον δημοκρατικά εκλεγμένο τοπικό βουλευτή. 

Ο οποίος –όπως και σε προηγούμενο άρθρο αναφερόταν– έχει υιοθετήσει το ιεραποστολικό παράδειγμα του Μαχάτμα Γκάντι. Αφού ως γνωστό ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι ήταν ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Μπορεί να υπήρξε η κεντρική μορφή του κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία, αλλά ήταν ταυτόχρονα εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Μόνο που εδώ στην Καστοριά, η παθητικότητα δεν συνοδεύεται από ακτιβισμό και επανάσταση. 

Γι’ αυτό και η κατάσταση στην Καστοριά εξακολουθεί να αναμένει την λύση της. Και καμμιά λύση δεν θα έχει αντοχή εάν δεν προέρχεται από τον ίδιο τον λαό της Καστοριάς. Ούτε από τα συγκοινωνούντα δοχεία και παρασκήνια, ούτε από τον δοκιμαστικό σωλήνα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1128.

Σχετικά:



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος11/1/23

    Δεν ξέρω που βλέπετε εσείς εμφύλια διαμάχη μεταξύ Ζήση και Μαρίας. Εγώ τους βλέπω αγγαλιασμένους να φαρδαίνουν σε πανηγύρια και φαγοπότια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ