ΟΔΟΣ 16.6.2022 | 1129 |
Στο περιβάλλον της Καστοριάς, κάθε ημέρα υπάρχουν ενδείξεις, ότι στον δημόσιο βίο, είτε αφορά τους πολιτικούς και την πολιτική, είτε δημόσιες υποθέσεις, είτε αυτός αφορά στους ιδιώτες, τα λάθη και πάθη του παρελθόντος, μπορεί να επιστρέφουν και δριμύτερα.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ της πανδημίας, που σίγουρα θα αποτελέσει ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία, διαπιστώνεται ότι όσα απέμειναν ή παρέμειναν, δεν είναι πάντα χαρούμενα ή ανέμελα. Αλλά ούτε και αναμενόμενα όσα συμβαίνουν. Γύρω μας και σε όλο τον κόσμο.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ παρατηρείται η λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα, σε ποσότητα... παροξυσμού όμως. Σε υπερδοσολογία καλύτερα. Τις τελευταίες ημέρες που παρατηρείται νέα αύξηση των κρουσμάτων covid-19, επιβεβαιώνεται η υπόνοια, ότι ίσως δεν τελειώσαμε ακόμη.
ΕΝΤΟΝΗ πάντως είναι η αίσθηση, ότι η σωρευμένη για δύο χρόνια αρνητική (κακή) ενέργεια που δεν είχε απορροφηθεί στην διαδικασία cocoon της ανθρωπότητας, επανέρχεται. Και βιάζεται μάλιστα να εκφραστεί, να εκτονωθεί. Σαν να μοιάζει με απόστημα.
ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ της Καστοριάς, κάθε ημέρα υπάρχουν ενδείξεις, ότι στον δημόσιο βίο, είτε αφορά τους πολιτικούς και την πολιτική, είτε δημόσιες υποθέσεις, είτε αυτός αφορά στους ιδιώτες, τα λάθη και πάθη του παρελθόντος, μπορεί να επιστρέφουν και δριμύτερα.
ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ απτή απόδειξη ότι η επιστήμη ακόμη κι αν στο τέλος κερδίσει μια πανδημία, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανθρώπινες αδυναμίες.
ΚΑΙ ΕΚΕΙ που ο τόπος για δύο περίπου χρόνια, ακόμη και εάν δεν σχεδίαζε και δεν οραματιζόταν για το μέλλον, ούτε συγκροτούσε μέτωπο για δημιουργικές διεκδικήσεις που να προσφέρουν ελπίδα, είχε τουλάχιστον ησυχάσει, είχε ηρεμήσει. Από την οχληρή και ταυτόχρονα βαρετή αναβίωση των αληθινών ή απολύτως πλαστών παραδόσεων, τώρα πια πυκνώνουν οι αποδείξεις. Ότι η... αυτοκρατορία αντεπιτίθεται.
ΑΡΧΙΣΑΝ και πάλι τα γλέντια και οι χοροί, τα πανηγύρια, σε δόξα ενός απίθανου παρελθόντος, σε κάθε περίπτωση αμφιλεγόμενου.
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ της Καστοριάς —για παράδειγμα— που ποτέ δεν ένωσαν τις δυνάμεις τους περιορίζοντας τις αδυναμίες τους, για την διεκδίκηση και του απλούστερου, όπως είναι ένα Πνευματικό Κέντρο, μια πραγματική Δημοτική Βιβλιοθήκη, μια αίθουσα Τέχνης (εκθεσιακό χώρο), μας θυμίζουν ότι επανέρχονται, ορεξάτοι.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό ίσως (;) και επίσης σαν να μην αρκούσε όλη η οπισθοδρομικότητα, με το πλεόνασμα που διαθέτει η περιοχή, πολύ πρόσφατα, ακόμη και σύλλογος από Θεσσαλονίκη, (πρόκειται για το σωματείο Καστοριανών το "Κέλετρον") θεώρησε ότι είναι η καλύτερη στιγμή, η κατάλληλη τέλος πάντων, να επιμορφώσει τους κατοίκους της περιοχής, της Θεσσαλονίκης, το παγκόσμιο στερέωμα τέλος πάντων. Για τα της Καστοριάς.
ΓΙΑ ΟΤΙ τα περισσότερα χωριά της Καστοριάς, πριν την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς, είχαν διαφορετικά ονόματα.
ΚΥΡΙΩΣ ονομασίες σλαβικής ρίζας. Βλάχικης λιγότερο και σπανιότατα τουρκικής προέλευσης.
ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ την Καστοριά, να φιγουράρει σε άλλες λίστες (όχι του συλλόγου αυτού), άλλοτε ως Κεσριέ (στα τουρκικά) και άλλοτε ως Κόστουρ (στα σλαβικά).
ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι οι τοπικοί αρθρογράφοι και λοιποί, δεν ανέφεραν ποτέ την πόλη στα εβραϊκά (Καστουρίγια).
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ Καστοριανών το "Κέλετρον" δεν δείχνε πάντως να ενδιαφέρεται κατά προτεραιότητα για το γεγονός ότι σήμερα η πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται πολλές εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή του Κελέτρου. Μάλιστα στα 2022, 110 χρόνια από την απελευθέρωση.
ΑΛΛΑ σε αντίθεση με την Θεσσαλονίκη όπου οι ίδιοι κατοικούν (σκέτο – χωρίς τις πλαστές και παραφθαρμένες ονομασίες των Σλάβων ή των Τούρκων) να διαθέτει αίθουσες, εκθεσιακά κέντρα, λυρική σκηνή, αμέτρητες βιβλιοθήκες, σχολές πανεπιστημίου κλπ, η Καστοριά δεν διαθέτει ούτε ένα κάθισμα πνευματικού κέντρου.
ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ όμως να μας πληροφορήσουν οι του Συλλόγου, ότι αυτό που κατά προτεραιότητα χρειάζονται στην Καστοριά, δεν είναι να κτίσουν το μέλλον.
ΠΩΣ ΥΣΤΕΡΑ από δύο χρόνια εγκλεισμού, δεν είναι προτεραιότητα να εκτιμήσουν ένα ασφαλές παρόν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ είναι να πληροφορηθούν ότι εκτός από την Καστοριά και το Άργος Ορεστικό που κάποιοι απολαμβάνουν να αποκαλούν "Χρούπιστα", ενώ το 2022 είναι πόλεις που παρακμάζουν και ερημώνουν, κάποτε, πριν την απελευθέρωση είχε περίπου 113 (!) χωριά όλα με σλαβικά και ελάχιστα με άλλης (όχι ελληνικής) προέλευσης ονόματα.
ΜΠΟΡΕΙ κάποιος να μάθει, να το έχει εφόδιο στην ζωή του, ότι η περιοχή δεν είχε μόνο την διεθνή έδρα του Κομμουνισμού, αφού υπήρχε χωριό που ονομαζόταν "Κομμανίτσοβο" και δεν είναι το μικρό Παρίσι, όπως στ’ αλήθεια, προφανώς χάριν χιούμορ υποστηρίζουν ορισμένοι.
ΑΛΛΑ είχε και χωριό με το όνομα Λάουρα –Λάορα για την ακρίβεια– πρόκειται για την «σημερινή» εντελώς άγνωστη Λάγουρη - Λάορα και φυσικά όχι για την πατρίδα της Λάουρα Αντονέλλι.
ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ να αναφέρεται διαρκώς η ρήση του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, πως εθνικό είναι ότι είναι αληθές, αλλά εύλογα διερωτάται κάποιος, πόσο αληθές είναι ότι προτεραιότητα και ανάγκη σημερινή, είναι να γνωρίζει κάποιος ότι το Άργος Ορεστικό, εκτός από Χρούπιστα λεγόταν, λέει και Κρουπιτζάς.
ΟΤΑΝ το 2022, που η Ελλάδα όπως και η υπόλοιπη ανθρωπότητα υποφέρουν από τους αναθεωρητισμούς Ρωσίας (που είναι η ηγέτιδα του πανσλαβισμού) λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, και της Τουρκίας που εκτρέφει τον παντουρκισμό και η μεγαλομανία του προέδρου της οδηγεί σε κρίση την ευρύτερη περιοχή, στην Καστοριά δεν σχεδιάζουν το μέλλον.
ΑΛΛΑ χωρίς να έχουν γνώση της ιστορίας ομφαλοσκοπούν σε ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν.
ΠΟΥ δεν έχει στο σήμερα, όπως και δεν διαθέτει τα περισσότερα χωριά του καταλόγου, με εξαίρεση κάποιος νοσταλγούς.
ΟΣΟΥΣ δείχνουν αγαλλίαση, όταν μνημονεύουν το παλιό και το πλαστό, αν δεν το απολαμβάνουν κιόλας να αναφέρουν τις λέξεις "Κεσριέ", "Κόστουρ" και "Χρούπιστα" και με ό,τι μειώνει την παράσταση της αλήθειας.
ΚΙ ΑΝ επιχειρήσεις να αντιπαρατεθείς και να αντιλέξεις, θα σε χαρακτηρίσουν στο άψε-σβήσε... τοπικιστή και αντιδημοκράτη.
ΕΝΩ είναι οι ίδιοι που πράττουν ανάλογα. Και τα παράλογα. Στραμμένοι σε ένα παρελθόν χωρίς νόημα.
Φωτογραφία: Σιίτης μουσουλμάνος αυτομαστιγώνεται κατά την διάρκεια της εορτής της Ασούρα.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1129.
Σχετικά:
Κι εγώ που νόμιζα ότι η Καστοριά θα μετονομασθεί σε Κόμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον σε Κοστούρ στα αλμπανέζικα....
ΔιαγραφήΡε παιδιά μήπως ο Κοστουρίτσα είναι δικός μας και o Ζήσης δεν το πείρε πρέφα ακόμα για να ανεβάσει σέλφι μαζί του;
ΔιαγραφήΑυτός που σύγκρινε την Καστοριά με το Κόμο μήπως ήθελε να πεί 'η Καστοριά είναι κωμωδία', τον έπιασε βήχας και δεν μπόρεσε να τελειώσει την λέξη έτσι ώστε εμείς να την ακούσουμε σαν Κόμο;
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λες, αγαπητή ΟΔΟΣ “τα λάθη και πάθη του παρελθόντος, μπορεί να επιστρέφουν και δριμύτερα” ;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί; Μόνο "μπορεί"; Δηλαδή "πιθανόν";
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φαρσοκωμωδία.
Άσχετο αν μερικοί τη ζούμε σαν τραγωδία...
Άντε και καλή Τσικνοπέμπτη!