14.1.23

ΟΔΟΣ: Πλατεία Ελευθεροτυπίας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.6.2022 | 1128


Υπάρχουν Τραγκάκια στην Καστοριά; Ναι ή όχι; Και πόσο ευθύνονται όλα αυτά για τον βάλτο της πόλης και της κοινωνίας; 


Στην χρονική περίοδο κορύφωσης της κρίσης του κορωνοϊού, σε μια από τις χειρότερες δηλαδή «φάσεις» της πανδημίας στις αρχές του 2021 —χωρίς η κοινωνική και πολιτική κατάσταση να έχει δημιουργήσει κάποιο κοκτέϊλ ώστε το momentum να υπαγορεύει ένα τέτοιο εγχείρημα αφού προείχε ο υγειονομικός παγκόσμιος πόλεμος— και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2021, ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Τράγκας ανακοίνωσε την ίδρυση πολιτικού κόμματος με τον τίτλο  "Ελεύθεροι Άνθρωποι". 

Μπορεί η επωνυμία να μη ταυτίζεται απόλυτα με άλλες, όπως "Ανεξάρτητοι Έλληνες", αλλά στα σίγουρα μια ακαθόριστη σχέση υπάρχει. Στο κόμμα αυτό συμμετείχαν ως συνιδρυτές ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος με το… "Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος". 

Στους επόμενους μήνες, τη συμπόρευσή τους με τους "Ελεύθερους Ανθρώπους" του Τράγκα, ανακοίνωσαν το "Μέτωπο Νίκης" της Ραχήλ Μακρή, το "Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο" του Δημήτρη Καζάκη, το "Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών" του Γιάννη Δημαρά, η "Ελληνική Πολιτική Συνείδηση", το "Κόμμα Δανειοληπτών-Ταυτότητα Κεντρώων", το "Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα", το κόμμα "Δημοκρατικά Ενωμένοι Πολίτες", το "Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών". Καθώς και μεμονωμένοι πρώην βουλευτές και πολιτευτές του "ΠαΣοΚ", της "Νέας Δημοκρατίας", των "Ανεξαρτήτων Ελλήνων" και της "Ελληνικής Λύσης". Ωστόσο, σύντομα, στους επόμενους μήνες σημειώθηκαν αποχωρήσεις από τον σχηματισμό με κυριότερες αυτές του Νίκου Νικολόπουλου και του "Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος", της Ραχήλ Μακρή, του Νίκου Καραχάλιου και των σχηματισμών "ΕΠαΜ", "ΔηΚΚι" και "ΚΕλΔα". Προφανώς, δεν άντεξαν αυτά που αντιλήφθηκαν ακόμη και οι «ηγέτες» του κινήματος πολιτικού trash στην Ελλάδα. 

Είναι ακόμη γνωστό ότι τον Ιούνιο του 2020, ο Γεώργιος Τράγκας στην ραδιοφωνική του εκπομπή προέτρεπε «Αποτινάξτε τον ιό της φοβίας. Ανακτήστε πλήρως τη ζωή σας και την εργασία σας. Ο covid-19 είναι ανύπαρκτος, όπως λένε κορυφαίοι επιστήμονες, σβήνει και μας εγκαταλείπει, όπως προηγούμενες γρίπες». 

Σύμφωνα με τον ιατρό του δεν επιθυμούσε να εμβολιαστεί για τον covid-19. Όμως τον Δεκέμβριο του 2021 ο Γιώργος Τράγκας, που έως τότε δεν είχε εμβολιαστεί, προβάλλοντας προκλητικά το αντιαισθητικό παράδειγμά του (αφού δήλωνε on camera ότι χόρευε παληκαρίσια tango με τον θάνατο) ασθένησε από κορωνοϊό και εισήχθη στο νοσοκομείο όπου διασωληνώθηκε. Ενώ λίγες ημέρες αργότερα απεβίωσε στις 14 Δεκεμβρίου 2021. Απεβίωσε δυστυχώς, όπως και πολλοί άλλοι ανεμβολίαστοι, αλλά και αρκετοί εμβολιασμένοι. Όπως δυστυχώς χάθηκε από τον χάρτη μια μεσαίου μεγέθους ελληνική πόλη 30.000 νεκρών. 

Ο συγκεκριμένος πάντως απεβίωσε σχεδόν ένα έτος μετά τον μητροπολίτη Καστοριάς κυρό Σεραφείμ, που αν και δεν ήταν φυσικά δημοσιογράφος, ούτε και αναμειγνυόταν άμεσα στην πολιτική ζωή, ωστόσο για πολλά χρόνια ήταν το κατ’ εξοχήν κεντρικό πρόσωπο του δημόσιου βίου στην Καστοριά. Και δίνοντας ως φαίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εικόνα του, διατηρούσε αποδεδειγμένα σχέσεις, φιλικές ή και συνεργασίας με συγκεκριμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Καστοριά. Που είχαν φιλοτεχνήσει την δημόσια εικόνα του δυναμικού και παρεμβατικού κληρικού και του είχαν επιβληθεί. Με τον τρόπο τους φυσικά. Και με μεθόδους που παραπέμπουν σε συγκρίσεις. Με ομοιότητες.
 
Το τελευταίο πολιτικό εγχείρημα του Γεωργίου Τράγκα είχε ως ιδεολογία τον λαϊκισμό, τον εθνικό συντηρητισμό, την αντί-παγκοσμιοποίηση, τον ευρωσκεπτικισμό, ενώ ο πατριωτισμός ήταν στην κορωνίδα. Πίσω δε στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, πολλοί ακόμη τον θυμούνται να ανήκει στους δραχμιστές, ακόμη δε πιο πίσω στον χρόνο, να εκφράζει την λατρεία του με το γνωστό ύφος της ανδρικής πολλά-βαρύ μαγκιάς ανθρώπου που δεν κολλάει, για τον μακαριστό Χριστόδουλο· να εξαπολύει μύδρους για τις αστυνομικές ταυτότητες χωρίς αναγραφή θρησκεύματος· να βεβαιώνει ότι στις πιστωτικές κάρτες κρύβονταν το 666 και ο Αντίχριστος. 

Μετά τον θάνατό του, η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι ο επαναστάτης και μάγκας δημοσιογράφος είχε αμύθητη περιουσία σε πανάκριβα διαμερίσματα, παντού στην…  διεφθαρμένη για τον ίδιο Δύση. Λας Βέγκας, Ουάσιγκτων, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Μπέβερλυ Χιλς, Μονακό, Παρίσι, Σεν Τροπέ και αλλού. Είχε μέχρι και ράβδους χρυσού. Αποκαλύπτεται πλέον ότι όλα αυτά αποκτήθηκαν μέσα από εκβιασμούς, εκδουλεύσεις, εκπλύσεις (ξέπλυμα) μαύρου χρήματος. Και η Ελλάδα μένει άναυδη απέναντι σ’ αυτό που λογικά γνώριζε.

Μόλις σήμερα πάλι, μεγάλος έλληνας δημοσιογράφος, συνελήφθη για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και αφού προηγουμένως δεν ανταποκρινόταν σε κλήσεις του ανακριτή για διερευνώμενα κακουργήματα; 

Υπάρχουν Τραγκάκια στην Καστοριά; Ναι ή όχι; Και πόσο ευθύνονται όλα αυτά για τον βάλτο της πόλης και της κοινωνίας; 

Η απάντηση είναι περίπου γνωστή σε όλους. Τηρουμένων των αναλογιών υπάρχουν. Και θησαυρίζουν, αρπάζοντας 50, 100 ή και χιλιάδες ευρώ. Για να κάνουν συμφωνημένα, πλάτες ή και να προβάλλουν ταχυδακτυλουργικά ανύπαρκτα έργα και επιτυχίες. Αρκεί κάποιος και ειδικά κάπως μεγαλύτερος στην ηλικία να ανατρέξει πίσω στον χρόνο. Να δει πρόσωπα, συμβάσεις, ποσά... έργα και ημέρες. Είναι γνωστοί όλοι όσοι μετέχουν στο πάρτι. 

Ώστε μιας και η Καστοριά έχει Λεωφόρο Κύκνων χωρίς να έχουν απομείνει κύκνοι, και Λεωφόρο Γουναράδων, χωρίς να έχουν απομείνει γουναράδες, απομένει να αποκτήσει Πλατεία Ελευθεροτυπίας. 

Να δέσει το σιρόπι της επιτυχίας τους. 



* * *

Τριάντα οκτώ θέσεις έχασε η Ελλάδα, σε σχέση με πέρυσι, σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, και πλέον βρίσκεται στην 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών. Ειδικότερα, η Ελλάδα έπεσε στην 108η θέση (από την 70ή πέρυσι), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν ετησίως οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αντικαταστήσει τη Βουλγαρία στην τελευταία θέση. Η Ελλάδα βρίσκεται το 2022 χαμηλότερα από χώρες όπως το Μπουρουντί, το Γκαμπόν, η Μποτσο-υάνα και η Μογγολία.

* * *


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1128.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ