15.1.23

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Το Σκάκι


“Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα”


■ 5 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, η μέρα που ξυπνά (έτσι ξαφνικά) η περιβαλλοντική συνείδηση της δημοτικής αρχής. 

■ Σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς τοπικούς συλλόγους (έτσι αυτοπροσδιορίζονται) ο δήμος Καστοριάς, αντιδήμαρχοι του δήμου και όχι ο δήμαρχος, φωτογραφίζεται με χαμόγελα για την μεγάλη συνεισφορά του στην πόλη της Καστοριάς. 

■ Κι έτσι γενικά και αόριστα με υπογραφή, ο δήμος Καστοριάς, ευχαρίστησε δημοσίως τους συλλόγους και τους εθελοντές που βγήκαν να φωτογραφηθούν περιχαρείς για το περιβαλλοντικό τους έργο δηλ. τη φύτευση... λουλουδιών της εποχής (Κυριακής χαρά και Δευτέρας λύπη) έτσι διαβάσαμε. 

■ Τώρα αν οι παλιοί Καστοριανοί φύτευαν πλατάνια στις πλατείες και στο γύρο της λίμνης για να τα κουτσουρεύουν (σόρυ, κλαδεύουν) οι ιθύνοντες την σήμερον, αυτό είναι ένα άλλο ανέκδοτο. Δέντρα αιωνόβια που τους ίσκιους τους και την πρασινάδα τους (όσων απέμειναν) απολαμβάνουμε.

■ Καθάρισαν (τόσο βρώμικα ήταν;) όπως μας ενημέρωσε ο δήμος (πάντα) και ευχαρίστησε τους δημοτικούς υπαλλήλους καθαριότητας για την προσφορά τους στην πόλη, λες και τους πληρώνουμε για κάτι άλλο και εθελοντικά καθαρίζουν. 

■ Και μέσα σε όλο αυτό το «πράσινο πανηγυράκι» κάνει εμφάνιση και η ΕΤΑΚ της Καστοριάς με την παρουσία του προέδρου της για τον καθαρισμό του βυθού της λίμνης. Για όσους δεν έχουν καν ακούσει για αυτή την οργάνωση παρά μόνο για την κοπή της βασιλόπιτας, τη συμμετοχή σε παρελάσεις, εκπαίδευση αναρρίχησης και τώρα λόγω της ημέρας περιβάλλοντος, σκέφτηκαν να εμφανιστούν και να προσφέρουν εθελοντικά(;). 

■ Τα αρχικά της είναι: Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών αλλά σε καμμία καταστροφή, θαρρώ κι ίσως κάνω λάθος, δεν έχουν προσφέρει τον εθελοντισμό τους. Πουθενά δεν διαβάσαμε φερ’ ειπείν πέρσι το καλοκαίρι, στις μεγάλες πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική, την παρουσία τους. Μόνο κατ’ όνομα, μην κινδυνεύσουμε κιόλας.

■ Τα τοπικά μουμουέ παρόντα (2.500 ευρώ πληρώσαμε σε τρία μόνο από αυτά τον Μάιο) στο πανηγύρι για τον καθαρισμό της λίμνης, του βυθού της λίμνης πιο σωστά. Φωτογραφίες του προέδρου της ΕΤΑΚ με τους τρεις αντιδημάρχους που έδωσαν τον παρόν λόγω της ημέρας. Οι κύριοι Ρήμος, Σαλβαρίνας και Λίτσκας. Μεγάλο σώου (show), βλέπε δημοτικές εκλογές σε ένα χρόνο, να έχουν να διηγούνται. 

■ Ήμασταν κι εμείς εκεί, την ημέρα του περιβάλλοντος, όταν έβγαλαν από το βυθό της λίμνης πέντε έξι λάστιχα αυτοκινήτων, παλιοσίδερα και τα σίδερα ενός αυτοκινήτου 2cv, έτσι γνωμάτευσαν. Ούτε το θωρηκτό Ποτέμκιν να ανέσυραν, τόση χαρά. Ουάου! 

■ Σαν παιδάκια (τα παιδία παίζει) φάνταζαν γύρω του να το κοιτάζουν, μία μάζα σιδερικών χωρίς σχήμα. Ένα παλιό όχημα δύο αλόγων (ελληνιστί) , deux chevaux (γαλλιστί ντεσεβώ). 

■ Πριν ένα χρόνο χωρίς την παρουσία αντιδημάρχων ανέσυραν από την λίμνη το «Μοτόρι του Νανά». Ένα καράβι που από τα χρόνια του μεσοπολέμου έως και τη δεκαετία του ΄60 εκτελούσε το δρομολόγιο Καστοριά – Μαυροχώρι. 

■ Ιστορική ανέλκυση δήλωσε ο δήμος Καστοριάς, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, μαζί με τα άλλα δύο καράβια τα οποία βρίσκονται στο Μαυροχώρι, πρόκειται να αξιοποιηθούν στη μουσειακή ή ιστορική τους υπόσταση, προκειμένου οι επόμενες γενιές να «συνομιλούν» με την τοπική σημαντική αστική τους παράδοση και ιστορία.

■ Όμως ο σχεδιασμός δεν φαίνεται πουθενά κι έτσι δεν έχουμε αρχίσει ακόμα να «συνομιλούμε» με τα ιστορικά αυτά καράβια και το χειρότερο δεν υπάρχουν νέοι, επόμενες γενιές αφού μετανάστευσαν επειδή δεν υπάρχει μέλλον σε αυτή τη πόλη τους. Αλλά κρατά καλά ο «σχεδιασμός» για την πολιτιστική και ιστορική προβολή της πόλης από τη δημοτική αρχή και δη πρωτοσταντούντος του δημάρχου κ.Κορεντσίδη, όταν βρίσκεται εντός των τειχών της.
 
■ Φυσικά οι φωτογραφίες , το βίντεο και οι λήψεις από drone δεν έλειψαν ούτε και από αυτή την ανέλκυση. Εξπέρ έχει γίνει αυτή η δημοτική αρχή στα «παιχνίδια» αυτοπροβολής της.

■ Έργο μηδέν αλλά το «τίποτα» να διαφημίζεται.

■ Μία μέρα ήταν και αυτή, η μέρα του Περιβάλλοντος, πάει πέρασε. Του χρόνου πάλι.

■ Black alert: αναζητείται η δημοτική αντιπολίτευση του δήμου Καστοριάς. 

■ Ίσως και την δούμε (ευελπιστούμε) την αντιπολίτευση στις live streaming αναμεταδόσεις των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου που θα πληρώσουμε 12.000 ευρώ σε γνωστό δημοσιογράφο για να τις βλέπουμε. Εν τω μεταξύ με όλους μέλι-γάλα και οι συμβάσεις, χιλιάδων ευρώ, παίρνουν και δίνουν. 

■ Πόσο μάλλον που κάτι λέγεται ότι εκεί στον Δήμο Άργους Ορεστικού οι live steaming αναμεταδόσεις, γίνονται με μηδενικό κόστος για τον Δήμο Άργους Ορεστικού. 

■ Εδώ πάλι, που η πανδημία πέρασε, η κανονικότητα επέστρεψε άρα οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου γίνονται δια ζώσης, δημόσιες και ανοικτές στους πολίτες. Προς τί το live streaming;  Προς τι τα 12.000 ευρώ; Έτσι να απορούμε.

Καληνύχτα Ελλάδα
όπου και να ‘σαι.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1128.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ