23.2.23

"Ο δικός μας κόσμος"


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 21.7.2022 | 1134


Α Ν Ο Ι Κ Τ Η   Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η


Σεβασμιώτατε,

Εν αρχή ασπάζομαι με απόλυτο χριστιανικό σεβασμό την ιεροσύνη σας.

Τιμώντας όμως συντοχρόνως απαρέγκλιτα τις αρχές μου να εκφράζομαι ελεύθερα ως τα ενενήντα δύο χρόνια ζωής μου, να καταθέσω δημόσια τις δικές μου απόψεις για το περιεχόμενο της επιστολής σας με αίτημα προς την Δήμο για παραχώρηση οικοπεδικής έκτασης στο πάρκο Ολυμπιακής φλόγας, όπου προτίθεστε να οικοδομήσετε σύγχρονο Ναό (παρεκκλήσι).
 
Διάβασα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, όχι μόνον μια φορά αλλά πολλές, την επιστολή σας και θα έλεγα πως σας τιμά το ότι επανέρχεστε να επαναλάβετε το αποτυχημένο του προκατόχου σας Μακαριστού Σεραφείμ, με περίπου το ίδιο περιεχόμενο και σε γειτονικό οικόπεδο· με μια απορία όμως να με απασχολεί, για την οποία θα διακινδυνεύσω να διατυπώσω το ερώτημα για το εάν στηρίζετε την επιτυχή έκβαση του δικού σας αιτήματος στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχατε με τον Δήμαρχο, όπου ακόμα και μια απλή του συναίνεση θα αποτελούσε παράβαση των απαραβίαστων κανόνων που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν μάλιστα κατ’ ιδίαν συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν και με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, το ίδιο βάρος ευθύνης που τούς αναλογεί θα επωμισθούν.
 
Δεν είμαι αυτός που θα αμφισβητούσε την επιβεβλημένη συνεργασία τού θρησκευτικού μας ηγέτη με την τοπική εξουσία για ανταλλαγή των οποιοδήποτε απόψεων. Με μια υποχρέωση όμως που εκπορεύεται από τις ευαισθησίες της θρησκευτικής του αποστολής του να διατηρεί διακριτικές αποστάσεις από τους πολιτικούς που πάντα έχουν υστερόβουλες προθέσεις.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 21.7.2022 | 1134 | σ. 3


Δεν χρειάζεται παρεκκλήσι, αλλά τα ιερά και αγιασμένα κατά το Ευαγγέλιο ράσα σας, που σαν ένας αόρατος Ναός θα αγκαλιάζει όλους τους πάσχοντες και θα γιατρεύει τον πόνο τους.


* * *

Σεβασμιώτατε,

Είναι πασίγνωστη, νομίζω και σε εσάς, η κατάσταση που βιώνει το ιστορικό κέντρο της πόλης, εκεί που χτυπάει η καρδιά του βυζαντίου και διατηρεί ολοζώντανη την ιστορία αυτής της πόλης. Που συνεχώς όλο και μαραζώνει από την εγκατάλειψη ειδικότερα των υπευθύνων και δεν χρειάζεται μια χαριστική βολή από κάποιες αποφάσεις που θα το αποτελειώσουν.

Μέλημα λοιπόν όλων μας είναι να φροντίσουμε πάση θυσία να αντέξει και να συνεχίσει να είναι μια ολοζώντανη βυζαντινή περιοχή αλλά και πόλη, να τροφοδοτείται η ύπαρξή της από το ζωογόνο οξυγόνο των εν ζωή από αιώνες βυζαντινού πλούτου της και της πλούσιας από γεγονότα ιστορίας, χωρίς να έχει ανάγκη από σύγχρονους Ναούς και παρεκκλήσια.

Τα εβδομήντα τρία καμπαναριά που διαθέτει δεν είναι κρυμμένα εκκλησάκια στις γειτονιές. Είναι βυζαντινές και μεταβυζαντινές υπάρξεις με ανεκτίμητες αγιογραφίες και εικόνες, που έχουν φιλοτεχνήσει διάσημοι βυζαντινοί αγιογράφοι, που δυστυχώς τα φροντίζουν οι νοικοκυρές της γειτονιάς.

Η Κουμπελίδικη (όπου μετά την κατεδάφιση με την συναίνεση Μακαριστού προκατόχου σας του νεοκλασικού Γυμνασίου) έχει καταντήσει ο χώρος κρανίου τόπος, κάτω από τον κίνδυνο της φθοράς των αγιογραφιών από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων· ο Άγιος Νικόλαος του Κασνίτση, οι Άγιοι Ανάργυροι, οι Άγιοι Ταξιάρχες και... και... είναι μαργαριτάρια Βυζαντινής αρχιτεκτονικής με τις σπάνιες αγιογραφίες τους. Τα Βυζαντινά τείχη (έστω τα απομεινάρια τους), που όρθωσαν ο Ιουστινιανός και Διοκλητιανός για να προστατεύσουν την πόλη από επιδρομές αλλόθρησκων βαρβάρων, τίποτα δεν μπορεί να τους δώσει πρόσθετη αξία με τους θρησκευτικούς τουριστικούς επισκέπτες να γνωρίζουν τις επιλογές τους εκ των προτέρων και όχι φυσικά το σύγχρονο παρεκκλήσι. Όσο για τον εκθεσιακό χώρο που θα διαθέτει, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει έτοιμος από χρόνια να αραχνιάζουν όμως τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτόν. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Άγιοι Ανάργυροι


Όμως η αγέραστη πνευματική μου επάρκεια στα ενενήντα δύο μου χρόνια, με συμβουλεύει να ενταχθώ με όλους αυτούς, που δεν είναι λίγοι, που εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους στα μέσα μαζικής δικτύωσης.


* * *

Σεβασμιώτατε,

Και ασφαλώς δεν διαθέτω το γνωστικό ανάστημα που διαθέτετε εσείς, με την θεολογική πανεπιστημιακή σας μόρφωσης και την απόλυτη γνώση των Αποστολικών γραπτών και του Ευαγγελίου, όπου ο Θεάνθρωπος έπλενε τα πόδια αμαρτωλών, διδάσκοντας την ταπείνωση, για να διεκδικήσουν οι απόψεις μου τον ρόλο του συμβούλου σας. Όμως η αγέραστη πνευματική μου επάρκεια στα ενενήντα δύο μου χρόνια, με συμβουλεύει να ενταχθώ με όλους αυτούς, που δεν είναι λίγοι, που εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους στα μέσα μαζικής δικτύωσης.

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση μαστίζει αλύπητα και φέρνει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, όχι και φυσικά μόνον στην πόλη μας, όχι μόνον στην χώρα μας, αλλά σε όλον τον κόσμο με απρόβλεπτες συνέπιες για τα μέλλον μας.

Σε μια εποχή που η απόγνωση, όχι και λίγων συνανθρώπων μας τους οδηγεί σε απονενοημένο διάβημα ακόμη και από τα μπαλκόνια τους δίνοντας τέλος στην ζωή του. Σε μια εποχή που ένας πόλεμος αφανίζει έναν ολάκερο λαό και βρίσκεται επί θύραις και στην χώρα μας από τις παράλογες απαιτήσεις ενός κακού γειτονικού μας κράτους. Σε μια εποχή που η στέρη-ση από την ακρίβεια και τα μηνύματα που καταφθάνουν για απρόβλεπτη πείνα και έναν χειμώνα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να τον ζεστάνουμε. Σε μια εποχή της Πανδημίας που υπάρχει ακόμα σε δράση και θερίζει ζωές.

Σε μια εποχή τέλος, που η πλειονότητα των κατοίκων αυτής της πόλης ζει και υπάρχει ακόμα από την σύνταξη των γονιών και των παππούδων, δεν χρειάζονται παρεκκλήσι, αλλά τα ιε-ρά και αγιασμένα κατά το Ευαγγέλιο ράσα σας, που σαν ένας αόρατος Ναός θα αγκαλιάζει όλους τους πάσχοντες και θα γιατρεύει τον πόνο τους.

Αν μάλιστα έχετε εξασφαλισμένο το ποσόν για το παρεκκλήσι, διαθέστε το σας παρακαλώ για την συντήρηση των εβδομήντα τριών εκκλησιών που υπάρχουν, για να μπορούν τα σήμαντρά τους να ηχούν χαρμόσυνα και να στέλνουν το δικό τους Βυζαντινό μήνυμα και την δικιά τους τόσο πλούσια από γεγονότα αυτής της πόλης ιστορία. 

Και αυτό γιατί οι πνευματικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, μαζί με πολλούς άρχοντες, ζουν στον δικό τους κόσμο, απόμακροι από αγώνες.

Θανάσης Μπατσόπουλος


Φωτογραφίες: Η βασιλική του Αγίου Στεφάνου στην Καστοριά, 9ος αιώνας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1134.


* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Στην βασιλική του Αγίου Στεφάνου της Καστοριάς, 9ου αι.

[...] Ο μητροπολίτης μέσα στους πρώτους μήνες της ενθρόνισής του στην Επισκοπή Καστοριάς, εκδηλώνει και επιμένει να υποστηρίζει, έξωθεν εικόνα που δεν συμβαδίζει με την καλή μαρτυρία. Την οποία οφείλει κάθε δημόσιο πρόσωπο, πόσο μάλλον όταν κατέχει ex officio ισόβιο αξίωμα και πνευματική αποστολή να ενώνει και όχι να διαιρεί. Δεν είναι καν γνωστό εάν η επιμονή συμβαδίζει με το γράμμα και το πνεύμα του λόγου του στην ενθρόνισή του πριν μερικούς μήνες. Θα άξιζε κάποιος να κάνει μια σύγκριση. Έτσι για την ιστορία.

ΟΔΟΣ

Κονκλάβιο

ΟΔΟΣ 21.7.2022 | 1134



1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ