23.6.08

ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Το μνημείο του «αγνώστου» στρατηγού

Το θέμα μας είναι η πλατεία Βαν Φλιτ η οποία μετά από πολλή συζήτηση και πληθώρα προτάσεων μετονομάστηκε το 2004 σε πλατεία Μακεδονομάχων, εξαιτίας της πρωτοβουλίας των «εταίρων» μας των Η.Π.Α. να αναγνωρίσουν το κράτος των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Στο μέσον της πλατείας αυτής, είναι στημένη η προτομή του ηρωικού Φιλολάου Πηχεώνος, η οποία στην πίσω πλευρά φέρει τη συνηθέστατη πια στους Καστοριανούς ρυπαρογραφία «Aris-super -3», του πολυγραφότατου ανεγκέφαλου ρυπαρογράφου ο οποίος δε σέβεται ούτε μνημεία ούτε περιουσίες ούτε σήματα κυκλοφορίας ούτε τον εαυτό του. Και συνήθως κάτι τέτοιοι τύποι δε συλλαμβάνονται είτε γιατί δεν ενοχλεί η δραστηριότητά τους, στα πλαίσια της ελεύθερης έκφρασης των «ιδεών», είτε γιατί «έχουν μπάρμπα στην Kορώνη».

Πέντ’ έξι μέτρα τέλος πάντων πίσω από τη βεβηλωμένη προτομή του Πηχεώνος, βρίσκεται μια μαρμάρινη βάση με δυο ανεστραμμένες βίδες στην κορυφή της και μια σμιλεμένη αφιέρωση στην πρόσοψη: τω στρατηγώ J. Van Flit αι Ελληνικαί Ένοπλαι Δυνάμεις Φιλίας Ένεκεν.

Εδώ στρατηγός, εκεί στρατηγός πουθενά στρατηγός! Έχει να καθίσει στο μαρμαρένιο θρόνο του από τα 1999, οπότε και αποκαθηλώθηκε από αγνώστους, οι οποίοι, υποθέτω, τον αποκόλλησαν μη ανεχόμενοι να διαφεντεύει την πλατεία ένας εντεταλμένος δαμαστής ταξικών επαναστατικών κινημάτων.
Δεν είναι της παρούσης η αξιολόγηση αυτής της προσωπικότητας. Εκείνο που νομίζω ότι μπορεί να δεχτεί ο καθένας, απ’ όποιο ιδεολογικό μετερίζι κι αν αγωνίζεται για την προκοπή της πατρίδας, είναι ότι ο εν λόγω στρατηγός, δε θα βρει ανάπαυση στην ιστορική συνείδηση του Έλληνα και ποτέ δε θα περάσει στο πάνθεο των ηρώων όσα αγάλματα κι αν του στήνουμε όσους αξιωματούχους κι αν καλούμε στα αποκαλυπτήριά του.

Δεν μπορεί στην εποχή μας να υψώνουμε σημαίες διχασμού τιμώντας αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Είναι τραγικό στη θέα μιας προτομής, να επιχαίρουν οι μισοί Έλληνες που κατάφεραν με τη βοήθεια του Αμερικανού στρατηγού να τσακίσουν τους άλλους μισούς και να τους εξορίσουν στους σοσιαλιστικούς «παράδεισους» της Σιβηρίας και του Καυκάσου.

Εκείνο βέβαια που προκαλεί εντύπωση είναι η επιμονή του Δήμου να κρατάει ένα αδειανό βάθρο εδώ και εννιά συναπτά έτη, χωρίς να λαμβάνει μέριμνα ή να επανατοποθετήσει έστω μια νέα προτομή του στρατηγού ή να τον αντικαταστήσει τέλος πάντων με την μορφή ενός ήρωα απ’ το πανόλβιο συναξάρι των εθνικών μας ηρώων. Αυτή η εικόνα του αδειανού βάθρου, συνεπεία μιας ποντιοπιλατικής στάσης «ευγνώμονος φιλίας ένεκεν», ευτελίζει περαιτέρω τη μνήμη του στρατηγού, δεν περιποιεί τιμή στο Δήμο κι απ’ την άλλη, εξοργίζει μερίδα πολιτών για τη μονολιθική επιλογή να τιμάται μια μορφή που διχάζει. Πέραν τούτων, υπάρχει και η άποψη των επισκεπτών οι οποίοι με θυμηδία αντιμετωπίζουν την «ιλαρή» εικόνα, ένας ήρωας να αναπαριστάται αφαιρετικά με δυο μονάχα ανεστραμμένες βίδες, κοσμημένες απ’ τα οξείδια του χρόνου και της αναποφασιστικότητας.

Ώρα να τελειώνει αυτή η ιστορία! Κι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει, ώστε να μην έχουμε στο μέλλον άλλες αποκολλήσεις και εν συνεχεία πνιγμούς προτομών, είναι να τοποθετήσουμε στη θέση του στρατηγού τη μορφή μιας προσωπικότητας που το έργο, η δράση, η προσφορά, είναι ενωτική, δημιουργική, αξιομνημόνευτη.

Κάποτε πια να υποσταλούν τα διχαστικά σύμβολα του αδερφοκτόνου πολέμου. Μπορούμε και χωρίς αυτά! Στους χαλεπούς καιρούς της αμφισβήτησης και του αλυτρωτισμού προέχει η ανάγκη να ξορκίσουμε τα φαντάσματα του νοσηρού παρελθόντος και να σφυρηλατήσουμε την αρραγή ενότητα η οποία θα θέσει τέλος στα δολερά σχέδια που απεργάζονται σε εναντιόβουλα φόρα «οι Έμποροι των Εθνών».

Κάποτε θα πρέπει να πάψει να χτυπάει ο αργαλειός του Δήμου στη ματαιόσχολη «Οδύσσεια» με το χαμένο στρατηγό της πλατείας, έτσι ώστε μη δώσει κι επαληθευτούν οι στίχοι του Καβάφη: «Και τώρα τι θ’ απογίνουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις!»…

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22.5.2008]

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος23/6/08

    Ποιά είναι η θέση των Καστοριανών, σχετικά με αυτό που λέει αυτό το Blog?
    Υπάρχει αυτό το χωριό;
    Από ποιούς κατοικείται;

    http://taxalia.blogspot.com/2008/06/blog-post_6219.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ