17.1.09

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα # 9 ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΙΤΟΥΛΑΣ

ΣΥΜΒΟΛΗ
Λόγος

Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του για την ενότητα της τοπικής εκκλησίας, και υπέρ των θέσεων της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων, παρεμβάσεις που έγιναν (και) μέσα από τις στήλες της ΟΔΟΥ στην οποία καταχωρήθηκαν επανειλημμένες επιστολές του, ο κ. Βιτούλας νεαρός θεολόγος που κατάγεται από το Βογατσικό και ζει στο Άργος Ορεστικό, κατόρθωσε να επηρεάσει και να προβληματίσει εποικοδομητικά σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης.

Με μετρημένα προσεκτικά λόγια και κοσμιότητα στον λόγο του, έστω και όταν έπρεπε να είναι δηκτικός ή κριτικός, ο κ. Βιτούλας έπεισε ότι ακόμη και η πιο σκληρή αντιπαράθεση, μπορεί να είναι κόσμια και να βασίζεται σε αρχές που προϋποθέτουν γνώση και βεβαίως ψυχραιμία.

Σε ένα τόπο σαν την Καστοριά, και ειδικά την θρησκευόμενη Καστοριά, που έχει συνηθίσει περισσότερο να αρκείται σε κατάρες και κραυγές ή κολακείες, φιλοφρονήσεις και επιβραβεύσεις σχολικού τύπου, χωρίς εμβάθυνση στο πνεύμα και χωρίς ειλικρινή έρευνα των διαφωνιών, η διατύπωση ενός άλλου λόγου, από θεολόγο, που θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικός για να είναι πειστικός και αποτελεσματικός χωρίς ακρότητες και χωρίς υποχωρήσεις, αλλά και χωρίς να προβάλλει ή να θίγει, λόγου σαν κι’ αυτού που διατύπωσε ο κ. Ανδρέας Βιτούλας, ακόμη και αν δεν κατάκτησε την ιδανική ορθότητα και την απόλυτη αντικειμενικότητα, συνέβαλε θετικά στην όλη υπόθεση. Και ενδεχομένως στην θετική έκβαση, αφού βοήθησε στην εκλογίκευση των όποιων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων.

Οι περισσότεροι, για αυτούς τους λόγους αποφάσισαν να υποδείξουν τον κ. Βιτούλα σαν ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς του 2008. Η ΟΔΟΣ προσθέτει ότι εκτός από όλα αυτά, ο κ. Βιτούλας συνέβαλε στο να παρουσιάσει δελεαστικά και με νέο τρόπο τον λόγο του θεολόγου.

Χωρίς ξύλινες λέξεις και χωρίς τα γνωστά στερεότυπα που παραπέμπουν σε Βατοπέδια, και σε άλλου είδους προσκυνήματα, από τα οποία έχει υποφέρει και η Καστοριά. Απομένει να αποδειχθεί ότι θα μείνει πάντα έτσι.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την 1η Ιανουαρίου 2009


Σχετικά κείμενα:

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος31/3/11

    ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ, ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ''ΟΔΟΣ''ΚΑΙ ΤΟΥ Κ.ΒΙΤΟΥΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΟΔΟΣ τοποθετήθηκε σχετικά στο πρωτοσέλιδο του φύλλου 584 της 24ης Μαρτίου 2011, με τίτλο "Ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/4/11

    ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ''ΟΔΟΣ''ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ,ΑΠΛΟΣ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΕ.ΕΜΒΑΝΘΥΣΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ ΞΕΧΝΑΤΑ,ΜΟΝΟ ΜΕ ΘΑΥΜΑ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ.ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ,ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανδρέας Βιτούλας16/4/11

    ΠΕΡΑΣΕ ΑΡΚΕΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΝΟ ΕΧΩ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΑΠ' ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ, ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ...
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΙΤΟΥΛΑΣ
    issopos@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/6/13

    Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη,
    Μόλις σήμερα και με αφορμή την παραπομπή σε σχετικά κείμενα διάβασα την δήλωση του κ. Ανδρέα Βιτούλα και ένιωσα πολύ μεγάλη έκπληξη! Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα πολύ δυσάρεστα και θέλω να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου και είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός να εμπιστευθεί ότι είμαι ειλικρινής.
    Τον κ. Βιτούλα τον γνωρίζω από την ΟΔΟ, δεν έχω οικειότητα μαζί του, ούτε όμως και καμία διάθεση να του κάνω προσωπική επίθεση για ό,τι διαφωνώ. Πάντοτε μου άρεσαν τα δημοσιεύματά του, για τον επιπλέον λόγο ότι τα δικά μου θρησκευτικά είναι «για αρχαρίους». Αυτή η δήλωσή του όμως «βγάζει μάτι».
    Δεν μπορώ να εξηγήσω την αιτία που την προκάλεσε ή καλύτερα δεν θέλω, για να μην πάει ο νους μου στο κακό.
    Πάντως η συνείδησή μου δεν δέχεται ότι είναι εκκλησιαστικά σωστή. Πάνε περίπατο και το «διαλλάγηθι τω αδελφώ σου» και το «ειπέ τη Εκκλησία». Εκτός εάν έφθασαν οι θεολόγοι μας να εννοούν Εκκλησία το διαδίκτυο.
    Σέβομαι την ελευθερία της έκφρασής του (όσο δεν φαντάζεται ο ίδιος). Σε αυτήν την περίπτωση όμως έχουμε ολοφάνερη υπέρβαση των ορίων :
    Επωνύμως θεολόγος «διαχωρίζει τη θέση του απ’ όσα γράφει, πράττει και εκφράζει» κανονικά χειροτονημένος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
    Λυπάμαι, αλλά ως φαίνεται τα ελληνικά μου δεν επαρκούν, για να κατανοήσω…
    Ισοπέδωση δεν είναι; Ή -για να θυμηθώ τον όρο τον σχετικό- αυτό δεν είναι Ιεροκατηγορία;
    Να με συγχωρείτε για τα ταπεινά μου αναγνώσματα, αλλά κάθε χρόνο διαβάζω στα στοιχεία που δίνει η Μητρόπολη στο Ημερολόγιο (τσέπης) ότι ο πατήρ Αμβρόσιος είναι Ιεροκήρυκας. Εξακολουθεί να τελεί Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Αυτά κυρίως "πράττει, γράφει, εκφράζει". Υπάρχει σε κάτι από αυτά, τα ιερατικά, αντίρρηση τεκμηριωμένη από αρμόδια Αρχή; (Για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι α-διακρισία ακόμη και η υπόνοια).
    Και βγαίνει δημοσίως θεολόγος και δηλώνει τέτοια πράγματα χωρίς να ανακαλέσει έστω μετά από δύο χρόνια;
    Χωρίς περιττά λόγια, δεν είμαι συνήγορος του πατέρα Αμβρόσιου, ο ίδιος ηλικίαν έχει, μπορεί να κανονίσει το θέμα του. Από την πλευρά ενός λαϊκού μιλώ.
    Και ο δικός μου πόνος είναι δεδομένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Athena2/6/13

    " Απομένει να αποδειχθεί ότι θα μείνει πάντα έτσι."

    Αγαπητή "ΟΔΟΣ",
    συγχαρητήρια για την κατακλείδα!
    Προφητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α.Σ.3/6/13

    Προς τον πέμπτο Ανώνυμο :

    Αλήθεια! ΙΕΡΟΚΗΡΥΞ. Στο φετινό ημερολόγιο το γράφει στη σελίδα 76.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/6/13

    Έτσι προφυλάσσει και σκέπει μια Μητρόπολη τους Ιερείς της; Αφήνοντας τους βορά στα κουτσομπολιά και στις δήθεν "υπεύθυνες δηλώσεις" ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο σχολιασμός ως ιλαροτραγωδία3/6/13

    ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ,
    ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΑΚΩΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος (φυσικά...)26/6/13

    @5
    Τελικά δηλαδή πόσο δίκαιη είναι αυτή η συμπεριφορά; Γιατί, με το ίδιο σκεπτικό, στην περίπτωση που αναγκαστούν να αποχωρήσουν οι πατέρες από το μοναστήρι, όσοι ήμασταν κοντά τους τριάντα χρόνια (οι συγγενείς, παλιοί τους φίλοι, συμπατριώτες, συμφοιτητές κ.α. ακόμη περισσότερα) ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ;
    Μέχρι στιγμής υπάρχει το ερώτημα. Εκ του αποτελέσματος θα προκύψει η βέβαιη απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος4/7/13

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ,
    ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΜΕ ΦΤΥΣΕΙΣ, ΠΑΛΙΟΦΙΛΕ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος4/7/13

    ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ.
    ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΓΩ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ