15.6.09

ΟΔΟΣ: Κοινωνικές ενοχές

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου Καστοριάς στο κτήριο της νομαρχίας από τις 16 έως τις 23 Μαΐου, η αξιόλογη έκθεση ζωγραφικής του συμπολίτη κ. Θεοχάρη Σκαπέρδα με τίτλο «Νοσταλγία».

Με μια συλλογή από πίνακες μεγάλου κυρίως μεγέθους που αντιπροσωπεύουν την προοδευτική εξέλιξη του ζωγράφου, χωρίς αμφιβολία μεταξύ των άλλων, ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις προκάλεσαν οι πίνακες που εστιάζουν σε λεπτομέρειες αρχιτεκτονικών στοιχείων παλιών αρχοντικών της Καστοριάς, και πιο ειδικά αρχοντικών που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.

Πρόκειται ασφαλώς για μια ευχάριστα τολμηρή εικαστική προσέγγιση του χρόνου, της φθοράς, της ομορφιάς, της εγκατάλειψης και της παράδοσης της πόλης, που προκάλεσε το ενδιαφέρον με την ισορροπία και την αρμονία της σύνθεσης, την αντανάκλαση του φωτός, την διαύγεια των χρωμάτων, την πλαστικότητα των επιφανειών και την απόδοσή τους, ώστε να αποτελούν δημιουργίες καλής τέχνης.
έντονη εστίαση που πλησιάζει την αφαιρετική διαδικασία, οι συνθέσεις που στηρίζονται στην εναλλαγή των όγκων και των χρωμάτων του κ. Θ. Σκαπέρδα στην εκκεντρική θεματολογία του, προωθεί την καλλιτεχνική δημιουργία σε χώρους και σκηνικά που ενσαρκώνουν τις κοινωνικές ενοχές του τόπου, αλλά και την «ψυχή» που κρύβεται κάτω από την ύλη, και που σπάνια εμφανίζεται με αυτόν τον τρόπο σε εκθέσεις ζωγραφικής στην Καστοριά.

Αν και καταρρέοντα όλα, ύλη, χρώματα, πέτρες και ξύλα, παρ’ όλα αυτά προκαλούν χαρά και αποπνέουν ζωντάνια, απελευθερώνονται από την φθορά και επανέρχονται στο αρχέτυπο, στον συμβολισμό, στην ιδέα.

Με την αφορμή της έκθεσης του κ. Σκαπέρδα, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η πόλη διαθέτει σημαντικό αριθμό ζωγράφων και εικαστικών δημιουργών, αξιοσημείωτου επιπέδου (που έχουν ξεφύγει από το στυλ ...«αλά Μ/Σ Αρμονία»), που εξ αιτίας της έλλειψης οποιουδήποτε συντονιστικού ή οργανωτικού φορέα, δεν μπορούν να ξεφύγουν σημαντικά από το επίπεδο της ιδιωτικότητας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28.5.2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ