8.6.09

ΟΔΟΣ: Τίποτε

Στις εκλογές της Κυριακής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τουλάχιστον απ’ όσα έγιναν αντιληπτά στην Ελλάδα, τίποτε καθοριστικό δεν αναμένεται να δρομολογηθεί για τα ζητήματα ουσίας της κοινής ευρωπαϊκής πορείας. Και τίποτε κρίσιμο να λυθεί. Καθ’ ότι, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιδιόρρυθμης και λόγω της 5ετούς θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πολύτιμης προεκλογικής περιόδου που τελειώνει, αναλώθηκε, κυριολεκτικά «κατασπαταλήθηκε» σε προβλήματα εσωτερικής πολιτικής. Αποκλειστικά γύρω από το παιγνίδι εξουσίας που παίζεται μεταξύ των κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Μια και τα υπόλοιπα κόμματα δεν κατάφεραν και πολλά πράγματα.

Πολύ περισσότερο, για την Καστοριά οι εκλογές αυτές μοιάζουν να είναι ακόμη πιο αδιάφορες σε σχέση με τον ελληνικό μέσο όρο. Διότι η πόλη, χωρίς καμμιά παρέμβαση, κανένα πραγματικό έργο ή πρωτοβουλία να βρίσκεται στα «σκαριά», να εκτελείται ή να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως και να είναι η μοναδική πόλη σε όλη την Ένωση που βιώνει κάτι αντίστοιχο: μοιάζει με νησίδα «ανεξαρτησίας». Ενσαρκώνει στην πράξη το δικαίωμα αυτοδιάθεσης στην μιζέρια και την οπισθοδρόμηση. Αλλά αυτά είναι ένα διαφορετικό πολύ σοβαρό ζήτημα, που δεν αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή την Ελλάδα γενικά, και έτσι δεν μπορεί να αναλυθεί τώρα.

Βέβαια αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαιρεμένη σε «παλιά» και «νέα» -μετά την μάλλον υπερβολική διεύρυνσή της που οδήγησε στον (περίπου) διπλασιασμό της, χωρίς αυτά τα μεγέθη να έχουν εξασφαλίσει αντίκρισμα στις πραγματικές ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες των λαών και των οικονομιών της, είναι φυσικό πλέον να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα προσανατολισμού και φυσιογνωμίας.

Η κατάσταση αυτή δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο παρά τους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ, που δεν είναι πάντοτε συναφείς με τους ευρωπαϊκούς, καθώς και της Ρωσσίας που είναι σχεδόν μόνιμα αντίθετοι. Και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν έχει ακόμη αντισταθμιστεί στις εσωτερικές λειτουργίες της Ένωσης.

Και για τα κορυφαία ζητήματα αυτά, τουλάχιστον στην Ελλάδα, την προεκλογική αυτή περίοδο που τελειώνει, τα πολιτικά κόμματα και ιδίως τα κόμματα εξουσίας, όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ, δεν βρήκαν χρόνο να αφιερώσουν αρκετό από το «πολύτιμο» ενδιαφέρον τους. Από την άλλη, αυτά που είπαν, έδειξαν και ισχυρίστηκαν τα υπόλοιπα κόμματα, περισσότερο τρόμαξαν παρά έπεισαν.

Η προσοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων παρέμεινε λοιπόν επικεντρωμένη στην Δευτέρα, μετά τις εκλογές, αν και στην ουσία κανείς πια δεν αμφιβάλλει ότι μετά από πολλά χρόνια, η Νέα Δημοκρατία, έστω και με μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν διαφορά θα τερματίσει δεύτερη. Αν η προεκλογική περίοδος διαρκούσε ακόμη μια εβδομάδα, η διαφορά αυτή, ίσως να μειωνόταν περαιτέρω. Πάντως υπάρχουν ορισμένοι στην κυβερνητική παράταξη που έστω και έτσι, ελπίζουν σε ένα θαύμα. Αλλά ως γνωστό, στην εποχή μας θαύματα πια, μάλλον δεν γίνονται.

Με την ακλόνητη βεβαιότητα του προβαδίσματος του ΠαΣοΚ υπό τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, όλοι, όχι μόνο μέσα στην Ν.Δ. αλλά και στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, περιμένουν τώρα, ανάλογα με το ποσοστό της διαφοράς των δύο μεγάλων κομμάτων, να ρυθμίσουν τις μετέπειτα στρατηγικές τους. Διότι αν η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων είναι σημαντική υπέρ του ΠαΣοΚ, τότε όλοι αναμένουν σαφή κλιμάκωση των εξελίξεων. Ώστε στο τέλος του καλοκαιριού, ή το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου, να γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Μια και θεωρείται περίπου βέβαιο, ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί την παράταση αυτής της πολιτικής κατάστασης, με την Νέα Δημοκρατία να αποδομείται, και το ΠαΣοΚ με τον κ. Γ. Παπανδρέου αντί να καλπάζει προς την εξουσία να παραπαίει προς αυτήν. Και ότι για τον λόγο αυτό θα επισπεύσει τις εκλογές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα χάσει. Ελπίζει απλώς στην μη αυτοδυναμία.

Αντίθετα, δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη οι εκτιμήσεις για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού σε περίπτωση μικρής διαφοράς, δηλαδή περιορισμένης νίκης του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, οπότε η ήττα της ΝΔ και οι εντυπώσεις της απ’ αυτήν θα είναι ασφαλώς μικρότερες και πιο περιορισμένες. Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότερο μοιάζει αναβληθούν οι εκλογές ως την επόμενη Άνοιξη, εποχή που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Καθ’ ότι η εσωστρέφεια θα επιστρέψει στο ΠαΣοΚ, που δεν αντέχει άλλο την διακινδύνευση οποιασδήποτε περαιτέρω ήττας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Καστοριά; Ασφαλώς ένα τεράστιο τίποτε. Μια και η πόλη, έτσι κι’ αλλιώς βρίσκεται σταθερά δεμένη στο άρμα των χαμένων. Εδώ ο κόσμος, και ιδίως ο πολιτικός, παρακολουθεί τις αγωνίες και τις χαρές των μεγάλων κομμάτων, και αντίστοιχα αρκείται να χαίρεται ή να λυπάται γι’ αυτά. Αν υπήρχε κόμμα της καρπαζιάς, ασφαλώς στην Καστοριά θα είχε την έδρα του. Πανευρωπαϊκής καρπαζιάς εννοείται.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4.6.2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ