28.5.10

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΚΡΕΚΑ: Το αλάτι της Γης

Ο λόγος, περί μουσικής!
Ο άνθρωπος από υπάρξεώς του στον πλανήτη Γη, εκραύγαζε! Θεωρείται και πιστεύεται ότι η κραυγή αποτελούσε κι αποτελεί πρωταρχική βιολογική ανάγκη του να εκτονωθεί, να επικοινωνήσει με τον περιβάλλοντα χώρο.
Πιστεύεται ότι ο έναρθρος λόγος ότι πρέπει να εξέλθει του εσωτερικού του κόσμου, ως μία βασική υπαρξιακή, λειτουργική του ανάγκη, για να ικανοποιήσει τον ψυχισμό του.
Για τους λόγους αυτούς προσπαθούσε και προσπαθεί μέχρι σήμερα να καλλιεργήσει το ουσιώδες αυτό φωνητικό τάλαντο-προτέρημα, σε αντίθεση με τα άλογα όντα, και να δημιουργήσει στο διάβα της ιστορικής του πορείας τα διάφορα μουσικά είδη πάνω στον πλανήτη γη.
Έτσι δημιουργήθηκαν τα πολλά και ποικίλα μουσικά είδη στις παγκόσμιες ανθρώπινες κοινωνίες. Τα μουσικά είδη στον κόσμο εκφράζουν την εσωτερική ανάγκη των ανθρώπων, αλλά και την ιδιαίτερη κουλτούρα, την πολιτιστική παρουσία κάθε τόπου, αλλά και την πνευματική συγκρότηση κάθε λαού.

Εύκολα μπορεί κανείς ν’ αντιληφθεί ότι ένας λαός άμουσος, δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί και σ’ άλλους τομείς της συλλογικής του κοινωνικής και εθνικής του ακτινοβολίας.
Όπως ένα κομμάτι γης, αν θέλεις «να εκμεταλλευτείς» παραγωγικά, θα πρέπει «να το καλλιεργήσεις» σωστά και μεθοδικά. Έτσι και στη μουσική καλλιέργεια και διαστρωμάτωση θα πρέπει να αναβαθμίσεις τη μουσική του παιδεία…
Η μουσική παιδεία ενός τόπου και λαού εντάσσεται μέσα στη βασική προτεραιότητα ενός λαού για ανύψωση, βελτίωση και αναβάθμιση της εσωτερικής αυτής ανάγκης των ανθρώπων του. Όπως ένα φαγητό για να νοστιμίσει θα χρειαστεί αλάτι, έτσι και η ζωή των ανθρώπων της γης για να βελτιωθεί ποιοτικά-πνευματικά, θα χρειαστεί να καλλιεργήσει όλα τα μουσικά είδη.
Ας γίνουν όλοι οι άνθρωποι της γης, πλούσιοι και φτωχοί, σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, θιασώτες, φίλοι και νοσταλγοί της βασικής αυτής ανάγκης, της μουσικής αγάπης και συμπάθειας, για να μπορούν «να γλυκαίνουν και ν’ απολαύσουν μία ανώτερη ζωή στην γήϊνη παρουσία και πορεία σ’ αυτόν τον κόσμο»!
Ας ανοίξουμε τ’ αφτιά μας, αλλά και την ψυχή μας ν’ ακούσουμε τα διάφορα μουσικά όργανα: το κλαρίνο, το βιολί, την κορνέτα, το τύμπανο, την κιθάρα, την απλή κι άδολη φλογέρα…!
Ας ανοίξουμε «τις ράθυμες πόρτες» της ψυχής μας και ν’ απολαύσουμε τον πλούτο και την αρχοντιά, αλλά και το μεγαλείο το απύθμενο της βυζαντινής μουσικής!
Στις μέρες μας «κυκλοφορούν» πολλά, πάμπολλα μουσικά είδη. Χρειάζεται διάκριση… Αρχίζουν από ευτελή είδη, ανούσια και «πρόχειρα» και πολλά άλλα θαυμάσια, όπως τα δημοτικά μας τραγούδια, τα λαϊκά μας τραγούδια, η εκκλησιαστική μας βυζαντινή μουσική και άλλα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ