13.5.10

ΟΔΟΣ: Ακόμη ετούτη η Άνοιξη (και άλλες τόσες ίσως)

Παρά το γεγονός ότι όπως δείχνουν οι εξελίξεις θεσμοθετείται και τίθεται σε εφαρμογή άμεσα ο «Καλλικράτης» για να εκσυγχρονίσει τον διοικητικό χάρτη της χώρας, να συμβάλλει στην εξοικονόμηση των λειτουργικών δαπανών και έτσι στην ανάπτυξη της περιφέρειας, εκφράζονται ήδη φόβοι, ότι η Καστοριά τα αμέσως επόμενα χρόνια θα οδηγηθεί σε ακόμη βαθύτερη κρίση. Έστω κι’ αν δήμαρχος στον πρώτο δήμο, εκλεγεί τελικά ο καλλίτερος και ικανότερος απ’ αυτούς που φημολογείται ότι ενδιαφέρονται.

Τις προβλέψεις αυτές επιτρέπει η απλή λογική: Η τετραετία που κλείνει τον κύκλο της δεν αφήνει απλώς, μια Καστοριά σε χειμερία νάρκη. Αλλά μια πόλη αισθητά κατώτερη από την πόλη που ήταν το 2007. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα, η οποία είναι ορατή και δια γυμνού οφθαλμού. Αλλά και με όλες τις υπόλοιπες ανθρώπινες αισθήσεις. Μόνο ορισμένοι και ελάχιστοι στρουθοκάμηλοι, αρνούνται να παραδεχθούν ότι, όχι μόνο δεν έκαναν καλό στον τόπο, αλλά ότι -αντίθετα- τον υποβάθμισαν. Κοινώς, τον έβλαψαν.

Με αποτέλεσμα, τώρα, που με την υπαγωγή της χώρας στον υποζύγιο του μηχανισμού (για την διάσωση της οικονομίας) Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, να ξεκινά και επίσημα η βόλτα της Ελλάδος στις γειτονιές της κοινωνικής και οικονομικής παρακμής. Εκεί που οδηγήθηκε από τις παράλογες πολιτικές των τελευταίων ετών, τα εγκληματικά λάθη των κυβερνήσεων και την εθνική οκνηρία.

Ώστε, αν η Καστοριά τα τελευταία 4 χρόνια έχασε τις ελάχιστες ευκαιρίες που μπορούσε να εκμεταλλευθεί για να διεκδικήσει κάτι θετικό για τους δημότες και κατοίκους της (πχ στο θέμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, στο Πολιτιστικό Μέγαρο κοκ) και αντί να προοδεύσει, πήγε πίσω -πολιτικά μπήκε στον γύψο, αν δεν υπέστη κάτι χειρότερο- εύκολα δικαιούται κάποιος να φανταστεί τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Υπό τις αναμενόμενες συνθήκες της οικονομικής ύφεσης, της κοινωνικής αναταραχής και της αντιβασιλείας των μηχανισμών διάσωσης. Με το ίδιο πανελλήνιο και νεοδημοκρατικό πολιτικό σύστημα, αποτυχημένο και διαβρωμένο από το σαράκι της διαφθοράς και της οικογενειοκρατίας να καμαρώνει για την επιβίωσή του. Διότι στο δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» για να μην αλλάξουν οι ίδιοι, προτίμησαν να βουλιάξουμε όλοι μαζί. Και πρώτη η Ελλάδα.

Όμως εκτός από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, που όχι μόνο υπάρχει αλλά διαρκώς επιδεινώνεται και εμποδίζει τις ελπίδες και την πρόοδο, αρκεί και μόνο η εφαρμογή του «Καλλικράτη» για να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και εκ βάθρων ανατροπή σ’ αυτά που ήταν ήδη γνωστά και δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαιτήσει δεκάδες μήνες προσαρμογής και απορρόφησης των υπηρεσιών και των νοοτροπιών. Διότι παρά το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την νέα διοικητική οργάνωση της χώρας, τουλάχιστον μέχρις στιγμής, από την πλευρά της πολιτείας, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε και κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας του φιλόδοξου, αλλά οπωσδήποτε αμφιλεγόμενου εγχειρήματος.

Για την Καστοριά, στον Δήμο της οποίας αναμένεται να υπαχθούν γεωγραφικά τμήματα που ήδη έχουν ημιαστικό χαρακτήρα και επομένως ώριμες ανάγκες και απαιτήσεις, αλλά δεν διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές και εμπειρία, (Δήμος) που εδαφικά θα καταλαμβάνει τουλάχιστον το 1/4 του Νομού Καστοριάς και πληθυσμιακά την συντριπτική του πλειοψηφία, τα ήδη οξυμένα προβλήματα της πόλης όχι μόνο θα πρέπει αναγκαστικά και για αόριστο χρονικό διάστημα να συγχρωτιστούν με τα προβλήματα των νέων δημοτών. Αλλά ίσως και να τεθούν σε δεύτερη σειρά προτεραιότητας. Και αυτό, διότι οι ανάγκες της αυτοδιοίκησης θα είναι πια διαφορετικές. Θα γίνει εισαγωγή νέων προβλημάτων και προκλήσεων, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται διαφορετικά.

Εν τω μεταξύ, και λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά και για λόγους ίσης μεταχείρισης των δημοτών της Καστοριάς, και των άλλων οικισμών, οι επόμενοι άρχοντες του διευρυμένου Δήμου Καστοριάς θα κληθούν, αργά ή γρήγορα, να επανεξετάσουν ζητήματα ταμπού για τις δημοτικές αρχές των τελευταίων δεκαετιών. Όπως είναι τα ούτως ή άλλως πανάκριβα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και τα τέλη στάθμευσης. Αφού ειδικά το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης, που η (παράλογη) διατήρησή του υποχρεώνει τους οδηγούς και τα οχήματα της πόλης της Καστοριάς σε περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη, υπάρχει χωρίς να επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, παρά μόνο για να γεμίζει τα ταμεία του Δήμου. Και να τιμωρεί τους μόνιμους κατοίκους της πόλης. Ώστε είναι βέβαιο ότι ο Δήμος Καστοριάς θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα αμφισβήτησης της σκοπιμότητάς του.

Εν όψει όλων αυτών εγείρονται εύλογα ερωτηματικά, για το αν οι φιλόδοξοι να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, έχουν αναλογιστεί (τι είναι αυτό;) όχι απλώς τις τεράστιες ευθύνες που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν, αλλά και τις ιδιαίτερες πολιτικές και διοικητικές ικανότητες, την εμβέλεια που θα πρέπει να διαθέτουν για να τολμούν το απονενοημένο. Να αναλάβουν να διοικήσουν μια Καστοριά σε αποδόμηση, σε ύφεση, και σε επέκταση. Μια πόλη που ενδεχομένως να διακτινίσει την παρακμή της, αν για μια ακόμη φορά επαναληφθούν τα ίδια προεκλογικά λάθη.

Ενδεχόμενο το οποίο, ως θέαμα είναι πολύ ταιριαστό σε μια πόλη σαν την Καστοριά, και συμβατό σε μια χώρα που οι διάδοχοι Παπανδρέου και Καραμανλήδες, οι Μητσοτάκηδες και οι λοιποί βαρώνοι της Δημοκρατίας, δεν ίδρωσαν καθόλου -ούτε το αυτί τους- για το χείλος της καταστροφής στο οποίο οι ίδιοι οδήγησαν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και ακόμη δεν κατάλαβαν γιατί πλέον δεν τους εμπιστεύονται οι διάφοροι «κερδοσκόποι», οι «αγορές» και εκείνοι οι «κουτόφραγκοι» που κατοικούν και διοικούν στην άλλοτε κουτο-Φραγκφούρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ