3.5.10

ΟΔΟΣ: Αμοιβαία καχυποψία

Δεν χρειάζεται πολλές αφορμές να αποδειχθεί ότι δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ούτε μέσα στην Ελλάδα, αλλά ούτε και "έξω" η χώρα δεν πάει καλά. Απόδειξη αποτελούν οι επιστολές που σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές αντηλλάγησαν μεταξύ του προέδρου της Βουλής κ. Φιλίππου Πετσάλνικου, βουλευτή Καστοριάς και της "Παμμακεδονικής Υφηλίου".

Οι επιστολές ανακαλύφθηκαν από την ΟΔΟ με αποτέλεσμα να αποτελούν την ληξιαρχική απόδειξη μιας μάλλον κακής σχέσης και χημεία. Μεταξύ της πατριωτικής οργάνωσης των ομογενών Μακεδόνων της υφηλίου που έχουν διακριθεί, όχι απλώς για τις μακροχρόνιες προσπάθειες προβολής των ελληνικών δικαίων, αλλά και για την συ- στηματικότητα, καθώς και την σταθερότητα των αρχών που υποστηρίζουν, ιδίως στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM από την μια πλευρά, και του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου από την άλλη, που είναι ο πρώτος Μακεδόνας ο οποίος τιμήθηκε με την ανάδειξή του στο υψηλότατο αυτό αξίωμα.

Πλην όμως, όπως έδειξαν και οι αντιδράσεις του στο ζήτημα του γερμανικού περιοδικού Focus –όταν πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις σε βάρος των Γερμανών- δεν διακρίνεται πάντοτε για την ψυχραιμία του. Ιδίως όταν του ασκείται κριτική, ή ακόμη περισσότερο, όταν αμφισβητείται, με αποτέλεσμα να υπογράφει επιστολές, ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, με περισσότερα θυμικά γνωρίσματα απ' όσα "χωρούν" κάτω από την σφραγίδα ενός πολιτειακού θεσμού.

Δικαιολογημένες ή όχι οι εκατέρωθεν βολές, δείχνουν αμοιβαία καχυποψία, που προφανώς δεν αξίζει σε καμμιά από τις πλευρές που ερίζουν. Και βλάπτουν το συμφέρον του ελληνισμού που αξιώνει ενότητα και ομόνοια, ιδίως στον χειρισμό σοβαρών -των πιο κρίσιμων- εθνικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Στις ιστορικές προκλήσεις, προφανώς δεν ταιριάζουν οι υπερβολές.




ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ

Επικοινωνία: ninagatz@comcast.net
Τηλ: 603-742-0466 Φαξ: 603- 617-2977

12 Απριλίου 2010


Προς
Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
Βασ. Κωνσταντίνου 25, 10674 Αθήνα

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Η επιστολή αυτή γράφεται με αφορμή την άδικη λεκτική επίθεσή σας στην κ. Νίνα Γκατζούλη, η οποία δεν σας επισκέφτηκε με τον τίτλο της «καθηγήτριας», όπως εσείς την αποκαλέσατε, αλλά ζήτησε να σας δει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και ως Ύπατη Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ. Η επίθεσή σας επομένως είχε ως στόχο όλους τους απόδημους Μακεδόνες. Ένα όμως μεγάλο μέρος του απόδημου αυτού Μακεδονικού πληθυσμού ζει, ευημερεί, προοδεύει και κατέχει σημαντικές θέσεις σε όλους τους τομείς στις χώρες του εξωτερικού όπου ζει.

Οι αντιπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου ήρθαν από τα τέσσερα σημεία του κόσμου και πέρασαν το κατώφλι της Βουλής να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στη θέση που η πατρίδα σας ανέθεσε να υπηρετήσετε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου όμως είναι διαχρονικές και έχουν βαθιά συναίσθηση των καθηκόντων τους, υπερασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα της γενέτειρας από το 1947.

Είναι γνωστό σε όλους ότι από την ημέρα των ιδρύσεών τους οι Παμμακεδονικές Ενώσεις δεν αποδέχονται τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγα του όρου να συμπεριλαμβάνονται στην ονομασία των Σκοπίων. Γνωρίζετε ότι η ακλόνητη αυτή θέση μας ταυτίζεται με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Εάν η μνήμη μας δεν μας απατά στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο του 1993, στην Καστοριά, ως Γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, είχατε κι εσείς ταυτιστεί με τις θέσεις των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και μάλιστα ήσαστε θερμός υποστηρικτής της απόφασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών (Απρίλιος 1992). Όμως στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι εμφανέστατο ότι οι θέσεις οι οποίες εκφράζονται από την πλειοψηφία του ελληνικού πολιτικού συστήματος το οποίο έχει υιοθετήσει τη σύνθετη ονομασία (που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία») με γεωγραφικό προσδιορισμό, βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τις απόψεις και τις θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνισμού εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας ο οποίος δεν δέχεται ο όρος «Μακεδονία» να εμπεριέχεται στο όνομα της γείτονας χώρας. Γνωρίζουμε πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι ψηφοφόροι σας στην Καστοριά διαφωνούν ριζικά με τις θέσεις τις οποίες (τόσο άκομψα) εκφράσατε σ’ εμάς.

Υπάρχει τεράστια διαφορά απόψεων εκλογικού σώματος και λαϊκής βούλησης επάνω στο θέμα αυτό, και κρίνουμε σκόπιμο την προσφυγή σε δημοψήφισμα. Σύμφωνα δε με το άρθρο του Συντάγματος 120, παρ 4: «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία» απαιτούμε την εφαρμογή και ενεργοποίηση του παραπάνω άρθρου το οποίο τελεί εν υπνώσει χρόνια τώρα. Το όποιο δε αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ζητάμε να γίνει σεβαστό από την βουλή και με μπούσουλα την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση να πράξετε τα δέοντα ως θεματοφύλακας της λαϊκής βούλησης

Ταυτόχρονα μέχρι προσφυγής σε δημοψήφισμα είναι επιτακτικό και επείγον να γίνει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα αναγνωρίζει πως η Μακεδονική ταυτότητα είναι μια αποκλειστικά ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του Ελληνισμού από χιλιετίες. Επίσης η ταυτότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ και το όνομα της γλώσσας τους επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να προσδιορίζονται με το επίθετο Μακεδονικός/ή/ό, ή οποιαδήποτε παραλλαγή αυτής της λέξης.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ελληνική κυβέρνηση οποιασδήποτε συμφωνίας της τελικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, παρά μόνον αφού πρώτα επικυρωθεί από το συνταγματικό δικαστήριο της ΠΓΔΜ και περάσει από δημοψήφισμα στα Σκόπια. Τότε και μόνον τότε να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής του ονόματος από την Ελλάδα. Για μας είναι αδιανόητο οποιαδήποτε τελική συμφωνία δεν περιέχει αλλαγή του συνταγματικού τους ονόματος.

Ας μας γίνει μάθημα η ολιγωρία της προηγούμενης διακυβέρνησης η οποία επέτρεψε την είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ μετά τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα, και η Αλβανία αναίρεσε αυτή τη συμφωνία, αφού πρώτα μπήκε στο ΝΑΤΟ βάσει του συνταγματικού της δικαστηρίου.

Με βαθιά απογοήτευση,

Παμμακεδονική Ένωση Αμερική-Νίνα Γκατζούλη, Ύπατη Πρόεδρος
Πρόεδρος Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου
Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών-Δημήτρης Μποζιρικίδης
Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου-Παναγιώτης Δ. Σπηλιάκος

Υ.Γ. (1)
Για δική σας πληροφόρηση και των συνεργατών σας που όλοι μαζί συμφωνήσατε πως ο Κίρο Γκριγκόροφ «ναι, ναι πέθανε, πέθανε», σας πληροφορούμε πως ζει και είναι πολύ καλά στην υγεία του, και ακόμη σεβόμενος-και αυτό προς τιμήν του-την ιστορική αλήθεια, δήλωσε απερίφραστα: «Εμείς είμαστε Σλάβοι και δεν έχουμε ουδεμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες...»

Υ.Γ. (2)
Είναι οδυνηρό για όλους μας να παρακολουθούμε στο διαδίκτυο τον εμπαιγμό των Σκοπιανών για τα μοιραία λάθη των 300, και μάλιστα στη Βιβλι-οθήκη της Ελληνικής Βουλής: http: //www.maknews.com/ forum/ general-discussions/abecedar-and-the-macedonian-language-in-the-greek-parliament-t19180.html Στην ιστοσελίδα της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Βουλής http://catalog.parliament.gr/ (αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η διασύνδεση) αν κάνατε έρευνα τοποθετώντας τη λέξη ABECEDAR στην «ανα-ζήτηση», θα βλέπατε πως η λέξη αυτή είχε ταξινομηθεί κάτω από τη «Μακεδονική» γλώσσα, Αλφάβητο, Μειονότητα, Ελλάδα, Εκπαίδευση. Κάποιος «Μακεδόνας» ανακάλυψε τη διασύνδεση στην Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Βουλής, ο οποίος σας συγχαίρει: Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων για την σωστή ταξινόμηση και την αναφορά στην μακεδονική γλώσσα (Macedonian language). http://antimakedonismos.blogspot.com/2010/03/abecedar.html Αντί να ασχολείσθε με λεκτικές επιθέσεις εναντίον των Μακεδόνων ομογενών θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθείτε με την Βιβλιοθήκη της Βουλής η οποία άλλωστε είναι στην αρμοδιότητά σας και να τιμωρήσετε παραδειγματικά το άτομο το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διεθνή διαπόμπευση του Ελληνισμού αποδυναμώνοντας τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της ελληνικής πλευράς. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η στοιχειοθέτηση του ABECEDAR στη Βιβλιοθήκη της Βουλής δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε από σκοπιμότητα. Ο Μακεδονικός Ελληνισμός απαιτεί να γίνει έρευνα και να εξακριβωθεί ποιος τοποθέτησε το προαναφερθέν βιβλίο και για πιο λόγο τοποθετήθηκε το ABECEDAR με σφραγίδα της Ελληνικής Βουλής με αναφορά στη «Μακεδονική» Γλώσσα, «Μακεδονική» Μειονότητα κτλ.

Απαιτούμε απάντησή σας στο θέμα του δημοψηφίσματος και στο θέμα της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.

Κοινοποίηση: Πρωθυπουργό Ελλάδος κ. Γεώργιο Παπανδρέου




ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα, 19 Απριλίου 2010

Προς
Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής
Νίνα Γκατζούλη, Ύπατη Πρόεδρο-Πρόεδρο Επιτροπής
Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημ. Μηνά, Πρόεδρο
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαρ. Μουτουσίδη, Πρόεδρο
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτη Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρο
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντα Παπαθανασίου
Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών-Δημήτρη Μποζιρικίδη
Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου-Παν. Δ. Σπηλιάκος



Αξιότιμοι κυρία και κύριοι,

Απαντώντας στην από 12/4/2010 επιστολή σας έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Σέβομαι τις απόψεις σας σε σχέση με το θέμα της ονομασίας της FYROM, και ως Μακεδόνας που μόνιμα κατοικώ στην παραμεθόρια περιοχή της Μακεδονίας μας αντιλαμβάνομαι ακόμη πιο πολύ τις ευαισθησίες σας.
Δεν δέχομαι όμως από κανέναν, ούτε από εσάς, μαθήματα πατριωτισμού, εθνικής ευαισθησίας και αγάπης για την Μακεδονίας μας.

Αναρωτιέμαι, επίσης, από πότε η προσφώνηση «κυρία Καθηγήτρια», γιατί στο βιογραφικό της κας Γκατζούλη αναφέρεται επί λέξει ότι είναι: Lecturer and Director of the Modern Greek Program στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του New Hampshire, αποτελεί «άδικη λεκτική επίθεση».

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του βιβλίου ABECEDAR, αν είχατε κάνει τον κόπο να ζητήσετε υπεύθυνη πληροφόρηση, θα διαπιστώνατε ότι το λάθος της ανάρτησης είχε γίνει δυστυχώς από τις 5.4.2006 στα πλαίσια της ηλεκτρονικής καταλογογράφησης της Βιβλιοθήκης της Βουλήυς που είχα ανατεθεί στο Παν/μιο Κρήτης.

Πρόεδρος της Βουλής δεν ήμουν βέβαια τότε εγώ και πρόσφατα, όταν ανακάλυψα ότι υπάρχει αυτή η ανάρτηση έδωσα εντολή να υπάρξει αμέσως διόρθωση και να υπάρχει υπευθυνότητα και προσοχή ώστε να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά.

Τέλος, το αγενέστατο ύφος της επιστολής θα πρέπει να προβληματίσει τους συντάκτες και όσους το υπογράψατε.

Φίλιππος Πετσάλνικος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ