28.5.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Το γκρέμισμα της...«Φαντασίας»
και άλλες ιστορίες

-υπό Έλληνος του αδαούς
-


Σήμερα οι Γερμανοί κρέμασαν δυο λαδέμπορους στην πλατεία Αγάμων (ή Αμερικής). Χιλιάδες κόσμος ξεχύθηκαν να δουν τους κρεμασμένους. Σε όλο το δρόμο έψηναν κοκορέτσια (ποιος ξέρει με τι κρέατα) και έπαιζαν λατέρνες. Φρίκη! Μετράω με τα δάχτυλα: αιώνας εικοστός! Selva oscura.
Ζήσιμος Λορεντζάτος, Collectanea

Φαίνεται πως η τέχνη της παραπλάνησης των μαζών, αυτό που στο παρελθόν ονομάζαμε προπαγάνδα και στις ημέρες μας επικοινωνιακή πολιτική, έχει τόσο διαβρώσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ώστε ακόμη και αυτή την ύστατη για την Ελλάδα ώρα είναι αδύνατον να αλλάξει πρακτική.
Σωκράτης Τσιχλιάς
«Με ή χωρίς σακάκι»,
Καθημερινή 15.5.10

Στο πρόσφατο καινούργιο βεγγαλικό, των media και του υπουργείου οικονομικών, όλοι οι Έλληνες απάντησαν με ενθουσιασμό. Ομοθυμαδόν, εν χορώ, κρατούντος του κινήματος «κόβω για όλα απόδειξη»: «Ναι στην πάταξη της φοροδιαφυγής!».
Διαβάζω στους μεγατίτλους εφημερίδων: «Να τους πιάσουν όλους». «Να τους χώσουν μέσα». «Φοροφυγάδες μεγαλογιατροί». Και το εκπληκτικό στα Νέα: «Η φοροδιαφυγή ο πρώτος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης. Στο στόχαστρο: Γιατροί-Ελεύθεροι επαγγελματίες-Νυχτερινά κέντρα»
Λοιπόν, αυτό το τελευταίο δημοσιευμένο όπως το γράφω με αυτή τη σειρά, με αυτή την απίθανη εννοιολογική σημασία. Οι γιατροί δεν ανήκουν στους ελευθερο-επαγγελματίες λοιπόν; Μαζί με τους δικηγόρους, τους φροντιστηριάρχες ,τους ιδιοκτήτες συνεργείων, τους εργολάβους μηχανικούς - τους αρχιτέκτονες; Αποτελούν μιαν άλλη κοινωνική τάξη; Φυσικά, αφού «είναι το νέο φάντασμα που πλανάται πάνω από την»… ελληνική κοινωνία. Μήπως όμως το φάντασμα που πλανάται λέγεται «Νόμος περί ευθύνης υπουργών» ύποπτο κατασκεύασμα ικανό να γεννήσει τέρατα και καταχραστές;



Ολ’ αυτά καθώς το Δημοκρατικό καθεστώς δεν έχει απαντήσει -χρόνια τώρα- στα ερωτήματα του Βατοπεδίου, του σκανδάλου SIEMENS, των «μιζών για υποβρύχια» (εκεί όπου άμεσα και μονοδιάστατα μονάχα ο πολιτικός χώρος εισέπραξε και δεν ομολόγησε ακόμη τα πανθομολογούμενα και ολοφάνερα…). Κι ένα ερώτημα επίσης προκύπτει: Η υστέρηση εσόδων από την φοροδιαφυγή -αυτή και μόνη- είναι η υπεύθυνη για το κατάντημά μας ως κράτους;
Η κυβέρνηση αυτή είχε εδώ και καιρό μια και μόνη ευκαιρία. Να δείξει ένα καινοτόμο και ανανεωτικό πρόσωπο και αφού απολογηθεί εξ ονόματος όλων των αμαρτωλών προκατόχων της παράταξης που κυβέρνησαν επί μια εικοσαετία και πλέον τη χώρα, αφού ζητήσει συγγνώμη για τον τρόπο -πρόκειται για κοινή κοινότατη απάτη- που υφάρπαξε την ψήφο του λαού (ακόμα ηχεί το «υπάρχουν λεφτά»…) να δώσει την ύστατη μάχη με τον ελληνικό λαό στο πλευρό της για την εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Αντ’ αυτού απολαμβάνουμε για μήνες τώρα διάφορα ερασιτεχνικά επικοινωνιακά τρικ, μια «σκοτεινή» εξωτερική πολιτική εξ απορρήτων, ενώ χωμένες κάτω από το χαλί στέκουν όλες οι ευθύνες -βαρύτατες και επίμονες- για τριάντα σχεδόν συναπτά χρόνια των πολιτικών ταγών της χώρας.
Τώρα το επικοινωνιακό παιχνίδι μοιάζει να εξαντλείται στο ζήτημα της φοροδιαφυγής των γιατρών μετ’ επιτάσεως, με εμετικό τρόπο, άκρατο λαϊκισμό, χωρίς μέτρο και με τη γνωστή ΠαΣοΚ…ική του παρελθόντος… νοστιμιά.
Και οι Ιατρικοί Σύλλογοι απανταχού στην Ελλάδα, δέχονται με αμηχανία, αυτήν την χωρίς προηγούμενο δημόσια διαπόμπευση των συναδέλφων τους, χωρίς να είναι σε θέση να ψελλίσουν ένα φωνήεν έστω που να ακούγεται.

Ας κάνουμε λοιπόν την πρώτη παραδοχή. ΄Οταν κανείς κατηγορείται για δολοφονία δεν θέτει στα ελαφρυντικά του το γεγονός ότι υπάρχουν ολόγυρα κι άλλοι δολοφόνοι…
Όμως όλα τα πράγματα έχουν και την αθέατη πλευρά τους. Κι ο χειρότερος κακούργος δικαιούται την υπεράσπισή του. Πόσο μάλλον στο… ιδιότυπο αυτό «λαϊκό δικαστήριο» που έχει στηθεί.
Καλό είναι να βλέπουμε καμιά φορά και πίσω από τα «ψιλά γράμματα» των πινάκων και των στοιχείων που έχουμε κάθε τόσο στη διάθεσή μας. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να ορίσω την κατάσταση στο χώρο της ιδιωτικής ιατρικής στη χώρα:

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 55.556 γιατροί εν ενεργεία από τους οποίους οι 19.014 είναι χωρίς ειδικότητα (υπηρετούν σε ΕΣΥ-ΙΚΑ-ιδιωτεύουν). Οι 25.965 υπηρετούν στο ΕΣΥ και είναι μισθωτοί. Δηλαδή μπορώ να αντιληφθώ ότι 10.000 περίπου ειδικευμένοι γιατροί ασκούν ιδιωτικά την ιατρική. Από τους ειδικούς και χωρίς ειδικότητα ιδιώτες (που θα πρέπει να ξεπερνούν τις 20.000) γιατρούς περίπου 8.500 γιατροί υπηρετούν στο ΙΚΑ με καθαρές αποδοχές περί τα 1.300 ευρώ. Λιγότερα κι από του δασκάλου και του οδοκαθαριστή στο Δήμο ή του λιμενεργάτη και αντιστοιχούν μονάχα στο 1/3 των αποδοχών υπαλλήλου της ΔΕΗ απόφοιτου του Ευκλείδη ή της ΤΡΕΝΟΣΕ που εργάζεται σαν μηχανοδηγός σε συρμούς που σέρνουν τα άδεια βαγόνια χωρίς επιβάτες... Από αυτούς τους γιατρούς λοιπόν οι 1.800 περίπου υπηρετούν ως μόνιμοι γιατροί οι οποίοι «μετά ευδόκιμον υπηρεσία» θα συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ και το ΤΣΑΥ ενώ οι υπόλοιποι ως έχοντες… «σύμβαση αορίστου χρόνου» θα φύγουν από το ΙΚΑ χωρίς σύνταξη. Ανασφάλιστο από το ΙΚΑ λοιπόν εργάζεται το 1/10 του ιατρικού δυναμικού της χώρας…
Το τριακοστό πέμπτο (αν όχι το τεσσαρακοστό) έτος της ηλικίας δέον να θεωρείται πλέον ως το ευμενέστερο σημείο έναρξης ιατρικής καριέρας στην Ελλάδα ενώ στις ΗΠΑ επί παραδείγματι το τριακοστό μπορεί ήδη να σημαίνει μια προχωρημένη στις ανώτερες βαθμίδες της πανεπιστημιακή καριέρα.

Οι περισσότεροι από τους ιδιώτες γιατρούς έχουν συνάψει συμβάσεις με ταμεία (ΟΠΑΔ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΟΑΕΕ, ΤΥΔΚΥ κλπ) και σύμφωνα με την τιμή που έχει καθοριστεί (με πανηγυρικό τρόπο ομολογώ) πριν από λίγα μόλις χρόνια -επί υπουργίας Ν. Κακλαμάνη- η ιατρική αμοιβή κατά επίσκεψη αποτιμήθηκε ότι πρέπει να αξίζει 20 ευρώ, ενώ μέχρι τότε και για μια 15ετία περίπου αποτιμούνταν στα 6,46 ευρώ (!!)
Τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν με νόημα (αν τολμάς φύγε…) τις πληρωμές προς τους γιατρούς. Για παράδειγμα:
Το Δημόσιο (ΟΠΑΔ) έχει αφήσει απλήρωτη την εργασία των γιατρών από τον Μάϊο του 2009 ενώ το ΤΑΠΟΤΕ (νυν ΤΑΥΤΕΚΩ) έχει να φανεί στα γκισέ των Τραπεζών από τον Μάρτιο του 2008 (πάνω από δυο χρόνια). Ωστόσο, τα παραπάνω ταμεία ζητάνε από τους γιατρούς να κόβουν αποδείξεις, επομένως να φορολογούνται για ποσά που δεν εισέπραξαν. Οι μάχιμοι γιατροί έχουν κουραστεί να μιλάνε, εξάλλου, δεν τους ακούει κανείς. Έτσι, παραμένουν δέσμιοι των παραπάνω ταμείων φοβούμενοι πως «θ’ αδειάσουν τα ιατρεία τους από κόσμο».
Σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Οικονομικών και πάλι:

Κι ας έλθουμε τώρα στην περίφημη λίστα των «φοροφυγάδων του Κολωνακίου»:
…από τους 151 μόνο ένας γυναικολόγος δήλωσε εισόδημα 549.088 ευρώ, 12 ορθοπεδικοί γιατροί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο DePuy είχαν δηλώσει εισοδήματα 12 εκατ. ευρώ την περίοδο 2001-2008 αλλά διατηρούσαν καταθέσεις 31 εκατ. ευρώ.
Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω-επισημάνω: Πάνω από το 1/3 των γιατρών της λίστας έχουν δηλώσει εισοδήματα πάνω από 70.000 ευρώ. Οι διώξεις δε των περισσότερων καταγγελλομένων αφορούσαν απλές παραβάσεις του φορολογικού κώδικα που μάλιστα είχαν πληρωθεί ως πρόστιμα ενώ αρκετές από τις περιπτώσεις φοροκλοπής και φορο-αποφυγής δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει.
Και αναρωτιέται δικαίως κανείς:
Πως ετάφη άδοξα η εδώ και δυο χρόνια -σκοτεινή και σιωπηλή- υπόθεση «γνωστού δημοσιογράφου» που μάλιστα συνεχίζει και κάνει ανενόχλητος επιτυχή τηλεοπτική καριέρα και εκδίδει εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ελβετία με βαλιτσάκι γεμάτο με 5 εκατομμύρια ευρώ;
Τι θα γίνει άραγε με την υπόθεση γνωστού «επιχειρηματία -μεγαλοεργολάβου του ιατρικού χώρου», που δραστηριοποιείται στην συμπρωτεύουσα, και ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» φέρεται να οφείλει -στο ελληνικό δημόσιο σε φόρους και στα ασφαλιστικά ταμεία σε εισφορές- ποσά που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ; Κι αυτά από τις αρχές του 2000 (επί μια δεκαετία για όσους δεν έχουν καταλάβει…).
Aληθεύει επίσης ότι μερικά τηλεοπτικά media χρωστάνε φόρους και εισφορές στο ΙΚΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ;
Πότε θα μάθουμε με ονόματα -όπως με τους «απατεώνες γιατρούς»- τα πρόσωπα εμπλεκομένων πολιτικών στα σκάνδαλα του πρόσφατου παρελθόντος που έχουν ορίσει την χώρα μας στην πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας διαφθοράς;
Είναι δυνατόν αρμέγοντας, συκοφαντώντας και επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα σε 20.000 ιδιώτες γιατρούς -που δεν είναι άλλωστε κι όλοι τους «μεγαλογιατροί»- να ανακάμψει το φορολογικό σύστημα; Στον ιατρικό χώρο μονάχα έχει συντελεσθεί το μέγα έγκλημα της φοροδιαφυγής- φοροκλοπής;
Τέλος θα παραδεχτεί το κράτος ότι εκτός από μερικούς γιατρούς υπάρχουν άλλοι πολλοί που ευθύνονται για την κατάσταση της κοινωνίας μας.
Η οικοδομή ήταν «η ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. Οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και τα πραγματικά ποσά εκεί υπήρξαν για χρόνια σαν ανέκδοτο μονάχα. Ας θυμηθούμε δε και την περίφημη «αντικειμενική αξία» των ακινήτων. Που δηλώνονταν ως πραγματική ενώ εκείνη την ξεπερνούσε δυο και τρεις φορές. Ούτε κι αυτήν την περιοχή «μαύρου πλουτισμού» γνωρίζει η κυβέρνηση; Την πολυθρύλητη«παραπαιδεία» την γνωρίζει; Ποιος ζήτησε ποτέ απόδειξη από τον κύριο καθηγητή -και δημόσιο υπάλληλο συγχρόνως- για τα ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι (εξήντα ευρώ την ώρα παρακαλώ;).
Από τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο, τον τεχνίτη στο συνεργείο, τον ελαιοχρωματιστή;

Και για ν’ αγγίξουμε και τα επουράνια: Ο καϋμένος, ο υπομονετικός και κακόπαθος λαός σκέφτηκε ποτέ να διαμαρτυρηθεί για το colpo grosso (μεγάλη ληστεία) των δικαστικών που ανά δεκαετία επανέρχεται ωσάν επέτειος κεφαλικού φόρου που επιβάλλεται στο δημόσιο κορβανά, ωσάν «γιούργια στο νταμπλά με τα κουλούρια» με απαιτητά ποσά της τάξεως του ενός δις ευρώ. Τελευταία φορά με βάση τις αποδοχές του… διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote εισέπραξαν από 150.000 ευρώ περίπου οι 8.500 οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι δικαστικοί (να φαντασθώ ότι μαζί τους στήθηκε στην ουρά κρατώντας το κυπελλάκι της επαιτείας και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας μας «χωρίς περίσκεψη χωρίς αιδώ»;). Την προηγούμενη ήταν που με βάση τις… δεδουλευμένες και πλασματικές εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ εισέπραξαν οι εκλεκτοί μας δικαστικοί από μισό ή ένα διαμέρισμα ο καθένας τους για δουλειά… που δεν προσέφεραν! Γιατί έτσι! Γιατί αυτό αποφάσισε το Μισθοδικείο. «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει» και εφόσον «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό…» τα λόγια περιττεύουν.

Προτείνω λοιπόν ως είδος εξιλέωσης, ως είδος φωτεινού παραδείγματος, να καταθέσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας οι δικαστικοί τις παρά πάνω ΑΝΗΘΙΚΑ -γιατί «ότι είναι νόμιμο δεν είναι απαραιτήτως και ηθικό»- προσπορισθείσες αμοιβές (δεν λέω ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ αφού συννόμως καθ’ όλα αυτές τους κατεβλήθησαν) και με δάκρυα στα μάτια για τη σωτηρία της πατρίδας, για τη σωτηρία μερικών γερόντων συνταξιούχων που στερούνται τα χρειώδη πλέον, να πλέξουν πρώτοι αυτοί τη φανέλα του συνειδητού πολίτη-στρατιώτη ενάντια στην πτώχευση της χώρας τους.
Αρχίζει να μην έχει απολύτως κανένα απολύτως πλέον νόημα ο διασυρμός και παραδειγματισμός αυτός με την καθολική καύση και απαξίωση των Ελλήνων. Οι πολιτικοί πρώτα πρέπει να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση της συνομοταξίας τους γιατί μόνον έτσι θα ορθοδομηθεί μια δημιουργική πορεία για τον τόπο.

Η κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να σταθεί σοβαρή στη αποστολή της, να ξεχάσει τις γκαιμπελικές εντρυφήσεις της στρέφοντας την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Γιατί έτσι μονάχα θύελλες θα θερίσει στο μέλλον. Για την ώρα ας επικεντρωθεί στο να μαζέψει τη λιγότερο πικρή σοδειά σεβόμενη όσους υπομονετικά ανέχονται τους μέχρι τώρα επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και ακροβατισμούς της.

Το να γκρεμίζεις το φάντασμα της… «Φαντασίας» στην παραλιακή δεν ακυρώνει τα… πολεοδομικά μεγαλεία της Μυκόνου, της Σύρου, των χτισμένων δασών και του αυθαίρετου -διάσπαρτου σ’ ολόκληρη την επικράτεια- ελληνικού ονείρου. Τούτο ερήμην των «επικοινωνιακών» πρακτικών και μεθοδεύσεων θα εξακολουθεί να υφίσταται. Σαν απειλή και σαν κατάρα για το μέλλον του τόπου.

Ένας αδαής πολίτης



ΥΓ. Δεν μου αρέσουν τα ψευδώνυμα ούτε τα ψευδεπίγραφα. Για λόγους ευνόητους κρύβω αυτή την ώρα το πρόσωπό μου. Όχι πάντως από ντροπή ή ηθική ανανδρία. ΄Οσοι νομίζουν πως αναγνώρισαν την επαγγελματική μου υπόσταση καλό θα είναι να παραδεχθούν το λάθος τους. Γιατί τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται. Παρότι «αδαής» τυχαίνει να είμαι… καλά πληροφορημένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ