27.10.11

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Τη νύχτα που αυτοί θα φύγουν...

Χρησιμοποιώντας την έκφραση «θα φύγει νύχτα» ο σοφός λαός αναφέρεται στην άτακτη φυγή εκείνων, που ως ένοχοι, δεν τολμούν να αντικρίσουν το φως της μέρας, και επιλέγουν το σκοτάδι για τη διαφυγή τους. Ο ίδιος αυτός σοφός και θυμόσοφος λαός προχωρά παραπέρα, λέγοντας πως «φύγανε σαν κλέφτες».

Δε χωρά καμιά αμφιβολία πως η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετράει τις μέρες της, ώσπου σύντομα να εκμετρήσει ολωσδιόλου το βίο της. Η αποτυχία είναι απόλυτη και ολοκληρωτική και εκτείνεται σε όλους τους τομείς. Κάθε βδομάδα και μια καινούρια δυσαρμονία, κάθε μέρα κι ένα ακόμη αλαλούμ. Όλοι οι στόχοι παρέμειναν σχέδια – τουλάχιστον εκείνοι που γνωστοποιήθηκαν στην κοινωνία. Επί δυο χρόνια η χώρα βαδίζει σε πορεία καθίζησης, δυστυχώς έξωθεν διατεταγμένη.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια ξεπερνά κάθε όριο, αγγίζοντας την αποστροφή απέναντι σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και δικτατορίες. Μόνο που εδώ η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση είναι απροκάλυπτες. Είναι εντυπωσιακό να ακούς στο δρόμο απλούς πολίτες, ηλικιωμένους συνταξιούχους συχνά, το πώς ακριβώς εκφράζονται για την κυβέρνηση, τα στελέχη της και τον αρχηγό της. Ευτυχώς ακόμη έχουμε Δημοκρατία – αν και το Σύνταγμα, για το οποίο ο ελληνικός λαός πολλάκις επαναστάτησε, παραβιάζεται συστηματικά. Και δυστυχώς συμμέτοχοι στην παραβίαση του Συντάγματος είναι εκείνοι που πρώτοι θα έπρεπε να το τηρούν: καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, οι οποίοι, όντας κορυφαίοι υπουργοί, με περισσή θρασύτητα κουρελιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος, ψάχνοντας νομιμοφανείς τρόπους να το ισοπεδώσουν…

Ζούμε μέρες μοναδικές, που χαράζουν την ιστορία αυτού του τόπου. Μέρες που ξημερώνουν σκοτάδι, θυμίζοντας άλλες ταραγμένες εποχές, όπως ευρηματικά χαρακτηρίζει ο Βασίλης Τζανακάρης τις χαλεπές μέρες του 1936. Ετούτο το καράβι της Ελλάδας το 'χει γραφτό να θαλασσοδέρνεται στα κύματα της ιστορίας.
Προσπαθώ να καταλάβω ποιο ακριβώς είναι το νόημα της παραμονής μας στην Ευρωζώνη και δεν μπορώ. Όταν το ποσοστό των ανέργων θα υπερβαίνει το 20%, όταν η κατάρρευση της αγοράς θα έχει γίνει αντιληπτή και στους πλέον δύσπιστους, όταν η υγεία και η παιδεία θα πληρώνονται ακριβά από τους λίγους μόνο που θα μπορούν, όταν η μετανάστευση θα θεριεύει, όταν οι δρόμοι θα γεμίζουν με παιδιά που κρυώνουν και πεινάνε -διότι αυτό ακριβώς θα γίνει και ας μη ξεγελιόμαστε- τότε τι ακριβώς θα αντιπροσωπεύει το «κεκαλυμμένο μάρκο», το καταραμένο νόμισμα των Βρυξελλών και του Βερολίνου;

Μέχρι πριν από λίγο καιρό είχα την -απατηλή όπως αποδεικνύεται- εντύπωση ότι η πίεση των μέτρων και η τιθάσευση για την παραμονή στο ευρώ συμβαίνει με αντάλλαγμα εν τέλει τη διάσωση των Δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων. Στην πορεία οι συντάξεις περικόπηκαν ριζικά και θα μειωθούν κι άλλο ως την καταβαράθρωση τους. Το ίδιο βεβαίως συνέβη με τους μισθούς των Δημοσίων υπαλλήλων. Τώρα πλέον οι κυβερνώντες συζητούν ανοιχτά -και ανερυθρίαστα- τις απολύσεις τους, ακόμη και στο στενό δημόσιο τομέα, πιστεύοντας προφανώς ότι το Σύνταγμα είναι λάστιχο και μπορούν να το πλάσουν κατά το δοκούν. Πως ακριβώς το λέει η παροιμία για την άπιστη σύζυγο; Πλέον έχει χαθεί εντελώς η τσίπα, και οι κυβερνητικοί δεν προτίθενται να σταματήσουν πουθενά. Έχουν χάσει κάθε μέτρο και παραμένουν ταγμένοι στα ξένα αφεντικά τους και στα προσυμφωνημένα προγράμματα τους ερήμην της κοινωνίας.

Δε θα έλεγα βεβαίως ότι είμαι ικανοποιημένος από τη δημόσια διοίκηση, ούτε από τη συμπεριφορά πολλών εκ των υπαλλήλων της. Από την άλλη όμως αισθάνομαι την ανάγκη να υπερασπιστώ τους δημοσίους υπαλλήλους, όταν βλέπω λάβρο απέναντι τους τον Ανδρέα Λοβέρδο, που αφού μεσουράνησε ως Ηρόστρατος στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, σχεδιάζει τώρα να καταστρέψει και άλλους τομείς. Αντιπαρέρχομαι λοιπόν το ευφυολόγημα του για την ταλαιπωρία και βασανισμό των υπολοίπων δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων από το ένα των Δημοσίων υπαλλήλων. Προφανώς η κυβέρνηση των 40 ή πόσων υπουργών και η κοινοβουλευτική οπερέτα των 154 του ΠΑΣΟΚ που ντροπιάζουν το Κοινοβούλιο, είναι αυτοί που βασανίζουν το σύνολο του ελληνικού λαού και μάλιστα από πρόθεση και με σαδισμό. Ο δε Ανδρέας Λοβέρδος, δημόσιος υπάλληλος και αυτός, αφού το Α.Ε.Ι. στο οποίο ανήκει χρηματοδοτείται από το κράτος, ζήλεψε την αθυροστομία του Ελευσίνιου Αντιπρόεδρου, άλλα δεν φρόντισε προηγουμένως να παραιτηθεί από την εξασφαλισμένη θέση που θα έχει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μάλιστα σε τμήμα-φάντασμα χωρίς προπτυχιακούς φοιτητές, όταν σύντομα δε θα βρίσκεται στη Βουλή, και να αναζητήσει θέση εργασίας σε κάποιο από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για τα οποία κόπτεται η παρούσα κυβέρνηση.

Οι πολιτικοί της Ελλάδας άλλωστε δε μας έχουν συνηθίσει ούτε με τη γενναιότητα τους, ούτε με την αξιοπρέπεια τους. Κάθε άλλο μάλιστα. Στη μνήμη μου μένει η πρώτη εικόνα του Ανδρέα Λοβέρδου, όταν τον είδα στην τηλεόραση στις εκλογές του 2000. Βρισκόμουν ως δικαστικός αντιπρόσωπος στην εκλογική περιφέρεια της μοιραίας Κοζάνης, και μετά την πολυσυζητημένη, αμφίρροπη και με ιστορικά ερωτηματικά νίκη του ΠΑΣΟΚ, ο τότε καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου – τον οποίο αγνοούσα, διότι σπούδασα στη Θεσσαλονίκη – εκλήθη από τα πάνελ να μιλήσει, δίνοντας μου την εικόνα ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου ή του θεάτρου. Τώρα δυ- στυχώς, έντεκα χρόνια μετά το θέατρο παίζεται σε βάρος της κοινωνίας και ο κύριος καθηγητής είναι από τους βασικούς του θιάσου, ψάχνοντας το σάλιο του κατά τις παλαιότερες δηλώσεις του.

Το τραγικό της παρούσας κατάστασης είναι ότι ο έτερος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και έτερος των Αντιπροέδρων – ο έτερος Καππαδόκης, θα έλεγε ο λαός - ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που μέχρι πρότινος προβαλλόταν ως η μόνη ορατή ελπίδα του πολιτικού του χώρου, αναλώθηκε στο θλιβερό ρόλο του υπουργού Οικονομικών, υποχρεούμενος σε ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς και ευθείες αντιθέσεις απέναντι σε εκείνα που κάποτε δίδασκε. Δάσκαλε που δίδασκες…
Το «κερασάκι» της Αντιπροεδρίας και ο παρορμητικός του χαρακτήρας τον ενέπλεξαν σε βα- θιά κι άγνωστα γι’ αυτόν νερά -όπως στο μύθο του Αισώπου με τον κάβουρα που βγήκε στη στεριά και την Αλεπού που όρμησε να τον φάει- και τον οδηγούν με ταχύτητα στο «κάψιμο» του χαρτιού του και στην πολιτική του συντριβή.

Καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει τη φενάκη της «εργασιακής εφεδρείας», που πάντως καμιά σχέση δεν έχει με εκείνο που είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία, και μέσω αυτής να προβεί σε μαζικές απολύσεις υπαλλήλων, είναι σαφές ότι βαδίζουμε μέσω της συνταγματικής εκτροπής σε χειμωνιάτικη κοινωνική θύελλα, με απρόβλεπτες συνέπειες. Την ίδια ώρα η πρόθεση διορισμού «ημετέρων» μέσω αδιαφανών διαδικασιών με οχήματα απίθανες Μ.Κ.Ο. εν είδει δούρειων ίππων, αποδεικνύει το ποταπό και ιδιοτελές του εγχειρήματος. Εκείνο που αρμόζει στην παρούσα κυβέρνηση δεν είναι βεβαίως απλώς η πολιτική εφεδρεία, αλλά η οριστική αποστρατεία και μάλιστα ατιμωτική, συνοδευόμενη από καθαίρεση. Στον δε αρχηγό της αρμόζει η ισόβιος υπερορία και οριστική απαλλαγή της χώρας από την οικογενειακή του δυναστεία…

Ο δύσμοιρος ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δείχνει απροετοίμαστος και ευκολόπιστος, χαμένος για άλλη μια φορά πίσω από μια «ευγενή τύφλωση». Τρομαγμένος από τη γνωστή θεωρία του «Σοκ και δέος» ή ορθότερα «ΠΑΣΟΚ ίσον δέος», δεν αντιλαμβάνεται πως η μόνη ελπίδα θα διαφανεί μετά την κατάρρευση του Καθεστώτος που μας κυβερνά. Διότι αλλιώς θα είχε προ πολλού ανατρέψει την παρούσα κυβέρνηση – ή τουλάχιστον τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος θα εμφάνιζαν μονοψήφια νούμερα στις δημοσκοπήσεις. Πρέπει όμως ο ελληνικός λαός να αρχίσει να προετοιμάζεται για τα μελλούμενα. Αφενός για τα περισσότερο δύσκολα που έρχονται, αφετέρου για την επομένη μέρα, για τη μετά το ΠΑΣΟΚ εποχή, όταν πια θα έχει τελειώσει το βαθύ σκοτάδι και θα ξημερώσει μετα τη νύχτα που αυτοί θα έχουν φύγει…


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Σεπτεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 607

3 σχόλια:

  1. ΑΦΡΟΔΙΤΗ27/10/11

    ''ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΗΣ Η ΓΥΡΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ""
    ΣΕ ΑΠΕΡΑΝΤΟ φρενοκομειο εξελισσεται η Ευρωπαικη Ενωση.Το 40% πασχει απο καποιας μορφης ψυχικη η νευρολογικη διαταραχη, συμφωνα με ερευνα που εκπονησαν Γερμανοι επιστημονες οι οποιοι ανελυσαν τα στοιχεια 514 εκατομμυριων πολιτων της Γηραιας Ηπειρου σε 30 κρατη...Τα ψυχικα νοσηματα ειναι η μεγαλυτερη απειλη για την υγεια των Ευρωπαιων πολιτων κατα τον 21 αιωνα.[Καθημερινη 6.9.2011].Ο κορυφαιος ψυχιατρος Γιουγκ εγραφε οτι ''η κυρια αιτια των νευρωσεων ειναι η ελλειψη υγιους θρησκευτικοτητας και κανενας δεν εχει θεραπευθη που δεν απεκτησε την αληθινη θρησκευτικοτητα'', δηλαδη την αγιοτητα. Ακιβως γιατι η αγιοτητα μας βοηθει στην ενοποιηση της Προσωπικοτητας.Συγχρονως μας προσφερει μια υπεροχη κοινωνικη αποστολη.Μια τετοια ζωη,που εμπνεεται απο τη Χαρη Του Θεου και τροφοδοτειται απο Αγαπη, δεν εχει καμια σχεση με τις νευρωτικες διαταραχες. Τουναντιον θωρακιζει απο τις καταθλιπτικες καταστασεις. ΑΓΑΠΗΤΗ ΟΔΟΣ ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/10/11

    Να φύγουν, ακόμη και την ημέρα.
    Απλά να φύγουν αυτοί που έκαψαν το μέλλον των νέων. Το μέλλον όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΦΡΟΔΙΤΗ28/10/11

    Εχουμε και εμεις μεγαλη ευθυνη για το μελλον των παιδιων μας, οχι μονο οι πολιτικοι.Ειμασταν συγκαταθετικοι,δεν αντισταθηκαμε.Ας αναλαβουμε επιτελους, προσωπικα ο καθενας μας τις ευθυνες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ