23.2.12

ΠΡΟΣΩΠΑ 2011: Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου [6]


 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ
 
Ο δήμαρχος του Δήμου Ορεστίδος, αν και σχετικά νέος στην ηλικία και τα δημόσια πράγματα της περιοχής, ασφαλώς και εκλέχτηκε με τις προσδοκίες των συμπολιτών του και με ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες στις πλάτες του. Όχι μόνο διότι τον συνοδεύει η άριστη επιστημονική φήμη του φιλόλογου πατέρα του που σημειολογικά στην εποχή του συνέβαλε στο να διατηρήσει το Άργος Ορεστικό τον δικό του χαρακτηριστικό, περιορισμένο μεν, αλλά οπωσδήποτε αστικό σχεδόν χαρακτήρα του, αλλά και στον πνευματικό χώρο ένα είδος διακριτής διάστασης προς την Καστοριά. Αλλά και επειδή είναι ο δήμαρχος που επιφορτίσθηκε με την υποχρέωση να εφαρμόσει ομαλά και να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός ακόμη πιο διευρυμένου στο πλαίσιο του Καλλικράτη Δήμου, που επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο και άλλαξε για μια ακόμη φορά ονομασία σε «Ορεστίδος».

Δεν είναι μόνο αυτά ωστόσο. Είναι και άλλα που τον έκαναν να ξεχωρίσει ώστε να επιλεγεί από τους αναγνώστες το 2011. Όπως το γεγονός ότι διαδέχθηκε, τον κ. Νικόλαο Τοτονίδη που διετέλεσε δήμαρχος για 2 θητείες και επί της εποχής του, χάρη στις εποχές με τις παχιές αγελάδες και τις καλές πολιτικές του σχέσεις κατά την διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της θητείας του με την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Δήμος του και ιδιαίτερα η πόλη του Άργους Ορεστικού εμπλουτίσθηκε με σημαντικές υποδομές. Αρχαιολογικό μουσείο, θεραπευτήριο, πολιτιστικό κέντρο…  Είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά έργα της εποχής του, τα οποία εκτελέσθηκαν σε εποχές κατά τις οποίες στην Καστοριά κάποιοι στην αθωότερη εκδοχή ήταν ανεπαρκείς. Και κατέστησαν το Άργος μια πόλη, αν όχι ασφαλώς ισότιμη με την Καστοριά, οπωσδήποτε πάντως ένα αστικό σύνολο, με προοπτική ανάπτυξης που ασφαλώς δεν διέθετε η Καστοριά.

Και να που τώρα, χωρίς βέβαια να ευθύνεται ο ίδιος σ’ αυτό, που δυστυχώς το Άργος Ορεστικό ζει τις χειρότερες εποχές του, τα τελευταία πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο το κέντρο Νεοσυλλέκτων που φαίνεται να απομακρύνεται, δεν είναι απλώς το ότι υπολειτουργούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, ακόμη περισσότερο το Πολιτιστικό Κέντρο της δεύτερης πόλης της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς. Απ’ αυτά όλα άλλωστε συνηθισμένη είναι και η ίδια η Καστοριά, που εισήλθε πρώτη (και χειρότερη) στον φαύλο κύκλο της παρακμής και της εγκατάλειψης. Είναι όμως που μαζί με όλα αυτά, και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, καταργείται και η Δ.Ο.Υ Άργους Ορεστικού, γεγονός που όχι μόνο είναι απαράδεκτο, αλλά και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική καχεξία την περιοχή.

Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακός ο τρόπος, με τον οποίο, το πολιτικό κατεστημένο, για να σκεπάσει την ανεπάρκειά του και τις ευθύνες του και να τροφοδοτήσει την διαίωνισή του, ενώ για δεκαετίες προπαγάνδιζε την αποκέντρωση ως πανάκεια για την ανάπτυξη, επέστρεψε ολοταχώς και ραγδαία στον σκληρότερο και πιο αναχρονιστικό συγκεντρωτισμό που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Βαφτίζοντας ως απορροφήσεις, συγχωνεύσεις και οικονομία την καύση μαζί με τα ξερά και των χλωρών. Και εκεί στο Άργος, αυτή την πικρή αλήθεια, δυστυχώς την γνωρίζουν πολύ καλά. Και ακόμη χειρότερα ο δήμαρχος του, που ασφαλώς δε θα είχε προβλέψει ποτέ του αυτή την μεταχείριση, και μάλιστα από μια κυβέρνηση ΠαΣοΚ ή κυρίως ΠαΣοΚ έστω.

 
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 623

Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ