3.2.12

ΟΔΟΣ: Στο χειμερινό αρχιπέλαγος της Δυτικής Μακεδονίας


ΟΔΟΣ 8.12.2011 / 619

Με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κατά κοινή παραδοχή. η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου με περιεκτικές αλλά αποφασιστικές κινήσεις, αποκατέστησε σύντομα ένα σχετικά καλό κλίμα στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές της, δηλαδή την τρόϊκα και τον γαλλογερμανικό άξονα. Έστω κι’ αν απαιτείται ακόμη μεγάλη προσπάθεια.

Στην μερική αποκατάσταση ίσως να βοήθησε και το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης κ. Γ. Παπανδρέου με θρυαλλίδα την απόφασή του για δημοψήφισμα, η κρίση άρχισε να επεκτείνεται (και) σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και να αποκτά χαρακτηριστικά απρόβλεπτων καταστάσεων. Οπότε η Ελλάδα και οι περιπέτειες της πολιτικής της, από το στόχαστρο, πέρασαν σε δεύτερο πλάνο.

Πάντως. το αίσθημα ότι υπάρχει μια αναλαμπή για την Ελλάδα, είναι γεγονός. Όπως και το ότι -αν τον αφήσουν απερίσπαστο στο έργο του οι επαγγελματίες και καριερίστες πολιτικοί- ίσως η επιλογή του και η ανάληψη των καθηκόντων του να αποδειχθούν σωτήριες, σαν την σανίδα σωτηρίας σε ναυαγό. Παράλληλα η επικείμενη έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, εκλογικεύει την ατμόσφαιρα και χαλαρώνει τις εντάσεις.

Ακόμη και στην Καστοριά, η οποία τουλάχιστον προς το παρόν ασκείται στο να εξαντλεί και εκτονώνει τον εορταστικό, δημοτικό και πολιτιστικό της οίστρο. Τόσο στο αμφιλεγόμενο χωριό του Αγίου Βασίλη (που οι σχετικές πινακίδες τον αναγράφουν με τον πρωτότυπο αλλά επιφωνηματικό τύπο «Άι»... Βασίλη), όσο και στις ανερμάτιστες συζητήσεις των αυθεντών που κατηγορούν ως σνομπ όσους ονομάζουν τα «καστοριανά καρναβάλια» έτσι, και όχι «ραγκουτσάρια».

Όμως στα σοβαρά ζητήματα και πάλι, παραμένει έστω και σε αναστολή καταπιεστικό το αίσθημα της αγωνίας για το παρόν και της αμφιβολίας για το μέλλον. Οι καταστάσεις εντείνονται από τις φοροεπιδρομές, τις μειώσεις των αποδοχών, την ανεργία. Και ενισχύουν φυγόκεντρες τάσεις, τάσεις διαταραχής του κοινωνικού ιστού με την αύξηση της μετανάστευσης. Ίσως το 2012 να είναι χρονιά κορύφωσης της φυγής. Οπότε οι ζηλωτές του προέδρου του ΠαΣοΚ και του βουλευτή Καστοριάς που έγραψαν στην ΟΔΟ κατηγορώντας την, θα μπορούν να επικαλεσθούν και την ραγδαία μείωση της ανεργίας ως ένα ακόμη άθλο των ημιθέων της πολιτικής.

Ειδικά για την περιοχή της Καστοριάς, όπως και όλης της ορεινής Ελλάδος και της βόρειας χώρας πιο γενικά, πτυχή του προβλήματος είναι οι εξωφρενικές τιμές στα καύσιμα. Όχι μόνο επειδή η αύξηση της τιμής σε σχέση με την περσινή χρονιά διαμορφώνει ένα προβληματικό σκηνικό και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως δυσβάστακτη κατάσταση. Αλλά και διότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, από την επόμενη χρονιά, θα επέλθει πλήρης εξίσωση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης με αυτές του πετρελαίου κίνησης, οπότε η κατάσταση θα είναι αφόρητη.

Πίσω λοιπόν από τον «Άιιι» Βασίλη, του εκπάγλου ομορφιάς πάρκου-γιουσουρούμ, τα λαμπάκια, τα χωριουδάκια και τα υπόλοιπα χιόνια στο καμπαναριό, αλλά και τις βροντερές «καστοριανότητες» των δήθεν ραγκουτσαραίων, η Καστοριά δοκιμάζει τα όρια της, για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό ύστερα από πολλές δεκαετίες.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι βουλευτές της Καστοριάς κκ. Φιλ. Πετσάλνικος και Ζήσης Τζηκαλάγιας, θα αρχίσουν να προετοιμάζονται να επανέλθουν στην Καστοριά. Θα πρέπει όμως να θυμούνται ότι δεν επιστρέφουν σε εκλογική περιφέρεια που βρίσκεται στο Λιβυκό Πέλαγος, αλλά στο χειμερινό αρχιπέλαγος της Δυτικής Μακεδονίας, όπου παρά την ολιγοήμερη ανακωχή, ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου τουλάχιστον έχει ενσκύψει ασυνήθιστο για την εποχή ψύχος. Πρόκειται για κλιματολογική συνθήκη που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Οφείλουν λοιπόν να μην προσποιηθούν ότι συμμετέχουν περιχαρείς και ανέμελοι με (συν)εορταστική διάθεση «επί γης Ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία» που εκ των πραγμάτων θα εκδηλώνεται. Να αγνοήσουν τα φαινόμενα γλεντιού και ευμάρειας που θα εκδηλώνονται σε επιβεβαίωση του ρητού ότι η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

Αν αντίστοιχα ζητήματα αντιμετώπιζε η Κρήτη, σύμπας ο πολιτικός κόσμος της, θα είχε συντονιστεί να ανατρέψει τα δεδομένα και τις πολιτικές αποφάσεις, σε οποιοδήποτε επίπεδο κι’ αν είχαν ληφθεί αυτές. Και πώς να μην συνέβαινε, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι η άνιση θέση της βόρειας σε σύγκριση με την νότια Ελλάδα, δημιουργεί επαχθείς καταστάσεις που διευρύνουν την αδικία και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα των προγραμμάτων λιτότητας.

Επομένως, ας αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους ώστε να συντονίσουν σε επίπεδο Μακεδονίας και Θράκης, μια κοινή προσπάθεια των βουλευτών όλων, ή έστω των περισσότερων κομμάτων, με σκοπό να προωθήσουν λύσεις. Αν όχι προνομιακής τιμολογιακής πολιτικής, τουλάχιστον λύσεις που να αντισταθμίζουν την αδικία με κάποιο νόμιμο, θεμιτό και οπωσδήποτε δίκαιο τρόπο.

Το γεγονός ότι η Καστοριά, σε αντίθεση με τους γειτονικούς νομούς δεν διαθέτει ούτε καν τηλεθέρμανση, ή φυσικό αέριο, ως εναλλακτικές λύσεις όχι μόνο δεν απαλλάσσει, αλλά εντείνει τις ευθύνες των βουλευτών της Καστοριάς που εκπροσωπούν μια περιοχή, γεμάτη προβλήματα και αδιέξοδα τα οποία έχουν σωρεύσει στον απλό κόσμο της, οι αποτυχημένες και οι ανίκανες πολιτικές των κομμάτων τους. Αλλιώς ευχές, όπως «καλά Χριστούγεννα» και «ευτυχής ο νέος χρόνος» μόνο ως φάρσα και εμπαιγμός θα ακούγεται.

Και να σκεφτούν ότι εκτός από νέος, θα είναι και εκλογικός ο χρόνος που έρχεται. Και ως γνωστό με μαγκάλια και θερμάστρες δεν θα μπορούν να αξιώνουν εκλογική ευγνωμοσύνη από το πολιτικό τους ποίμνιο. Ειδικά αν υπάρχουν εφημερίδες που δεν πιστεύουν στα άστρα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Δεκεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 619

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ