9.2.12

ΟΔΟΣ: Ελληνική Δικαιοσύνη

ΠΑΝΟΥ ΚΡΙΚΗ: Δικαιοσύνη - Ένας κορυφαίος θεσμός με σαθρά θεμέλια στο στάδιο της αφερεγγυότητας και της παρακμής
Εκδόσεις Κουλτούρα, Αθήνα 2011 (τηλ. 2103636281) ISBN: 978-960-8431-42-3

Με την ακρίβεια της χειρουργικής επέμβασης, στο νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Δικαιοσύνη - Ένας κορυφαίος θεσμός με σαθρά θεμέλια στο στάδιο της αφερεγγυότητας και της παρακμής» ο γνωστός καστοριανός συγγραφέας, ιστορικός αλλά και δημοσιογράφος κ. Παναγιώτης Κρίκης επιχειρεί να βυθίσει βαθειά το μαχαίρι στο κόκαλο.
Επί δεκαετίες δικηγόρος της Καστοριάς κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του, σε κρίσιμη και ταραγμένη περίοδο της νεώτερης ιστορίας, αλλά και ως άλλοτε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς και ευαισθητοποιημένος και ενεργός πολίτης ταγμένος στην υπηρεσία των δημοκρατικών ιδεωδών, των τοπικών θεμάτων και των εθνικών συμφερόντων, ο συγγραφέας παρουσιάζει και κρίνει την κατάσταση που αν δεν επικρατεί, αν μη τι άλλο στιγματίζει τον χώρο της Δικαιοσύνης. Την οποία προσεγγίζει κριτικά βεβαίως όχι μόνο με την ηθικοπλαστική της διάσταση. Αλλά με την θεσμική της αποστολή στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αφού αποτελεί την τρίτη εξουσία, ένα από τους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό κυρίαρχη είναι η αίσθηση της τόλμης με την οποία αναλύεται, εξηγείται και συνοψίζεται η κατάσταση.
Με γλαφυρά παραδείγματα, περιπτώσεις, ιστορικά στοιχεία γενικότερου και καστοριανού ενδιαφέροντος, σαφής είναι ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας εκδηλώνει την πίστη του για την κυριότατη αξία της Δικαιοσύνης, αλλά και την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι απολογιστικά η Δικαιοσύνη, ως έκφραση της ελληνικής ιδιαιτερότητας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει προκλήσεις και εγγενείς αδυναμίες του δημόσιου βίου. Όχι τουλάχιστον στον βαθμό που θα της επέτρεπε να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες και την πίστη που έτρεφε γι’ αυτή ο ελληνικός λαός.
Στο έργο του, που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες μέσα στο 2011 από τον εκδοτικό οίκο «Κουλτούρα=» δημοσιεύονται εισαγωγικά σχόλια εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης. δικηγόροι, τέως δικαστές, καθηγητές, προλογίζουν και εμπλουτίζουν το βιβλίο όπως και σχόλια διαμορφωτών της κοινής γνώμης, ώστε να γίνει τελικά το βιβλίο αυτό μια περιεκτική ιστορική επιτομή της Δικαιοσύνης στην σύγχρονη Ελλάδα ως αίτιο αλλά και αποτέλεσμα της σημερινής πραγματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ