20.4.13

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν



Επαχθές μέτρο

Η δραματική έλλειψη επαρκούς για τις τρέχουσες ανάγκες ταφής, χώρου δεν δικαιολογεί την ασαφή ή επιλεκτική τήρηση από τη Δημοτική αρχή των κανόνων λειτουργίας του κοιμητηρίου των Αγίων Πάντων.

Η προστασία της αξίας του ανθρώπου χωρίς οποιαδήποτε διάκριση είναι μια θεμελιώδη επιλογή της έννομης τάξης. Η απόδοση τιμών στους νεκρούς συγκαταλέγεται στο πεδίο αυτής της αρχής, όπως και τα ζητήματα που αφορούν στη μεταθανάτια αξιοπρέπεια και θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα από άποψη ηθικής και συναισθηματικής αξίας.

Δεν ωφελεί να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία που θα επιβεβαιώνει απόλυτα το ότι η οικονομική κρίση συνάδει με την κοινωνική – αυτή που λέμε αξιών, αναρωτιέμαι όμως εάν είναι προϊόν η μία της άλλης ή απλώς συνυπάρχουν με κοινή προέλευση, παράλληλη έκφραση και αδιέξοδο αποτέλεσμα…

Η αναγκαστική εκταφή, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι αποτελεί επαχθές μέτρο, γι’ αυτό ο δήμος οφείλει πριν την διενέργεια αυτής να εξαντλεί κάθε πρόσφορο μέσο για την ειδοποίηση τυχόν συγγενών. Η τηλεφωνική επαφή, η ταχυδρομική επιστολή, η τοποθέτηση σημειώματος σε κάποιο εμφανές σημείο επί του τάφου, αποτελούν κάποιες μορφές ενημέρωσης των συγγενών (γνωρίζετε άριστα την διαδικασία και από την προεκλογική περίοδο), και σε περίπτωση που καθίσταται αδύνατη για οποιονδήποτε λόγο η εύρεση και η ενημέρωση των συγγενών, να συντάσσεται κατάλογος αναγκαστικών εκταφών.

Στην ανακομιδή του λειψάνου υπάρχει και ειδικό τυπικό, το οποίο τηρεί η Εκκλησία μας, δυστυχώς αυτή η παράδοση είτε από άγνοια, είτε από ματαιοδοξία, παραβιάζεται και ανατρέπεται. Όσα λοιπόν αποπροσανατολιστικά ψευτοδιλήμματα και αν θέσετε αυτή είναι η ουσία, η οποία όσο και αν ενοχλεί, δυστυχώς (για την πλευρά σας) δεν αλλάζει, από μια δημοτική αρχή στη διάρκεια της οποίας έχει οριστικοποιηθεί επισήμως και ο διαχωρισμός των νεκρών σε πατρικίους και πληβείους.
Η μεθόδευση έγινε πια κατανοητή «δε βαριέσαι ποιος θα αντιδράσει…»

Κωνσταντίνος Μαλεγκάνος


φωτό: Aurelio Amendola, λεπτομέρεια από την Pieta του Michelangelo,
Museo Opera Del Duomo, Φλωρεντία Ιταλίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 675



4 σχόλια:

  1. Αριστείδης ο δίκαιος20/4/13

    Αυτό είναι που λένε "ούτε όσιο ούτε ιερό" !
    Έστι Δίκης οφθαλμός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεωνίδας20/4/13

    Αν μη τι άλλο... ασέβεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλειος22/4/13

    Μπράβο στον κ. Μαλεγκάνο που τολμά να θίξει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να εκφράσει την αίσθηση πολλών συμπολιτών του, καθώς και το σχετικό αίτημά τους προς τους αρμόδιους Εκκλησίας και Πολιτείας.
    Δεν είναι τόσο αναμενόμενο ότι θα εισακουστεί, αλλά αυτός έκανε το χρέος του και αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Οι δέκτες του μηνύματός του ας αναλάβουν τις ευθύνες τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανούρης26/4/13

    Επειδή το θεωρώ σχετικό, το υπενθυμίζω :

    http://odos-kastoria.blogspot.gr/2013/01/blog-post_3.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ