20.5.13

Κάποτε στην Καστοριά

[στήλη]

Το Α.Τ.Ε.Ι. Καστοριάς

Μολονότι άλλο κείμενο ετοιμάζαμε, οι ραγδαίες εξελίξεις της επικαιρότητα για την ανώτατη εκπαίδευση μας αναγκάζει να αλλάξουμε θεματολογία και να δημοσιεύσουμε μια επιστολή διαμαρτυρίας του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου Καστοριάς.

Χωρίς λοιπόν πολλά σχόλια δημοσιεύουμε την επιστολή διαμαρτυρίας του εν λόγω τμήματος του ΑΤΕΙ, προκειμένου ο αναγνώστης να στοχαστεί ελεύθερα και να βγάλει τα συμπεράσματά του:

Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Αγαπητέ Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη έκπληξη και απογοήτευσή μας για το χθεσινό (11-2-13) ψήφισμα του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου. Αποτελεί ίσως πανελλήνια πρωτοτυπία ένας Δήμος να χάνει ένα τμήμα ΑΕΙ και να μην ενδιαφέρεται, να υπονομεύει και εν κατακλείδι να διαγράφει ένα από τα Τμήματα που εδρεύουν στην πόλη.
Φυσικά αναφερόμαστε στο Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που ακόμη έχει έδρα στην Καστοριά….και εσείς με το χθεσινό σας δημοσίευμα αποφασίσατε να το διαγράψετε από το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να το σβήσετε πιο βέβηλα και πιο απαξιωτικά ακόμη και από το σχέδιο Αθηνά του Υπουργείου, που τουλάχιστον το ήθελε να συγχωνεύεται με άλλα τρία Τμήματα και να έχει έδρα στην πόλη σας. Εσείς όμως δεν ενδιαφέρεστε….
Εσείς ασχολείστε με το Τμήμα Πληροφορικής (ορθά κατά τη γνώμη μας) και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας για το οποίο μάλιστα έχετε πλήρη τοποθέτηση «ως ειδικοί» πως πρέπει να μείνει ανεξάρτητο κλπ. Ξεχάσατε όμως να ασχοληθείτε με το τρίτο τμήμα…σας διέφυγε …τυπογραφικό λάθος!!!
Λυπούμαστε για την απαξίωση, πιο πολύ όμως ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε στα μάτια τους 3000 φοιτητές και αποφοίτους μας, που έζησαν και ζουν στην Καστοριά, την αγάπησαν και τώρα οι τοπικοί άρχοντες και οι διοικητικές αρχές, τόσο εύκολα, χωρίς καμιά σκέψη τους προδίδουν. Ομόφωνα το Τμήμα αποφάσισε να αντιδράσει στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, γιατί δε βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και ανταυτού έρχεται ο Δήμος και αποφασίζει…..
Να σας θυμίσουμε κύριοι πως το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου ήταν το πρώτο Τμήμα που ήρθε στην Καστοριά από το 1996, είχε αντικείμενο το Διεθνές Εμπόριο με σκοπό να στηρίξει την τοπική κοινωνία, να αναβαθμίσει και να βελτιώσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εκπαίδευσης και της κοινωνίας και να παρέχει στους φοιτητές του υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Ήταν το πρώτο Τμήμα στο οποίο εισέρχονταν κάθε χρόνο 300-400 φοιτητές από όλη την Ελλάδα και σταδιακά όλοι αυτοί έδωσαν ζωή στον τόπο και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Στο διάστημα αυτό δημιουργήθηκαν νέα κτήρια, νέες υποδομές, μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΜΒΑ) με φοιτητές από όλη τη Μακεδονία και την Ήπειρο, με περί τους 100 αποφοίτους και άλλους 30 φοιτητές σε ετήσια βάση. Βάλαμε στόχο να γίνουμε ανταγωνιστικοί, να έχουμε εξωστρέφεια και να κάνουμε το Τμήμα μας και την Καστοριά γνωστή σε όλο τον κόσμο. Πετύχαμε εξαιρετική εξωτερική αξιολόγηση από ξένους ακαδημαϊκούς από διάφορα Πανεπιστήμια του κόσμου. Συντονίσαμε ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά προγράμματα. Διοργανώσαμε έως τώρα 5 διεθνή Συνέδρια, από τα οποία τα 2 πρώτα στην Καστοριά με 300 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Διεθνείς δημοσιεύσεις, διεθνείς συνεργασίες. Μέλη του Τμήματός μας συνέβαλλαν ενεργά σε ανάπτυξη συνεργασιών και του Δήμου με άλλους Δήμους του εξωτερικού. Διοργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονται στην τοπική κοινωνία….. ξέρετε (;) όλα αυτά… απλά σήμερα τα συμφέροντά σας νομίζετε (ή σας κάνουν να νομίζετε) πως είναι άλλα!
Τώρα που το Παράρτημα και το Τμήμα αντιμετωπίζουν την σημαντικότερη κρίση από τη δημιουργία τους, τώρα πολύ εύκολα αλήθεια οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν τη μοίρα του ενός από τα τρία τμήματα του Παραρτήματος Καστοριάς.
Έχετε σκεφτεί κύριοι πως οι φοιτητές ακόμη ενωμένοι διεκδικούν να αποσυρθεί το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, ενωμένοι προσπαθούν να μη πέσουν σε παγίδες που τους βάζουν συμφέροντα πολιτικά, κοινωνικά, ακόμη και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τα παιδιά άντεξαν τις πιέσεις, συνεχίζουν να αγωνίζονται για το καλό όλων, για τους στόχους που έχουν όλοι μαζί και το κάθε Τμήμα χωριστά. Εσείς όμως δεν αντέξατε… Επιλέξατε με ευκολία τί αλήθεια;

Εκ μέρους των μελών ΕΠ του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου
καθ. Ασπασία Βλάχβεη
Προϊσταμένη τμήματος Διεθνούς Εμπορίου

Αυτά προς στοχασμό γνώση και συμμόρφωση των λαλίστατων φωστήρων της Τ.Α., που σε έκτατο ΔΣ σε έκτακτο χρόνο έβγαλαν μια έκτακτη απόφαση που βγάζει μάτια. Ας ελπίσουμε ότι την απόφασή τους αυτή, δεν θα την υιοθετήσουν και άλλοι φορείς για να μην βγάλουν και αυτοί τα μάτια τους από την πολλή και νηφάλια σκέψη. Διότι αν ήταν διαφορετικά δεν κυκλοφορούσε το σοφό λαϊκό ρητό που λέει ότι: «Συσκεπτόμεθα για να μην σκεπτόμεθα».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Φεβρουαρίου 2013, αρ. φύλλου 679

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/5/13

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ το κείμενο από το Α.Τ.Ε.Ι. !!!
    Ήθελα να ήξερα τις εξελίξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δ. Κ.21/5/13

    Αγαπητή ΟΔΟΣ
    Μπορείτε σας παρακαλώ να βάλετε και σχετικά κείμενα για πληρέστερη ενημέρωση για το ΤΕΙ και μάλιστα τη συνέχεια;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/2/15

    Αγαπητή "ΟΔΟΣ"
    Αναζήτησα ένα δημοσίευμα σας για το Α.Τ.Ε.Ι. Καστοριάς και προτίμησα αυτό, για να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με το θέμα που προέκυψε ύστερα από τις πιέσεις που δέχεται η Εκπαιδευτική Κοινότητα σχετικά με τη στέγαση του εν λόγω Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
    Έχουν πάντοτε ενδιαφέρον οι απόψεις των πολιτών και πιστεύω ότι οι αναγνώστες σας έχουν καίρια σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/2/15

    @3
    Άκουσες κι εσύ ότι η ΕΔΗΚΑ θα σφραγίσει τις πόρτες γιατί της χρωστάνε νοίκια; Ας περιμένουμε, γιατί μπορεί να είναι λόγια του αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/2/15

    Κομματικό είναι το θέμα ξεκάθαρα. Τόσα χρόνια κάτι ψιλοδιαμαρτυρίες μόνο κάνανε και τώρα στα μέσα της χρονιάς θέλουν να τα πετάξουν τα παιδιά έξω. Δεν πρόλαβε καλά καλά να αναλάβει η νέα κυβέρνηση και πάνε να της δημιουργήσουν προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/2/15

    @3 Βρήκαν ευκαιρία οι πλουτοκράτες να χτυπήσουν την Αριστερά εκεί που την πονάει: στην Παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ