18.7.13

Πάνος Τσολάκης: «Σύντομα οι απόγονοι μας θα μας οικτίρουν…»



Την περασμένη εβδομάδα  ο καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής του ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Τσολάκης παρουσίασε στην Θεσσαλονίκη την μελέτη του για την περιοχή της «Ντόπλιτσας» στη Καστοριά.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσολάκης αναφέρθηκε και στην αρχιτεκτονική αξία του κτηρίου του Μαθιουδάκη υποστηρίζοντας πως είναι ένα επιβλητικό κτήριο, σημαντικό δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής, ενώ επίσης πρόσθεσε νέα στοιχεία για την ιστορικότητα του κτηρίου, που αφορούν την περίοδο μετά από τα γεγονότα της απελευθέρωσης του 1912, κατά τα οποία ο στρατώνας αυτός αποτέλεσε βασικό χώρο ιστορικών γεγονότων. Μίλησε για τον στρατωνισμό εκεί του γαλλικού στρατού κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και για το ότι από εκεί εξόρμησε το απόσπασμα του ηρωικού συνταγματάρχη Δαβάκη.
Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν τη μη κήρυξη του στρατώνα ως διατηρητέου, λέγοντας ότι τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, (παρά τις εισηγήσεις της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων πως το κτήριο συνδυάζει αρχιτεκτονικές, ιστορικές και πολιτιστικές αξίες), μετά από πολιτικές πιέσεις, αποφάσισαν πως δεν συντρέχει λόγος διατήρησης, ενώ αρχικά είχαν εντελώς αντίθετη άποψη.
Ανέφερε ονομαστικά τα άτομα που πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση, αποκαλύπτοντας πως σε επικοινωνία που είχε με μέλη του ΚΣΝΜ του είπαν πως πριν 2-3 χρόνια θα είχε αναμφίβολα κηρυχθεί διατηρητέο αλλά πως το ζήτημα της απορρόφησης των πολλών εκατομμυρίων που έθεταν επιτακτικά οι πολιτικοί της περιοχής, έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση. Και πρόσθεσε πως ενώ τα μέλη του συμβουλίου ήταν αρχικά θετικά προς την διατήρηση, κατόπιν «δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα» που άλλαξε τα πράγματα.  Μετά από αυτό «αποφάσισαν να το σκεφτούν με ηρεμία». Τελικά το είδαν με πολύ «ηρεμία», είπε σκωπτικά ο κ. Τσολάκης, και κατέληξε λέγοντας πως για την απόφαση αυτή που οδηγεί στην κατεδάφιση του στρατώνα, σύντομα οι απόγονοι μας θα μας οικτίρουν…

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Απριλίου 2013, αρ. φύλλου 688



Επιλογή σχετικών κειμένων

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/7/13

    Να μας οικτίρουν... πάλι καλά θα είναι.
    Να μη μας ρίξουν πέντε φάσκελα και ερημώσει ο τόπος σκέφτομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαγγέλης18/7/13

    @1
    Όσοι τ' αξίζουν τα φάσκελα θα τα φάνε στο τέλος και δεν θα τη γλυτώσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/7/13

    Nομίζω όμως πως το "λαϊκό κορίτσι" (Χριστός κι Απόστολος!) από την Καστοριά, προωθεί οσονούπω σωτήριες και λαϊκές λύσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/7/13

    Για τον άλλον δεν το συζητώ...
    Μας περιμένει ούτως ή άλλως "στα γουναράδικα"!
    (εκτός κι αν το Μαθιουδάκη γίνει τελικά γουναράδικο κι ενταχθεί στα ΕΣΠΑ).

    Ή στα ΞΕΣΠΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ