19.7.13

ΟΔΟΣ: Τελώνες


ΟΔΟΣ 4.4.2013 | 686

Είχαν όλοι συμμαχήσει, χωρίς τον ίδιο. Βασικά όχι ακριβώς εναντίον του προσωπικά, αλλά εναντίον ενός κτηρίου. Στην θέση του οποίου, προγραμματιζόταν να ανεγερθεί το νέο αστυνομικό μέγαρο. Όχι ότι η πόλη ή η αστυνομική υπηρεσία δεν χρειάζονταν νέα στέγη. Αλίμονο. Την χρειάζονταν επειγόντως. Είχε όντως πιεστικές ανάγκες. Όπως επειγόντως χρειάζονταν πολλές υπηρεσίες να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε σαφής ιδιαιτερότητα. Μιας και το νέο αστυνομικό μέγαρο, στο οικόπεδο που διατέθηκε, προϋπέθετε την κατεδάφιση του μεγάλου κτηρίου που στέγαζε κάποτε ένα Στρατόπεδο.

Όλα συνέβαιναν σε μια πόλη, πόλη-νησί ή πόλη-φάντασμα, σαν την Ιθάκη ένα πράγμα. Όχι ότι στην πόλη του, χαστούκιζε ο δήμαρχος τον σύμβουλο, όπως έγινε στην πραγματική Ιθάκη, αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Όπως άλλωστε δεν έχουν και τόση σημασία τα ονόματα. Μόνο οι συμπτώσεις. Και η πόλη του ήταν σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, όπως θα’ λεγε ο ποιητής. Μόνο που ο δρόμος έμοιαζε ατέλειωτος. Και γεγονός είναι, ότι αναγνώριζε πια χωρίς να κρύβεται πίσω από προσχήματα και δικαιολογίες, ότι όταν αποφασίστηκε η παραχώρηση του οικοπέδου, από κακή εκτίμηση της κατάστασης, δεν είχαν προσέξει το κτήριο. Ούτε καν ο ίδιος.

Μπορεί να μην ήταν το ωραιότερο της πόλης. Να μην ήταν -ας πούμε- κόσμημα αρχιτεκτονικής και θησαυρός, αλλά φαινόταν καθαρά ότι θα άξιζε να διατηρηθεί για να παραδοθεί στις επόμενες γενιές ως δείγμα και πειστήριο μιας πόλης που έφυγε. Και πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ήταν το μόνο σωζόμενο δημόσιο κτήριο που ανεγέρθηκε στο μεταίχμιο της μετάβασης από την οθωμανική κατοχή στην ελευθερία και να ήταν σε χρήση, ζωντανό και λειτουργικό κομμάτι της, προπαντός ως στρατόπεδο, για ολόκληρες δεκαετίες.

Όμως γεγονός είναι ότι τους ξέφυγε. Ναι αυτό το κτήριο τους ξέφυγε εντελώς. Με αποτέλεσμα κάπως βιαστικά και με συνοπτικές διαδικασίες, ελαφρά τη καρδία να αποφασισθεί η διάθεσή του, η καταστροφή του δηλαδή, ως παράπλευρη απώλεια του νέου αστυνομικού μεγάρου που είχε αποφασιστεί να γίνει.

Βέβαια, και τα άλλα κτήρια της ίδιας πόλης που δεν είχαν την «τύχη» να χαρακτηρισθούν εγκαίρως διατηρητέα, δεν είχαν άνευ άλλου καλύτερη εξέλιξη. Κυρίως ιδιωτικά κτήρια, όπως ας πούμε το εμβληματικό κτήριο, άλλοτε ιδιοκτησίας οικογένειας από την οποία βγήκαν βουλευτές και υπουργοί, που κι’ αυτό μυστηριωδώς βέβαια, μόνο την τελευταία στιγμή απέφυγε την κατεδάφιση, αφού δεν είχε ποτέ χαρακτηρισθεί διατηρητέο.

Όπως δεν είχε διατηρηθεί το δίδυμό του κτήριο, στην θέση του οποίου, αφού πρώτα κατεδαφίστηκε, κτίσθηκε μετά η Λέσχη Αξιωματικών. Ώστε μια παράξενη σύμπτωση, τα σώματα Ασφαλείας δηλαδή, στρατός και αστυνομία, να προξενούν στην πόλη του, πολιτιστικό πλήγμα άθελά τους, ήταν η σκέψη που στροβίλιζε στο μυαλό του.

«Μήπως» και η κατοικία του ποιητή Χρήστου Αθανασόπουλου ή του Αθανάσιου Χριστόπουλου -θα γελάσω για το σωστό όνομα και δεν θα το ήθελα, του νέου Ανακρέοντα τέλος πάντων όπως τον έλεγαν οι σύγχρονοί του, που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, είναι σε καλύτερη θέση επειδή γλύτωσε; (σκεφτόταν και ξανασκεφτόταν). «Μήπως» κι’ άλλα δημοτικά κτήρια, παλιότερα όπως το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου, ή και νεώτερα όπως το κτήριο των Λουτρών, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, έστω κι’ αν δεν έχουν ακόμη καταρρεύσει;

Άξιζε να σωθεί το κτήριο στο παλιό Στρατόπεδο τελικά ή όχι; Αυτή η σκέψη διαρκώς στροβίλιζε στο μυαλό του, και γι’ αυτό, κράτησε μια διακριτικά διαφοροποιημένη στάση σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μια στάση που δεν πέρασε απαρατήρητη ακόμη και απ’ όσους τον κρίνουν αυστηρά.

Δεν συμμάχησε -όχι τουλάχιστον φανερά- με όσους έκαναν μπαντιέρα την εκστρατεία συκοφάντησης και περιφρόνησης του κτηρίου για να πείσουν ότι το συγκεκριμένο κτήριο, που θα μπορούσε να αναδειχθεί μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο σαν ένα από τα highlights της πόλης, δεν είχε την παραμικρή αξία και αξιοπρέπεια, ώστε να του αξίζει η διάσωση.

Μέχρι και «οθωμανικό» το ανεβοκατέβαζαν, για να τονίσουν ότι δεν αξίζει. Αλλά σάμπως -σκεφτόταν- μήπως και οι περισσότερες μεταβυζαντινές εκκλησίες, ο μενδρεσές, το τέμενος, ακόμη και η ίδια η μητρόπολη, που έχουν σχετική μόνο αρχιτεκτονική αξία, αλλά μεγάλο ιστορικό φορτίο, μήπως κι’ αυτά αφού κτίσθηκαν στην περίοδο της οθωμανικής κατοχής, ως «οθωμανικά» δεν θα μπορούσε να τα λοιδορήσει ο άπας ένας; Κι’ όμως, δύσκολο -αν όχι αδύνατο, να βρεθεί κάποιος λογικός να υποστηρίξει ότι πρέπει να κατεδαφιστούν.

Έτσι, τώρα που οι Τελώνες είχαν αποφασίσει σαφώς στο δίλημμα Βαραββάς ή όχι, και μαζί τους, οι Φαρισαίοι ζητωκραύγαζαν για την απόφαση να κατεδαφιστεί το οθωμανικό, να το πάρει το παλιάμπελο, και τα ονόματα των πρωταγωνιστών είχαν ήδη γραφτεί με μαύρα γράμματα στην μνημειακή ιστορία της πόλης, ο φανταστικός δήμαρχος της, δεν είχε ησυχία. Ησυχία δεν είχε.

Βλέπεις, έπρεπε η πολεοδομία της, να πάρει την μεγάλη απόφαση. Έστω κι’ αν είναι δημόσια υπηρεσία, έπεφτε σ’ αυτήν η ευθύνη να γίνει από πολεοδομία του Δήμου, ο δήμιος του ιστορικού και συμπαθητικού κτηρίου που παρακολούθησε στωϊκά όσο κανένα άλλο την σύγχρονη τοπική και εθνική ιστορία. Μιας και η πολεοδομία θα αποφάσιζε, και θα εξέδιδε την άδεια κατεδάφισης του.

Έσπευσε και ο αρμόδιος υπουργός να υπογράψει στο άψε-σβήσε την υπουργική απόφαση, πρώτοι διαχρονικά είναι στις καταστροφές οι πολιτικοί και δεν είχαν κόψει το χούϊ. Πίεζε βλέπεις και η βουλευτής που δεν είναι βέβαια και τόσο κουλτουριάρα και δεν το πολυκρύβει άλλωστε. Χαιρόταν από μέρες τώρα που έμεναν οι σχολές σε άλλες πόλεις και καταργούσαν την σχολή στην δική της πόλη, και έπρεπε πάση θυσία να βρεθεί μια «επιτυχία». Μια μεγάλη «επιτυχία» για να την πιστωθεί.

Πίεζε με τον τρόπο του κι’ ο βουλευτής της Αριστεράς ο οποίος δικαιολόγησε την απρόσμενη συμφωνία του με την κατεδάφιση με πολιτικά ανεπαρκή τρόπο: για να μην κρυολογούν ή κάτι τέτοιο είπε, οι αστυνομικοί, ας γκρεμιστεί το σύμβολο της οθωμανικής περιόδου και της στρατοκρατίας.

Όπως και το κόμμα του, σε ένα αριστούργημα πολιτικού λόγου, απαντούσε στην αντίπαλο βουλευτή, ότι τα σταγονίδια που πέφταν πάνω της, ήταν τελικά ψιλόβροχο. Σαν την ψιλή βροχή που έπεφτε, όπως λέει και το άσμα, όταν οι δυο τους χόρευαν ντυμένοι catwoman και superman.

Έτσι ο νουνεχής και προβληματισμένος δήμαρχος, απέφευγε να απαντά στα τηλέφωνα ακόμη και σε συνεργάτες του. Του γκρίνιαζε η βουλευτής -είχαν βαθειά εκτίμηση και στενή συνεργασία βλέπεις- που δεν απαντούσε στο τηλέφωνο ούτε στα μηνύματά της. «Εμπρός λοιπόν» υπόγραψε να κατεδαφιστεί το παλιατζούρι, τον προέτρεπε. «Μαζί μπορούμε καλύτερα», λάμβανε και επαναλάμβανε.

Ο δήμαρχος, το είχε ήδη καλά στο μυαλό του: Όχι! Αυτός δεν θα έβαζε ποτέ την υπογραφή του, αν χρειάζεται βέβαια, για να κατεδαφιστεί ένα από τα λιγοστά σύμβολα της Πανεμορφούπολης – έτσι την λέγανε την πόλη του. Θα έκανε επιτέλους την διαφορά. Θα καλούσε τα αρμόδια όργανα, αλλά και τα ανόργανα, να παραχωρήσουν άλλο οικόπεδο, θα έκανε τα πάντα να σωθεί το κτήριο. Θα απαντούσε με ένα μεγάλο όχι σε όσους τον πίεζαν. Σαν τους αδελφούς της Μεγαλονήσου όταν ο αλέκτωρ άπαξ φωνήσαι.

Όμως αυτά τα πράγματα, δυστυχώς δεν γίνονται. Τα παραμύθια δεν επαληθεύονται στην πράξη και μετά τους ήρωες και τους ημίθεους, τους μαρμαρωμένους και τους επαναστάτες, η χώρα τούτη είχε ένα πρόβλημα ανθρώπων με αποφασιστικότητα και διάθεση αυτοθυσίας. Αυτό είναι αλήθεια. Οι ώρες είχαν περάσει. Ήταν ιδρωμένος, και μάλλον είχε βυθιστεί σα σε λήθαργο, με τον ανοιξιάτικο ήλιο να θερμαίνει ακόμη περισσότερο αυτό το απομεσήμερο.

Ούφ ήταν όνειρο –σκέφτηκε με ανακούφιση. Μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να μην ξεχωρίζω από τους άλλους. Κανείς δεν θα με έλεγχε -έτσι σκέφτηκε- αν είμαι σαν όλους τους άλλους. Να μη με πουν και σνομπ. Μην βρεθεί και κανάς Μπενοβγενόπουλος και με συκοφαντήσει.

Έπρεπε στο άψε-σβήσε να γίνουν όλα. Ώστε σύντομα να ανεγερθεί το κτήριο. Να προλάβουμε να είμαστε αξιωματούχοι στα λαμπρά εγκαίνια. Να κόψουμε όλοι μαζί την κορδέλα. Να φωτογραφηθούμε ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι. Έπρεπε να γράψει και ένα σύντομο λόγο «σεβασμιώτατε, πανοσιολογιότατε, κύριε υπουργέ, κύριε περιφερειάρχα, αντιπεριφερειάρχα, κύρια και κύριε βουλευτές, και τέλος, κυρίες και κύριοι, πελάτες μου: Ζούμε μια ιστορική ημέρα. Ενθάδε κείται. Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

Αυτές κι’ αν είναι δόξες. Ιστορικές στ’ αλήθεια στιγμές, ακόμη πιο πανέμορφη η Πανεμορφούπολη, χωρίς το οθωμανικό βάρος.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Απριλίου 2013, αρ. φύλλου 686



Σχετικά κείμενα: 

34 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/7/13

    Αίσχος τους και και πάλι αίσχος τους!!!!!!!!!!
    Εμετικά ερπετά αυτοί οι αχρείοι φαταούλες που θα τολμήσουν να πάρουν τέτοια αυθαίρετη απόφαση και να σταθούν κορδομένοι με γλοιώδη χαμόγελα μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα περήφανοι για το έγκλημα που θα έχουν διαπράξει. Ας είναι αμείλικτη η Νέμεσης που θα πατήσει στο κεφάλι τους για να τιμωρήσει την αλαζονεία και την ύβριν τους αν διανοηθούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Λαέ αποχαυνομένε ξύπνα επιτέλους κοιτώντας πίσω στο θλιβερό σου παρελθόν και σήκωσε την βροντερή φωνή σου κραυγάζοντας: "όχι άλλος πολιτιστικός βιασμός στο βωμό του εφήμερου συμφέροντος των ολίγων χαμερπών που ροκανίζουν το αύριό μας για να βολέψουν τα γούστα και το τομάρι τους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρούλα Ζουπανιώτη19/7/13

    "Πίεζε βλέπεις και η βουλευτής, που δεν είναι βέβαια και τόσο κουλτουριάρα και δεν το πολυκρύβει άλλωστε" ...
    Είναι επειδή είναι "λαϊκό κορίτσι", όπως είπε σε κείνον τον απίστευτο λόγο της στη βουλή.
    Σου προξενούν μια βαθύτατη λύπη όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/7/13

    Μαύρες ημέρες διανύει η Καστοριά με τους τοπικούς... "άρχοντες"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το λουλουδάκι του μπαξέ19/7/13

    Αγαπητή "ΟΔΟΣ",
    συγχαρητήρια για το υπέροχο κείμενο!
    Αξίζει όμως να υπάρχει και η υπογραφή του συντάκτη. Προσωπική μου γνώμη, σέβομαι τους λόγους που έχει ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/7/13

    "Πίεζε με τον τρόπο του κι’ ο βουλευτής της Αριστεράς ο οποίος δικαιολόγησε την απρόσμενη συμφωνία του με την κατεδάφιση με πολιτικά ανεπαρκή τρόπο: για να μην κρυολογούν ή κάτι τέτοιο είπε, οι αστυνομικοί, ας γκρεμιστεί το σύμβολο της οθωμανικής περιόδου και της στρατοκρατίας".
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ: "ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ"! (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)
    Η ΥΓΕΙΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΝΕΙ.
    ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ, ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ, ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/7/13

    Καλά ο 5@"δεν παίζεται με τίποτα"!
    Τρικυμία εν των κρανίω σε πλήρη εξέλιξη.

    "Κοεμτζής Νικόλαος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/7/13

    Ο Δήμαρχος, χμ..., δεν έχει τα κότσια να αρνηθεί και να μην υπογράψει την έκδοση άδειας κατεδάφισης από την Πολεοδομία του Δήμου Καστοριάς. Αυτά τα κάνουν ΟΙ πολιτικοί άνδρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙ ΕΠΙΠΕΔΟ!19/7/13

    Αυτή η κυρία, η "λαϊκιά" όπως αυτοαποκαλείται στην Βουλή, με το τυρκουάζ λονδρέζικο ταγιέρ της και τα 20.000,00 μηνιαίο μισθό, πρέπει να σεβαστεί πάνω από όλα την Ιστορία της Καστοριάς.

    ΥΓ. Και κάποιος πρέπει να πει στο "κορίτσι" από το Πευκόφυτο, ότι δεν εκπροσωπεί τον εαυτό της στη Βουλή.

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΣΟΛΙ19/7/13

    Ποιον είπες "τσόλι" μωρή????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙ ΦΑΡΜΑΚΙ!19/7/13

    "ΤΙ ΕΠΙΠΕΔΟ!" (κεκλιμένο;)
    δεν πας για σύμβουλος της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος19/7/13

    "Τα ρεμάλια τραγουδάνε ακόμα"
    ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος19/7/13

    Για το "λαϊκό κορίτσι" της επαρχιακής Καστορίας..
    http://www.youtube.com/watch?v=nVmp8mALWbM

    (Έγραψε ιστορία η κοπέλα λέω!)

    Λαϊκές π ί σ τ ε ς
    λαϊκές λ ί σ τ ε ς (και προπάντων: "Δημοκρατικές"!!!)
    λαϊκές ν ύ σ τ ε ς

    και όνειρα γλυκά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος19/7/13

    "Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα"

    (τίτλος σημαδιακής ελληνικής ταινίας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Scripta manent.19/7/13

    @6 ΚΚο εμτζή Νικόλαο

    Καλά, εσείς οι Αριστεροί μύγα δεν κάθεται στο σπαθί της κριτικής, για τα κανακάρια σας, και έχετε πολλά να σας ζήσουν.
    Σιγά μη θίξουμε το κανακάρη σας της κρουαζιέρας στη Γάζα….
    Τι να κάνουμε ρε φίλε, χώνεψέ το, ο Διαμαντόπουλος «πρωτίστως» ενδιαφέρεται «για την υγεία των Αστυνομικών στην Καστοριά» και ζήτησε την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου (άλλο ζητούμενο είναι η καθυστερημένη διαφοροποίηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, αφού έκανε την ομελέτα και ανεξαρτητοποιήθηκε από το Διαμαντόπουλο, και άλλαξε και αυτός θέσεις τελικά, προς τιμήν του βέβαια, αλλά τόσους μήνες είχε παρόμοιες θέσεις με την Ν.Δ., και την Χ.Α.).
    Πιες μια γκαζόζα τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος19/7/13

    Συμφωνώ με το ΕΠΙΠΕΔΟ!

    Οι πολιτικοί ταγοί να πάψουν να λαϊκίζουν με φτήνια μπροστά "στο χάσμα π' άνοιξε ο σεισμός"...
    Έτσι κι αλλιώς όλοι "για μέσα είμαστε".

    Λίγη αυτοσυνειδησία, λίγο ρίγος αυτογνωσίας δεν θα έβλαπτε καθόλου μπροστά στο ξεψύχισμα ενός τόπου.

    Νώντας Τσίγκας
    Βασιλική Λευκάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η πιστή Πηνελόπη19/7/13

    Σχολιαστές είστε εσείς ή πεμπτοφαλαγγίτες;
    Η Ραχήλ σάς έστειλε ή η Κασσάνδρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος19/7/13

    Καλά ρε 5@ εγώ νόμιζα πως είσαι ...Αναρχικός και του τη βγαίνεις από αριστερά του Βαγγελάκη (άπαγε της βλασφημίας που θα μου τον κάνεις και δικό μου!)...
    Αλλά εσύ μας βγήκες εκτός από bar ...ρούφας
    ένας απλός πωλητής γκαζόζας!
    Άϊντε "άσπρο πάτο"!

    Νίκος Κοεμτζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Verba volant...19/7/13

    Νίκο, παραγγελιά το ζεϊμπέκικο !
    http://www.youtube.com/watch?v=I8IGeNm1paA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος19/7/13

    Πηνελόπη "δουλειά σου" εσύ!
    Στον αργαλειό σου γλήγορα μη στείλω τους μνηστήρες!

    γέρων Λαέρτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Scripta manent.19/7/13

    Στην υγειά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος19/7/13

    Νώντα, ρίξε μια βουτιά στους "Εγκρεμνούς", και για μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος19/7/13

    Συγγνώμη κ. Μπαϊρακτάρη, αλλά τώρα θα φταίω εγώ αν γράψω κάτι αυθόρμητο; Ελπίζω να μη το σβήσετε και να προλάβετε να φάτε και μεσημεριανό με τόσα σχόλια.

    " Νώντααα,
    ρίξε κανα πουλοβεράκι πάνω σου, να μην αρπάξεις καμιά πούντα απ' το πολύ το ρίγος !!!!
    Κάνε καμιά βουτιά στα γαλανά νερά του Ιονίου και για μας!
    Miss you Nontas!!! "

    Υγ. Ευχάριστη έκπληξη! Βρε το αίμα νερό δε γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος19/7/13

    @20
    Άσε, εμείς βουτήξαμε σε άλλους εγκρεμνούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι, έστω και με καθυστέρηση 6 μηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Διαμαντόπουλος άλλαξαν ρότα και διαφοροποιήθηκαν στο θέμα του Μαθιουδάκη από τους απαράδεκτα πολιτικά για την στάση τους κ.κ. Αντωνίου, Σαββόπουλο, Κεπαπτσόγλου, Γκοσλιόπουλο, είναι σημαντικό και τους αξίζουν συγχαρητήρια.
    Αλλά πρέπει να παραδεχτούν και οι ίδιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μέχρι να αλλάξουν ρότα, δεν είχαν και τόσο διαφορετικές απόψεις από τη Χρυσή Αυγή ή τη κα Αντωνίου. Αυτό θα πρέπει να τους προβληματίσει, για να μην επαναληφθεί. Η Αριστερά, είναι αναγκαία στη Καστοριά, όσο ποτέ άλλοτε. Αλλά μία Αριστερά που θέλει να γκρεμίσει ιστορικά κτίρια πρωτίστως για την «Υγεία των Αστυνομικών» και τα κέρδη των εργολάβων, δεν τη θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος19/7/13

    Ευχαριστώ που με το θύμισες Verba Volant ...

    Θυμάμαι ότιεξ αιτίας της ανάκρουσης του τρομερού αυτού έργου του Νιόνιου στο Τρίτο Πρόγραμμα ("ψηλά με πέπλα αίματος χλιμίντριζε η η σελήνη δεν έχει ελπίδα ελευθερία δε ζητά παρά δικαιοσύνη") έφαγε σουτ ("επαύθη") ο Μάνος Χατζηδάκης (προσωρινά..).

    Ν.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος19/7/13

    20@
    Από χαμηλά ή από πάνω-πάνω;
    Ν.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος19/7/13

    Από πάνω φυσικά!
    Σα τη Σαπφώ πιο κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος19/7/13

    Πήγα χτες στον Λευκάτα αλλά δεν έγινε τίποτα!
    Ίσως στους Εγκρεμνούς πετύχει!
    Ν.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η πιστή Πηνελόπη19/7/13

    Ω Γέρον Λαέρτα! Γενναίος όπως πάντα. Είσαι σίγουρος πως θέλεις να γυρίσω στη δουλειά μου;
    Μα... αυτό που (λέω ότι) υφαίνω... είναι το σάβανό σου! Όσο για τους μνηστήρες... είδες πίστη που την έχω; Σαράντα μνηστήρες με πολιορκούν και ούτε σε έναν δεν παραδόθηκα.
    (Αυτά για τις κουτσομπόλες και τους κουτσομπόληδες που με γλωσσόφαγαν τόσα χρόνια)
    Κι εσύ, ω Επαμεινώνδα, χαίρε, αλλά μην εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν με το όραμα της θαλάσσης, γιατί θα αλλάξω ρόλο και θα γίνω η "Φεγγαροντυμένη" του Διονυσίου του Μεγάλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος19/7/13

    @29 H πιστή Πηνελόπη
    http://www.youtube.com/watch?v=IxAKFlpdcfc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος19/7/13

    to Penelope
    http://www.youtube.com/watch?v=pV83FCj2IqQ
    N.T.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος19/7/13

    "ρίξε κανα πουλοβεράκι πάνω σου, να μην αρπάξεις καμιά πούντα"
    http://www.youtube.com/watch?v=5veFl30K9Go
    N.T.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η πιστή Πηνελόπη19/7/13

    Ευχαριστώ, Επαμεινώνδα και ανταποδίδω! Η επιλογή έγινε λόγω της αγάπης σου στα τραγούδια του κυρ Διονύση.
    Αφιερωμένο εξ αδιαιρέτου και σε όλο το Γυμνάσιον Αρρένων που παρακολουθεί την εκπομπή μας!
    http://www.youtube.com/watch?v=o6m2khTG-QI

    ΥΓ. Πηνελόπη είναι αυτή... Μαθημένη με πολλούς άντρες... μην παρεξηγείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος19/7/13

    γι' αυτό το ρίγος μιλούσα νωρίτερα "Penelope"...
    (Κι ο άλλος μου 'στειλε πουλόβερ!)
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ