20.12.13

ΟΔΟΣ: Αλεπούδες


ΟΔΟΣ 5.9.2013 | 705

Χαρακτηριστική εκδήλωση της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, τεκμήριο της πολιτικής κατάστασης ολόκληρων δεκαετιών, απλό θρησκευτικό - πολιτικό μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων (από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων) από τις οικογένειές τους, συνδέσμους εφέδρων, αποστράτων και άλλων οργανώσεων, ή «γιορτές μίσους» όπως (προφανώς σε αντιδιαστολή με τις γιορτές «αγάπης» που διοργάνωνε η Αριστερά) αποκαλούσαν τις εκδηλώσεις αυτές στο Βίτσι, τελευταία Κυριακή κάθε Αυγούστου σε ανάμνηση της 29ης Αυγούστου 1949, σημασία έχει ότι τα τελευταία χρόνια είχε κάπως ξεχαστεί.

Η πάροδος πολλών δεκαετιών, η λήθη του χρόνου, η πτώση του κομμουνισμού στο τέλος της δεκαετίας του 1980, οπότε εξέλιπε οριστικά ο κίνδυνος ανατροπής της αστικής δημοκρατίας και προφανώς το μέγιστο έργο του πάρκου εθνικής συμφιλίωσης στον Γράμμο παμμέγιστο έργο του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου, που εξακολουθεί να συμφιλιώνει και να κατασιγάζει τα πάθη – κάτι σαν Σανατόριο κατά του πολιτικού μίσους- είναι μερικοί από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι εκδηλώσεις στο Βίτσι, αν δεν είχαν ξεχαστεί, είχαν περιοριστεί αποκλειστικά στο μνημόσυνο για τους νεκρούς οπλίτες και αξιωματικούς. Το πολύ και για ελάχιστους που πολιτικά δεν είχαν αντιληφθεί τις μεγάλες αλλαγές.

Σημασία έχει ότι όπως και να αναλυθεί ο αλλοτινός «θεσμός» ειδικά στους νεότερους που προφανώς οι περισσότεροι αγνοούν, το φετεινό μνημόσυνο στο Βίτσι, χαρακτηρίστηκε από την ενέργεια της βουλευτή της ΝΔ κ. Μαρίας Αντωνίου να παραστεί, με την ιδιότητά της ως βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος. Η παρουσία της αποτελεί πράξη με πολιτική σημασία. Αλλά και με αρνητική συμβολή στην εξομάλυνση των διαφορών που χώριζαν τον λαό και τον πολιτικό κόσμο, μιας και δεν υπάρχει πλέον κανένα ουσιαστικό διακύβευμα από τα σύμβολα της εποχής εκείνης.

Συνεπώς στο βαθμό που η μοναδική ορατή πολιτική σκοπιμότητα είναι η αλίευση των απολωλότων στην άκρα δεξιά, όπως άλλωστε κατηγόρησε την βουλευτή Καστοριάς και ο ΣυΡιζΑ, εκπλήσσει η προχειρότητα με την οποία αποφασίστηκε η εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας γενικά, σε αυτό το επίπεδο, σε εκδηλώσεις στις οποίες ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα παραστούν θερμόαιμοι (τουλάχιστον) οι οποίοι θα επιδίωκαν την πρόκληση επεισοδίων τα οποία τελικά δεν αποφεύχθηκαν.




Στο Βίτσι λοιπόν η Νέα Δημοκρατία, στις επάλξεις της 3ης του Σεπτέμβρη το ΠαΣοΚ, τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την σημερινή κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι εκφραστές του αστικού κόσμου στην Ελλάδα, προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν το πολιτικό τους ακροατήριο μέσα από τα συντρίμμια της τριετίας αυτής, συντρίμμια που τα ίδια προκάλεσαν στην διάρκεια των κυβερνητικών εναλλαγών τους.

Από το σημείο αυτό, που ασφαλώς και επιδέχεται κριτική, μέχρι τις κατηγορίες του ΣυΡιζΑ σε βάρος της βουλευτή Καστοριάς για την αλιεία ψήφων στην ακροδεξιά, κατηγορίες που δεν αρμόζουν σε ένα κόμμα που βασίζει την ραγδαία ανάπτυξη του στην αλιεία ψήφων και στελεχών απ’ όλους τους χώρους, ακόμη και από τα άκρα, (άλλωστε γιατί άραγε να είναι κακό να προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να επαναπατρίσει ψήφους ή στελέχη που δεν έχουν ουσιαστική σχέση με την ακραία πολιτική έκφραση της Χρυσής Αυγής ή άλλων κομμάτων) και προπαντός μέχρι του σημείου να προπηλακιστεί η βουλευτής και να τεθεί σε κίνδυνο η σωματική της ακεραιότητα, μεσολαβεί χάσμα.

Η εκδήλωση περιφρόνησης και αντίδρασης όταν γίνεται και ειδικά με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύει ότι το τραγικό πρόβλημα αυτής της χώρας και όλων των γενεών, τουλάχιστον μετά το Βίτσι, είναι η έλλειψη πολιτικής παιδείας και ειλικρίνειας. Μόνο έτσι αποκτά κάποιος το δικαίωμα να μην αντιλαμβάνεται ότι ενδέχεται και ο ίδιος ατομικά να έχει τις ίδιες ή και περισσότερες ίσως ευθύνες απ’ αυτόν που κατακραυγάζει. Εντάξει, είναι σίγουρο, ότι η βουλευτής της Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, αποδεικνύεται επιεικώς ανήμπορη να αναχαιτίσει ή να περιορίσει έστω την καταιγίδα μέτρων ακόμη και αδικιών σε βάρος της Καστοριάς, αλλά στ’ αλήθεια πόσοι απ΄ αυτούς που της επιτέθηκαν ήταν από την Καστοριά; Μάλλον κανείς ή ελάχιστοι, αφού οι ταραξίες ήταν επισκέπτες από άλλα μέρη.

Για να αποφευχθεί ο πειρασμός και ο κίνδυνος σύγκρισης των αντιδράσεων από όλα τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα για τις ανησυχητικές ομοιότητες που εμφανίζουν, όταν αυτές εκδηλώνονται σε βάρος των κυβερνητικών, καλό είναι εν τέλει από το καθόλου κολακευτικό συμβάν, που προφανώς δεν απηχεί την ιστορική σημειολογία του Βίτσι, να γίνουν όλοι προσεκτικότεροι.

Μάλιστα μιας και είναι ακόμη καλοκαίρι και τα βουνά γεμάτα αλεπούδες και άλλους τέτοιος πονηρούς επισκέπτες των ορνιθώνων, καλά είναι στο εξής, κάθε πονηρή αλεπού που βγαίνει για το παζάρι των ψήφων, κάθε απόχρωσης, διαστρωμάτωσης και προέλευσης, είτε βγαίνει μόνη της είτε σε αγέλη, ειδικά όταν το κάνει μπροστά σε ανθρώπους που απλά θέλουν να ανάψουν ένα κερί στην μνήμη των οικείων τους, να σέβονται περισσότερο τους άλλους.

Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί παρά όταν όλοι (και όλες) σταματήσουν κάθε πράξη και ενέργεια πλειοδοσίας. Και κοροϊδίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Σεπτεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 705


3 σχόλια:

  1. Βασίλειος20/12/13

    Πολύ καλό. Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα σημεία :
    "Είναι προφανές ότι οι εκφραστές του αστικού κόσμου στην Ελλάδα, προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν το πολιτικό τους ακροατήριο μέσα από τα συντρίμμια της τριετίας αυτής, συντρίμμια που τα ίδια προκάλεσαν στην διάρκεια των κυβερνητικών εναλλαγών τους." και
    "Η εκδήλωση περιφρόνησης και αντίδρασης όταν γίνεται και ειδικά με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύει ότι το τραγικό πρόβλημα αυτής της χώρας και όλων των γενεών, τουλάχιστον μετά το Βίτσι, είναι η έλλειψη πολιτικής παιδείας και ειλικρίνειας. Μόνο έτσι αποκτά κάποιος το δικαίωμα να μην αντιλαμβάνεται ότι ενδέχεται και ο ίδιος ατομικά να έχει τις ίδιες ή και περισσότερες ίσως ευθύνες απ’ αυτόν που κατακραυγάζει. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/12/13

    "Μάλιστα μιας και είναι ακόμη καλοκαίρι και τα βουνά γεμάτα αλεπούδες και άλλους τέτοιος πονηρούς επισκέπτες των ορνιθώνων, καλά είναι στο εξής, κάθε πονηρή αλεπού που βγαίνει για το παζάρι των ψήφων, κάθε απόχρωσης, διαστρωμάτωσης και προέλευσης, είτε βγαίνει μόνη της είτε σε αγέλη, ειδικά όταν το κάνει μπροστά σε ανθρώπους που απλά θέλουν να ανάψουν ένα κερί στην μνήμη των οικείων τους, να σέβονται περισσότερο τους άλλους..."
    Καταπληκτικό, συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/12/13

    Συγχαρητήρια και χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ