7.9.14

ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εκδήλωση για τα μάρμαρα του Παρθενώνα


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί σε κεντρική αίθουσα του Λονδίνου καλλιτεχνική εκδήλωση με πρωτοβουλία της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου, στην οποία θα μιλήσει ο γνωστός Άγγλος συγγραφέας Howard Jacobson με θέμα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα
Ο Jacobson, συγγραφέας βραβευμένος με το βραβείο Booker Prize το 2010 για το έργο του “The Finklair Question”,  ήταν μέχρι πρότινος πολέμιος της επιστροφής των μαρμάρων στον τόπο καταγωγής τους. Σε  πρόσφατο όμως ταξίδι του στην Αθήνα άλλαξε εντελώς θέση και μεταβλήθηκε σε ένθερμο υποστηρικτή της επιστροφής των μαρμάρων.
Επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, το θαύμασε, γευμάτισε με συντροφιά Ελλήνων φίλων του στο εστιατόριο του Μουσείου με θέα την Ακρόπολη και κατάλαβε πόσο λάθος ήταν αυτό που με πάθος ως τώρα υποστήριζε (δηλαδή την άρνηση της επιστροφής). Φέρεται ότι υποσχέθηκε: «εγώ θα τα φέρω πίσω στη θέση, που τους ανήκει». Έτσι σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, που θα τραγουδήσει γνωστές άριες, θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας για το θέμα των μαρμάρων και η ομιλία του αναμένεται να έχει ευρεία απήχηση.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιουνίου 2014, αρ. φύλλου 743.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

2 σχόλια:

  1. Κ.Χ.7/9/14

    Τέτοιες αναφορές, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη, είναι που βοηθούν έστω και λίγο το μυαλό μας να ξεφεύγει από τα δυσάρεστα των ημερών και το πνεύμα μας γενικότερα να στρέφεται σε αιώνιες αξίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Athena7/9/14

    Πολύ καλό -όπως πάντα- το άρθρο της κυρίας Παπανικολάου.
    Με αφορμή τον προβληματισμό για την "τύχη" της αρχαίας κληρονομιάς μας, αναρωτιέμαι πόση προσοχή δίνεται στην Καστοριά για τον λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού.
    Δεν το βλέπω από τη χρησιμοθηρική πλευρά. Είναι γνωστό ότι έχει διαφημιστεί και συρρέουν τουρίστες και σχολεία. Από καθαρά επιστημονική πλευρά όμως; Συνεχίζεται η έρευνα;
    Το Δισπηλιό είναι ένα παράδειγμα. Είναι σίγουρο ότι και η ευρύτερη περιοχή κρύβει αρχαιολογικούς θησαυρούς.
    Μην ξεχνάμε ότι και στην Αμφίπολη οι ανασκαφές άρχισαν από τη δεκαετία του '50-'60.
    Είναι κρίμα να πηγαίνει χαμένος ο χρόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ