10.9.14

ΟΔΟΣ: Τα δύο κρατούμενα


ΟΔΟΣ 5.6.2014 | 743

Η δικαστική απόφαση με την οποία κρίθηκε ένοχος, σε πέντε ιδιαίτερα σοβαρά ποινικά αδικήματα (κακουργήματα), για τα οποία κατηγορήθηκε ο γιος του τέως βουλευτή, υπουργού και τοπικά πανίσχυρου πολιτικού παράγοντα κ. Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης, για την εμπλοκή του στην υπόθεση του «δομημένου ομόλογου», και μάλιστα παρά την πρόταση του Εισαγγελέα που αρκετές εβδομάδες προηγουμένως, είχε προτείνει ενοχή μόνο για μια από τις κατηγορίες, ως γεγονός και χωρίς αμφιβολία αποτελεί το πρώτο κρατούμενο της περασμένης εβδομάδας.

Και είναι βεβαίως ανεξάρτητο από το ότι η αναγνώριση ελαφρυντικού, μετρίασε την ποινή, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο και επιβεβλημένο η ίδια υπόθεση μετά την άσκηση έφεσης από την πλευρά των κατηγορουμένων, θα δικαστεί και σε δεύτερο βαθμό, και εκτιμάται ότι είναι πιθανό να οδηγηθεί, για κάποιο λόγο ακόμη και στον Άρειο Πάγο, το ανώτατο κλιμάκιο της Δικαιοσύνης σε εθνικό επίπεδο, αν το αποτέλεσμα του Εφετείου δεν κριθεί ικανοποιητικό.

Και είναι το πρώτο κρατούμενο, επειδή η σχετική εξέλιξη, που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στο πανελλήνιο δεν αφορά απλά και μόνο το πρόσωπο του συμπολίτη, ούτε κάν κυρίως τον ίδιο τον τέως βουλευτή και γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τον κ. Κων/νο Σημαιοφορίδη ή το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. 

Κατά κάποιο τρόπο, αφορά πρωτίστως την ίδια την Καστοριά. Διότι το όχημα της οποιασδήποτε ανάρμοστης συμπεριφοράς που οδήγησε νομοτελειακά στις κατηγορίες και την δραματική κατάληξη ήταν η πολιτική ισχύς. Η ισχύς, που η περιοχή του νομού Καστοριάς εξασφάλιζε και παρείχε επί μακρά σειρά πολλών ετών, σε συνδυασμό με την ανοχή –σιωπή– δέος, στην πανίσχυρη οικογένεια. Και σε κάθε αντίστοιχο φαινόμενο και στα δύο φάσματά του, της πολιτικής ζωής της εποχής. Έτσι για μερικές δεκαετίες ήταν απολύτως αισθητή η εντύπωση ότι εκτός από τα γνωστά κέντρα εξουσίας, λειτουργούσαν εξωθεσμικά, ή παράλληλα με τους θεσμούς και άλλοι παράγοντες, με πρόσωπα και μηχανισμούς. Που όχι μόνο ήταν αποτελεσματικοί, αλλά συχνά επικρατούσαν. 

Το άλλο, το δεύτερο κρατούμενο της περασμένης εβδομάδας, είναι χωρίς αμφιβολία όχι οι πρώτες αλλά οι δεύτερες αντιδράσεις του δημάρχου Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη. Που «ευτυχώς» για τον ίδιο, αν και κάπως καθυστερημένα, φαίνεται ότι ήδη εκτονώνονται. 
Δείχνουν ωστόσο επίμονη αδυναμία, ή ακόμη και απροθυμία, να διαχειριστεί δημοσίως με ψυχραιμία, το αποτέλεσμα της αποτυχίας να πείσει τους συμπολίτες του. 

Να πείσει την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ότι όπως ακράδαντα πίστευε και δήλωνε θα ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, ακόμη και εάν παρέμενε ο ίδιος και απαράλλακτος «Μανώλης». Χωρίς καμιά προϋπόθεση ή αλλαγή τροχιάς, χωρίς βελτίωση. Ακόμη δηλαδή και αν για την επόμενη πενταετία εξακολουθούσε να διοικεί με τον ίδιο τρόπο –όπως αυτόν των τριών ετών που πέρασαν. Έδειχνε να πιστεύει, ότι δεν μπορούσε και δεν υπήρχε καλύτερος. Όχι μόνο σε σύγκριση με τον κ. Ανέστη Αγγελή, με τον οποίο μοιράστηκε το στοίχημα της κάλπης την δεύτερη Κυριακή, αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό του. Αυτό από την ΟΔΟ επισημάνθηκε προεκλογικά κιόλας, ως ένα σημαντικό λάθος στρατηγικής. 

Ωστόσο φαίνεται ότι πίστεψε πως εκτός από την υπεροχή, έχει εξασφαλισμένη και την επανεκλογή, με αποτέλεσμα στην συνέχεια να θωρακιστεί πίσω από υπεραπλουστεύσεις του τύπου «λέγε με Μανώλη» («ξέχασε» ότι όλους τους δημάρχους Καστοριάς των τελευταίων δεκαετιών, με τα μικρά τους υποκοριστικά τους προσφωνούσε ο κόσμος, όπως «Ντούλης» «Τάκης» «Γιάννης» κ.ο.κ.), ή την πεποίθηση ότι ήταν ο «πρώτος στο χωριό» και καλύτερος δήμαρχος στην πόλη. Που δεν είχε, ούτε έπρεπε να αλλάξει ή έστω να επανεξετάσει κάτι από τον δημαρχιακό βίο και πολιτεία του των περασμένων τριών (και ακόμη περισσότερο πιο πριν) χρόνων που άσκησε εξουσία. 

Έτσι, όχι μόνο σε προσωπικές του δηλώσεις, αλλά και με δελτία τύπου (*) του Δήμου Καστοριάς (!) υπερασπίστηκε τα προεκλογικά του κηρύγματα, την οικογένειά του και τα «πιστεύω» του. Κατηγόρησε θεούς και δαίμονες, δηλαδή την Νέα Δημοκρατία για… κομματικό εναγκαλισμό, αλλά προπαντός τους συμπολίτες του (αυτούς που μέχρι μερικές μέρες πριν εκθείαζε), που δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν το μέγεθος, το μεγαλείο και την αξία του έργου του. Και οι οποίοι στα πολύ επιδερμικά διλήμματα, διάλεξαν το «Μανωλιός».

Οι αιχμές για την απειρία στα δημαρχιακά, ή την «άγνοια» για ειδικά θέματα του βασικού του αντιπάλου, δεν έπεισαν. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε, αφού σε μια τέτοια περίπτωση κανείς άλλος, δεν θα εκλεγόταν ποτέ. 

Τα δύο αυτά κρατούμενα, αν και κατ’ αρχήν άσχετα μεταξύ τους, συνδέονται, περίπου αναπόσπαστα. Όχι μόνο για την φημολογούμενη υποστήριξη που παρείχε, αφανώς, εμφανώς, αμέσως ή εμμέσως στην πρώτη εκλογή το 2010 ο ισχυρός ακόμη τότε πολιτικός παράγοντας (Κων/νος Σημαιοφορίδης), στον ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδυασμό «Όλοι μαζί μπροστά» του κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη, ή ακόμη πιο πρόσφατα, στις εκλογές του περασμένου μήνα, και τούτο παρά το γεγονός ότι είχε εν τω μεταξύ τραυματισθεί αξιοσημείωτα το προφίλ και η ισχύς του. 

Ούτε διότι είναι ακόμη πολύ νωπές οι εικόνες και οι αναμνήσεις κοινών ξεφαντωμάτων στα καρναβάλια, πάνω και κάτω από τραπέζια και γραφεία του ίδιου του δημάρχου Καστοριάς με την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Αντωνίου. Την οποία έμοιαζε να έχει από κοντά –και η ίδια βεβαίως τον δήμαρχο- στα τρία περασμένα χρόνια, με ένα τρόπο που ολοφάνερα υπερέβαινε την τυπική συνύπαρξη και συνεργασία. 

Οπότε όλες αυτές οι κατηγορίες και τα παράπονα να μην ακούγονται πειστικά, αν δεν είναι πολιτικά αστεία. Ειδικά την στιγμή που έπρεπε να προβλέψει ότι η συνομιλήτριά του βουλευτής, εγκαίρως αντιλήφθηκε, καθώς φαίνεται, ότι η ίδια δεν άντεχε εσωκομματικά την πιθανότητα να οδηγήσει σε ήττα την Νέα Δημοκρατία όχι μόνο στις περιφερειακές, αλλά και στις δημοτικές εκλογές για την Καστοριά, και ότι έπρεπε πάση θυσία να παρουσιάσει στο κόμμα της, μια νίκη.

Αλλά και διότι, τα δύο κρατούμενα και σημαντικά γεγονότα αποτελούν εκδηλώσεις του ίδιου ακριβώς φαινομένου, δύο από τις άκρες του ίδιου προβλήματος της Καστοριάς: της πολιτικής αμετροέπειας και της κατάχρησης της αυτοπεποίθησης. Και ότι με κάποιο τρόπο, η Νέμεσις, η θεότητα της τιμωρίας, έστω και αργά για τους ίδιους του εμπλεκόμενους, και προπαντός για την Καστοριά, αποκατέστησε μια κάποια ισορροπία. Η αίσθηση ότι με μερικές ευτυχώς εξαιρέσεις, ο συνδυασμός και η συλλογική διοίκηση του Δήμου είχε χάσει το μέτρο, και ότι αυτό ήταν μάλλον δυσοίωνο για το μέλλον, ήταν ολοφάνερη. 

Χωρίς αμφιβολία, η τραγική περιπέτεια του κ. Αγάπιου Σημαιοφορίδη και η δοκιμασία της οικογένειάς του (η οποία παρεμπιπτόντως κατά τα χρόνια της παντοδυναμίας της είχε σημαντικά ερείσματα στα ΜΜΕ της περιοχής, ακόμη και στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό που με έδρα την Κοζάνη φαίνεται να επηρέασε σημαντικά και σ’ αυτές τις εκλογές), είναι ζητήματα που τους αξίζει και ένα είδος σεβασμού. Και προσεκτικής, νηφάλιας κριτικής.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις του δημάρχου Καστοριάς που επιμένει να «καταδέχεται» να κυβερνά δημότες των οποίων με τις μετεκλογικές του τοποθετήσεις αμφισβητεί την ωριμότητα και την ευθυκρισία, δεν μπορούν να μην σχολιαστούν. Η επιμονή του είναι αξιοπρόσεκτη. 

Και άξια κριτικής, διότι μέχρις στιγμής δεν περιλαμβάνει ούτε μια αράδα αυτοκριτικής. Γεγονότα όπως το ότι είχε ορισμένους αντιδημάρχους με στενή σχέση στο πολιτικό περιβάλλον, της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά του κ. Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη. 

Ότι υπάρχει αντιδήμαρχος με ευθεία ανάμειξη σε αδίκημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και το οποίο τελέστηκε μάλιστα εξ αφορμής της ιδιότητάς του, τον οποίο επέμενε να διατηρεί στο αξίωμά του, ενώ ήταν εκ νέου υποψήφιος. 

Το ότι σ’ αυτά τα χρόνια εκτός από πιθανούς προγραμματισμούς μερικών αναγκαίων βεβαίως αλλά και προκλητικά σπάταλων έργων, όπως για παράδειγμα του 1ου δημοτικού σχολείου, που αν και δεν πέρασαν πολύ περισσότερα από δέκα χρόνια από την ανακαίνισή του, ανακαινίζεται και πάλι με ένα προϋπολογισμό δαπάνης της τάξης του εξωφρενικού ύψους των 2.900.000,00 ευρώ, οι δημότες της πόλης και των περισσότερων – όχι όλων βεβαίως- των χωριών, εντυπωσιάζονταν από την απραξία. 
(Για να μην αναφερθεί η πρόσφατη εκπόνηση  μόνο της μελέτης ύψους 2.000.000,00 ευρώ για ανέγερση στο μέλλον πολιτιστικού κέντρου στον ίδιο χώρο που είχαν εκπονηθεί παρόμοιες μελέτες για τον ίδιο σκοπό επί δημαρχίας Δ. Παπουλίδη και αντιδημαρχίας Πολιτισμού Ε. Χατζησυμεωνίδη).

Το ότι ήταν επικεφαλής, σε ένα περιβάλλον που αρχικά σε καιρούς κρίσης προκαλούσε εντύπωση για τα τραπεζώματα, στην συνέχεια για τις δαπάνες σκυλοτροφών. Όπως και για τα ταξίδια εν Ελλάδι, στην Τουρκία και το Ισραήλ και αλλού, με πρόσχημα την προβολή του τουριστικού προϊόντος της Καστοριάς και χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα, στο γενικό καλό. Με δαπάνες για πολλά άλλα, όχι όμως για τις λακκούβες των δρόμων, τα πεζοδρόμια ή τους λαμπτήρες του δημόσιου φωτισμού. 

Δεν έδειξε να προβληματίζεται από το γεγονός ότι άμεσα ή έμμεσα φάνηκε να ισχύει το γεωγραφικό ή άλλο κριτήριο και προπαντός της καταγωγής. Δεν συνειδητοποίησε την διάχυτη αίσθηση υποβάθμισης της Καστοριάς, και δεν αντέδρασε στις εκκλήσεις για την ερήμωση του παλιού της κέντρου. 

Όλα αυτά έστω κι’ αν ορισμένοι και από τους άλλους αντιδημάρχους, όπως ο κ. Πέτρος Τόσκος αλλά και η κ. Ειρήνη Μισκία – Γεωργοσοπούλου, εργάστηκαν για την αποστολή τους, ακόμη και αν ο ίδιος ο δήμαρχος προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον πυρήνα του προβλήματος, είναι λόγοι που αρκούν και εξηγούν την επιλογή των δημοτών. Με ένα ποσοστό, που τόσο πολύ επιβεβαιώνει την κριτική και θα έπρεπε να αποτρέψει τον ηττημένο από το να κουνά το δάκτυλο. 

Ωστόσο όμως παρά το γεγονός ότι τα κρατούμενα των δύο γεγονότων που απασχόλησαν όσο τίποτε άλλο την κοινή γνώμη στην Καστοριά, συνδέονται έμμεσα ή άμεσα στην γέννηση, εξέλιξη και κατάληξή τους, και πώς έχουν πολλά κοινά στοιχεία, το δίκαιο είναι σωστό να επισημανθεί ότι παρουσιάζουν και αξιοσημείωτες διαφορές. 

Σε αντίθεση με το πρώτο κρατούμενο, ο κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης πολιτικά είναι κρατούμενος, τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβρη. Επίσης, τα ποσοστά του δεύτερου γύρου, δείχνουν ότι οι κάλπες δεν αναγνώρισαν μεν ελαφρυντικό, αλλά ούτε και παρέχουν εν λευκώ εξουσιοδότηση. Και τέλος ότι ο ίδιος, που έχασε τόσο στον πρώτο γύρο – βαθμό των εκλογών, όσο και στον δεύτερο δεν έχει την δυνατότητα να απευθυνθεί σε ανώτατο δικαστήριο. Παρά μόνο στους δημότες της Καστοριάς, που θα εκτιμούσαν την αυτοκριτική και την αλήθεια. Αν και αυτή μάλλον δεν θα χαροποιεί κανένα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιουνίου 2014, αρ. φύλλου 743



9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/9/14

    Τα κρατούμενα είναι δύο.
    Οι κρατούμενοι πόσοι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/9/14

    Σεμνά! Σεμνά... τώρα Μανώλη.
    Σεμνά και ταπεινά, όπως ο υποστηρικτής σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλειος10/9/14

    Τώρα που ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή θέλω να κάνω ένα σχόλιο, το οποίο παρακαλώ να μην εκληφθεί σαν απαξιωτικό όσον αφορά στους άλλους που έχουν σχέση.
    Διάβασα λοιπόν τα ονόματα των νέων Αντιδημάρχων και εύχομαι όλοι να αποδειχθούν αποτελεσματικοί.
    Με λύπησε όμως ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο κ. Αγγελής και οι συνεργάτες του δεν ανέδειξαν Αντιδήμαρχο τον κύριο Ιωάννη Τόμου.
    Οι λόγοι είναι ευνόητοι και πιστεύω ότι και πολλοί άλλοι συμπολίτες συμφωνούν.
    Με γνώμονα κυρίως το ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος αντεπεξήλθε επάξια και στις δύο θέσεις ευθύνης που του εμπιστεύθηκε η Πολιτεία, πρώτα ως Δάσκαλος και έπειτα ως Δήμαρχος, θεωρούσα αυτονόητο ότι θα του δινόταν η ευκαιρία να αξιοποιήσει την πείρα του στα Κοινά από τη θέση του Αντιδημάρχου.
    Δυστυχώς, τα κριτήριά μου δεν συμπίπτουν με την "εν-τιμη πρόταση", που μόνο τιμή δεν απέτισε σε αυτήν την περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/9/14

    Πες τα Βασίλειε! Επειδή δηλαδή ο ίδιος είναι σεμνός άνθρωπος και δεν κυνηγάει τις μεγάλες θέσεις έπρεπε να μη τον κάνουν Αντιδήμαρχο; Ντροπή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Anonymous10/9/14

    @Basileios Ti les tora ? O allos pire kainouria papoutsia kai to eixe sigouro!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΟΔΟΣ παρακαλεί τους σχολιαστές να μη χρησιμοποιούν Greeklish.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/9/14

    Η αλήθεια είναι ότι "μια κρυάδα την πήραμε".
    Κλεισούρα είναι αυτή. Δεν είναι παίξε γέλασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κοινή γνώμη πάει περίπατο!10/9/14

    Είναι όμως παράξενο: δεν ακούνε τα σχόλια όχι μόνο για τα άσχημα αλλά ούτε για τα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος10/9/14

    Δηλαδή για να καταλάβω. Έχετε εκλέξει με την πλειοψηφία έναν τ. Δήμαρχο και δεν τον έβαλαν καν Αντιδήμαρχο ;
    Άιντε ρε άιντε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ