2.1.21

Λόγος & Αντίλογος

 


 «Στον 21ο αιώνα κάποιοι ακολουθούν μεθοδεύσεις που ενδημούν στη μεγάλη Δεσποτική Δημοκρατία της γείτονος Τουρκίας»


Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να ενώσω και τη δική μου φωνή διαμαρτυρίας στην απόφαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς να διακόψει τη συνδρομή της στην ΟΔΟ.

Παράλληλα νοιώθω και προσβεβλημένος, όπως φαντάζομαι και όλοι οι εκλεκτοί συνεργάτες σας που αρθρογραφούν κατά καιρούς, μεταφέροντας εμπειρίες, απόψεις και προτάσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 

Θέλω όμως να τους γνωρίσω πως αν με αυτόν τον τρόπο νομίζουν πως θα κλονίσουν τη διάθεσή μας να κρίνουμε τα έργα όσων ασκούν εξουσία, πλανώνται πλάνην οικτράν. 

Θα συνεχίσουμε ως πνευματικοί άνθρωποι και όχι ως οπαδοί να κρίνουμε τα έργα και τις ημέρες των διαχειριστών της εξουσίας όπως και να καταθέτουμε προτάσεις για τη βελτίωση χρονιζόντων προβλημάτων. 

Για παράδειγμα, σήμερα καθώς τακτοποιούσα το αρχείο μου, έπεσα σε ένα Δελτίο Τύπου εκλιπόντος πολιτικού εκπροσώπου της Καστοριάς ο οποίος δήλωνε στις 5/6/2006 ότι «από το 2003 εκπονείται η μελέτη για το μεγάλο φράγμα του Νεστορίου». 

Δέκα οχτώ χρόνια αργότερα ούτε έχει ολοκληρωθεί το φράγμα ούτε και έχει ανατεθεί η μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο. Ουδείς νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί και να ζητήσει συγνώμη γιατί υποσκάπτεται το μέλλον του τόπου. 

Να σας θυμίσω ότι στην Αθηναϊκή Δημοκρατία όσοι δεν συμμετείχαν στα κοινά αποκαλούνταν με τον άκρως περιφρονητικό χαρακτηρισμό «ιδιώτες» την ακριβή έννοια του οποίου διατήρησαν οι Αγγλοσάξονες στη λέξη idiot.

Λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί στον 21ο αιώνα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, κάποιοι ακολουθούν μεθοδεύσεις που ενδημούν στη μεγάλη Δεσποτική Δημοκρατία της γείτονος Τουρκίας. 

Αλλοίμονο αν σιγήσουν οι ανεξάρτητες φωνές και επικρατήσουν τα λιβανίσματα των αρχόντων. 

Η δημοκρατία θα έχει τελειώσει και μαζί της οι προοπτικές για το μέλλον αυτού του τόπου.

Γεώργιος Δαουτόπουλος 
Μ.Sc., Ph.D.(Michigan State University, 1985) 
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ



Σημείωση της ΟΔΟΥ:
Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό (η διακοπή της συνδρομής στην δημοτική Βιβλιοθήκη μετά από 22 χρόνια), αλλά είναι εξέλιξη της σοβαρότερης απόπειρας φίμωσης της ελευθεροτυπίας και του κριτικού τύπου που ενορχηστρώθηκε και εκτελέστηκε ποτέ στην Καστοριά από δημοτική αρχή.


Σχετικά:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/1/21

    Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ(ΔΗΝΑΚ) Αθανάσιος Ρημος έχει άποψη επί του θέματος..;; (εκεί ανήκει η Δημοτική Βιβλιοθήκη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/1/21

    Α! Ο πρόεδρος του "ραβε ξήλωνε" με τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακους σταθμούς... Με τη φιλαρμονική που γελοιοποιηθηκε αφού προσέλαβε μαέστρο αυτόν που είχε απολύσει... Λαμπρό πολιτικό παρελθόν θα μας αφήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/1/21

      Οι υπάλληλοι των βρεφικών δικαιώθηκαν (πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους και να πληρωθούν αναδρομικά)....

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ