11.1.21

ΖΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ: Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες και τα εμπόδια ξεπερνούν οι ηγέτες

ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.6.2020 | 1035


Στη ζωή όμως και στην πολιτική τίποτε δεν είναι δεδομένο. Πάντοτε έρχονται γεγονότα και προκλήσεις για να μας δοκιμάσουν. Η Ελλάδα ευτυχώς τα κατάφερε. Απέδειξε πως έχει στην κορυφή τον ηγέτη που απαιτούν οι περιστάσεις.


Συμπληρώθηκαν έντεκα μήνες από τις βουλευτικές εκλογές. Ο ελληνικός λαός έδωσε μία άνετη νίκη στη Νέα Δημοκρατία. Της έδωσε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 158 βουλευτές με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο νέος πρωθυπουργός είχε καταφέρει σε 3,5 χρόνια διπλό άθλο. Στην αρχή από αουτσάϊντερ κατάφερε να πείσει την στενότερη κομματική βάση και να φθάσει στην κορυφή. Συνέβαλλε σε αυτό η ευρεία συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές και το άνοιγμα στην κοινωνία. Απέδειξε έτσι η Ν.Δ. πως αποτελεί την πραγματικά μεγάλη λαϊκή, φιλελεύθερη, πατριωτική αλλά και προοδευτική παράταξη του τόπου. 

Ο δρόμος για τον νέο ηγέτη δεν ήταν ούτε εύκολος ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα. Είχε να αντιμετωπίσει μία συμμαχία δήθεν εκσυγχρονιστών της αριστεράς με δεκανίκι ένα μικρό πατριδοκάπηλο ακραίο κομμάτι της δεξιάς. Η εξουσιολαγνεία τους κράτησε όμως 4 χρόνια μαζί. Παρά την ανικανότητα και τα μεγάλα λάθη τους, κυριαρχούσε ο συνδυασμός του λαϊκισμού τους με την αναγκαστική υπακοή τους στα κελεύσματα των θεσμών. Πολλοί πίστευαν γι' αυτό πως θα εξασφάλιζαν και μία δεύτερη τετραετία. Για να οδηγήσουν έτσι σε χειρότερες περιπέτειες και να υποθηκεύσουν ακόμη περισσότερο το μέλλον του ελληνικού λαού. 

Συμπερασματικά δεν αρκούσε η εμφανής αποτυχία της προηγούμενης συγκυβέρνησης για να οδηγούσε σε εναλλαγή στην εξουσία. Έπρεπε η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της να πείσουν. Και αυτό κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένωσε άμεσα στην αρχή την βάση και τον κορμό της κεντροδεξιάς μας παράταξης, αλλά κυρίως έπεισε ευρείες μάζες μέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς πως μαζί μπορούμε να πάμε την πατρίδα μπροστά. 

Έδωσε ελπίδα και προοπτική στο πραγματικά ριζοσπαστικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όπως εξ' άλλου υπαγορεύει και η ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. από τον αείμνηστο εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τόλμησε και σχημάτισε μία κυβέρνηση με πετυχημένο συνδυασμό πολιτικών με τεχνοκράτες. Εμπόδιο δεν αποτελούσε η προηγούμενη πολιτική ταυτότητα αλλά κριτήριο στην επιλογή η διάκριση και η επιτυχία του καθενός στον τομέα του, την επιστήμη η την επαγγελματική του καριέρα. Αυτό δηλαδή που ορίζουμε ως αριστεία.

Ο νέος πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέδειξαν γρήγορα πως είχαμε έτοιμο πρόγραμμα, προτεραιότητες και τους κατάλληλους ανθρώπους, αλλά κυρίως την τόλμη να το εφαρμόσουμε. Το πρώτο θερινό τρίμηνο ήταν καταιγιστικό και γρήγορα κερδίσαμε τις εντυπώσεις στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Η επόμενη μέρα χάραζε αισιόδοξη. 

Οι Έλληνες ξαναβρήκαμε την αυτοπεποίθησή μας και οι σύμμαχοί μας πάλι μας εμπιστεύονταν εκτιμώντας τις μελετημένες προσπάθειες, την σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Οι δείκτες της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά με αδιάψευστα στοιχεία από τις ανεξάρτητες ελληνικές και διεθνείς στατιστικές αρχές. Η Ελλάδα άρχισε να ξαναβρίσκει την αξιοπιστία της. Να την σέβονται οι φίλοι και να την υπολογίζουν οι εχθροί.

Στη ζωή όμως και στην πολιτική τίποτε δεν είναι δεδομένο. Πάντοτε έρχονται γεγονότα και προκλήσεις για να μας δοκιμάσουν. Έτσι από την αρχή του 2020 στην αρχή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη συνέχεια στον Έβρο. Η Τουρκία προσπάθησε παράνομα και βίαια να προωθήσει χιλιάδες μετανάστες στην ενδοχώρα. Η Ελλάδα όμως τους εμπόδισε. Στη νίκη αυτή οδήγησε η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύοντας πως έχουμε τους ανθρώπους, τα μέσα αλλά κυρίως την θέληση και την αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. 

Στη συνέχεια ήρθε η απρόβλεπτη παγκόσμια υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού. Στις γειτονικές μας χώρες είχαν δυστυχώς χιλιάδες νεκρούς. Η Ελλάδα ευτυχώς τα κατάφερε. Απέδειξε πως έχει στην κορυφή τον ηγέτη που απαιτούν οι περιστάσεις. Κύρια χαρακτηριστικά του που συνθέτουν την στρατηγική σκέψη ενός ηγέτη, τα γρήγορα αντανακλαστικά, η τόλμη και η εμπιστοσύνη και επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων στις κρίσιμες θέσεις.

Η υγειονομική κρίση ξεπερνιέται, αλλά άμεσα οι επιπτώσεις στην οικονομία θα δοκιμάσουν την ελληνική κοινωνία και την συνοχή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα βρίσκονται στο απόγειο της δημοφιλίας τους. Ρεαλιστικά όμως πρέπει να διατυπώσω την διαχρονικά επιβεβαιωμένη ιστορική παραδοχή, πως δυστυχώς ενίοτε δεν απέχει πολύ «το ωσαννά από το σταύρωσον». 

Μέχρι τώρα πετύχαμε. Υπάρχουν όλα τα εχέγγυα να τα καταφέρουμε στη δύσκολη συνέχεια. Έχουμε κεφαλή τον πρωθυπουργό που επιβεβαίωσε και δικαίωσε το «αρχή άνδρα δείκνυσι». Εμείς είμαστε δίπλα του αλλά και εμπροσθοφυλακή του όπου χρειασθεί. Θα χρειασθούν αγώνες για να κερδίσουμε μαζί το αύριο της Ελλάδος και το μέλλον των παιδιών μας. Αυτός όμως κατά το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να ανασυντάσσει τις δυνάμεις και εφεδρείες που έχει στη διάθεσή του. Ρυθμίζοντας φυσικά την χημεία και την αναλογία πολιτικών και τεχνοκρατών, κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών, κομματικών και διακομματικών.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1035


Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/1/21

    Mε τοσο γλύψιμο που κάνεις θα λειώση ο πρωθυπουργός και θα μείνεις με το ξυλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/1/21

    Εκπληκτικό!!!! Ένας άλλος Τζηκαλαγιας!!!.... Από ο,τι βλέπουμε και διαβάζουμε στo internet blogs facebook..... κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ