19.2.21

ΑΡ.ΣΥ.: «Τι γίνεται με τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα Καστοριάς και Βοΐου;»

Από το 2019 ακόμα αναγνωρίστηκε, από επίσημα χείλη, σε σύσκεψη που έγινε στην Π.Ε Καστοριάς ο θανάσιμος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών του νομού Καστοριάς και του Βοΐου που προέρχεται από τη χρήση του τοξικού χημικού  τετραχλωροαιθυλαινίου. 

Επειδή, όπως τονίστηκε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, οι υδροφόροι συγκοινωνούν μεταξύ τους υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί όλη η Δυτική Μακεδονία. Ασύδοτη και ανεξέλεγκτη η συμπεριφορά των γουνοποιών που διοχετεύουν  τα απόβλητα  στη γη και επομένως στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Η «ΑΡ.ΣΥ Ανατροπή» εξ αρχής «σήκωσε» αυτό το θέμα και με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις κάνοντας και μια μαζική ανοιχτή εκδήλωση στο Άργος Ορεστικό (15/1/20) όπου οι ομιλητές επιστημονικά τεκμηριωμένα επεσήμαναν τους κίνδυνους για την υγεία των κατοίκων.

Ένα χρόνο μετά και οι κάτοικοι ανησυχούν επειδή δεν έχουν ενημερωθεί από τους αρμόδιους για τις ενέργειες που έγιναν για να αποτραπεί αυτό το διαρκές έγκλημα.

Η «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία» επαναφέρει το θέμα με επερώτηση στο Π.Σ Δ. Μακεδονίας Ολόκληρη η επερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Περιφερειάρχη

Την τελευταία τριετία οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς πληροφορήθηκαν τη δραματική ρύπανση των υδροφόρων οριζόντων της περιοχής, που έφτασε ως την ανάγκη αλλαγής υδροδότησης του οικισμού Δισπηλιού. 

Το μέγεθος της ρύπανσης καθώς και ο θανάσιμος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών του νομού Καστοριάς, που προέρχεται από τη χρήση τοξικής χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις της περιοχής, αναγνωρίστηκε και διατυπώθηκε κι από επίσημα χείλη.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες σχετικά με τους ελέγχους που γίνονταν στην περιφερειακή ενότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καυτηριάστηκε η ασύδοτη και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά γουνοποιητικών –κυρίως– επιχειρήσεων που διοχετεύουν τα απόβλητά τους στη γη και επομένως στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας. Αναγνωρίστηκε μάλιστα ότι η κατάσταση είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη. 

Στη συνέχεια υπήρξε επιβολή μικρών προστίμων καθώς και μερικό κλείσιμο για κάποια μικρά διαστήματα κάποιων από τους ρυπαντές, μέτρα που προφανώς ήταν ανεπαρκή και δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα. 

Οι πολίτες παρακολουθούσαν την εξέλιξη της ρύπανσης μέσω των μετρήσεων που ανακοίνωναν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ υπήρξαν και δεσμεύσεις από τον Περιφερειάρχη της Δ. Μακεδονίας για ουσιαστικά μέτρα καθώς και σύσταση σχετικής ομάδας που θα παρακολουθούσε το φαινόμενο.

Μετά τη μοναδική δημόσια συζήτηση που έγινε για το θέμα και που διοργάνωσε η «Αριστερή Συμπόρευση» τον Ιανουάριο του 2020 στο Άργος Ορεστικό, η πληροφόρηση των πολιτών ατόνησε σταδιακά και τελικά ουσιαστικά σταμάτησε, λες και το πρόβλημα της ρύπανσης έχει λυθεί ή δεν υφίσταται πλέον. Ο

υδεμία ενημέρωση υπάρχει για την εξέλιξη όσων λίγων και ανεπαρκών μέτρων εξήγγειλε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Επειδή το ζήτημα έχει να κάνει με την ποιότητα του περιβάλλοντος και την προστασία της βιοποικιλότητας μιας ευρείας ζώνης γύρω από την προστατευόμενη περιοχή Natura της λίμνης Καστοριάς, δυο παραμέτρων που συνδέονται άρρηκτα με α) την υγεία των πολιτών, και, β) τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό,

Ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

– Ποια είναι η εξέλιξη της ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων της ΠΕ Καστοριάς και της περιοχής του Βοΐου;

– Ποια είναι η συχνότητα των ελέγχων και τα αποτελέσματά τους το προηγούμενο έτος;

– Ποια μέτρα αποφασίστηκαν και ποια είναι η εξέλιξη της υλοποίησής τους από τη στιγμή που εξαγγέλθηκαν;

Στέφανος Πράσσος
Εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης 
για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/2/21

    Τι έγινε η μελέτη για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα που στοίχισε 250.000 €; Διαλύθηκε στο τετραχλωροαιθυλένιο η την έφαγαν τα μινκ;
    Πολίτης Γιάνννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/2/21

    Τα περισσότερα βυρσοδεψία βρίσκονται στο υπόγειο υδατικό σύστημα Καστοριάς GR0900020 που εντοπίζεται ανατολικά και νότια της ομώνυμης λίμνης. Το σύστημα εντάσσεται στη Λεκάνη Απορροής του Αλιάκμονα. Οπότε όπως λέει το δημοτικό τραγούδι. Τα πήρε το ποτάμι τα πήρε (και τα παίρνει) o ποταμός...
    Καημένα ψάρια του Θερμαϊκού, δεν σαν έφταναν τα μεταλλεία έχετε και τα απόβλητα των γουναράδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/2/21

    Ζήτω ο Πρώην Πρόεδρος και νυν θεσμικός Αιρετός, πολιτικός προϊστάμενος των αρμοδίων ελεγκτικων μηχανισμών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/2/21

    Τουλάχιστον ασχολείται με ένα σοβαρό πρόβλημα της περιοχής και δεν κάνει βόλτες στα χιόνια οπως άλλοι θεσμικοί αιρετοί που ανεβάζουν φωτογραφίες στο δίκτυο λες και είναι οι Καρντάσιανς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ