15.7.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
Κορεντσίδης

[Το κείμενο συντάχθηκε πριν τις ανακοινώσεις για καθολικό lockdown]


Όταν λοιπόν οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής, θα μπορέσουν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση σε τέτοια ερωτήματα, τότε ενδεχομένως να φτάσουν άπαντες να κατανοούν σ’ όλα όσα τοποθετείται ο δήμαρχος Καστοριάς.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Η περασμένη εβδομάδα σε τοπικό επίπεδο επισκιάστηκε από δύο γεγονότα. Κι΄ αυτά δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από την επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά και την επιδημιολογική αναβάθμιση, δηλαδή υποβάθμιση της Καστοριάς, από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 4. Είναι τόσο αλληλένδετα αυτά μεταξύ τους, που αν επιχειρούνταν μια εποικοδομητική συζήτηση, υπό κανονικές συνθήκες, αυτή δεν θα χρειαζόταν καμία περαιτέρω διευκρίνιση. Γιατί τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα και οριζόντια που γι αυτά δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.

Κεκινώντας χρονικά από την επίσκεψη του υφυπουργού στο Διοικητήριο και την συνάντηση του με τους επικεφαλής του νομού, τα συναισθήματα των πολιτών, νομίζω πως είναι ανάμεικτα. Πέρα από κάθε αμφιβολία, για ακόμη μία φορά οι αιρετοί που εκπροσωπούν την πόλη αλλά και τους άλλους Δήμους του νομού, κρίθηκαν να υστερούν των περιστάσεων. Καθώς και οι φίλιοι δημοσιογράφοι που κλήθηκαν να καλύψουν την συγκεκριμένη συνάντηση. Αντικειμενι κά, υποτίθεται.

Οι περισσότεροι φαίνεται να μην γνωρίζουν την ακριβή ώρα που έφθασε ο κ. Χαρδαλιάς τον οποίο υποδέχτηκε (ως όφειλε) ο αντιπεριφεριάρχης Καστοριάς κ. Σαββόπουλος. Ωστόσο, διαφορετική γραμμή φαίνεται πως τήρησαν οι τρεις δήμαρχοι του νομού. Οι οποίοι κατά κατέφθασαν αργοπορημένοι και τελευταίοι. Τουλάχιστον με την συγκεκριμένη χρονική σειρά, παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ της πόλης το σχετικό ρεπορτάζ.

Είναι άγνωστο, αν στην προγραμματισμένη συνάντηση περιλαμβανόταν κάποια ολιγόλεπτη ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ του κ. Σαββόπουλου και του κ. Χαρδαλιά. Όπως και να έχει, η εικόνα να προσέρχεται πρώτος ο υφυπουργός (!) στην σύσκεψη και να ακολουθούν αργότερα σαν να κάνουν αγγαρεία οι δήμαρχοι (!), μόνο ως αποκαρδιωτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Πάντως ορισμένα δείγματα γραφής από τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη για την στάση του στην συνάντηση του με τον υφυπουργό, είχαν φανεί ήδη την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης. Όταν εμμέσως πλην σαφώς, είχε ταχθεί υπέρ της αποχής του δημάρχου Κοζάνης κ. Μαλούτα -υιοθετώντας την πολιτική του πράξη- από την τότε προγραμματισμένη συνάντηση στην γειτονική πόλη, ως μια ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που επιβλήθηκαν στον νομό Κοζάνης με τα μέτρα που συνοδεύουν ένα τοπικό lockdown.

Ακόμα και σε τέτοια σημαντικά ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, ο δήμαρχος Καστοριάς, άφησε να εννοηθεί πως θα μιμηθεί -ή τουλάχιστον θα προσπαθούσε- τον κ. Μαλούτα. Και διατυμπάνισε πως και ο ίδιος με την σειρά του θα έκανε τον “επαναστάτη” μπροστά στον υφυπουργό. 

Ή πίστευε πως μπορεί να κάνει “μουτράκια” στον άνθρωπο που διαχειρίζεται μια τόσο σοβαρή υγειονομική κρίση σε πανελλαδικό επίπεδο. Για «πολιτικές ψευτομαγκιές» έκαναν λόγο ορισμένοι, για ακόμη μια κακή πολιτικά στιγμή θα σου γράψω από μεριάς μου αγαπητή ΟΔΟΣ.

Και να ήταν η μοναδική, θα το προσπερνούσε ο καθένας. Πέρα της αργοπορίας του, ο δήμαρχος Καστοριάς έκρυβε κι άλλες εκπλήξεις στο μανίκι του για τον υφυπουργό. Όπως για παράδειγμα να «δοθεί χρόνος λίγων ημερών», προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, θεωρώντας ότι «δείκτες και αριθμοί που αυτή τη στιγμή δείχνουν ανησυχητικοί, θα εξομαλυνθούν με την αυστηρή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες» (!) 

Δεν μπορώ ούτε καν να φανταστώ τι μπορεί να σκέφτηκε ο κ. Χαρδαλιάς ακούγοντας κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα θα του προκάλεσε εσωτερική ευθυμία.

Γιατί διαφορετικά, θα έπρεπε να κρατήσει την κοιλιακή του χώρα από τα πνιγμένα γέλια μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα. Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ. Για να καταλάβουν και οι υπόλοιποι, όσοι τέλος πάντων δεν αντιλαμβάνονται την ασκούμενη πολιτική από τον δήμαρχο Καστοριάς, γιατί ο ίδιος και η δημοτική αρχή στο σύνολο της δεν έκανε το παραμικρό για να μην φτάσει η πόλη να περάσει στο επίπεδο 4;



ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
Καραβάτζιο



Γιατί άραγε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (αστυνομικές και δικαστικές), δεν έκαναν ξεκάθαρη την στάση τους για πλήρη εφαρμογή των μέτρων όλο το προηγούμενο διάστημα; Για ποιον λόγο έδειξαν τόση ολιγωρία όση επέτρεψε να κυλήσει η Καστοριά σε αυτό το επιδημιολογικό σημείο; Μήπως δεν γνώριζαν τί ακριβώς συνέβαινε στα καταστήματα καφεστίασης της πόλης; Διότι η διάδοση του κορωνοϊού, μόνο στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς δεν μπορεί να συνέβη. 

Προφανώς και γνώριζαν. Και εκείνη ακριβώς την ανοχή, στην πολύμηνη μη τήρηση των κανόνων, πληρώνει τώρα η πόλη της Καστοριάς. Για την ικανοποίηση μιας μικρής μερίδας συμπολιτών μας, που δεν μπορούσαν να στερηθούν την διασκέδαση για λίγες μέρες αλλά και για τα έσοδα λιγοστών ιδιοκτητών χώρων διασκέδασης, που κερδοφορούσαν εν μέσω πανδημίας. 

Όταν λοιπόν οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής, θα μπορέσουν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση σε τέτοια ερωτήματα, τότε ενδεχομένως να φτάσουν άπαντες να κατανοούν σ’ όλα όσα τοποθετείται ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης. Αν και η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Απλά γίνεται προσπάθεια ερμηνείας των δημοτικών επιλογών με τα όσα αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν από αυτές. Και αυτά, είναι παραπάνω από γνωστά.

Τα απόνερα από αυτήν την συνάντηση δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Πριν την ασυνεννοησία με την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων το π. Σάββατο, ο Δήμος Καστοριάς με ανακοίνωση του, βιάστηκε να οικειοποιηθεί την λειτουργία αυτή των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Ότι δηλαδή ο Δήμος Καστοριάς, με δικές του προσπάθειες, έπεισε την κυβέρνηση να λάβει μια οριζόντια απόφαση σε πανελλαδικό επίπεδο (!) για την λειτουργία των καταστημάτων. 

Αν όλα αυτά δεν προκαλούν γέλια, τότε σίγουρα θα έπρεπε να προκαλούν κλάματα. Τι από τα δύο, ας διαλέξει ο καθένας αγαπητή ΟΔΟΣ.

Πάντως, ακόμα και σε αυτό το επιδημιολογικό επίπεδο που βρίσκεται η πόλη της Καστοριάς, κάποιοι βιάστηκαν να υπερβάλλουν και να φέρουν την καταστροφή. Φυσικά από την τουριστική “κατάρρευση” που υπέστη ο κλάδος, μιας και τάχα, αναμενόταν χιλιάδες κόσμου στην Καστοριά (!) σε ένα άσχετο σαββατοκύριακο που τύχαινε να βρίσκεται κοντά σε εθνική εορτή.

Πού βασίζονται όλοι αυτοί που κάνουν τέτοιου είδους κριτική, είναι απορίας άξιο. Εκτός και αν κάποια στιγμή, τολμήσουν να μιλήσουν με αριθμούς και δεδομένα, για να γνωρίζουν άπαντες ποια είναι η κατάσταση και η τουριστική δύναμη της πόλης. Να μάθουμε όλοι, ποια είναι η ζημία που παθαίνουν οι τουριστικές υποδομές της πόλης και όσοι κλάδοι σχετίζονται με την έλευση των τουριστών. 

Ακόμα κι αν επιχειρούν να τονώσουν με θρησκευτικές ενέσεις το προϊόν τους, σε συνδυασμό με τις ευλογίες του μητροπολίτη. Που για ακόμη μια φορά, φωτογραφήθηκε χωρίς μάσκα, δίνοντας ταυτόχρονα και το παράδειγμα.

Ενισχύοντας την άποψη όλων όσων παρουσιάζουν τους κατοίκους της Καστοριάς ως «εξιλαστήρια θύματα που στοχοποιήθηκαν για την δημιουργία εντυπώσεων» (!) Θα πρέπει να αντιληφθούν, πως στα μάτια των περισσοτέρων μοιάζουν, να έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και πόσο δε μάλλον με την επιδημιολογική κατάσταση της πόλης.

Ασχέτως, αν στο πρώτο κύμα -κατά την Άνοιξη- προέτρεπαν τους νέους να ερωτευθούν χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα με τα γνωστά αποτελέσματα του σήμερα. Και αν τότε ειρωνευόταν τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τα μέτρα των ειδικών επιστημόνων που ανακοινώθηκαν από τον κ. Χαρδαλιά χαρακτηρίζοντας τα ως «ανέκδοτο». 

Τώρα όμως που τα επέβαλε ο τελευταίος για να προστατεύσει την δημόσια υγεία στα όρια της τοπικής κοινωνίας, νομίζουν πως τους κουνά το δάχτυλο και τους ειρωνεύεται. Γιατί όταν αιρετοί -και μη- που τοποθετούνται με αυτή την επιχειρηματολογία, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιβολή των νόμων. Και μπράβο στον κ. Χαρδαλιά.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Νοεμβρίου 2020 αρ. φύλλου 1053.


9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/7/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/7/21

    Τι συμβολίζει το δάχτυλο..;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/7/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/7/21

    Το Κ.Δ.Α.Π. της Κοινωφελούς Επιχείρησης “ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ” του Δήμου Καστοριάς επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Σπήλαιο του Δράκου. Στη συνέχεια, στον εξωτερικό χώρο της σπηλιάς και μέσα στη φύση τα παιδάκια αποτύπωσαν στο χαρτί τις εντυπώσεις τους από την ξενάγηση. Τέλος η επιχείρηση και οι παιδαγωγοί μοίρασαν δωράκια σε όλα τα παιδιά αποχαιρετώντας σιγά σιγά την εκπαιδευτική χρονιά που πέρασε. Καλή συνέχεια καλοκαιριού λοιπόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/7/21

      Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας έγραψαν τα παιδιά τους στο ΚΔΑΠ...;;; Να πληρωθούν οι απλήρωτοι υπάλληλοι της Ορεστειας...

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος15/7/21

    Επικίνδυνος για την δημόσια υγεία.
    Θα έπρεπε να τον [....] από το πρωί
    Μέχρι το βράδυ...όχι για να βάλει μυαλό... γιατί αυτό είναι δεδομένο [....] μόνο και μόνο από αγανάκτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/7/21

    Οι ψηφοφόροι όσο και οι υποψήφιοι της Καστοριάς δείχνουν δεκαετίες τώρα μια κοινωνική ανωριμότητα ως αναφορά τις επιλογές τους.
    Μία καθολική παραίτηση διεκδίκησης ενός καλύτερου μέλλοντος και απαίτησης παραγόμενου έργου από τους κατά καιρούς εκλεγμένους.
    Νομίζω δυστυχώς το σύνολο των κατοίκων αυτής της πόλης και των πέριξ αυτής έχει πολύ χαμηλό δείκτη επιθυμιών και προτεραιοτήτων.
    Αν γυρίσει κανείς στους δρόμους της Καστοριάς και αρχίσει να ρωτάει τους περαστικούς γιατί ψηφίσατε αυτόν ή αυτούς που ψηφίσατε και με ποιό κριτήριο, οι απαντήσεις θα μας προκαλέσουν επιθυμία να βουτήξουμε στην λίμνη ή να ρίξουμε τους απαντήσαντες σε αυτήν.....το πρόβλημα των κατοίκων στην πόλη και αλλαχού είναι ότι από μικροί στα σχολεία μας δεν μας μαθαίνουν να σκεπτόμαστε και να αναλύουμε και παράλληλα να τολμούμε και να δοκιμάζουμε και ο επόμενός βαθμός διαμόρφωσης σκέψεως και χαρακτήρα είναι η ελληνική οικογένεια με την υστερική της καταπίεση και τον υπερπροστατευτισμό της κομπλεξικής ελληνίδος μάνας και του εν πολλοίς αδιάφορου πατέρα με συνέπεια την δημιουργία ενός εκρηκτικού μείγματος ανικανότητος που κακοφορμίζει με την πάροδο των χρόνων.
    Για αυτό και οι εκάστοτε ηγεσίες τοπικές και εθνικές είναι αντανάκλαση δική μας....

    Πρεσβύτης Μέτοικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχάριστη έκπληξη ο "Πρεσβύτης Μέτοικος"! Τα συνόψισε καίρια όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος16/7/21

    Συγχαρητήρια για την ιδέα του συνδυασμού του χεριού του Καραβάτζιο, με το χέρι του αγενή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ