19.12.21

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μελομακάρονα

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Αυτές τις ημέρες, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυρές στη χώρα μας, θα ετοιμάσουν τα παραδοσιακά μελομακάρονα και θα αναζητήσουν κρυψώνα στο σπίτι για να τα προστατέψουν από τους ενοίκους τους, ιδιαίτερα τους μικρούς! Ομιλώ εκ πείρας!

Και ενώ όλες αναζητούν τα καλύτερα υλικά και τις καλύτερες συνταγές, σε ένα βασικό συστατικό, διαπράττουν ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Αντί να προμηθευτούν καρύδια με κέλυφος και να τα σπάσουν τα νεαρά μέλη της οικογένειας, συμμετέχοντας στο έθιμο, αγοράζουν ψίχα καρυδιών της οποίας αδυνατούν να προσδιορίσουν την προέλευση και το χρόνο που μεσολάβησε από το σπάσιμο των καρυδιών. 

Η ψίχα, μετά την απομάκρυνση του καρυδιού και τον επακόλουθο τεμαχισμό της, εκτίθεται στη φθοροποιό επίδραση του οξυγόνου με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται δραστικά η ποιότητά της και η από αυτήν αναμενόμενη θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως μου το επιβεβαίωσε έμπορας ξηρών καρπών, με μεγάλο κύκλο εργασιών στη Θεσσαλονίκη και στον οποίο απευθύνθηκα για να του διαθέσω την παραγωγή μου, σε κάθε 100 κιλά καρύδια που διαθέτει, τα 90 πωλούνται ως ψίχα και τα 10 ως άσπαστα καρύδια. 

Πολύ περισσότερο ουδείς ενδιαφέρεται να μάθει για τον τρόπο που καλλιεργήθηκαν, για τις ποικιλίες των δέντρων που τα παρήγαγαν και τον τρόπο της μετασυλλεκτικής τους μεταχείρισης. 

Όσοι θέλουν μπορούν να μου γράψουν για να τους στείλω ένα δισέλιδο κείμενο που έχω ετοιμάσει, μετά από πολύμηνη έρευνα στο διαδίκτυο, για τις εξαιρετικά ωφέλιμες επιδράσεις των καρυδιών στον ανθρώπινο οργανισμό από την καθημερινή κατανάλωση 60-70 γρ. καρυδιών. 

Υπολογίζεται ότι ένας ενήλικας χρειάζεται 25-30 κιλά καρύδια το χρόνο για να απολαύσει τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κανονισμό που εξέδωσε το 2012, συνιστά την καθημερινή κατανάλωση καρυδιών για να διατηρηθούν ευλύγιστα τα αιμοφόρα αγγεία, όπως σημειώνει. 

Καλή επιτυχία στα φετινά μελομακάρονα σας με Καστοριανά καρύδια και όχι με καρύδια Βουλγαρίας μαζεμένα στα πρανή των αυτοκινητόδρομων και πολύ περισσότερο Τουρκίας, αν θέλετε να εισπράξετε τα συγχαρητήρια των φίλων και γνωστών σας για τη νοστιμιά τους.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Δεκεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1059.




8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/12/21

    Η καλλιέργεια καρυδιών, φουντουκιών και αμυγδάλων αφήνει ικανοποιητικό κέρδος και είναι εύκολα εμπορεύσιμο και εξαγώγιμο. Ο δήμος αλλά και οι όμοροι της Καστοριάς να παραχωρήσει δημοτική γή (όση έχει) στους νέους που σαπίζουν στις καφετέριες.
    Πέρα από το κέρδος είναι και καλό για περιβάλλον άσε που από τα κλαδέματα παίρνεις και τα ξύλα για το υζάκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/12/21

      Καμιά άλλη ανοησία έχετε να προτείνετε για τους νέους που κάποιοι καταδίκασαν στις καφετέριες πέρα από καλλιέργειες των οποίων οι καρποί θα είναι συλλέξιμοι και επωφελείς μετά από 25-30 χρόνια; Εκτός και αν θα τους καλύψετε εσείς το κόστος διαβίωσης αλλά και της φροντίδας μιας τέτοιου τύπου καλλιέργειας για τις υπόλοιπες δεκαετίες. Ότι βλακείες ακούγονταν πριν 11 χρόνια ακόμα ανακυκλώνουμε; "Οι νέοι είναι τεμπέληδες και δεν πάνε στα χωράφια να δουλέψουν". Ναι πήγαμε και τι καταλάβαμε; Κάναμε καμιά προκοπή; Για αυτό άδειασε το τόπος, επειδή ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συντηρήσει όλο τον πληθυσμό και δεν είναι εργοδοτικές μαύρες αρπαχτές των 3 βδομάδων 2 φορές το χρόνο (βλ. μηλοκαλλιέργειες).

      Αυτά που προτείνεται είναι για αυτούς που δέσαν τον γάϊδαρό τους εδώ και χρόνια και δεν έχουν με τι να ασχοληθούν, όχι για νέους ανθρώπους που βλέπουν την ζωή να χάνεται μπροστά στα μάτια τους και ρίξαν μαύρη πέτρα πίσω τους. Άμα πέφτει το μηνιάτικο με το απολυτήριο Λυκείου ξέρουμε και εμείς να το παίζουμε καρυδοκαλλιεργητές, μηλοπαραγωγοί, τσιπουρο-κρασοπαραγωγοί κλπ. Άντε τώρα που σας πήρε και ο πόνος για τους νέους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος20/12/21

      Στα σοβαρά ρε παιδιά, Με πεντε αμυγαδαλιές θα ανταγωνιστώ τον τούρκο τον ιρανή η το Κάρτερ με τα χιλιάδες στρέμματα; Ας τα αφήσουνε αυτά για τους συνταξιούσους παππούδες και οι νέοι, όσοι θέλουν, ας ασχοληυθούν με βιολογικές καλλιέργειες που έχουν κάποιο χρήμα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20/12/21

      Θα σου απαντούσα αλλά από τον παρορμητισμό σου και την επιθετικότητα σου καταλαβαίνει κανείς ότι είσαι νεανίας και μάλιστα άμυαλος οπότε συνέχισε να είσαι επαναστάτης χωρίς αιτία και να σου φταίνε όλοι και όλα εκτός του εαυτού σου.
      Μέχρι να βγείς από το ψυχολογικό σου αδιέξοδο στο οποίο δεν θυμάσαι από που μπήκες άντε γειά και καλή τύχη στα ξένα....

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος20/12/21

      Υποθέτω ότι είσαι γεωργός και βγάζεις πολλά χρήματα με την δουλειά σου. Μπράβο σου. Τότε πές μας τί κάνουν λάθος οι υπόλοιποι γεωργοί και είναι όλη την ημέρα στους δρόμους σε πορείες διαμαρτυρίας.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος20/12/21

      Να απαντήσεις αν έχεις να πεις κάτι επί του θέματος, όχι επειδή θέλεις να παριστάνεις τον σοφό γέροντα. Το μόνο αδιέξοδο που υπάρχει είναι ο πολιτικοοικονομικός αναλφαβητισμός της πλειοψηφίας. Φιλάκια από τα ξένα που προσφέρουν αξιοπρέπεια την οποία στέρησαν από τις νέες γενιές της πόλης τα νεοφιλελέ τελάρα που ψηφίζετε διαχρονικά. Και τώρα που το μόνο που αφήσατε στην πόλη είναι μια λίμνη και αυτή άρρωστη, πάρτε φόρα και βουτήξτε.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος21/12/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος21/12/21

      Αυτοί δεν έχουν πρόβλημα να βουτήξουν στην λίμνη, έχουν την ευλογία του μακαριότατου και δεν κολλάνε [....] μετα σκύλου κλπ. Και αν κάτι δεν πάει καλά, ο ύψιστος παίρνει πρώτα τους καλύτερους.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ