3.5.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Κύκνος-γλάστρα, το φετίχ της αρχόντισσας.


Το συνηθίζουν εξάλλου τώρα τελευταία τα μέλη της δημοτικής αρχής να πίνουν τις ρακές τους. Και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε. Τόσες ώρες δουλεύουν οι άνθρωποι.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Έχοντας την τύχη -ή και την ατυχία- να παρακολουθήσει κανείς την συνέντευξη του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη, κατά την διάρκεια του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού της περιοχής, πραγματικά θα έμενε εντυπωσιασμένος ίσως και έκπληκτος. Απ’ όσα φυσικά δήλωσε αλλά και από την γενικότερη εικόνα που είχε κατά την διάρκεια της πενηντάλεπτης εμφάνισης του.

Η νευρικότητα που κατά την γνώμη μου επέδειξε σε όλη την διάρκεια της τηλεοπτικής παρουσίας του επιχειρήθηκε –ανεπιτυχώς– να καλυφθεί πίσω από τα τηλεοπτικά χαμόγελα δημοσιογράφου και συνεντευξιαζόμενου. Ταυτόχρονα ο πολιτικός (;) ναρκισσισμός του, νομίζω ήταν διάχυτος κάτι που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται οι δημότες. Αλλά και η αποτελεσματικότητα (;) των δημοτικών επιλογών με την υπόσχεση έργων (!), ήταν κάποια από τα «ποιοτικά» στοιχεία που δεν μπορούσε παρά να γίνουν αντιληπτά, από τους τυχεροάτυχους τηλεθεατές.

Οι οποίοι μάλλον περισσότερο θα έμοιαζαν να παρακολουθούν μια συζήτηση που θα μπορούσε να εξελιχθεί μεταξύ δυο φίλων πίσω από τα τηλεοπτικά φώτα ή κατά την διάρκεια στιγμών «χαλάρωσης» a la neo Kastropoilitanika και ίσως μετά ρακής ή τσίπουρου. Το συνηθίζουν εξ άλλου τώρα τελευταία τα μέλη της δημοτικής αρχής να πίνουν τις ρακές τους. Και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε. Τόσες ώρες δουλεύουν οι άνθρωποι.

«Δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο και δεν τους φτάνουν οι ώρες», ή κατά το πλέον γνωστό 24/7 όπως έσπευσε να εκμυστηρευτεί ο δήμαρχος Καστοριάς στους πλέον δύσπιστους συνδημότες μας αγαπητή ΟΔΟΣ. Οι οποίοι τολμούν και ασκούν ηχηρά κριτική στους καλύτερους δημοτικούς ever φυσικά. Τι δηλαδή, δεν δικαιούνται να έχουν ορισμένες χαλαρές στιγμές οι δημοτικοί μας; Σαφώς και μπορούν. Μόνο που θα πρότεινα να μην παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον της Καστοριάς, σ’ εκείνες τις ανέμελες στιγμές. Και κατά τα άλλα και μπορούν να τις επαναλαμβάνουν με οποιαδήποτε συχνότητα θέλουν ακόμη και στις ώρες…  εργασίας. 

Οι δημότες εξάλλου δείχνουν να μην δίνουν σημασία ως προς τον τρόπο που εκφράζεται η αυθόρμητη κοινωνικότητα των τοπικών εκλεγμένων. Η εξωστρέφειά τους, όπως θα λέγαμε. Λίγο η ανεκτικότητα των πολιτών σε τέτοιες συναθροίσεις, λίγο η εξ ιδίων συνήθεια (που έγινε λατρεία) της ρακοκατάστασης, οδήγησαν τους ίδιους να μην νοιάζονται. Οι πολιτικές επιλογές που επηρεάζουν τους δημότες αλλά και την πόλη της Καστοριάς είναι εκείνες που τους αφορούν και σίγουρα θα επιθυμούσαν να μην λαμβάνονται με την επίδραση από τον αυθορμητισμό και την ανεμελιά που τους προσφέρουν οι στιγμές χαλάρωσης.

Μάλιστα, σε ένα από τα τελευταία ρακοτραπεζώματα των μελών της δημοτικής αρχής συμμετείχε όλως τυχαίως και ο νέο-ανεξαρτητοποιημένος πλέον δημοτικός σύμβουλος κ. Σαμαράς. Μην πάει το μυαλό σου αγαπητή ΟΔΟΣ σε κάποιον πολιτικά πονηρό δημοτικό αρραβώνα. Το τραπέζωμα σίγουρα δεν αποτελεί απόδειξη κάποιου είδους συμφώνου δημοτικής συμβίωσης. Ούτε ο υπέρμετρος εκφραζόμενος ενθουσιασμός του κ. Σαμαρά μόλις ενημερώθηκε για το πρόγραμμα συναντήσεων του δημάρχου κ. Κορεντσίδη ύστερα από την επίσκεψη του στο γραφείο του τελευταίου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του από τον συνδυασμό της κ. Σπύρου "Ενέργεια για τον δήμο Καστοριάς".

Σαν μεμονωμένα περιστατικά σίγουρα δεν έχουν κάτι το άξιο κριτικής. Αλλά αν αυτά συνδεθούν μεταξύ τους, μήπως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υπέροχο combo προσώπων και καταστάσεων; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Μην σε απασχολούν εσένα αυτά αγαπητή ΟΔΟΣ. Απλά και ξάστερα, η μία πλευρά καταλαβαίνει την άλλη δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα οποία και βγαίνει προς τα έξω.

Αφορμή για όλα αυτά, αποτέλεσαν και πάλι όλα όσα ειρωνικά δήλωσε ο κ. Κορεντσίδης σε ερώτηση του δημοσιογράφου αναφερόμενος στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η επικεφαλής της "Ενέργειας για τον δήμο Καστοριάς" κ. Σπύρου. Υπεκφεύγοντας με τον συγκεκριμένο τρόπο ο δήμαρχος Καστοριάς, να δώσει έστω και μια ουσιαστική απάντηση σε μερικά από τα καταγγελλόμενα της τελευταίας και που δεν είχε την ευκαιρία να της απαντήσει στο δημοτικό συμβούλιο, από το οποίο απουσίαζε λόγω ενός από τα υπηρεσιακά ταξιδάκια του στην Αθήνα. Επιστρέφοντας φυσικά με σωρεία έργων στις αποσκευές τους.

Έτσι, αντί να δώσει εξηγήσεις όπως για παράδειγμα στην καταγγελία που αφορά το αναφερόμενο περιστατικό εξύβρισης (;) ενός διευθυντή δημοτικού σχολείου από τον εκρηκτικό αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Λιάμη, εκείνος προτίμησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Και εν μέρει -αν όχι εξ ολοκλήρου- να συγκαλύπτει τέτοιες συμπεριφορές των μελών της δημοτικής αρχής του. 

Και αν τέτοιες συμπεριφορές, εφόσον βέβαια συμβαίνουν και διασταυρώνονται γίνονται ανεκτές από τον κ. Κορεντσίδη, τότε μπορούν εύκολα να γίνουν σκέψεις για το τι πραγματικά γίνεται εντός και εκτός δημοτικού μεγάρου.

Προτίμησε μέσω ανεξήγητης ειρωνείας να απαξιώσει και να υποτιμήσει την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τα μέλη του συνδυασμού της. Και από την στιγμή που «δεν μπορεί να ελέγξει, καλό θα είναι να ασχοληθεί με τον συνδυασμό της και όσα συμβαίνουν σε αυτόν και να αφήσει τα δελτία τύπου και τις καταγγελίες». Κάνοντας πλακίτσα και αστειάκια -συμμετέχοντος του δημοσιογράφου- με την απόσχιση του κ. Σαμαρά από τον συνδυασμό της κ. Σπύρου. Ωραία αντίληψη για τα μέλη συνδυασμού: στρατιωτάκια. 

Υψηλό επίπεδο και αντίστοιχα επιχειρηματολογία από δήμαρχο για την Καστοριά αγαπητή ΟΔΟΣ, έτσι; Άσε δε, που έχοντας γνώση του ρακοτραπεζώματος παρόντος του κ. Σαμαρά -υπήρχε και φιλική αδερφική συμμετοχή- δεν θα μπορούσε να δώσει διαφορετικού διαμετρήματος εξηγήσεις. Και τι να πει άλλωστε από την στιγμή που δεν ερωτήθηκε για όσα έλεγε από τον δημοσιογράφο; «Μονολογούσε» λένε οι περισσότεροι και με τους οποίους θα συμφωνήσω. Δεν μπορώ να κάνω και διαφορετικά.


* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
«Αφήστε ελεύθερους τον Ρομάν Προτάσεβιτς και την Σοφία Σαπέγκα» αναφέρει το ταμπλό στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών· την "πρωτεύουσα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκφράζει τις αξίες και τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στην Λευκορωσία, δρουν μυστικοί πράκτορες εναντίον της κριτικής. Αλλού δρουν μυστικά προφίλ.


* * *

Πάντως καλό θα ήταν στο σημείο αυτό να εξάρουμε και την αμερόληπτη στάση του δημοσιογράφου, ο οποίος σε κανένα σημείο των ειρωνικών αναφορών του κ. Κορεντσίδη, δεν τον διέκοψε αλλά και έδειξε να μην είχε απορίες από όσα δήλωνε ο δήμαρχος Καστοριάς. Δύο τινά μπορεί να συνέβησαν αγαπητή ΟΔΟΣ. Ή δεν του προκάλεσαν καθόλου εντύπωση όπως όλους τους άλλους ή “σοκαρισμένος” (sic) από αυτά που άκουγε, ξέχασε / έχασε τα λόγια του. Κάτι άλλο δεν μπορούν να σκεφτούν οι δημότες. Υπάρχει και μια τρίτη εξήγηση, που την αφήνω στην άκρη. 

Οι οποίοι τηλεθεατές -μέσω του τηλεοπτικού φακού- έγιναν μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης εξαγγελίας έργων στο ευρύτερο δήμο Καστοριάς. Γιατί αγαπητή ΟΔΟΣ, ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης αν δεν έχει στο “τσεπάκι” του έργα έτοιμα προς υλοποίηση και χειροπιαστά αποτελέσματα των προσπαθειών της δημοτικής αρχής (!) δεν μπαίνει στην διαδικασία να τα εξαγγείλει. Έτσι νομίζω απάντησε. Συνώνυμο της λέξης «συνέπεια» τόσο ο ίδιος όσο και η δημοτική του αρχή, είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν στους δύσπιστους συνδημότες τους μια σειρά από έργα που θα μετατρέψουν την Καστοριά σε μέρος ακόμα πιο μαγικό.

Έτσι, οι τυχεροάτυχοι της Καστοριάς που μπήκαν στην διαδικασία να μάθουν κάτι παραπάνω για το εξαγγελλόμενο πακέτο έργων, δεν έχουν την αυτήν την δυνατότητα, μέχρι να γίνουν γνωστά από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Τσανούσα. Μέσω συνέντευξης φυσικά ή κάποιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου. Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, φαίνεται να επιθυμεί την ανακοίνωση των έργων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης". Και μόνο τότε να προβεί στην δημοσιοποίηση τους. Με την ανάλογη δημιουργία πανηγυρικού κλίματος από τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ όλων των μορφών.

Τα οποία φυσικά και δεν απαίτησαν παραπάνω εξηγήσεις για τον ανακοινώσιμο οργασμό έργων. Χαζοί είναι οι επικεφαλής τους; Φυσικά και όχι. Παρουσίασαν περιληπτικά το δελτίο τύπου του κ. Κορεντσίδη όπως το παρέλαβαν, χωρίς να προβούν σε περαιτέρω και αναλυτικότερες περιγραφές των έργων αλλά και των αναλογιζομένων ποσών τους. Πολλοί υποστηρίζουν πως δίνουν αμάσητο τον ενημερωτικό σανό στους αναγνώστες τους και εκείνοι όλο περηφάνια το καταπίνουν. Δεν είναι απαιτητικοί σαν εκείνους του Άργους Ορεστικού, στους οποίους ο δήμαρχός τους φρόντισε να τους ενημερώσει λεπτομερώς «με το νι και με το σίγμα».

Εδώ στην Καστοριά, ο δήμαρχος και το σύνολο της δημοτικής του αρχής, θεωρούν τους κατοίκους του δήμου τους ως ιθαγενείς υπηκόους που τους μοιράζουν καθρεφτάκια και μένουν έκπληκτοι. Έτσι τους αντιμετωπίζουν, όταν δεσμεύονται για την υλοποίηση ενός πνευματικού κέντρου στον χώρο του υπάρχοντος παρατημένου, χωρίς καν να μπορεί ενδεχομένως να υλοποιηθεί στο συγκεκριμένο χώρο. Άσε δε, που πολλοί υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί κληρονομιά, από μελέτες προηγούμενων δημοτικών αρχών και η συγκεκριμένη απλά προσπαθεί να το εντάξει στο "Τρίτσης", αφού το μετέφεραν από το πρόγραμμα "Φιλόδημος". 

Οι τοπικοί υπάκουοι υπήκοοι θα μείνουν όπως φαίνεται με το καθρεφτάκι στα χέρια τους, μετά το στραπάτσο που έφαγαν τόσο με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, την νέα αστική ασφαλτόστρωση, την ενοικίαση του λατομείου έναντι μεγάλου αντιτίμου αλλά προς το παρόν παραμένει κλειστό, τώρα έρχονται να προστεθούν στην τροπαιοθήκη των ανακοινώσιμων αλλά μη υλοποιήσιμων έργων και πολλά ακόμα μέσω του "Τρίτσης". Κατασκευάζοντας παιδικές χαρές και την ευρύτερη αγροτική οδοποιία, έργα πραγματικά χρήσιμα για υπηκόους που τους έδωσαν μόνο έναν καθρέφτη στο χέρι. Και πραγματικά μπράβο τους που καταφέρνουν και τους ξεγελούν ακόμη. Όσους καταφέρνουν φυσικά. 

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιουνίου 2021, αρ. φύλλου 1082.


19 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/5/22

    Αν ξαναπάρει αυτή η δημοτική αρχή του χρόνου πάνω από δύο-δυόμιση χιλιάδες ψήφους, υπολογίζοντας σε αυτούς τους ίδιους, τα σόγια τους και τις οικογένειες όσων βόλεψαν και έφαγαν ψωμάκι εις βάρος του τόπου θα είναι απλώς η επιβεβαίωση του ότι η πολιτική είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας. Αν δεν κοπούν καλημέρες και πάρε-δώσε με τα σάπια κομμάτια της κοινωνίας δεν γίνεται δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/5/22

      Οι Σβουραντωνηδες, η Δώρα, ο μπαμπάς - κόρη και οι λοιποί Πορδοσαλτε θα τους ξαναψηφισουν

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3/5/22

    Να φύγουν παρέα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.... Η χειρότερη Δημοτική Αρχή μαζί με τη χειρότερη κυβέρνηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/5/22

    Το έχουν πάρει απόφαση πως δεν θα ξαναεκλέγουν. Ο Γιάνης ήδη ψάχνει την επόμενη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/5/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/5/22

    Νομίζω ότι κάποιες οικογένειες δεν θα ψηφίσουν, μάντεψε ποιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/5/22

    Μιλάμε άπαντες πάνω από είκοσι ετών στην Καστοριά πρέπει να στειρωθούν και να φυλακισθούν για να σταματήσει να πολλαπλασιάζεται η ηλιθιότητα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/5/22

    ούτε καν μπήκαν στον κόπο να με ρωτήσουν με ποιον τρόπο με εξύβρισε. Τι είπε τέλος πάντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/5/22

    Περίπατος Κορεντσιδη - Κασαπιδη στη βροχερή Καστοριά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/5/22

      Ο Γιάνης σας τρολαρει κανονικά και καλά σας κάνει....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/5/22

      Καλά θα σου πώ εγώ που θα βρεθεί σε ενάμισυ χρόνο. Ούτε στην λαική δεν θα τολμά να βγαίνει....

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος5/5/22

      I´m singing´ in the rain

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος5/5/22

      Αν έχει τον φουσκωτό στο πλευρό του δε φοβάται τίποτα

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος6/5/22

    Τι δεν πήγε να φυτέψει και κάνα πανσέ να βγει φώτο και να βγάλει δελτίο τύπου.... πάλι πολυήμερη εκδρομή είναι;;; για το καλό της Καστοριάς φαντάζομαι....;;;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/5/22

      Ήταν 3ημερο στο Πήλιο ο Γιάνης να ξεκουραστεί και λίγο....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/5/22

      [....] πληρώστε κορόιδα διπλά δημοτικά τέλη....

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος6/5/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος6/5/22

    Θα ξεκουραστεί μια και καλή ... έρχονται εκλογές.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος7/5/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ