9.10.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Συμπαραστεκόμαστε στον Κώστα Βαξεβάνη, έξω από τον Άρειο Πάγο. Η ελευθερία του τύπου είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας. Η καταδίωξη της ελευθεροτυπίας είναι δείγμα αντιδημοκρατικής εκτροπής. Η διαφθορά δεν είναι προστατευόμενο είδος.
Ολυμπία Τελιγιορίδου 
βουλευτής ΣυΡΙζΑ Καστοριάς        


Ο πολιτικός επαρχιωτισμός που αποπνέει η πλειοψηφία των αιρετών όλων των βαθμίδων της απομονωμένης –επί δεκαετίες– Καστοριάς φαίνεται να μην εμφανίζει την παραμικρή ροπή επιστροφής στην αλλοτινή πολιτική αίγλη που ενδεχομένως να ενέπνεαν τοπικά πολιτικά πρόσωπα περασμένων δεκαετιών. 


Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟΣ που αποπνέει η πλειοψηφία των αιρετών όλων των βαθμίδων της απομονωμένης –επί δεκαετίες– Καστοριάς φαίνεται να μην εμφανίζει την παραμικρή ροπή επιστροφής στην αλλοτινή πολιτική αίγλη που ενδεχομένως να ενέπνεαν τοπικά πολιτικά πρόσωπα περασμένων δεκαετιών. Που αν μη τι άλλο, τα αποτελέσματα εκείνων των πολιτικών αναγνωρίζονται ακόμα και σήμερα. Με λίγα λόγια, παρουσίασαν και παρέδωσαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς αρκετά έργα στα περισσότερα εκ των οποίων στηρίζουν οι τωρινοί αιρετοί τις ελπίδες τους για την ανάδειξη της.

Σίγουρα και τότε θα υπήρξαν πολιτικές αστοχίες και ενστάσεις ως προς την επιπλέον διεκδίκηση κονδυλίων για την Καστοριά, παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μένει και στο τέλος μνημονεύεται από το εκλογικό σώμα. Ανάλογο πολιτικό αποτέλεσμα, οι πολίτες της Καστοριάς ενδεχομένως να έχουν να θυμηθούν από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ή τα πρώτα χρόνια της τρίτης χιλιετίας δηλαδή μετά το 2000. Από εκείνη την χρονική στιγμή και έπειτα, η Καστοριά υποβάλλεται σε συνεχείς πολιτικές δοκιμασίες και κρίσεις, με αποκορύφωμα το διάστημα 2008-2018. Που οι περισσότεροι αποκαλούν εποχή χρεοκοπίας.

Πέρα από την κρατική οικονομική καταστροφή που συντελέστηκε, η πλέον θλιβερή χρεοκοπία είχε επιτευχθεί στην κοινωνία. Και τα σημάδια της κοινωνικής σήψης έγιναν φανερά όταν μέρος του εκλογικού σώματος ψήφισε το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ και το τοποθέτησε εντός του κοινοβουλίου. Αλλά και τα νεοεμφανιζόμενα κόμματα εξουσίας που είχαν προκύψει –πλην των δύο που αποτελούσαν τον συμπαγή δικομματισμό– στήριξαν τις δυνάμεις τους στο πρωτοφανές κύμα “αγανάκτησης” και κοινωνικής αναταραχής.

Έχοντας στις τάξεις τους λούμπεν στοιχεία και με ακραίο δημαγωγικό πολιτικό λόγο προσπάθησαν να αμφισβητήσουν υψηλής αξιακής σημασίας κρατικούς θεσμούς, όπως την Δικαιοσύνη. Που αποδεδειγμένα στον χώρο της, υπήρξαν λιγοστά σημάδια διαφθοράς και υπόγειων συναλλαγών, αλλά αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά δεν θα μπορούσαν ποτέ να πλήξουν το κύρος της. Εξάλλου, η διαφθορά, δεν αποτελεί υπόθεση μόνο κρατικών λειτουργών αλλά και πολλών ιδιωτών. Ακόμα και η φοροδιαφυγή χιλιάδων πολιτών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κοινωνική διαφθορά.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα συμπυκνωμένο πρόλογο για όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε τοπικό βουλευτικό επίπεδο. Οι αναφορές γίνοναι με αφορμή την τοποθέτηση της βουλευτή ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου και την ανάρτηση της σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης μέσω της οποίας αρχικά αποδέχτηκε την πρόσκληση του κ. Πολάκη και δευτερευόντως δήλωνε την συμπαράσταση της σε γνωστό εκδότη/δημοσιογράφο για τις δικαστικές περιπέτειές του.

Ως εδώ, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος πως όλα είναι καλώς καμωμένα. Και μπράβο της και καμάρι της που υποστηρίζει κάποιον που διώκεται με βαριές ποινικές κατηγορίες, όπως αυτής της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Εξάλλου, ο κάθε κατηγορούμενος τεκμαίρεται ότι είναι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του. Και από την στιγμή που η κ. Τελιγιορίδου υποστηρίζει τον συγκεκριμένο άνθρωπο, σίγουρα θα γνωρίζει και για όσα κατηγορείται. Με λίγα λόγια η τοπική βουλευτής φαίνεται να έχει γνώση της δικογραφίας και τοποθετήθηκε υπέρ του κατηγορούμενου, αμφισβητώντας με την συμβολική έννοια της παρέμβασής της, το έργο της Δικαιοσύνης.

«...Η ελευθερία του τύπου είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας. Η καταδίωξη της ελευθεροτυπίας είναι δείγμα αντιδημοκρατικής εκτροπής...» έγραψε μεταξύ άλλων μέσω της συγκεκριμένης ανάρτησης και σίγουρα δημιουργούνται πολλά ερωτήματα στους πολίτες. Όπως για παράδειγμα, δικαιούται ένας αρθρογράφος, ένας εκδότης ή ένας πολίτης που θέλει να εκφράσει δημόσια την άποψή του, να γράφει οποιαδήποτε μπακαλιαρίλα θέλει, ακόμα και αν θίγεται βάναυσα η τιμή και υπόληψη κάποιου κρινόμενου πολίτη ή πολιτικού;

Δηλαδή δικαιούται οποιοσδήποτε, στο όνομα της ελευθεροτυπίας να γράφει μέσω μιας στήλης πως χρηματίζεται ο δείνα ή ο τάδε; Χωρίς να ζητηθούν από τους θιγόμενους οι απαραίτητες διευκρινίσεις; Και αν αυτές ζητηθούν μέσω της νομικής οδού, θα πρέπει να αφαιρεθεί από τους θιγόμενους το συγκεκριμένο δικαίωμα επειδή η “η ελευθερία του τύπου είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας”;

Κατά την γνώμη μου, σαφώς και όχι αγαπητή ΟΔΟΣ. Αν κάποιοι πολιτικοί έχουν στο μυαλό τους, πως η ελευθεροτυπία συμβαδίζει με το περιεχόμενο των “μακελάρηδων” εκδοτών, τότε όντως αυτό αποτελεί σημάδι αντιδημοκρατικής εκτροπής. Η μπαχαλοποίηση του Τύπου σίγουρα δεν αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας, τουλάχιστον για τις Δυτικού τύπου Δημοκρατίες, όπως αυτή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Το πολιτικά άξιο αναφοράς με την συγκεκριμένη τοποθέτηση της κ. Τελιγιορίδου είναι το γεγονός πως εμμέσως πλην σαφώς συντάσσεται με απόψεις ελαχίστων μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για “πολιτική δίωξη” του συγκεκριμένου εκδότη/δημοσιογράφου επειδή υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με την διακυβέρνηση των ΣυΡιζΑνΕλ.

Επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στην Δικαιοσύνη με υπονοούμενα περί κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της. Παράξενα πράγματα αγαπητή ΟΔΟΣ, που παραπέμπουν σε μέρες και αρχικές δηλώσεις των φυλακισμένων νεοναζί της ΧΑ όταν έκαναν λόγο περί διαφθοράς στην Δικαιοσύνη η οποία τότε καθοδηγούνταν από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αλλά και για ... πολιτικές διώξεις!

Κανείς δεν γνωρίζει ποια πολιτική προοπτική οδήγησε την κ. Τελιγιορίδου σε μια τέτοια πολιτική στάση αμφισβητώντας έμμεσα τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και την κρίση τους, όμως φαίνεται πως η ίδια έχει επηρεαστεί ανεπιστρεπτί πολιτικά από την ατμόσφαιρα της περιόδου που αξιοποίησε κατάλληλα ο ΣυΡιζΑ και τα στελέχη του και αναρριχήθηκαν στην εξουσία.

Την περίοδο της άνω και κάτω πλατείας Συντάγματος που ήταν κατειλημμένες από κόσμο δύο αντίθετων πολιτικών χώρων αλλά ένωναν τις φωνές τους υπό το σύνθημα για το κάψιμο της Βουλής. Οι περισσότεροι τα θυμούνται αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν πέρασαν δα και τόσα πολλά χρόνια ούτε ο κόσμος έχει πάθει κάποιου είδους αμνησία.

Και με αφορμή την φράση της πως «η διαφθορά δεν είναι προστατευόμενο είδος», καλό είναι να γίνει γνωστό, πως ο κατηγορούμενος τον οποίο υπερασπίζεται ενδεχομένως να ελέγχεται μεταξύ των άλλων γιατί υπήρξε γρανάζι του μηχανισμού διαφθοράς της κυβέρνησης «πρώτης φορά Αριστερά». Καταλήγοντας πως το καλύτερο πολιτικά για εκείνη είναι να αποφεύγει τέτοιου είδους τοποθετήσεις.

Η χρήση της λέξης “διαφθορά” φαίνεται πως επηρέασε και τον έτερο βουλευτή του νομού Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια. Ο οποίος κατά την διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, έκανε λόγο για φαινόμενα διαφθοράς από προϊστάμενο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς. Κανείς δεν γνωρίζει –πέρα από τον ίδιο– τι ακριβώς εννοούσε αλλά καλό θα ήταν να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια.

Γιατί ακούγοντας και την τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη κ. Κοζατσάνη επί του συγκεκριμένου ζητήματος πέρα από τον παραδεχόμενο εκνευρισμό της –που ποτέ δεν αποτελεί σύμμαχο– ενδεχομένως τα όσα βιάστηκε να καταγγείλει ο βουλευτής της ΝΔ κ. Τζηκαλάγιας να ήταν προϊόν προσωπικής διαμάχης ενός πολίτη και του εν λόγω προϊστάμενου. Σε κάθε περίπτωση, η βουλευτική καταγγελία θα πρέπει να διερευνηθεί και τα αποτελέσματα της να γίνουν γνωστά. Καθώς εδώ και μία βδομάδα, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη.

Από την στιγμή λοιπόν, που στην ανώτερη τοπική πολιτική βαθμίδα υπάρχουν τέτοια περιστατικά μέσω των οποίων επιχειρείται η πολιτική επιβίωση των εμπλεκόμενων προσώπων, καταλαβαίνει κανείς ποιο μπορεί να είναι το επίπεδο του πολιτικού κλίματος που ενδεχομένως να επικρατεί στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Και γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς τα μηδαμινά αποτελέσματα των πολιτικών που ασκούνται από τους άμεσα εμπλεκόμενους για την πόλη της Καστοριάς και κατ’ επέκταση του νομού. Επιβεβαιώνοντας όσα αναφέρθηκαν περί πολιτικού επαρχιωτισμού και πολιτικά απομονωμένης Καστοριάς. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1111. 

Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ