8.10.22

ΟΔΟΣ: Η γοητεία του... πένθους


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η ειδησεογραφία των θανάτων, αναπτύσσεται κάτω από κάποια φωτογραφία, με τον τίτλο «Θλίψη στην Καστοριά» «Σοκ στην Καστοριά από τον θάνατο» κ.ο.κ. και όλα αυτά έχουν ενσωματωθεί στο πλαίσιο της καθολικής σιωπής και του ταμπού στην Καστοριά.


Το τελευταίο διάστημα στην Καστοριά, έχουν σημειωθεί θάνατοι νέων ακόμη ή λιγότερο νέων ανθρώπων, που οι περισσότεροι συνδέονται άμεσα με την πανδημία. Αλλά και το λεγόμενο κίνημα των αρνητών και των αντιεμβολιαστών. 

Όπως και στο προηγούμενο φύλλο της ΟΔΟΥ αναφέρθηκε, προκαλεί μόνιμα κατάπληξη το γεγονός ότι καθώς οι θάνατοι (και τα σχετικά των κηδειών) ανακοινώνονται (αναρτώνται) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες που δραστηριοποιούνται με επίκεντρο την περιοχή της Καστοριάς, όπως είναι φυσικό, εμπνέουν μεν την έκφραση συλλυπητηρίων σε σχόλια επισκεπτών του διαδικτύου. Αλλά σφραγίζουν ερμητικά τα στόματα για το ζήτημα του κορωνοϊού. Και τις διαστάσεις του αντι-εμβολιαστικού κινήματος ή των αρνητών στην Καστοριά. Ελάχιστοι και μόνο υπαινικτικά, μπορεί να αναφερθούν σ’ αυτό το θέμα. 

Αυτό που γίνεται είναι ότι η ειδησεογραφία των θανάτων, αναπτύσσεται κάτω από κάποια φωτογραφία, με τον τίτλο «Θλίψη στην Καστοριά» «Σοκ στην Καστοριά από τον θάνατο» κ.ο.κ. και όλα αυτά έχουν ενσωματωθεί στο πλαίσιο της καθολικής σιωπής και του ταμπού στην Καστοριά. 

Όπως πρόσφατα βουλευτής του κυβερνητικού μάλιστα κόμματος κάπου στην Ελλάδα ανέφερε, ο «λεκές» των θανάτων από τον κορωνοϊό στην χώρα —άρα και στην Καστοριά— δεν επιτρέπεται να χαλάσει το όνειρο και την φανταστική πραγματικότητα αυτών που την διοικούν. Και προπαντός αυτών που πληρώνονται για να τους διαφημίζουν και να τους προωθούν. Κανένα στίγμα ή γκρίζο σημείο δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνδυαστεί με όσους συνέπεσε να χειρίζονται την τύχη ή τις ατυχίες της Καστοριάς, από το 2020 που ξεκίνησε η πανδημία. Αυτή είναι η «γραμμή» και έτσι όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. 

Σε αυτά τα δύο χρόνια, και υπό το βάρος της... ελαφρότητας, ευτυχώς περιορίστηκαν οι selfies των εκλεγμένων στα στασίδια των εκκλησιών, αλλά κανείς τους, δεν τοποθετείται ανοικτά για το ζήτημα. Που δεν είναι άλλο από τους ανεμβολίαστους και τους αρνητές της Καστοριάς. Ζουν και προπαντός δραστηριοποιούνται διακινώντας τις θεωρίες τους, χωρίς καταγραφή και συνεπώς χωρίς αντίλογο και επίσημη αντίδραση. 

Εν τω μεταξύ όμως, οι θάνατοι από κορωνοϊό, αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται στην Καστοριά, αλλά οι πολίτες δεν γνωρίζουν τίποτε περισσότερο, από τα «θλίψη» και «σοκ» στην Καστοριά, από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες ή τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα. Στα οποία δεν γίνεται κανείς λόγος για την γάγγραινα της περιοχής που αφορά, ψεκασμένους, αψέκαστους, αρνητές ή όχι την ίδια περίοδο που αναγορεύεται σε κοινωνική μάστιγα το φαινόμενο νέων αλλά και κάθε ηλικίας πολιτών, να ασθενούν εξ αιτίας μιας εμμονής ή ακόμη χειρότερα, χάνουν ακόμη και την ζωή τους επικαλούμενοι την πίστη τους. 

Πρόσφατα μάλιστα με αφορμή τον άδικο θάνατο από κορωνοίό του δημοτικού συμβούλου Καστοριάς Μιχάλη Ζησόπουλου  ["εδώ"] και συγκεκριμένα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Μόσχος από τον συνδυασμό “Συμμαχία Ευθύνης” (Γεωργίου Πετκανά), φέρεται να πρότεινε στο σώμα, να δοθεί το όνομά του σε κάποια οδό της πόλης ή σε κάποιο δημοτικό κτήριο.

Η συγκεκριμένη πρωτοφανής εισήγηση που...θα συζητηθεί σε κάποια άλλη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, αναφέρθηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, όχι της αντίληψης για την ονοματοθεσία, αλλά του ταμπού που φανερώνει η απροθυμία να γίνει λόγος για το σοβαρό πρόβλημα των ανεμβολίαστων στην Καστοριά. 

Όπως και ότι το ταμπού αυτό, είναι ο λόγος που εξηγεί μια τόσο ρηχή πρόταση εκ μέρους δημοτικού συμβούλου, ο οποίος ίσως θα μπορούσε να προτείνει στην μνήμη του αδικοχαμένου δημοτικού συμβούλου, την ανοικτή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την πανδημία και τα (πολλά) αθώα θύματά της στην Καστοριά, και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί και οφείλει ο Δήμος Καστοριάς να βοηθήσει για να πειστούν όσοι κινδυνεύουν. Θέμα, στο οποίο και εδώ, ο Δήμος Καστοριάς, είναι απών. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1113.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ