13.12.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



(Δήμαρχος Καστοριάς) Εν αναμονή της πρόκρισης στα ημιτελικά, σε μια Τούμπα από τα παλιά!! Forza ΠΑΟΚΑΡΑ!!!
- Γι αυτό είσαι ο Δήμαρχος της καρδιά μας
- Με τιν νηκι
- Βάλτε γκόλια αδερφε
- Φορτσα παοκαρα αδερφε
- Και τα μυαλά στα κάγκελα
- Προβληματισμένος ο δήμος Καστοριάς…
(Απάντηση δημάρχου) - Άλλο ο Δήμος φίλε μου καλέ και άλλο η προσωπική ζωή!


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αν και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, στο πέρασμα των χρόνων νιώθουν αρκετά προδομένοι για την πολιτική στήριξη που παρέχουν στο συγκεκριμένο κόμμα επί σειρά δεκαετιών, χωρίς να καρπώνονται επ’ ουδενί τα αντίστοιχα τοπικά οφέλη. Χωρίς να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να διαψεύσει όσα βιώνουν καθημερινά στην πόλη τους.


Στις αρχές Ιουνίου του 2020, διανύοντας τους πρώτους μήνες στο πρώτο έτος των υγειονομικών περιορισμών και των πρωτόγνωρων –για τα παγκόσμια δεδομένα– εμπορικών και κοινωνικών lockdown, είχαν τότε ξεκινήσει οι εντάξεις επιχειρήσεων και εργαζομένων στο καθεστώς των επιστρεπτέων και μη προκαταβολών αλλά και μηνιαίων αποζημιώσεων αντιστοίχως ως μέτρο προς μερική οικονομική “ανακούφιση” όσων είχαν πληγεί από τα κυβερνητικά μέτρα που σκοπό είχαν την διακοπή εξάπλωσης της πανδημίας του covid-19.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς εκτός όλων των άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο μέτρο είχε αναστείλει την λειτουργία του σχεδόν καθολικά και ο κλάδος της γουνοποιίας σε συνδυασμό με τα εκτροφεία των γουνοφόρων ζώων. Όσοι έχουν απομείνει βέβαια να δραστηριοποιούνται μετά την πτωτική του πορεία στο πέρασμα των χρόνων και την σχετική εξάλειψη τους. Πάντοτε, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τις παλιές χρυσές εποχές κατά τις οποίες δεν υπήρχε εξωτερικός τοίχος ακάλυπτος ή (στύλος της ΔΕΗ) από τις σειρές των σταματούρων.

Έτσι, στις 8 Ιουνίου του 2020 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης μετά από συντονισμένες προσπάθειες και πιέσεις των τοπικών φορέων και πολιτικών όλων των βαθμίδων της Δυτικής Μακεδονίας, επισκέφτηκε την Σιάτιστα (!) για να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου. Εκείνη η συνάντηση στην γειτονική Σιάτιστα είχε αφήσει αρνητικές εντυπώσεις στους περισσότερους κατοίκους της Καστοριάς.

Για τον προφανή λόγο πως δεν επιλέχτηκε η πόλη της Καστοριάς κατά την επίσκεψη του τέως υπουργού, αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες σε πρόσωπα που πολιτεύονται στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς αλλά και σε εκείνο που χτίζει καριέρα μέσω του άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από όποια οπτική και να προσπάθησε οποιοσδήποτε να προσεγγίσει την τότε απόφαση για τον τόπο συνάντησης, πάντοτε κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα: Πως ακόμα και τις πιο αγνές των προθέσεων να είχαν όσοι συντόνισαν την επίσκεψη του κ. Βορίδη, σημειολογικά η Καστοριά βγήκε η χαμένη για ακόμη μια φορά.

Και εάν εκείνη η επίσκεψη καθώς και το σημειολογικό της αποτύπωμα πέρασε στα ψιλά ακόμα και από την πλειονότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Καστοριάς, η προ δεκαημέρου προτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και πάλι στον ευρύτερο νομό Κοζάνης, ενδεχομένως να δείχνει πολλά. Τουλάχιστον στα απεγνωσμένα μάτια των περισσότερων Καστοριανών, που σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων, οι κυβερνητικοί πολιτικοί γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στην πόλη και τους πολίτες της Καστοριάς. 

Κάνοντάς τους να νιώθουν παραγκωνισμένοι των κυβερνητικών προτιμήσεων και συγχρόνως πολίτες δεύτερης κατηγορίας τουλάχιστον σε σχέση με τους γείτονες Κοζανίτες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφήνοντας να εννοηθεί πως όταν θα κληθούν να επιλέξουν ξανά για την τοπική βουλευτική εκπροσώπηση, θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί στον σταυρό προτίμησης. Καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αν και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, στο πέρασμα των χρόνων νιώθουν αρκετά προδομένοι για την πολιτική στήριξη που παρέχουν στο συγκεκριμένο κόμμα επί σειρά δεκαετιών, χωρίς να καρπώνονται επ’ ουδενί τα αντίστοιχα τοπικά οφέλη. Χωρίς να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να διαψεύσει όσα βιώνουν καθημερινά στην πόλη τους.

Και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντοτε αναζητούν ευθύνες στα πρόσωπα που επιλέγουν να τους εκπροσωπούν. Έτσι, ορθώς αναρωτήθηκαν τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν επισκέφτηκε την Καστοριά (όπως και ο κ. Βορίδης), τουλάχιστον για τα θέματα που αφορούσαν αποκλειστικά τον κλάδο της γουνοποιίας στο σύνολο της, προσφέροντας κατά κάποιον τρόπο το αίσθημα της άτυπης αλλά ισότιμης κυβερνητικής αντιμετώπισης.

Ενδεχομένως το πρόβλημα καλής συνεννόησης με τα κυβερνητικά στελέχη που επισκέπτονται όμορους νομούς αλλά όχι την Καστοριά, να εντοπίζεται αποκλειστικά σε όσους διενεργούν τις επαφές με το στενό περιβάλλον των κυβερνητικών. Πλέον φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο, να μην γίνονται οι κατάλληλες διεργασίες από τους τοπικούς εκλεγμένους που θα αποφέρουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Ενδεχομένως να γίνονται προσπάθειες αλλά λόγω εσωκομματικών τρικλοποδιών να μην τελεσφορούν. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Όμως δεν χρειάζονται άλλες κουδούνες να χτυπήσουν, ότι ίσως, η Καστοριά, να είναι καμμένη υπόθεση για την σημερινή κυβέρνηση με τον φιλελεύθερο αέρα.

Σίγουροι μπορεί να είναι μόνο οι πολίτες που τους εμπιστεύονται αλλά μένουν πάντοτε στον άσσο. Αφού οι πάντες κρίνονται εκ των αποτελεσμάτων. Και αν η επικεφαλής του άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Αντωνίου έχει τους δικούς της πολιτικούς λόγους για τους οποίους αντικειμενικά εκθέτει τον εκλεγμένο βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ζήση Τζηκαλάγια, καλό θα ήταν να αναθεωρήσει τις όποιες προσωπικές σκοπιμότητες και να ευθυγραμμιστεί με τα προβλήματα της Καστοριάς, οι πολίτες της οποίας με την προτίμησή τους την τοποθετούσαν εντός κοινοβουλίου για αρκετά χρόνια.

Όπως επίσης ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης να αναλάβει και εκείνος δράση για τα θέματα της γουνοποιίας, από την στιγμή που μάλιστα είχε εκπροσωπήσει κατά περιόδους τον κλάδο της Γούνας, μέσω των θέσεων που κατείχε. Αφού πρώτα κάποιο από τα λαμπρά μυαλά των ειδικών του συμβούλων του ξεκαθαρίσουν πως είναι δήμαρχος Καστοριάς 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Είναι αυτό που αποκαλούν οι περισσότεροι και ως 24/7, πολύ γνωστό σε όλους και από ότι φαίνεται όχι στον ίδιο.

Καθώς φαντάζει κάπως ακατανόητο να μην αντιλαμβάνεται πως κατά την διάρκεια των δημόσιων εμφανίσεων του, εκείνες γίνονται φέροντας το αξίωμα του δημάρχου και όχι φέροντας το πρόσημο του απολύτως προσωπικού. Καθώς αν θεωρεί πως οι δημόσιες τοποθετήσεις του είναι και συνάμα προσωπικές, θα πρέπει να μην τις συνοδεύει από τα μπάνερ του λογαριασμού του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που αν μη τι άλλο απεικονίζεται η Παναγία Κουμπελίδικη ως το επίσημο λογότυπο του Δήμου Καστοριάς. Αλλά και τις πληροφορίες που συνοδεύουν τον προσωπικό του λογαριασμό, αναγράφοντας “Δήμαρχος Καστοριάς / Mayor of Kastoria”.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, μάλλον ο κ. Κορεντσίδης έχει το μαγικό προσόν να εμφανίζεται άλλοτε ως “δήμαρχος Καστοριάς” και άλλοτε όχι. Σε κάποιες στιγμές φαίνεται να προτιμά το αξίωμα που του έδωσαν ο ρομαντικοί ψηφοφόροι της Καστοριάς και κάποιες όχι. Αφορμή σαφώς για τα παραπάνω έδωσε ανάρτηση του ίδιου του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη μέσω του δημόσιου λογαριασμού του σε γνωστή πλατφόρμα, όταν και φωτογραφήθηκε σε γήπεδο της βόρειας Ελλάδας παρέα με δύο ακόμα πρόσωπα.

Είναι άγνωστο αν τα υπόλοιπα πρόσωπα αποδέχονται ή όχι και εκείνα την επαγγελματική τους ταυτότητα ή οποιαδήποτε άλλη. Ο δικός μας δήμαρχος από ότι φάνηκε σε σχόλιο κάτω από την επίμαχη ανάρτηση, δεν δέχεται πως εκπροσωπεί τον Δήμο Καστοριάς όταν παρακολουθεί κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα. «Γούστο του και καμάρι του» λένε κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν θα διαχώριζα την θέση μου.

Με την προϋπόθεση να αφαιρεί κάθε φορά τα σύμβολα της πόλης Καστοριάς που αντιπροσωπεύουν τον επίσημο Δήμο Καστοριάς καθώς και την ιδιότητα του δημάρχου, αντικαθιστώντας τα με τα επίσημα σύμβολα της ομάδας του. ¨Ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαχωρίζει περί τίνος πρόκειται: για τον δήμαρχο Καστοριάς ή για κάποιον οπαδό ομάδας ή γενικά, οπαδό. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Απριλίου 2022, αρ. φύλλου 1121.


9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/12/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/12/22

    όταν δημοσιεύεις μηνύματα με φωτογραφία για την ΠΑΟΚάρα και για την [....] μαζί με τις ανακοινώσεις του δήμου, μην διαμαρτύρεσε αν τα σχόλια για το outfit της [....] και η καζούρα για τον ΠΑΟΚ πέφτουν βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/12/22

    O Mayor of Kastoria δείχνει με το Forza ΠΑΟΚΑΡΑ τον τρόπο που διοικείται αυτή η πόλη. Ίσως δούμε στις επόμενες εκλογές και κάποιο συνδυασμό Forza Kastoria για το αξίωμα του Mayor of Kastoria και με υπότιτλο I love Kastoria.

    Και ίσως ο συνδυασμός Forza Kastoria να κατεβεί στις εκλογές με την υπόσχεση οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνονται στις κερκίδες του γηπέδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/12/22

      Θα είναι η πρώτη φορά που θα γεμίσουν οι κερκίδες του γηπέδου, με τόσους συμβούλους που έχει ο δήμος.
      Εκτός αυτού αφού είναι οι ίδιοι πρόεδροι στην ομάδα και στον δήμο είναι να απορείς που ο δήμος διοικείται όπως η ομάδα με το ίδιο αποτέλεσμα; Ουραγοί στα πάντα.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος14/12/22

    Άτομα που σε καμμία περίπτωση δεν θα τα έπαιρναν ούτε ως δόκιμοι ανθυποβοηθοί περιπτέρου.....

    Έρρωσθε οι κοψοχέρηδες

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/12/22

    Στις επόμενες εκλογές θα έχουμε υποψήφιους του τύπου Forza ΠΑΟΚΑΡΑ και Forza Botox.

    Είναι στο χέρι μας να ψηφίσουμε κάποιο σοβαρό άτομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος16/12/22

    Με τιν νηκι ....και του χρόνου με υγεία....και καλά κρασιά...ρε που έχουμε μπλέξει....
    Άσχετα...με την ορθογραφία
    Άθελα έγινε μια περιγραφή της όλης κατάστασης....στο Δήμο ... Καστοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/12/22

      μην τους μαλώνεις ρε παιδί για την ορθογραφία και το λεξιλόγιο. Είναι η αργκό του σταματωτά.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος19/12/22

    Εγώ σήμερα είδα μια φωτογραφία του Major σε μια εκδήλωση για τσιγαρίδες. Ίσως να μου διέφυγε αλλά δεν είδα κανένα Forza τσιγαρίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ